УКР РУС

Україна – Туреччина: анонс товариського матчу

20 листопада 2018 Читать на русском

Україна зіграє проти Туреччини в рамках товариської зустрічі. Анонс та прогноз поєдинку читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Україна – Туреччина

20 листопада, 19:30, Анталья, Анталья Арена

Головний арбітр: Генец Нуза (Косово)

Телетрансляція на каналах "Футбол 2", текстова онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24"

Ця зустріч повинна була повернути збірну в Дніпро, який не бачив національну команду вже дев'ять років. Не все сталося, як гадалося: за кілька тижнів до гри з'явилися інсайди про бажання Мірчі Луческу перенести матч у Туреччину, а невдовзі ФФУ погодилася з такою забаганкою румуна. Офіційною причиною назвали несприятливі погодні умови в Дніпрі та неготовність стадіону, хоча навряд чи осінній сніжок при типовій для середини листопада температурі тягне на катаклізм – особливо на фоні новин про зіпсований зливами газон Анталья Арени. Так чи інакше, але тепле сонечко антальських пляжів та повна оплата "бусурманами" всіх витрат переважили інші аспекти, тож шостий товариський поєдинок поспіль "синьо-жовті" проведуть на виїзді.

Україна – Туреччина: прогноз на товариський матч

Матч між збірними України та Туреччини пройде на Анталья Арені

Повертаючись до футболу, слід нагадати, що це вікно для збірних Україна проводить у лайт-режимі, експериментуючи та награючи новачків. Щоправда, у матчі зі Словаччиною нововведення Шевченка завершилися феєричним фіаско: схема у три захисники призвела до чотирьох пропущених м'ячів – і, здається, ще стільки ж у наші ворота не залетіло. Розгром у Трнаві дав тренерському штабу можливість зробити серйозні висновки: навряд чи після своїх ляпів Денис Бойко повернеться у старт, наступна заявка обійдеться без Ярослава Ракицького, а Андрій Борячук з 12-ма дотиками до м'яча одягне футболку головної команди – принаймні, у цьому десятилітті. При минулих наставниках ми навряд чи б дізнались про такі слабкості, тож Андрію Миколайовичу можна висловити респект.

Вацко: Ніхто не пам'ятає, що Блохін програвав усі спаринги перед відбором на ЧС-2006

Україна зазнала розгрому у Словаччині, зігравши у три захисники

Одним з головних питань на матч проти турків є продовження експерименту з трьома захисниками. Зі словаками вийшло провально, але, по-перше, робити висновки по одній грі дуже важко, а-по-друге – дещо корисне у цій моделі для України все одно було. Для Коноплянки ця схема награється у Шальке, тож він непогано у ній розкривається – проблемою була лише досить глибока позиція для прийому м'яча. Непогано в ролі латераля проявив себе Караваєв, а ідея з перевантаженням флангів сама по собі дуже цікава – варто лише краще використовувати простір у центрі поля. У цьому має сильно допомогти Роман Яремчук, який своїми активними переміщеннями створює варіативність при позиційному наступі і в якого точність передач ніколи не опускається нижче 80 %. Словом, для Шевченка є сенс випробувати схему ще раз – саме для подібної творчості товариські матчі й були задумані.

Степаненко: Не знаю, за якою схемою ми будемо грати проти Туреччини

Андрій Лунін (ліворуч) готовий стати у ворота в матчі проти Туреччини

Туреччина при Мірчі Луческу знаходиться у затяжній кризі, хоча головний тренер на все має пояснення – кому, як не українцям, про це знати. Турки до такої поведінки ще не звикли, тож місцеві журналісти після домашньої поразки шведам у вирішальному матчі Ліги націй влаштували мовчазний бойкот румуну. Втім, навряд чи він заслужив на це саме в той вечір: так, збірна вилетіла у нижчий дивізіон, однак сам зміст гри виглядав дуже перспективно – моментів у шведів особливо й не було, а у першому таймі господарі відверто возили "варягів". Тим не менш, загальна статистика Луческу на чолі турецької національної команди жахлива: лише дві перемоги у восьми офіційних матчах та лише чотири звитяги у шістнадцяти поєдинках загалом. Не дивно, що букмекери пропонують ставити на відставку тренера турків вже після товарняка з Україною.

Луческу: У відставку мене ніхто не відправляє – рішення про свою долю приймаю сам

Мірча Луческу ризикує покинути посаду головного тренера збірної Туреччини

Статистика протистояння та цікаві факти

1. Туреччина – важкий для України суперник. У восьми поєдинках наші південні сусіди перемогли чотири рази, а ще два матчі звели до нічиєї. У товариських зустрічах ситуація ще гірша: чотири гри, три перемоги турок та одна нічия.

2. Загальний рахунок протистояння – 11:9 на користь Туреччини. У товариських матчах – 8:2.

3. Найбільш результативний поєдинок між збірними Туреччини та України відбувся аж у 1996 році – турки перемогли з рахунком 3:2, а нинішній наставник "жовто-синіх" Андрій Шевченко відзначився забитим м'ячем.

4. Найбільші поразки один одному команди завдали з одинаковим рахунком – 0:3. Україна у 2004 році знищила турків у Стамбулі в легендарному відбірковому матчі до ЧС-2006, а ті відповіли нам розгромом у Києві в товариському поєдинку 2009 року.

5. Найкращими бомбардирами збірної України в матчах проти Туреччини є Андрій Шевченко та Андрій Ярмоленко – в обох по три м'ячі, причому обидва футболіста оформили по дублю.

6. Дебютним матчем Мірчі Луческу на чолі головного тренера збірної Туреччини став програшний поєдинок проти України в рамках відбору до ЧС-2018. Через рік він знову зустрічається з Україною – і цей матч може стати для нього останнім.

Україна – Туреччина: національна команда може зіграти у білій формі вперше в історії

Кадрова ситуація

Обидві команди не обійшлися без значних проблем зі складом. Туркам точно не зможуть допомогти захисники Сердар Азіз та Хасан Алі Килдирим, які отримали пошкодження й вже покинули табір національної команди. Хавбек Мілана Хакан Чалханоглу також не зіграє проти України – у нього сильний забій щиколотки, через що він навіть не може одягнути бутсу. Крім того, існують певні питання щодо участі опорного півзахисника Махмута Текдеміра, який отримав травму в зустрічі проти збірної Швеції.

Збірна України використовувала дрон під час тренування

Хакан Чалханоглу та Богдан Бутко не зіграють у матчі Україна – Туреччина

У збірній України ситуація більш складна. Ще перед матчем проти Словаччини збірну покинули захисники Богдан Бутко та Василь Кравець, а тепер до них додалися травмовані центрбеки Сергій Кривцов та Микита Бурда – останній поскаржився на біль у литковому м’язі стегна, але питання щодо його участі у грі буде вирішуватися безпосередньо перед поєдинком. Так чи інакше, але Андрій Шевченко змушений був довикликати Олександра Сватка, який, ймовірно, нарешті дебютує у складі збірної. Крім того, табір "синьо-жовтих" через пошкодження покинув Іван Петряк, але натомість зможе зіграти Роман Яремчук – форвард пропускав попередній матч через проблеми зі спиною.

Циганков забив красивий гол Пятову на тренуванні збірної України

Орієнтовні склади на матч Україна – Туреччина

Україна: Лунін – Пластун, Сваток, Матвієнко – Караваєв, Зінченко – Степаненко, Маліновський – Циганков, Коноплянка – Яремчук

Туреччина: Болат – Джелік, Айхан, Союнчю, Байрам – Йокушлу, Кахведжі – Ундер, Маллі, Караман – Тосун

Прогноз "Футбол 24" – 1:2

Збірна Туреччини – безкінечно проблемна команда, але Мірча Луческу правий у своїх висновках щодо останніх матчів. Із Росією та Швецією вийшли дуже пристойні поєдинки: турки володіли м'ячем близько 60 % ігрового часу, мали точність передач в районі 80 % та непогано працювали один в один – так, проти "вікінгів" турки зробили 22 спроби обіграшу, 11 з яких були вдалими. В активі вінгера Роми Ченгіза Ундера п'ять спроб, що було найвищим показником – і це велика проблема для нашого ослабленого захисту, який і в кращих своїх формах слабкий саме в таких компонентах. Турки – індивідуально класні футболісти, значна частина яких виступає у топ-лігах та має солідні цінники на Transfermarkt. Це традиційно агресивна та куражна збірна, тож в разі продовження експериментів з обороною Україні може бути непереливки.

Туреччина – Швеція: арбітр "пообіцяв" призначити пенальті на користь гостей, турки вже розглядають можливість апеляції

Турки сильні в атаці та грі один-в-один, але погано ведуть єдиноборства

З іншого боку, в разі налагодження атакувальної гри "жовто-сині" матимуть серйозні шанси на взяття воріт Сінана Болата. Тактика нашої команди полягає у грамотній позиційній роботі, в результаті якої у кожній із зон є футболіст з кількома варіантами продовження атаки. Цей аспект є найбільш вразливим місцем Туреччини, про що говорить висока кількість втрат м'яча: так, у матчі проти Росії наші суперники допустили їх втричі більше, а шведам програли всю боротьбу, що, зрештою, призводило до помилок і пенальті. Що-що, а боротися наші футболісти вміють – так що навряд чи ми залишимось без голів.

Малдера розповів про тактичні секрети збірної України – сюжет Профутболу

Збірна Туреччини є фаворитом матчу проти України

Тим не менш, для "синьо-жовтих" цей поєдинок – не більше, ніж спаринг проти міцної команди, а от туркам на фоні катастрофічних результатів перемога потрібна більше. Враховуючи неодмінні перестановки зі складом перед і по ходу поєдинку, залучення новачків, проблеми із захистом та височенну мотивацію суперника, Україні можна присвоїти статус андердога зустрічі. Туреччина – фаворит, але результат для нас все одно значить менше, ніж можливість експериментувати. Наша головна перемога у цьому сезоні вже відбулася.

Михайло Юхименко, Футбол 24