УКР РУС

Барселона розгромила Реал: порятунок фіналу Кубка Суаресом і Дембеле, марнотратство "вершкових" та сейви Тер Штегена

28 лютого 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Барселона в рамках 1/2 фіналу Кубка Іспанії здобула велику виїзну перемогу над Реалом завдяки голам Луїса Суареса та автоголу Рафи Варана .

Кубок Іспанії 2018/2019, 1/2 фіналу, матч-відповідь

Реал Мадрид – Барселона – 0:3 (перший матч – 1:1)

Голи: Суарес, 50, 73 (пен), Варан, 70 (автогол)

У першому таймі матч проходив під знаком великої кількості дрібних помилок і фолів. Команди старалися грати обережно, але дуже швидко стала помітна інертність Барселони попереду. Реал виглядав активніше й вже на 14-й хвилині міг заробити пенальті: Модріч закинув передачу на Вінісіуса, а той обігрався з ним у стіночку та впав у карному майданчику – арбітр не помітив невеличкого контакту з Семеду й наказав грати далі.

Реал – Барселона – 0:3 – відео голів та огляд матчу

Реал намацав слабку сторону Барси й став активніше залучати до атак лівий фланг, де Вінісіус знищував усіх на своєму шляху. На 19-й хвилині він підтримав атаку та пробив з лінії штрафного над воротами. На 23-й Реал ледь не покарав каталонців за привоз, коли Альба виніс м'яч прямо у Вінісіуса, але ні він, ні Васкес пробити повз голкіпера не змогли. "Блаугранас" в ці хвилини відповідали лише перспективними контратаками з неодмінними вмиканнями Дембеле, який обігрував Карвахаля та виконував передачі на дальню штангу – їх чомусь ніхто не замикав.

Реал Мадрид – Барселона: онлайн-трансляція матчу-відповіді 1/2 фіналу Кубка Іспанії – як це було

На 37-38-й хвилинах Реал був найближчим до голу. Спочатку Каземіро обікрав Піке в центрі поля та одним пасом вивів Вінісіуса практично віч-на-віч. В останній момент його удар з меж штрафного заблокував Лангле, але Жуніор тут же викотив під удар Бензема – його постріл ногою відбив Тер Штеген. У наступній же атаці Вінісіус замкнув простріл Регілона ударом метрів з 10-ти у дев'ятку, але Тер Штеген у красивому стрибку врятував Барселону. В кінці тайму Реал також провів кілька небезпечних атак через фланги, але гості встояли.

Другий тайм почався з тиску Реала. Вже на 48-й хвилині Карім Бензема замкнув подачу Тоні Крооса зі стандарту ударом над поперечиною, але при цьому сфолив. Барса грала від контратак і створила схожий момент, а на 50-й несподівано вийшла вперед: Усман Дембеле прорвався лівим флангом та викотив передачу в штрафний, а Луїс Суарес з-під Серхіо Рамоса замкнув її ударом під ближню штангу – 0:1! Це не шокувало "вершкових": на 53-й хвилині Кроос пробив із середньої дистанції трохи вище воріт, а на 55-й Каземіро замкнув його подачу ударом головою з правого краю карного майданчика – м'яч пролетів поруч із дальньою стійкою.

Реал відмовився від покупки Неймара або Мбаппе заради Азара

В критичний момент гру на себе взяв фантастичний Вінісіус. На 56-й хвилині він накрутив захисників Барси у штрафному та двічі впав у ньому, але арбітр пенальті не призначив. На 62-й же він став співавтором найбільш яскравого моменту, обігравши Семеду та простріливши на лінію воротарського, звідки Регілон головою пробив в дальній кут – Тер Штеген у карколомному стрибку врятував Барселону! Вінісіус не зупинився: на 68-й бразилець на швидкості обіграв одного гравця, потім на замасі поклав на газон Піке, а далі вдарив під праву штангу – рикошетом від ноги Семеду м'яч пролетів повз ворота.

Барселона кожного разу намагалася контратакувати, і, зрештою, жорстоко покарала Реал за марнотратство. На 70-й хвилині Дембеле прорвався правим флангом та прострілив у штрафний на Суареса, а Рафа Варан, намагаючись заблокувати передачу, заніс м'яч у ворота – 0:2. Тут же "блаугранас" і добили суперника: на 72-й Каземіро збив Суареса, арбітр призначив пенальті, а Луїс Суарес "паненкою" забив третій гол. 0:3 – Реал було знищено у знущальницькій манері.

Піке – про скарги Реала на календар: Минулого разу вони відпочивали на день довше, а ми виграли з рахунком 5:1

Кінцівка матчу вже була нікому не потрібною. Тренери проводили заміни, мадридці догравали, а каталонці економили сили на Класіко в чемпіонаті, яке відбудеться вже за два дні. Фінальний свисток зафіксував дещо дивний розгром Реала, який вивів Барселону до фіналу Кубка Іспанії.

Реал: (не)логічний розгром при фантастичній грі

"Королівський клуб" провів один з найсильніших атакувальних перфоменсів у Ель Класіко. Підопічні Сантьяго Соларі завдали 10 ударів по воротах (без урахування заблокованих), з яких 40% пройшло у площину. Мадридці виграли верхову боротьбу в чужому штрафному (4 єдиноборства), а в атакувальну третину поля віддали майже вдвічі більше передач, ніж гості – 213 проти 121. Те, що Реал не забив жодного голу й зазнав розгрому, виглядає несправедливо, але має певну логіку.

По-перше, "бланкос" дійсно не щастило. Господарі мали забивати як мінімум на 37-й, 38-й та 62-й хвилинах – з технічної точки зору Бензема, Вінісіус та Регілон все робили класно, але Тер Штеген несподівано піймав кураж. М'яч просто не залітав у ворота Барси. Таке трапляється і у Класіко.

Барселона позмагається з Реалом за Ло Чельсо – він став відкриттям Ла Ліги в поточному сезоні

По-друге, мадридці не докрутили менш явні епізоди. Там, де Суарес замикав в дотик, "вершкові" робили зайву передачу, перетримували, поспішали або били на трибуни. При 12 пострілах з меж штрафного 8 не влучили у площину – для Класіко це велике марнотратство. Як не дивно, але Реал виявився менш класною командою з точки зору виконання.

По-третє, господарі сильно залежали від лівого флангу, де діяв Вінісіус. Бразилець створив переважну кількість моментів, але проблема цього краю атаки полягає у Регілоні – він менш атакувальний футболіст по природі. Серхіо неймовірно старанний: у Класіко він атакував більше, ніж будь-коли, але не робив нестандартних ходів – він не стане, як Марсело, зайвий раз бити, фінтити чи плести ризиковані комбінації. Регілон створив найкращий момент другого тайму, замкнувши передачу Вінісіуса, але вся гострота створювалася, перш за все, бразильцем – Серхіо просто підігрував. Нехай і з фантастичним бажанням.

Марсело двічі на цьому тижні зустрічався з керівництвом Реала – бразилець просить продати його

Таким чином, Реал продемонстрував неготовність боротися у плей-офф зі справжніми топ-клубами. Мадридці прямо зараз опинилися в ролі команд на кшталт Севільї, які на куражі лідерів можуть домінувати 90 хвилин, але при цьому з двох ударів пропускають від Барси три голи. Бути просто класним у таких поєдинках недостатньо – в Класіко перемагають лише найкращі.

Вінісіус – (анти)герой Реала

Жуніор став найкращим гравцем у футболці Реала на полі. Він завдав більше ударів по воротах, ніж вся Барселона разом узята (6 проти 4), а також знищив оборону суперника на своєму фланзі, виконавши 5 обіграшів один в один – 90% з них були виконані у штрафному або перед ним. Крім того, Вінісіус виконав три ключові передачі, що є найвищим показником серед усіх футболістів на полі (лише у Крооса стільки ж). Крім того, Жуніор був близьким до того щоб заробити пенальті вже на старті матчу, але арбітр не помітив удару Семеду по нозі – або ж не придав йому значення.

Реал скандально переміг Леванте: методичка для Барси, топ-рівень Вінісіуса та гра арбітрів на боці "вершкових"

Через лівий фланг проходило 42% атак Реала, що багато говорить про гру Вінісіуса. Бразилець дуже старався – особливо після першого голу, коли його зарядженість ледь не врятувала "бланкос". За такий футбол можна було б сказати браво, але Вінісіус знову не забив – і за це вже слід критикувати. Найкращий футболіст Реала не має права на середній показник забитих голів за гру в районі 0.1 – 0.3.

Більшою проблемою є той факт, що Вінісіус практично не допомагав у захисті. Соларі свідомо зробив ставку на цей фланг, змусивши навіть Регілона активніше йти вперед, в той час як на підстраховці мав діяти Каземіро. Втім, опорник не завжди встигав у активний відбір, а пасивність Жуніора в обороні була занадто великою навіть для звільненого від неї гравця. Карта дотиків яскраво демонструє зацікавленість вінгера в грі позаду.

Реал зацікавився гравцем Аякса Тальяфіко – агент захисника підтвердив інтерес мадридців

Жодного перехоплення, верхового єдиноборства, виносу, блокування чи навіть фолу бразилець не зробив – лише один відбір на 55-й хвилині перед чужим штрафним. Як наслідок, під час другого голу Семеду отримав занадто багато часу для передачі, а Дембеле просто зайшов за спину Регілону.

Таким чином, найкращий футболіст Реала у матчі та, ймовірно, у сезоні, став один з антигероїв Ель Класіко. Соларі поклав все на його активність попереду, але голів не отримав; позаду ж вийшло просто катастрофіччно. Мадридське Класіко могло стати зірковим часом Вінісіуса, але поки це лише матеріал для нарізок фінтів. Втім, у бразильця ще все попереду.

Слабкий матч Барселони

Реал та Барселона розіграли найбільш дивний топ-матч 2019 року. Людина, яка зранку подивиться на рахунок і піде на роботу, буде думати про ефектний футбол "блаугранас", але насправді гості забили три голи з трьох ударів по воротах – причому перший відбувся на 50-й хвилині з офсайду і був неточним, а третій виконали з пенальті. Це катастрофічно низький показник навіть для автобусів – так, Леванте вже у першому таймі пробив по воротах Реала 9 разів.

Причин такої інертності було декілька. По-перше, далася взнаки не дуже гарна форма лідерів атаки: Суарес вийшов на поле з недолікованим коліном і не встигав у вільні зони в першому таймі, а Мессі просто виглядав пасивно. Капітан Барси діяв дуже глибоко, виконав перший з двох обіграшів лише на 55-й хвилині, тричі втрачав м'яч в центрі поля, а по воротам так і не вистрілив – звичний нам Лео набиває 5-10 ударів і є лідером за цим показником.

Реал – Барселона: Мессі проти прокляття супермена, в яке складно повірити

По-друге, латералі Барси не могли підтримувати атаку настільки часто, як у інших матчах. Семеду боявся залишати Вінісіуса за спиною, а на протилежному фланзі Васкес допомагав Карвахалю з Альбою і Дембеле – форвард виконав аж 6 відборів (100% успішних, 4 на власній половині). Йому ж належать 6 втрат м'яча, але чотири з них відбулись у атаці, при цьому це не ставши наслідком відбору з боку суперника. Цікаво, що перші ж якісні вмикання крайків Барси призвели до голів.

Крім того, трійка центрхавів Реала дуже уважно стежила за Ракітічем, намагаючись залишати його без м'яча та передаючи його під опіку на всій глибині центральної зони – як наслідок, руйнівник Каземіро при вдвічі меншій кількості пасів зробив практично однакове число передач в останню третину поля (12 проти 16). Ця картина особливо була помітною в першому таймі.

Манчестер Юнайтед націлився на Ракітіча

Таким чином, Барселона провела ненайкращий матч проти Реала. Якісних переводів на загострення було обмаль через перевагу "бланкос" в центрі, а коли справа доходила до штрафного, то оборона залишалася в більшості. Тим не менш, мадридці були розгромлені – і це сталося завдяки трьом футболістам.

Суарес, Дембеле та Тер Штеген – генії

Перемоги Барселони не сталося б, якби Суарес після провального першого тайму не видав фантастичний другий. Луїс знову довів світу, що він є найкращим центрфорвардом свого типу. Так, перед першим голом він зайняв хитру позицію між центрабеками та центрхавами – перші грали по м'ячу й не могли висмикнутись з лінії, а другі концентрувалися на зоні. Розміщення за Кроосом було особливо ефективним, адже Тоні не той футболіст, який завжди допрацьовує. Далі пішла техніка: Рамос зіграв по виставленій на прийом лівій нозі уругвайця, а Луїс несподівано вистрілив з правої – та ще й як сильно!

Суарес не забиває у виїзних матчах Ліги чемпіонів впродовж 3,5 року

Суарес займався тим, що вміє найкраще. Він ефективно діяв на лінії оборони, використовуючи її нерівності та слабкощі (Карвахаль пізно стартував, Рамос часто йшов уперед) й напружуючи зупинкою-відкриванням або ривком уперед. Все це призвело до того, що в другому голі Карвахаль і Варан або занесли б м'яч у ворота самі, або дали б це зробити Луїсіто. Перед останнім же голом Луїс опинився у вільній зоні, скориставшись відсутністю обох флангових гравців Реала та центрбека Варана.

Іншим героєм став Дембеле. Перший же перспективний випад каталонців у грі стався саме після вмикання та своєчасної подачі Дембеле на дальню штангу. Таких він зробив немало, але до перерви було занадто мало відкривань, що змушувало йти в невдалі обіграші або розвертати гру – так, з 30 передач назад Дембеле віддав 25 у першому таймі. В другому він активніше взаємодіяв з партнерами, розумно розхитуючи слабкі точки Реала. На лівому фланзі нею став Карвахаль, якого перед першим голом француз висмикнув у центр, а потім "зробив" на ривку, скориставшись повільним стартом Дані. Перед другим голом Усман просто виконав забігання між Регілоном та Каземіро. Наздогнати француза вже було неможливо.

Іньєста оцінив перспективи Дембеле в Барселоні

Втім, нічого б гості не привезли з Мадрида без перфоменсу Марка-Андре Тер Штегена. Він виконав 4 ефектні сейви, врятувавши оборону Барселони в найбільш відповідальний момент. Загалом німець відбив вже 47 з 55 останніх ударів у площину воріт своєї команди. Крім того, голкіпер багато допомагав при подоланні пресингу, про що свідчить статистика пасів – як в цілому, так і у деталях Тер Штеген був вдвічі активнішим за Наваса. Німецька якість. Браво.