УКР РУС

Аякс розгромив Реал Мадрид: круті амстердамці йдуть за Кубком ЛЧ, неймовірний Тадіч та історична поразка "бланкос"

6 березня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Аякс в рамках матчу-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів знищив Реал (1:4), а Лассе Шьоне забив справжній шедевр.

Матч розпочався у невисокому темпі й за відчутної переваги Реала. Мадридці не випускали суперника за центр поля й могли вирватись уперед вже на 4-й хвилині зустрічі, коли Рафа Варан замкнув подачу Васкеса з правого флангу ударом головою – гостей врятувала поперечина. Здавалося, "аяксиди" не впораються із заведеністю господарів, але перша ж атака підопічних Тен Хага завершилась голом: на 7-й хвилині Тадіч прорвався на правий край штрафного та викотив передачу в спини захисникам на Зієша, а той пробив у дальній кут – 0:1!

Реал – Аякс – 1:4 – відео голів

Цей епізод перегорнув поєдинок догори дригом: Аякс захопив ініціативу та почав входити у кураж, дозволяючи собі фінти на завершальних стадіях атаки – і це було ефективно! На 13-й хвилині, наприклад, Зієш ефектно обіграв Карвахаля на лівому краю штрафного, але не зміг уберегти м'яч у межах поля, а на 18-й нестандартне мислення форвардів призвело до нового голу. Тадіч фінтом Зідана прибрав Каземіро та викотив розрізну передачу на Нереса, а той обійшов Куртуа та покотив у порожні ворота – 0:2. Аякс вирвався уперед за сумою двох матчів.

Реал Мадрид – Аякс: онлайн-трансляція матчу-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів – як це було

На 22-й та 25-й хвилинах гості могли довести справу до розгрому: спочатку Нерес вилетів віч-на-віч з Куртуа та перекинув його, а потім Тадіч з гострого кута пробив поміж ніг бельгійцю – в першому випадку м'яч розминувся з воротами, а в другому Тібо врятував "бланкос". На 34-й Зієш отримав шанс оформити дубль, завдавши удару з меж штрафного в лівий нижній кут, але Куртуа знову зіграв надійно. Аякс домінував, а катастрофічне положення Реала швидко ускладнилось травмами лідерів: на 27-й Сантьяго Соларі втратив Лукаса Васкеса, а на 35-й Вінісіус після зіткнення з Мазрауї покинув межі поля та в сльозах був знятий з матчу.

Вихід Асенсіо та Бейла не дуже підсилив гру "королівського клубу", але кінцівку тайму господарі провели краще за Аякс. Зокрема, на 42-й хвилині Гарет міг зрівняти рахунок за сумою двох матчів ударом з лівого краю карного майданчика, але вже вдруге амстердамців врятував каркас воріт. Зрештою, на перерву команди пішли за рахунку 0:2.

Реал встановив антирекорд в матчі з Аяксом

На старті другого тайму Реал прогнозовано полетів уперед. "Галактікос" затиснули суперника у штрафному та почали обстріл його воріт: момент Модріча на 48-й заблокували, на 49-й Асенсіо вдарив поруч зі стійкою, а 50-й вище пробив Бензема. Втім, "аяксиди" не забували про контратаки: на 51-й хвилині Ван Де Беєк міг закрити гру ударом з лівого краю штрафного, але Тібо Куртуа знову зіграв прекрасно. Після цього Реал продовжив навалу й міг забити на 59-й, коли Бензема вклав на газон Зієша та пробив під дальню стійку – м'яч пройшов у сантиметрах від неї.

Аякс витримав стартовий натиск, намітив слабкі місця у обороні суперника та почав розривати його на контратаках. На 61-й Тадіч вивів на ударну позицію Мазрауї, але той з гострого кута влучив у сітку із зовнішнього боку. Душану набридло асистувати "в молоко", тому він вирішив зробити усе сам: у наступній же атаці він отримав передачу Ван Де Беєка та з лінії штрафного пробив точно в ліву дев'ятку – 0:3! Щоправда, гол зараховували більше двох хвилин, адже була підозра щодо виходу м'яча в аут перед даним епізодом. Довести, що круглий вийшов за лінію повністю, арбітри не змогли, тому "бланкос" довелося розігрувати м'яч з центру поля.

Реал – Аякс: Тадіч забив неймовірний гол після суперечливого епізоду – Брих після тривалої паузи зарахував взяття воріт

Здавалося, що це кінець, але Реал не був би "королівським клубом", якби здавався так просто. Мадридці влаштували величезну навалу та отримали шанс забити на 68-й хвилині, коли Бейл опинився прямо перед Онаною, але покотив м'яч занадто слабко – голкіпер Аякса парирував постріл! Втім, найбільш активним у атаках був Асенсіо, який таки зумів відзначитись на 70-й, пробивши під дальню стійку з передачі Серхіо Регілона – 1:3! У господарів залишилося 20 хвилин на ще два голи та прохід у чвертьфінал, але сталося щось неймовірне.

На 72-й хвилині Аякс заробив штрафний. Позиція була ідеальна для подачі, але Лассе Шьоне не мислив шаблонами. Він вирішив завдати прямого удару в напрямі дальньої дев'ятки – і влучив під саму поперечину! На табло Сантьяго Бернабеу загорівся рахунок 1:4, який символізував падіння короля Ліги чемпіонів. Завершення гри вже не представляло ніякого інтересу, хоча амстердамці не зупинялися й могли забити п'ятий гол на 86-й хвилині – Зієш вибачив господарів, з п'яти метрів відправивши м'яч на трибуни.

Реал – Аякс: Шьоне відзначився фантастичним голом зі штрафного

Зрештою, фінальний свисток зафіксував сенсаційний розгром Реала на його ж полі. Аякс вийшов у чвертьфінал Ліги чемпіонів, а "галактікос" вперше з 2010 року покинули найпрестижніший клубний турнір на стадії 1/8 фіналу.

Аякс неймовірно крутий

У поточному сезоні ще нікому не вдавалося настільки переконливо бити Реал на Сантьяго Бернабеу – навіть Барселона, розгромивши "бланкос" у Кубку, мала величезні проблеми. Аякс переважав суперника у всіх компонентах: швидкості, роботі з м'ячем, тренерських ходах, грі один в один, реалізації і, найголовніше – в якості мислення. "Аяксиди" приймали нестандартні рішення, дозволяючи собі фінти на завершальних стадіях атаки або удари на кшталт того, який виконав Шьоне. Підопічні Еріка Тен Хага виглядали вдесятеро сміливіше і зліше за європейського короля.

Тен Хаг – про розгром Реала: Це було дуже близько до досконалості

Статистично поєдинок видався доволі рівним, тож якби Варан або Бейл реалізували свої моменти, то все могло піти за іншим сценарієм. Втім, було б дивно, якби мадридці не лізли уперед – особливо за рахунку 0:2. Більш широку картину демонструє статистика того, що Аякс не дав зробити супернику: так, мадридці катастрофічно проявили себе у грі один в один (21-9 за провальним дриблінгом), хоча показник успішних обіграшів рівний – 13:14. Та ж сама картина за ударами: з 20 пострілів по воротах "бланкос" лише 8 завдали у площину, забивши один гол, в той час як амстердамці проявили 50-відсоткову точність (16 ударів, 8 у площину, 4 голи).

Позиційна гра гостей була просто неймовірною. За кількістю перехоплень вони поступаються "вершковим", але дані цифри оманливі. Карта яскраво демонструє, в наскільки важливих зонах їх виконували підопічні Тен Хага та як низько сідали мадридці. Центр поля Аякс тримав мертвою хваткою.

Реал на виїзді переміг Аякс: фантастичний матч амстердамців, чемпіонський характер "бланкос" та суперечливий арбітраж

Аякс займався тим же, чим і в першому матчі, грамотно перевантажуючи зони та створюючи трикутники в атаці. До цього додалися нестандартні рішення та гра через вразливості Реала – зокрема, через позицію Начо, який знову довів неможливість заміни Серхіо Рамоса (0 перехоплень, 1 блокування, 1 відбір, 1 верховий м'яч, червона картка). Якість виконання моментів у Аякса була вищою на порядок: там, де Гарет Бейл при виході віч-на-віч легенько котив у Онану, Нерес обігрував та забивав у порожні ворота (щоправда, одного разу і він запоров такий епізод). Аякс виглядав справжнім топ-клубом, який карає за помилки та забиває шедевральні м'ячі; Реал же цілком відповідав рівню третьої команди Іспанії.

Де Йонг: Барселона попросила мене вибити Реал з Ліги чемпіонів

Аякс продемонстрував, можливо, найкращий футбол серед усіх учасників плей-офф Ліги чемпіонів. За яскравістю цей колектив нагадує минулорічний Ліверпуль, який дійшов до фіналу – і, здається, повторити це досягнення підопічним Тен Хага під силу. Наразі амстердамська команда здатна розгромити переважну більшість представників ЛЧ, тож за нормального жеребу нідерландці можуть повторити успіх своїх легенд 90-х років. Час настав.

Душан Тадіч – нова суперзірка

30-річний сербський нападник всю свою кар'єру пробігав у молодих та перспективних, але далі одного хорошого сезону в міцному Саутгемптоні Роналда Кумана справа не пішла. Тим не менш, влітку Аякс не побоявся придбати немолодого форварда, хоча філософія клубу налаштована на виховання та продаж молоді за десятки мільйонів євро. Рішення принесло фантастичний успіх: у поточному сезоні за системою гол+пас Тадіч зробив 16+7 в Ередивізії та 6+3 у Лізі чемпіонів.

Роналду, Мессі, одноклубник Коноплянки та ще 8 гравців, за якими варто спостерігати в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

Можна точно сказати, що зірка Тадіча зійшла у Мадриді. Два асисти та супергол на 62-й хвилині – це лише маленька частина його неймовірного перфоменсу, який знищив оборону Реала. Душан діяв не як класичний нападник, а працював у відтяжці, розганяючи атаки своєї команди й впоравшись із цим завданням на "відмінно". Серб віддав 5 передач під удар, вивів Нереса віч-на-віч та двічі пробив у площину, а також чотири рази пішов у обіграш. Звісно ж, зі стовідсотковою успішністю.

Це фантастичний рівень, який високо оцінюють у топ-клубах. Лише вік може завадити Душану зробити левел-ап у кар'єрі, але в наш час 30 років – часто лише початок. Доведено Тадічем.

Чемпіонський Реал закінчився

Розгром Реала підтвердив теорію про те, що мадридська команда за роки домінування у Європі банально стерлася. Це було помітно практично у всьому: наприклад, у першому голі вже в котрий раз обрізав команду Тоні Кроос, а про те, у що перетворився Гарет Бейл і які моменти він втратив, просто сумно згадувати. За такої ситуації не має значення, наскільки круто може грати Лука Модріч: у 33 роки одночасно виконувати роль Тадіча, допрацьовувати за Карвахалем та підчищати провали в центрі просто не вистачає сил – і бажання також. Лука влітку мріяв зовсім не про четверту Лігу чемпіонів поспіль, а про гру в Інтері.

Показово, що замінити травмованого Васкеса, який проводить чи не перший сезон у якості лідера, адекватно не вдалося – Бейл не відпрацьовував у обороні та не вмикав своїх фірмових ривків по флангах. У захисті схожа картина: у трьох матчах без Серхіо Рамоса команда програла тричі та пропустила вісім голів, але навряд чи при капітані у старті було б сильно краще. Те, як його відвозили у Класіко, яскраво доводить старіння мадридської легенди.

З іншого боку, символічним став гол Реала на 70-й хвилині: 22-річний Регілон красиво обіграв суперника один в один та віддав передачу на 23-річного Асенсіо, який ніяк не може вирватись із тіні більш зіркових нападників – хоча саме його активність принесла перемогу в Амстердамі.

Моурінью оцінив можливість повернення в Реал

Цей м'яч став яскравим підтвердженням, що Реалу потрібно не затягувати з продажом зірок, які вже виграли усі трофеї. Цій команді потрібні молоді, голодні та злі футболісти. Як у Аякса.

Історичний розгром "королівського клубу"

Реал провів катастрофічний відрізок, за три дні програвши три турніри й двічі зазнавши домашнього розгрому. Форма мадридців падала з кожним матчем: якщо Барселоні в Кубку хоч і поступилися, але дали бій, то за кілька днів поразка в Класіко була повністю заслуженою – а потім приїхав Аякс і влаштував дефрагментацію на атоми. Сантьяго Соларі після такого приниження може бути задоволеним, якщо його звільнять наприкінці сезону, а не протягом наступних днів.

Реал вперше в історії вилетів з Ліги чемпіонів, вигравши перший матч на виїзді

Цією фантастичною поразкою Реал побив кілька власних антирекордів. Так, вперше за 9 років "бланкос" вилетіли з ЛЧ на стадії 1/8 фіналу і вперше в історії вони програли два домашні матчі ЛЧ поспіль. Загалом, в останніх чотирьох поєдинках на Сантьяго Бернабеу мадридці зазнали чотирьох поразок, обновивши антирекорд далекого сезону 2003/2004. Настільки катастрофічна ситуація у березні трапилась з "вершковими" вперше за 13 років, коли вони також вилетіли з ЛЧ, Кубка Іспанії та відстали від лідера у чемпіонаті – тоді це коштувало Флорентіно Пересу президентського крісла.

Добиває картину історичної поразки статистика розгромів: Реал у поточному сезоні вже шість разів програв із різницею у три й більше м'ячів – востаннє таке траплялося 68 (!) років тому. Жах.