УКР РУС

Мессі без Роналду, 4 юні зірки, сенсаційний партнер Маліновського – збірна сезону до втручання коронавірусу

16 марта 2020 Читати українською

Коронавірус паралізував європейський футбол. Ніхто не знає, в якому форматі дограють головні турніри, чи взагалі продовжиться сезон. Ми вирішили підбити проміжні підсумки, склавши символічну збірну.

Тібо Куртуа

Позиція воротаря викликала найбільші дискусії в редакції. Хтось апелював до грандіозного перфомансу Облака на Анфілді з 10 сейвами. Хтось відстоював тер Штегена – німець не лише ефектно рятував Барселону на лінії воріт, а й оформив два асисти. Хтось не хотів відбирати корону в Аліссона, який досі найкращий голкіпер світу, але пропустив третину сезону через травму. Хтось навіть спробував просунути кандидатуру Хендерсона з Шеффілда. Компромісним варіантом став Куртуа. Бельгієць останнім часом солідно покращив свою гру, а позитивне враження підкріплює статистика – 75% парируваних ударів у Прімері. У Реала найнадійніша оборона в топ-лігах, половину матчів мадридці завершили з "сухими" воротами.

Ювентус пішов шляхом PornHub, Мессі продає одяг, а син Роналду грається зі світом – футбол на карантині

Трент Александер-Арнольд

Плеймейкер великого Ліверпуля. Трент в Англії поступається тільки КдБ за асистами (12), а його кроси не менш вишукані, ніж у бельгійця. Завдяки Александеру-Арнольду навіси стали важливою зброєю мерсисайдців – суперники намагаються закривати його в першу чергу. Їхній з Робертсоном вплив на систему Ліверпуля змушує футбольний світ глобально переосмислити роль крайніх захисників. Трент і надалі вдосконалюється – епічний кутовий проти Барселони точно не буде піком його кар'єри.

Дайо Упамекано

Про Дайо гучно почали говорити за межами Бундесліги. Минулого літа 80 мільйонів за нього виглядали абсурдом, але тепер ніхто не очікує, що РБ Лейпциг відпустить Упамекано значно дешевше, якщо вдасться продовжити контракт. Залишившись єдиним здоровим центрбеком у розпорядженні Нагельсманна, молодий француз вийшов на новий рівень і зменшив кількість помилок. В його арсеналі хороший пас, тактична підкованість і пластичність в єдиноборствах. Закрити Лєвандовскі – будь ласка, проходити з м'ячем півполя у плей-офф ЛЧ – без проблем.

Вірджил ван Дейк

Лідер найкращої команди сезону. Саме так, виліт від Атлетіко не відбере в Ліверпуля це звання. Ван Дейк програв "Золотий м'яч"-2019 і навряд чи претендуватиме на індивідуальну нагороду у 2020-му. Ним менше захоплюються, його статистикою менше козиряють, та й сам Вірджил трішки збавив. Однак значення нідерландця для Ліверпуля переоцінити неможливо – він робить сильнішою всю команду Клоппа, з ним по-новому засяяли Гомес і Матіп. Ван Дейк приніс на Анфілд чемпіонську ментальність, яка в поточній АПЛ проявилася в усій красі.

Альфонсо Девіс

19-річний канадець восени пробився в основу Баварії на нерідній позиції. Вінгера спробували лівим захисником, а він заграв так, що про кадрову кризу в обороні можна було забути. "Фонзі" відтоді не пропустив жодного матчу. Відмінна швидкість, неймовірна працездатність і космічний прогрес – хлопчина за два місяці перетворився в одного з найкращих гравців Бундесліги. Недостатні навички у відборі компенсує спритністю, а в атаці рівних йому фулбеків одиниці. Девіс встигає паралельно розвивати свою медійність – талановиті пародії в Tik Tok зробили його улюбленцем фанів.

Талант Баварії з табору біженців розриває Бундеслігу, вражає акторською грою та має стосунки з форвардом ПСЖ

Кевін де Брюйне

Манчестер Сіті став катастрофічно залежним від КдБ. Дивно це констатувати, адже попередній титул Гвардіола завоював з незначною допомогою бельгійця. 16 асистів у АПЛ, майже 4 передачі під удар за матч. Як Кевін відкривається у півфланзі, які ідеальні кроси вирізає – просто мистецтво. А без нього "містянам" бракує останнього пасу, що довело останнє дербі Манчестера. Сіті ніби заносить сокиру над головою суперника, а відсікти голову не може. Однозначно найкращий гравець сезону в Англії, такого впливу на топ-команду там не має ніхто.

Ліонель Мессі

Мессі посеред сезону отримав черговий "Золотий м'яч". У багатьох такі підсумки голосування викликали обурення. Лео не є найкращим гравцем найсильнішої команди, але він залишається індивідуально найкращим футболістом світу. Ніс на своєму горбі імпотентну Барселону Вальверде та продовжує нести сиру Барселону Сетьєна. Покер чи хет-трик з асистів – аргентинець в героях ледь не щотижня. До його показників (19+12) у Прімері ніхто навіть не наближається. Зараз на "блаугранас" без Мессі дивитися важко.

"Я почувався так, наче на мене напали": Мессі – про конфлікт з Барселоною, можливість відходу та завершення кар'єри

Йосіп Ілічіч

Дивовижний розквіт після 30. Джан П'єро Гасперіні перетворив Ілічіча у футболіста топ-класу, у найкращого бомбардира (15 голів) найрезультативнішої команди Італії. Словенець другий рік втримує прекрасну форму, а у 2020-му забиває майже в кожному матчі, навіть з центра поля. Він зі своїм дриблінгом і націленістю на удар незамінний для яскравої Аталанти. Покер у плей-офф Ліги чемпіонів допоміг прогриміти на всю Європу. Позаминулого літа Йосіп серйозно захворів і боявся, що не повернеться на поле, а сьогодні входить у трійку найкращих гравців Серії А. Поки Ілічіч і Гомес так розривають, Маліновському не пробитися в основу.

"Богиня Італії": Аталанта пише історію Ліги чемпіонів і осоромила президента Ювентуса, а Ілічіч нагадав Шевченка

Кіліан Мбаппе

Французький вундеркінд закріплюється в статусі зірки першої величини. Черговий сильний сезон у виконанні Мбаппе – 48 очок за системою гол + пас у всіх турнірах до березня. І це з місячною паузою на травму. З легкістю придумує красиві голи, з яких вже зараз можна назбирати трійку претендентів під премію Пушкаша. Ображається на тренера після замін, на полі класно взаємодіє з Неймаром, а поза полем рятує його від голоду та відбирає у гонорового бразильця центральну роль в проєкті ПСЖ. І все ж для подальшого прогресу Кіліану бажано переходити у сильніший чемпіонат.

ПСЖ божеволіє через Мбаппе: продаж великих зірок, найбільша зарплата в історії, капітанська пов'язка

Роберт Лєвандовскі

Поляк зі старту сезону набрав фантастичну форму і до листопада забивав у кожному матчі Бундесліги та Ліги чемпіонів – очолює перегони бомбардирів в обох турнірах. Час від часу самотужки витягував Баварію Ковача божевільною реалізацією. Лєвандовскі став найкращим бомбардиром 2019 року та замахнувся на "вічний рекорд" Герда Мюллєра. Взимку переніс операцію, але продовжив штампувати голи. Роберт потрапив у лазарет через травму гомілки, а повернутися на поле планував під Klassiker на початку квітня.

Лєвандовскі – машина: забиває в кожному матчі, віддає "досконалі" пенальті Коутінью, підтримує неймовірну форму

Чіро Іммобіле

Головний претендент на "Золотий бутс" – 27 голів. І нехай 10 з них Чіро забив з пенальті, і нехай перебрав 7 відповідно до системи xG, і нехай не засмучував Ювентус, все одно його внесок у прорив Лаціо колосальний. Іммобіле записав на свій рахунок 45% голів команди і в парі з Луїсом Альберто підняв "орлів" на друге місце Серії А. Форвард знайшов свого тренера – і двомісячні результативні серії стали нормою.

Зганьбив Клоппа та підкорив Індзагі – Чіро Іммобіле подолав шлях від вигнанця в Ювентусі до головної зірки кальчо