УКР РУС

Перу пройшло Уругвай в 1/4 фіналу Копа Амеріка: невезіння "селесте", гідні півфіналу "бланкірохос" та день Гальєсе

30 червня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

У чвертьфінальному поєдинку Копа Амеріка-2019 збірна Перу завдяки якісній роботі лайнсменів та вдалій серії пенальті здобула сенсаційну перемогу над фаворитом турніру – Уругваєм.

Початок матчу виявився динамічним, але сухим на моменти. Збірні почергово катали м'яч, не бажаючи відкриватися, але намагаючись покарати суперника на контратаках. І Уругвай, і Перу діяли від сильних сторін лідерів – і якщо підопічні Оскара Табареса розтягували оборону суперника через фланги, то команда Рікардо Гареки сподівалася на вертикальні передачі. Як наслідок, у перші 15 хвилин серйозних моментів не виникало. Оборона обох команд легко розбивала підходи нападників до штрафного.

Післяматчева лотерея Уругваю та Перу в огляді матчу 1/4 фіналу Копа Амеріка

Поступово поєдинок почав набирати темп. На 15-й хвилині шанс відзначитись отримав Суарес, який головою замкнув подачу з правого флангу – вище воріт! На 17-й же на правий край карного майданчика прорвався Нандес, але його удар встигли накрити. Перуанці відповіли кількома вриваннями у штрафний з флангів (особливо виділявся Герреро), але центрбеки "селесте" встигали підстраховувати своїх партнерів.

Уругвай – Перу: онлайн-трансляція матчу 1/4 фіналу Копа Амеріка-2019 – як це було

На 20-х хвилинах Уругвай серйозно притиснув перуанців. На 24-й хвилині підопічні Табареса втратили фантастичний момент: Бентанкур діагоналлю знайшов Суареса, а той увірвався у штрафний, пройшов двох захисників та пробив по воротах – Гальєсе парирував, а Кавані метрів з п'яти добив прямо в небо! Щоправда, арбітри все одно помітили у Суареса офсайд. Він же був зафіксований і на 27-й, коли Нандес головою замикав подачу Араскаети, а на 29-й положення поза грою врятувало Перу від пропущеного голу: Араскаета розстріляв ворота з центру карного майданчика після відскоку, який стався внаслідок прострілу Нандеса – Наітан же перед ним опинився за спинами усіх захисників.

Завершення першого тайму загалом проходило за ініціативи Уругваю, але Перу почало огризатися. На 37-й хвилині команди обмінялися небезпечними і якісними моментами: Герреро отримав розрізний пас на хід у штрафний і впав після контакту з Хіменесом (без пенальті), а контратака "селесте" завершилась ударом Кавані з лівого краю карного майданчика – Гальєсе врятував Перу! На 43-й Флорес непогано розвернувся та пробив з дальньої відстані (неточно), на що уругвайці відповіли красивою атакою через центр із серією пасів у вільну зону – в останній момент перуанцям вдалося перехопити м'яч.

Суарес вразив соцмережі жахливою формою у матчі Копа Амеріка

По перерві команди заграли набагато агресивніше, ніж на старті першого тайму. Вже на 47-й хвилині уругвайці заробили штрафний метрів з 20-ти, а Вальверде прямим ударом з нього поцілив у ближню дев'ятку – знову врятував Гальєсе! Перу відповіло на 54-й дуже небезпечним випадом з входженням на вбивчу позицію, але замість вирішального пострілу стався поперечний пас – його неоковирно вибили, але "селесте" пощастило з відскоком. На 59-й після прострілу з правого краю метрів з 10-ти пробивав Годін – вище воріт!

На 61-й же Кавані отримав лонгбол, вийшов віч-на-віч з голкіпером та перекинув м'яч прямо в сітку, однак тепер Перу врятував VAR, який зафіксував мінімальний офсайд!

У відчаї в наступні десять хвилин Едінсон запоров контратаку слабеньким ударом з-за меж штрафного й ще раз заліз у офсайд у перспективній ситуації, а його партнери запороли кутовий та кілька швидких випадів. Уругвай явно притиснув Перу, але при кожній можливості підопічні Рікардо Гареки намагалися вийти у контру – інша справа, що не завжди вистачало класу або фізики (Герреро, все ж, 35 років). Варто відзначити заміну у виконанні Табареса: знявши Нандеса і випустивши Торрейро, "селесте" моментально забрали центр поля, а Перу з кожною хвилиною сідало все глибше.

На 73-й хвилині Уругвай забив після прострілу з лівого флангу на Суареса, який ударом в дотик переправив м'яч у сітку. Мабуть, ви і самі здогадалися, що сталося із цим взяттям воріт – так, гол знову скасували через офсайд. Рішення було справедливим, адже Луїс на півкорпуса випередив останнього захисника.

Суарес зізнався, що звертався до психолога після того, як вкусив К'єлліні

Це трохи розрядило атмосферу, що дозволило Перу провести атаку з дальнім і сильним, але не дуже точним ударом Крістофера Гонсалеса. На 80-й же підопічні Гареки провели непогане вривання у штрафний з пасом Куеви на Герреро з лівого краю, але в останній момент Пауло встигли накрити захисники "селесте".

Ендшпіль поєдинку перуанці видали навіть цікавіше за Уругвай. Після виходу Гонсалеса та Руїдіаса вони навіть почали вигразати центр поля, часто караючи суперника за помилки – втім, підопічні Табареса в боргу не залишалися. До 90-ї хвилини забити бодай один чистий гол командам так і не вдалося, однак арбітр подарував цілих сім додаткових. В них команди обмінялися серією небезпечних контрвипадів, але фінальний свисток зафіксував нульову нічию. При трьох скасованих голах Уругваю...

Копа Амеріка-2019: визначились півфінальні пари турніру

На цій стадії додаткового часу не було. Команди одразу пішли бити пенальті – і перший же удар у виконанні Луїса Суареса парирував Гальєсе! Потім команди стріляли точно: за Уругвай забивали Кавані, Стуані, Бентанкур і Торрейра, а за Перу відзначились Герреро, Руїдіас, Йотун і Адвінкула. Удар Флореса мав все вирішити – і він вирішив! Точний постріл Едісона сенсаційно вивів Перу у півфінал Копа Амеріка-2019!

Вилітають найсильніші

Уругвай був одним з двох фаворитів турніру, якщо брати до уваги не статус, а виключно рівень гри. Другим була Колумбія, яка набрала 9 очок і вразила зрілістю, зібраністю та нетиповою для Південної Америки тактичною грамотністю – фішкою стало використання Куадрадо на позиції "вісімки" для виходу з-під пресингу. Уругвай виглядав навіть сильніше, адже в трьох матчах складного групового етапу "селесте" добилися позитивного результату, граючи в абсолютно різних умовах – з травмованими лідерами центру і без низ, на агресію або на дисципліну, проти автобусів, атакувальних команд або в'язких універсалів. Команда Оскара Вашингтона Табареса була крутою за будь-яких конфігурацій.

Колумбія вилетіла з Копа Амеріка, встановивши унікальне досягнення – такого не було майже 100 років

Уругвай вилетів так же само, як і Колумбія – за пенальті з рахунком 4:5 ("кафетерос" не забили останній удар, "селесте" провалили перший). Після таких апсетів прийнято критикувати фаворитів за змарновані моменти, а мінімальні проблеми при просуванні м'яча роздуваються до головної причини поразки. Про Суареса та компанію говорити так буде несправедливо: на Копа Амеріка-2019 ніхто не заходить в штрафний часто (щільність в ключових зонах неймовірна), а при всіх проблемах взаємодії Кавані та Суареса вони забили три голи з гри – "бланкірохес" врятували мінімальні офсайди. Коли не щастить, то не щастить у всьому.

Уругвай переграв Перу за ударами (12:3, 3:0 в площину), обіграшами (12:7), верховими м'ячами (26:15) та перехопленнями (12:7). Оскар Вашингтон Табарес у друому таймі зробив правильну заміну, випустивши Торрейру й перекусивши центр поля практично безповоротно. Єдине, в чому "селесте" справді винні – реалізація.

Табарес встановив фантастичний рекорд за кількістю матчів біля керма збірної – це досягнення майже неможливо перевершити

Удари Кавані та Годіна в небо й неточні замикання Суареса та Нандеса з кількох метрів можна було б списати на статистичну погрішність – хто більше атакує, той більше і помиляється. Проблема в тому, що на Копа Амеріка-2019 команди рідко дають більше одного "вірнячка", тож будь-яка зрізка або втрата м'яча може стати фатальною. Уругвай не забив і вилетів за пенальті. Доля жорстока, але справедлива.

Перу гідне півфіналу

Жаль від втрати Уругваю, який атакував протягом усього матчу, не повинна применшувати симпатичності Перу. Підопічні Рікардо Гареки після провалу з Бразилією зуміли зібратися і видати найкращий матч на турнірі – і цього потрібно було чекати від найяскравішого учасника групового етапу ЧС-2018. "Бланкірохес" не влаштували феєрію атакувального безумства, яку спостерігали минулого літа, але прагматично розподілили сили, обравши найбільш адекватний варіант протистояння уругвайській машині.

Загалом перуанці діяли закрито, наситивши центр поля й нав'язуючи "селесте" жорстку контактну боротьбу. При цьому футбол Рікардо Гареки в чомусь був навіть агресивнішим за гру суперника, адже ставка у атаці робилася на вертикальні передачі низом (здебільшого в першому таймі) та гру через вразливі фланги оборони. Особливо важливою в цьому плані стала робота форварда Паоло Герреро.

Фарфан отримав травму і більше не зіграє на Копа Амеріка-2019

35-річний капітан 97 хвилин відпахав в оточенні захисників Уругваю, класно чіпляючись до м'яча й розумно відкриваючись – а поки були сили, він ще й крутив спини фулбекам на дриблінгу. Герреро став другим за кількістю єдиноборств (21, 7 виграних), вийшов переможцем у чотирьох верхових дуелях та заробив на собі три фоли, а також мінімум один раз обійшов Гонсалеса один-в-один – статистичні портали чомусь не зарахували його прохід як успішний. Варто також відзначити Куеву, який якісно навантажував роботою свого капітана і не тільки – на рахунку Крістіана дві з трьох передач Перу під удар.

Втім, навіть з цих цифр помітно, що головний акцент перуанці зробили на обороні. Уругвай домінував більшу частину зустрічі (особливо після виходу Торрейри), тричі забивши – якби не якісна робота захисників під час офсайдних пасток, то рахунок став би розгромним. Втім, тут ще можна говорити про якесь везіння, а от той факт, що перуанці були сильнішими в боротьбі й класно обирали позиції в штрафному, є беззаперечним – "бланкірохес" виконали 27 виносів та 10 блокувань, а з 32 спроб відбирання 20 були успішними. За відбираннями без контакту підопічні Гареки також не відставали від "селесте" (7:7).

Незабитий вирішальний пенальті Дерліса у відеоогляді матчу Бразилія – Парагвай – 0:0 (4:3 пен)

Великою мірою, Перу пощастило втримати позитивний результат завдяки частому використанню VAR, яке своїми довгими паузами збивало Уругваю ритм. Зрештою, підопічні Рікардо Гареки і пройшли в півфінал – і можна було б говорити, що ця перемога вийшла на користь Чилі, яке замість машини Табареса у півфіналі отримало вискочок з Перу, але готувати чемодани на Маракану зарано.

Цьогорічна Копа Амеріка абсолютно не рахується з класом грандів. У чвертьфіналі три з чотирьох їх матчів завершились серією пенальті після рахунку 0:0 – Парагвай у меншості майже вистояв з Бразилією, Перу вибило Уругвай а підстаркуваті чилійці винесли грізну Колумбію. Навіть скромна Венесуела дала важкий бій Аргентині.

Перуанці ідеально підходять під основний тренд бразильської першості. На Копа Амеріка важливо наситити центр, нав'язати боротьбу й контратакувати, поки є сили – а потім закритися, збивати ритм і терпіти. Щоправда, у півфіналі існує певна складність для андердогів, адже тепер серії пенальті передуватимуть овертайми.

З іншого боку, чилійці значної переваги над Перу отримати не повинні, адже віковий колектив Хосе Летельєра після другого тайму буде таким же втомленим, як і їх однолітки-перуанці – та й перевага у витривалості завдяки вихованню у високогір'ї не спрацює через аналогічну географію "бланкірохес". Словом, Перу пройшло у півфінал не для простої участі.

Педро Гальєсе – герой чвертьфіналу

Одним з найбільш злих жартів долі для уругвайців стала якісна гра голкіпера суперника. Педро Гальєсе ніколи не мав реноме "стіни", а у матчі проти Бразилії він взагалі привіз два голи – вибив м'яч у Фірміно й пропустив у ближній кут з дистанції. Щоправда, він же кілька разів врятував Перу, а на останніх хвилинах ще й взяв пенальті у виконанні Габреля Жезуса. Так чи інакше, сильною ланкою "бланкірохес" голкіпер не вважався.

Голкіпер Перу припустився епічного фейлу у стилі Бойка в матчі Копа Амеріка-2019 – Фірміно став героєм епізоду

Втім, саме Гальєсе став архітектором вильоту Уругваю з Копа Амеріка-2019 на такій ранній стадії. Особливо важливими стали сейви після потужного удару Суареса на 24-й хвилині та взятий постріл Валверде зі штрафного у дев'ятку на старті другого тайму. Крім того, він накрив кілька проривів до воріт і кілька разів класно зіграв на виходах. Голкіпер при цьому не робив чогось неймовірного, але діяв надійно, залишаючись помітною фігурою на полі. Втім, справжнім моментом слави Гальєсе стала серія пенальті.

Ні, Педро не зробив нічого геніального. Воротарем перуанців керувало шосте почуття: він відверто гадав при кожному з п'яти ударів – і вгадав перший же! Після цього уругвайці легко перегравали Гальєсе, але при точному виконанні пенальті з боку суперника це вже не мало жодного сенсу. Доля дійсно була налаштована проти Уругваю, але Гальєсе все одно крутий. Взяв удар Суареса, довів його до сліз і вивів Перу в півфінал – ну не красень?

Аргентина перемогла Венесуелу в 1/4 фіналу Копа Амеріка: неоднозначна гра "альбіселесте" та Мессі, фантастичний Мартінес