УКР РУС

Манчестер Сіті розгромив Вулверхемптон: "містяни" – королі, Зінченко відпочиває, а Канселу не залишає шансів конкурентам

3 березня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 29-го туру АПЛ Вулверхемптон дав бій Манчестер Сіті на Етіхаді, але не уникнув нищівної поразки.

Манчестер Сіті набрав інфернальний темп, із середини грудня здобувши 20 перемог поспіль у всіх турнірах – причому в останніх 18 матчах АПЛ команді навіть не довелося відігруватись. Внаслідок цього ривка "містяни" вийшли на першу позицію в турнірній таблиці з відривом у 12 очок, тож перед поєдинком з Вулверхемптоном на Етіхаді ніхто не очікував сенсації. Пеп Гвардіола вирішив віддати цю зустріч під експерименти, залишивши у запасі Фодена, Гюндогана, Фернандіньо та Зінченка – в центр оборони він поставив Ляпорта, Вокер вийшов на правому фланзі, а Канселу перевели на позицію лівого фулбека. Крім того, в основі розпочав де Брюйне.

Манчестер Сіті – Вулверхемптон – 4:1 – відео голів та огляд матчу

У попередньому сезоні підопічні Ешпіріту Санту двічі переграли Сіті, але то були інші команди – нинішні "вовки" не претендують на єврокубки, а йдуть на 12-й позиції. До того ж, у 10 з 11 останніх виїзних матчів проти лідера вищого дивізіону Вулверхемптон програв. Втім, недооцінювати колектив теж не можна було, адже в крайніх п'яти турах АПЛ "вулвз" не зазнали жодної поразки.

Манчестер Сіті одразу зі стартовим свистком захопив ініціативу, тримаючи м'яч 84% ігрового часу й практично не покидаючи чужу половину поля. Вже на 2-й хвилині активність "містян" могла вилитись у гол, однак удар Стерлінга з прострілу Канселу парирував Патрісіу. На 7-й господарі відібрали м'яч перед карним майданчиком і завершили атаку ударом де Брюйне з лівого краю – рикошетом сфера пролетіла повз ближній кут. "Вулвз" навіть не могли зв'язати більше двох-трьох передач.

Тримати ворота сухими гостям вдалося недовго. На 15-й хвилині Родрі обігрався з Канселу та де Брюйне, після чого виконав шикарну діагональ за спину латералю на хід Марезу – Ріяд же увірвався на правий фланг штрафного й прострілив вздовж воротарського на Стерлінга. Дендонкер у спробі перервати передачу зрізав м'яч у власні ворота, забивши другий автогол у сезоні. Тільки у Коуді більше. 1:0!

Захисник з АПЛ хоче грати за збірну України – УАФ контактує з футболістом

Здавалося, що зараз почнеться різня, але Ман Сіті несподівано збавив темп. В середині першого тайму господарі навіть дозволяли Вулверхемптону тримати м'яч і комбінувати, хоча варіантів для продовження атак "вулвз" не отримували. За 30 хвилин після автоголу "містяни" мали лише атаку з двома заблокованими ударами, однак перед самою перервою вони активізувались.

Так, на 43-й де Брюйне вистрілив з дистанції над воротами (там був рикошет), а в атаці після корнера команда навіть забила – це Ляпорт розстріляв ворота після навісу від Мареза та скидки Бернарду Сілви головою (!) на дальню стійку. Гол скасували через мінімальний офсайд.

Вже у компенсований час Бернарду Сілва міг подвоїти перевагу Сіті внаслідок прориву Жезуса лівим флангом у штрафний. Удар бразильця заблокували, однак португалець з відскоку пробив головою в нижній кут – Патрісіу парирував, а добивання Бернарду пройшло над воротами! Зрештою, відпочивати команди пішли за рахунку 1:0.

На старті другого тайму Манчестер Сіті зробив спробу закрити гру. Так, на 51-й хвилині де Брюйне отримав пас від Канселу й вистрілив з лівого краю штрафного під праву стійку. Патрісіу парирував! За три хвилини Марез змістився з флангу й потужно пробив у дальній кут, але і тут Патрісіу виручив. Покарання за марнотратство виявилось суворим: на 61-й хвилині Моутінью заробив стандарт і сам же виконав з нього подачу, а Коуді пірнув "рибкою" й замкнув головою – точно в дальній кут! 1:1! Це був перший дотик "вулвз" у штрафному "містян", перший удар по воротах Едерсона й перший гол Конора в АПЛ.

Діаш назвав найлютішого ворога Манчестер Сіті на залишок сезону

Отримавши такий ляпас, "містяни" пішли уперед і ледь не забили вже на 63-й хвилині – це Жезус прийняв закидання на правому краю карного майданчика, поставив корпус і потужно пробив метрів з шести з гострого кута. Вище воріт! Ще за дві хвилини він повторив свою спробу приблизно з тієї ж позиції, але "вовків" врятував Патрісіу. Гості, однак, теж мали шанси на другий гол: постріл Траоре з лінії півкола перед штрафним накрили захисники, а от удар Адама з правого краю на 69-й хвилині пролетів над ближньою дев'яткою. Ще за хвилину Вулверхемптон вискочив у контратаку 5-в-3 на чужій половині, але фінальний постріл Нету заблокували, а удар Траоре з відскоку пішов на трибуни.

Манчестер Сіті після цього вже не давав супернику можливостей забити, остаточно захопивши контроль над грою. На 74-й хвилині тиск підопічних Пепа Гвардіоли мав завершитись ефектним голом Стерлінга – він п'яткою замикав передачу на лінію воротарського, але м'яч пройшов поруч з ближнім кутом. На 77-й Рахім ударом з дистанції спробував закрутити в дальній – сфера облизала стійку! В третій раз Вулверхемптон вже не відскочив: Вокер відкрився на правому фланзі під передачу Мареза та прострілив на лінію воротарського – від захисників м'яч відскочив на Жезуса, а той розстріляв ворота метрів з семи! 2:1!

Гвардіола назвав умову, за якої поверне Агуеро у стартовий склад Манчестер Сіті

Після цього Ешпіріту Санту випустив на поле Отасові, а Пеп Гвардіола кинув у бій Гюндогана. Заміна наставника "містян" спрацювала по заміні Нуну: на 90-й хвилині Отасові допустив обрізку, а господарі розкатали атаку з купою передач у штрафному та пострілом Мареза в лівий нижній – 3:1! Це був кінець. Деморалізованих "вовків" добили у компенсований час: удар Гюндогана з лінії півкола в правий нижній кут парирував Патрісіу, однак Жезус зіграв на добиванні. 4:1. Тріумф!

Таким чином, Манчестер Сіті здобув 21 перемогу поспіль у всіх турнірах і набрав 65 очок у турнірній таблиці, збільшивши відрив від другого місця до 15 залікових балів. Вулверхемптон, маючи 34 пункти в активі, поки що залишається дванадцятим.

Канселу розриває АПЛ

Для українських вболівальників матч Манчестер Сіті проти Вулверхемптона був цікавим через Зінченка. Втім, Олександр залишився у запасі, а вихід Канселу на лівому фланзі остаточно вбив інтерес – всі розуміли, що Жоау проведе черговий топ-матч з купою створених для партнерів моментів. Так і сталося. Португалець знову підтвердив свій суперзірковий рівень.

Лідера Аталанти сватають на місце Зінченка – Манчестер Сіті нібито чекає пропозицій щодо українця

Як завжди, в дистрибуції Канселу відпрацював блискуче: 68 із 76 передач виявились точними, причому за передачами у фінальній третині (15) в першому таймі Жоау увійшов в топ-3 футболістів Сіті – більше загострювали тільки Родрі (16) та де Брюйне (18). При цьому купа пасів португальця йшла на безпосереднє загострення гри.

Так, вже на 2-й хвилині з його розрізної передачі міг забивати Стерлінг, а на 7-й – де Брюйне. Перший гол почався з двох точних діагоналей Канселу на фланг (одна пішла за спину латералю в штрафний), а скасованому голу передувало відбирання португальця в "зоні 14". Наприкінці першого тайму Де Брюйне пробивав метрів з 22-х після пасу в дотик від Жоау – і комбінацію з ударом Кевіна на старті другого теж почав саме Жоау.

Особливо агресивно Канселу виглядав у перші 15 хвилин, коли через лівий фланг пройшло 61% атак Манчестер Сіті.

Тягатися з Канселу за ударними функціями Зінченку не до снаги. Ба більше – ліченій кількості зіркових фулбеків АПЛ це до снаги. Жоау лідирує у чемпіонаті за середньою кількістю ударів і йде третім після Трента й Робертсона за кількістю передач на просування.

Картинка клікабельна

Взагалі, за більшістю показників – удари, асисти, очікувані удари та асисти, кількість і точність прогресивних пасів, проходів і дотиків у штрафному – Канселу переважає 90+ відсотків фулбеків чемпіонату Англії.

Все це досягається завдяки системі Манчестер Сіті, яка заточена під відкриття простору через купу хитрих переміщень у центрі – але саме такі гравці, як Канселу, роблять систему ідеальною. Жоау вміє грати на обох флангах і в ролі фальшивого чи класичного фулбека, прекрасно відчуває поле, правильно ставить корпус і практично не помиляється. "Канселу є загрозою з м'ячем і без м'яча", – пише у своєму блозі тактичний аналітик Джеймі Скотт.

В обороні Канселу не настільки грізний. Саме з-під нього забивав Евертон, а у матчі з Вулверхемптоном португалець програв половину єдиноборств і тричі дозволив пройти себе на дриблінгу. Втім, Жоау все одно залишається в топі за перехопленнями та відбираннями. Та і відібрати м'яч у нього важко.

Словом, конкурент у Зінченка – звір з мінімумом вразливостей. Переведення Канселу на лівий фланг стало б фатальним для всіх претендентів на позицію лівого фулбека Сіті, однак навряд чи Пеп піде на такий крок. Переважну більшість матчів Жоау проводить справа, де йому зручніше, а Вокер не молодіє й поступово входить у список гравців ротації (хоча й не сильно просідає в якості).

У Зінченка все нормально

Відсутність у матчі проти Вулверхемптона не є для Зінченка проблемою. Олександр витягує усі вимоги Гвардіоли й теж є одним з найкращих лівих фулбеків чемпіонату, а Пеп від нього в захваті. Українець ідеально балансує систему Сіті, а рішення поставити Канселу зліва має одразу кілька мотивів.

Перший – необхідно було провести ротацію. У минулому турі відпочивав Канселу, а нині на лавці залишились не тільки Зінченко, а й Гюндоган, Фернандіньо та Стоунз. Поява Ляпорта також натякає на звичайну ротацію, адже Пеп намагається не руйнувати стабільну зв'язку Стоунза з Діашем. Клуб взагалі налаштований продати травматичного Емеріка.

Зінченко – рекордсмен Манчестер Сіті у грі з Вест Хемом: нова роль та порівняння з гравцями Барселони і Баварії

Другий – адаптація під суперника. На матч проти Вулверхемптона "містяни" відмовились від ідеї фальшивих фулбеків. Пеп ламав гостьові 5-4-1 через створення ширини та ізоляцій на флангах. Саме звідти й шла вся гострота. Відповідали за цю роботу Канселу та Марез/Вокер, які майже не відходили від лінії, в той час Бернарду Сілва, Родрі та де Брюйне перевантажували зони в глибині. У такому футболі ударні та швидкісні характеристики Канселу не залишали Зінченку шансів на основу.

Манчестер Сіті похизувався "цирковими" витівками Зінченка на тренуванні

Теплові карти Канселу проти Гладбаха та проти Вулверхемптона. Відчуйте різницю.

Подібна тактика для Манчестер Сіті є суто адаптивною. В більшості матчів "містяни" грають у футбол, в якому Зінченко потрібний – і навіть з "вулвз" Канселу та Марез епізодично заходили в центр. Сама суть Juego de Posicion вимагає такої роботи, тож Олександр може бути спокійним. Йому просто дали відпочити. Якщо українець зберігатиме свій нинішній рівень, то місце в основі буде за ним до кінця сезону.

Манчестер Сіті – суперкоманда

Вчора довелося спостерігати зустріч Реала проти Сосьєдада, де була зафіксована нічия. Там максимально повно проявилася відсутність запасу міцності у мадридців, через яку вони не можуть стабільно перемагати у нічийних чи важких матчах. Манчестер Сіті є повною протилежністю. У битві з Вулверхемптоном "містяни" показали, як складні поєдинки проводить справжня топ-команда, а Bleacher Report додав до прикладу ідеальну ілюстрацію.

В першу чергу, топ-рівень проявляється у здатності додавати по ходу зустрічі й дотискати суперника. Вулверхемптон міг перегорнути матч в середині другого тайму, але Сіті навіть без замін знайшов у собі резерви для перехоплення ініціативи. Вже з 70-х хвилин "вовки" сіли в автобус, але і він не врятував від розгрому. Так може грати тільки стабільний топ-колектив з якісною кадровою комплектацією та відпрацьованою тактикою – і так нині не може ні Реал, ні Ліверпуль.

По-друге, навіть на тлі складнощів топ-колектив не відступає від стилю, тисне й набиває потужну статистику. У матчі з Вулверхемптоном все це було – так, на 20-ту хвилину господарі мали 80% володіння та 266 передач (89%) точності проти 65 пасів "вулвз" (73% точності), а перший удар по воротах Едерсона стався на 61-й хвилині.

Гвардіола наздогнав Моурінью за кількістю перемог в ЛЧ у статусі тренера – попереду лише три легенди

Теплова карта на 24-ту хвилину зустрічі.

У підсумку матч завершився з розгромними цифрами не тільки на табло: 22-6 за ударами, 18-5 за ударами з меж штрафного, 10-1 за влучаннями в площину (+ стійка на користь Сіті), 5:0 за великими шансами, 72-28 за відсотком володіння. Крім того, у Сіті був гол з сантиметрового офсайду та автогол Дендонкера.

А ось карта розподілу зон активності в останніх чотирьох поєдинках Манчестер Сіті (Арсенал, Борусія М, Вест Хем, Вулверхемптон). На третині поля "містян" команди проводили не більше 21% ігрового часу.

Зрештою, справжній топ-клуб має якісь вражаючі серії та досягнення протягом сезону. Тут у Манчестер Сіті повний порядок.

– "містяни" повторили рекорд 2017-го, оформивши 28 матчів поспіль без поразок;

– протягом серії у 21 переможний матч Ман Сіті забив 55 голів, пропустивши всього вісім.

– у топ-5 чемпіонатів лишень Реал при Карло Анчелотті та минулорічна Баварія мали більшу серію перемог, ніж Манчестер Сіті (22 у мадридців та 23 у мюнхенців).

– Сіті побив рекорд Арсенала від 1999 року. Команду не примушували відігруватись у 19 матчах АПЛ поспіль.

Гвардіола розкрив секрет успішної серії Манчестер Сіті: Ми завжди перемагаємо завдяки грошам

Ман Сіті за всю свою історію не знав такої інфернальної сили. Цей колектив виглядає ідеально у кадровому, тактичному, фізичному та результативному плані. За статус найсильнішої команди на планеті з "містянами" зараз може сперечатись лишень Баварія, однак мюнхенці за 21 останній матч і Айнтрахту програвали, і 3:3 з аутсайдером розписали, і Кілю в Кубку згоріли – важко уявити такі результати у Манчестер Сіті. Крім того, "містяни" у найсильнішому чемпіонаті світу йдуть з відривом у 15 очок, а "рекордмайстери" у своїй пісочниці мають лишень +2.

Ні, Баварія – не найсильніша. Манчестер Сіті – ось новий король Європи, і даний статус повинен бути закріплений перемогою в цьогорічній ЛЧ. Звісно, якщо Пеп Гвардіола знову не переінакшить усі награні моделі за день до матчу плей-офф.

Манчестер Сіті – чемпіон?

Так – і це вже не тільки красиве завершення тексту, а і математичний факт. Портал FiveThirtyEight дає 99% шансів на перемогу Сіті в АПЛ з 91 набраним очком Stats Perform AI дає 99,9% шансів при 90+ очках.

Гвардіола проігнорував Манчестер Сіті у виборі найкращих команд Європи та АПЛ

Лише одна людина на планеті не вважає Манчестер Сіті тріумфатором АПЛ. "Ліверпуль все ще залишається чемпіоном. Щоб взяти АПЛ, нам потрібні очки", – саме такими словами завершив свою прес-конференцію Пеп Гвардіола.

Наші за кордоном: Маліновський повернувся розкішним голом, Зінченко б'є рекорди, Зубков дублем косплеїв Мессі та Роналду