УКР РУС

Нідерланди – Англія: класний коучінг Кумана, де Йонг робить різницю, а Депай і Де Лігт приносять результат

7 червня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Катастрофічні помилки збірної Англії в обороні в додатковий час півфінального поєдинку Ліги націй дозволили Нідерландам святкувати впевнену перемогу та вихід у фінал.

Матч розпочався доволі динамічно. Команди почергово тримали м'яч і старалися відповідати моментом на момент, хоча рівень їх гостроти залишався невисоким. Перший цікавий епізод у грі стався на 5-й хвилині, коли Магуайр замкнув подачу з кутового на лінію штрафного ударом з правої – вище воріт. Нідерланди зробили свій хід на 8-й, коли Бергвейн змістився до карного майданчика та пробив по центру, однак вийшло доволі слабенько для Пікфорда.

Нідерланди – Англія – 3:1 – відео голів та огляд матчу

Нідерланди – Англія: онлайн-трансляція матчу 1/2 фіналу Ліги націй – як це було

Після цього суперники дещо заспокоїлися: "ораньє" проводили академічні атаки з прострілами або подачами, а "три леви" старалися діяти від контратак – в обох випадках виходило так собі. Єдиним справжнім моментом став удар Депая метрів з 20-ти після зміщення з лівого флангу, але і він пройшов по центру точно в руки гокліперу. Англія не мала і цього, однак постійні загрози контрвипаду нервували оборону підопічних Кумана – і, зрештою, розхитали її.

На 30-й хвилині звичайний пас назад на Де Лігта призвів до пенальті у ворота Сіллессена – Маттейс спочатку обрав неправильно позицію, запнувся й дозволив Рашфорду перехопити м'яч, а потім врізав Маркусу по ногах. Арбітр показав на "точку, а нападник МЮ впевнено реалізував 11-метровий – 0:1.

Нідерланди – Англія: британські фанати влаштували сутичку з поліцією в Португалії

Нідерланди на 35-й хвилині могли зрівняти рахунок після дальнього удару Бабела в лівий нижній кут (слабкий, Пікфорд парирував), однак вже на 39-й Санчо прокинув м'яч повз Де Лігта та вивів Рашфорда віч-на-віч з голкіпером – в останній момент "ораньє" врятував підкат Думфріса. Крім того, на 42-й з відскоку потужно стріляв Делф, однак Сілессен не підвів. Під завісу тайму Де Лігт міг виправитись за свою помилку, замкнувши подачу з кутового, але удар головою виявився дуже неточним.

На другий тайм Гарет Саутгейт кинув у бій Харрі Кейна, а Рональд Куман вирішив обійтись без замін. Нідерландці вийшли заведеними, вже на 51-й хвилині претендуючи на пенальті після падіння Думфріса на краю штрафного у боротьбі з Чілвеллом – арбітр на "точку" не вказав. Англійці також не збиралися відсиджуватися, заробивши кілька стандартів, а на 53-й хвилині гості з Альбіону взагалі могли подвоїти свою перевагу: Кейн навісив з флангу точно на голову Санчо, а той з лінії воротарського пробив у лівий кут – Сіллессен у котячому стрибку спіймав м'яч!

Ван Дейк: Збірна Англії має фантастичних гравців на кожній позиції

Нідерланди відповіли на цей момент відбиранням м'яча у Вокера та контратакою, яку ударом метрів з 20-ти завершив Депай – м'яч полетів по центру, а Пікфорд парирував (хоча Мемфіс намагався добити у падінні через себе). На 65-й з-за меж карного майданчика вистрілив Де Рон (заблокували), а на 66-й пробив з дальньої відстані Бабел – і знову сфера полетіла не в кут, а в руки голкіперу. Рональд Куман помітив, що Нідерланди починають притискати Англію, тому випустив на поле ван де Беека та Промеса.

Втім, одразу після їх появи Харрі Кейн міг відзначитись голом після навісу зі штрафного – на щастя для "ораньє", м'яч пролетів повз ворота. На 72-й же спрацювала заміна Кумана: Промес наважився на удар з дистанції, м'яч зрикошетив і пролетів над поперечкою, Нідерланди заробили один кутовий, а потім ще один. На нього прийшов Де Лігт, який при подачі Депая відклеївся від Стоунза, перевисів у повітрі Вокера та головою замкнув у ворота – 1:1! Нідерланди відігралися.

Де Лігт залишив 2 варіанти для переходу

На 78-й хвилині могла спрацювати інша заміна Кумана: ван де Беек скористався відскоком та пробив метрів з 11-ти вже у падінні – м'яч пролетів над воротами! Одразу за марнотратство міг покарати Кейн, який вистрілив з-за меж штрафного, однак Нідерланди врятувало блокування Де Лігта. На 83-й же номінальних господарів від катастрофи врятували технології: Райс розрізним пасом вивів Лінгарда віч-на-віч, той переграв голкіпера та пішов святкувати, однак рефері не поспішав зараховувати гол через підозру на офсайд. Дві хвилини переглядів повтору показали, що голу не було – 1:1.

На 87-й VAR рятував уже британців, які пропустили класну атаку з передачею в спини захисникам. У її завершенні Бергвейн пробив з шикарної позиції на лівому краю карного майданчика, однак він не влучив по воротах. "Ораньє" почали вимагати пенальті, адже до цього була підозра на гру Чілвелла рукою, однак повтори показали, що пенальті не було. Натомість, міг статися гол Кейна на 90-й хвилині – на жаль для "трьох левів", м'яч після його складного удару метрів з 25-ти пролетів поруч зі стійкою.

"Він – пацюк": кохана викинула партнера Зінченка з будинку на 3,5 млн фунтів – зірка Ман Сіті знайшов дорогу компенсацію

Клемейн Тюрпейн додав до основного часу цілих 7 хвилин, за які рахунок міг змінитися кілька разів в обидва боки. Ближчими до перемоги були англійці: на 90+3-й Лінгард з ударної позиції пробив поруч з правою стійкою, а на 90+6-й Стерлінг змістився з флангу та потужно вистрілив – поперечина врятувала Нідерланди! Втім, за дві хвилини до цього епізоду Депай міг завершити матч голом метрів з 11-ти після прекрасного прориву та передачі Бергвейна – втім, Мемфіс при спробі замкнути в дотик неоковирно відправив м'яч кудись вбік. Матч перейшов у овертайми.

В них же балом правили голландці, які втримували територію, якісно пресингували та заробляли стандарти. Вже на 94-й хвилині пролунав перший дзвіночок: Стоунз виніс прекрасну подачу Думфріса на ван Дейка, однак при подачі з кутового на 95-й Вірджил замкнув навіс – Кейн виніс м'яч. На 95-й сильний удар зі штрафного метрів з 23-х завдав Депай, однак вийшло по центру й точно в руки Пікфорду. На 98-же Нідерланди нарешті забили після фантастичного привозу Стоунза, якого у штрафному обікрав Депай; удар Мемфіса Пікфорд парирував, однак добивання Промеса з лівого краю перелетіло через нього – 2:1!

На 99-й Депай міг відзначитись і сам, ударом головою з близької дистанції замкнувши скидку Де Лігта – Пікфорд врятував. Не зміг нападник Ліона пробити кіпера Евертона і зі штрафного на 101-й. Кілька можливостей відзначитись Мемфіс мав на контратаках у другому овер-таймі, однак добила Англію його якісна робота при командному пресингу. На 114-й хвилині Депай разом з ван де Бееком та Промесом грамотно накрив оборону суперника у штрафному, що завершилось обрізкою британців та прострілом Депая на Промеса. Квінсі залишалося закотити м'яч у порожні ворота, що той і зробив – 3:1. Нідерланди перемогли.

Таким чином, Нідерланди стали другим фіналістом Ліги націй, який розіграють 7-го червня на "Ештадіу ду Драгау". Суперником підопічних Рональда Кумана буде збірна Португалії.

Португалія – Швейцарія: величний хет-трик Роналду, банальність Петковіча та провальний дебют Жоао Феліша

Роналд Куман класно керував матчем

Цю перемогу збірної Нідерландів цілком можна назвати тренерською – як і багато інших звитяг, здобутих "ораньє" під керівництвом колишнього захисника-бомбардира. Рональд Куман знову не вгадав з планом на гру, внаслідок чого його підопічні погано провели перший тайм, однак по перерві з кожним новим кроком тренера голландці ставали сильнішими. Це сталося не вперше – дуже схожий сценарій був розіграний у перестрілках з Німеччиною, коли Нідерланди "камбечили" з 0:2.

Євро-2020: Німеччина – Нідерланди: важка перемога Бундестім, привози найдорожчої оборони та класна атака "ораньє"

На поєдинок проти Англії збірна вийшла у бойовому складі з мінімальними змінами – у вічі кидалася лише поява Бергвейна замість Промеса та відсутність ван де Беека. Номінально схема виглядала як 4-2-3-1, однак при першій фазі атаки де Йонг міг відходити глибше, а Вейналдум йти уперед, що перебудовувало голландців у 4-1-4-1. Англійці вийшли у формальних 4-3-3, однак в різних стадіях це також могла бути 4-1-4-1 або 4-2-3-1.

Команди діяли гнучко, розуміючи завдання і знаючи, як їх виконувати, однак підопічні Саутгейта краще читали гру в центрі поля – так, до 68-й хвилини за перехопленнями було 7:12 на їх користь. Частково це було пов'язано з непереконливістю Вейналдума на позиції "десятки" – британці легко накривали його, що в разі контратаки призводило до швидкого проходу центру поля. Враховуючи, що діяти другим номером дещо простіше, солідна гра Англії на першому етапі зустрічі не повинна дивувати.

Нідерланди та Англія і тоді якісно накривали оборону суперника у штрафному з контролем варіантів виходу, однак у голландців пресинг виглядав дещо складнішим. Вони створили кілька перспективних моментів після швидкого повернення м'яча на чужій половині поля, однак у чистому позиційному наступі атакам "ораньє" бракувало агресії та систематичного заповнення потрібних зон – атаки виглядали занадто академічно (простріли, дальні слабкі удари, стандарти), а при тиску біля чужих воріт відчувався легкий хаос. Для Англії, яка діяла від помилок, все це було дуже вигідно.

Ситуація стала змінюватися у другому таймі. Формальні вінгери Бергвейн та Бабел стали активно пресингувати фулбеків, що вже на 51-й хвилині могло призвести до пенальті у ворота "трьох левів". Активність Депая також створювала певну нервозність, а заміни Саутгейта ще й розлагодили гру в атаці – замість швидких форвардів попереду залишився Стерлінг, потужний Кейн та Лінгард, який розчинився на полі. Це змушувало грати від позиційних атак, однак для цього потрібен був креативний центрхав – в Англії ж на всі ці позиції виписують легіонерів, а Деле Аллі сидів на банці до 106-ї хвилини. Як наслідок, Нідерланди з 45-ї по 68 хвилини тричі пробили у площину воріт. Англія відповідала лише стандартами.

Роналд Куман зрозумів переломність моменту та випустив Донні ван де Беека з Квінсі Промесом – і пазл склався. Центрхав Аякса є одним з найрозумніших футболістів Європи; він прекрасно бачить поле і розуміє ситуацію на два кроки вперед, точно знаючи, яку зону треба перевантажити задля успішного просування м'яча. Нападник же Севільї має нестандартне мислення, однак його стихія – гра один-в-один та швидкість (а також в нього є непоганий удар). Це "доканало" привізних оборонців Англії, які розривалися між завданнями, втрачали футболістів та оголювали зону перед штрафним.

Все це призвело до голу та двох супермоментів: дальній удар Квінсі призвів до рикошету та гольового кутового, на 77-й ніхто не вгледів за вриванням ван де Беека на "11 метрів" (Донні вистрілив вище), а на 85-й лише неоковирність Бергвейна врятувала англійців від поразки ще в основний час. Британці відповідали лише дальніми ударами й провели лише одну цікаву атаку з розрізним пасом, однак голландські захисники втримали лінію офсайду. Їх же візаві почали губитися під пресингом, що, зрештою, завершилось двома кумедними голами – причому перший забив Промес, а перед другим він та ван де Беек злагоджено накрили оборону, змусивши її обрізатися.

Куман відповів на чутки про можливість очолити Барселону

Звісно, останні два голи англійці відверто подарували – невідомо, чи допустять Стоунз і компанія у своїй кар'єрі такі жахливі ляпи бодай ще раз. Тим не менш, "привози" стали наслідком якісного пресингу з боку "ораньє", а той, в свою чергу, став ефективним саме через дії Рональда Кумана, який своїми корективами та замінами по перерві посилив гру команди. Це дуже класна риса для тренера, однак вона вже стала системою – голландці починають набирати хід виключно по перерві.

Як показав приклад іншого спеціаліста по коучінгу – Маурісіо Почеттіно – іноді часу на випралення помилок може не вистачити. Якби Стерлінг на 90+6-й хвилині пробив на декілька сантиметрів нижче, то сьогодні ми б писали про проблеми Нідерландів при контролі швидкісних флангових нападників – саме так Гнабрі карав їх за марнотратство в Амстердамі. Втім, переможців не судять.

Мемфіс Депай – невтомне чудовисько

Колись таке прізвисько за неймовірну активність на полі французькі ЗМІ дали Роману Зозулі – у тому самому матчі проти Франції тоді ще нападник Дніпра не завжди був ефективним, однак своєю заведеністю біля чужого штрафного він затероризував суперника, зрештою забивши гол. Щось схоже сталося у півфіналі Ліги націй з Мемфісом Депаєм – футболістом, який цілком претендував на звання головного провалу зустрічі, але став його героєм.

Статистика у Мемфіса просто шалена: так, він завдав 10 ударів по воротах, з яких 6 полетіло в площину – навіть Мессі не завжди пробиває настільки часто, а британці всією командою настріляли менше. Щоправда, всі ці 6 ударів пройшли чітко по центру, однак три з них були завдані з меж штрафного. Ще два пролетіли повз ворота, хоча на 90+3-й хвилині Мемфіс бив метрів з 11-ти. Нападник Ліона взагалі багато що поров біля чужих воріт і не тільки, однак в результаті на його рахунку два асисти – причому другий був відверто трудовим, адже Депай класно допоміг при пресингу.

Ліверпуль відмовився від покупки Депая

Крім того, Депай з відривом став лідером з кількістю загострюючих передач (6) і другим за кількістю передач у останню третину поля (31) – більше тільке у Блінда, який має перевагу аж в один пас. Цього вистачило, щоб статистичні портали Whоsсored та Sofascore визнали Мемфіса найкращим футболістом зустрічі.

де Йонг та Де Лігт – запорука успіху Нідерландів

Втім, футбольні експерти особливо відзначають гру Френкі де Йонга. Оглядач порталу Squawka Харрі Едвардс називає його футболістом, який зробив різницю у центрі поля, а Філ Невілл похвалив "аяксида" та назвав відсутність контролю м'яча півзахисниками головною причиною поразки збірної Англії.

"Причина, через яку я сказав, що Скоулз був найкращим футболістом, з яким я грав, полагає в тому, що він контролював кожну гру. Глибока, прихована проблема збірної Англії криється у відсутності вибору в півзахисті; поки в нас немає футболістів, який приймають м'яч в півоберта – це критично. Індивідуальні помилки – це проблема, однак зв'язування гри в центрі поля є головною з них" – цитує Філа Невілла Daily Mail. Весь цей відчай яскраво демонструє, який топовий рівень демонструє де Йонг прямо зараз.

Френкі де Йонг відповів Ракітічу, що не буде займати його позицію на полі

Для розуміння: на рахунку Френкі 105 передач, 121 дотик до м'яча та 13 його повернень, а також 5 відбирань – жоден інший футболіст не зробив за цей матч стільки. При цьому лише 19 його передач йшло в останню третину поля і лише дві були ключовими (хоча це теж непогано); де Йонг займався зв'язуванням гри збірної Нідерландів, віддаючи купу підготовчих пасів та грамотно переміщуючись. Фантастична робота.

Іншим героєм поєдинку справедливо можна визнати Меттейса Де Лігта, хоча на 30-й та 39-й хвилині зустрічі він став найгіршим на полі. Спочатку центрбек Аякса допустив дитячу помилку, не розібравшись з пасом назад, втративши м'яч і зрізавши Рашфорда у власному штрафному, а потім Санчо легко прокинув сферу повз нього й вивів Маркуса віч-на-віч – тоді врятував підкат Думфріса, однак підмочену репутацію Де Лігта міг врятувати лише сам Де Лігт.

А Маттейс не підвів, відродившись, немов птаха-фенікс. Він шикарно відпрацював на другому поверсі, вигравши 6 повітряних дуелей – більше, ніж хто інший на полі. Зрештою, захисник же і зрівняв рахунок ударом головою, ставши першим за 5 років футболістом збірної Нідерландів, якому вдалося і привезти пенальті на свої ворота, і забити.

Втім, Маттейс і відоборонявся непогано: він зробив 3 успішні відбирання (з 4-х спроб), 3 виноси та 1 перехоплення, а також виграв 11 з 14 єдиноборств – в останньому він найкращий у матчі. Молодчина.

Божевільний день у Барселоні – трансферна е(ре)волюція: Вальверде, Неймар, Де Лігт, Грізманн і ще 8 відповідей