УКР РУС

Хетафе – Реал Мадрид: нічийна гра "бланкос" за правилами прекрасного середняка та магічний дриблінг Браїма Діаса

26 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках очного матчу 34-го туру іспанської Прімери Хетафе та Реал голів не забивали.

Реал вийшов на матч у напіврезервному складі без Модріча, Марсело, Васкеса та Крооса. Втім, навряд чи це виправдовує те, як зіграв "королівський клуб" у першому таймі. "Бланкос" відверто били байдики, катаючи м'яч взад-поперек та зрідка загострюючи – хоча перший момент стався вже на 2-й хвилині, коли Бензема увірвався на правий край штрафного та пробив повз дальню стійку. На 6-й Вальверде змістився з флангу та вистрілив з лінії карного майданчика, однак м'яч пройшов вище воріт – от і всі моменти Реала до 40-ї (!) хвилини зустрічі.

Хетафе – Реал – 0:0 – відеоогляд матчу

Хетафе грав проти титулованого суперника абсолютно на рівних, ніби в гості приїхав Ейбар. Господарі одразу нав'язали "вершковим" жорстку боротьбу, вдало збиваючи темп, та активно діяли на чужій половині поля – хоча й не завжди ефективно, про що говорить статистика. Здебільшого, вони закидували карний майданчик подачами та намагалися використовувати будь-яку можливість зі стандартів. З нього ж прийшов найбільш небезпечний момент на 31-й хвилині, коли Арамбаррі прямим ударом зі штрафного метрів з 20-ти пробив по центру воріт, змусивши Наваса парирувати перед собою.

Спортивний директор Айнтрахта натякнув на перехід Йовіча в Реал

Втім, на завершення тайму Реал зумів зібратися, перехопивши ініціативу та притиснувши Хетафе по-серйозному. На 41-й хвилині це могло вилитися у гол Бензема, який замкнув простріл Бейла ударом метрів з 10-ти – на щастя для господарів, Каріму було незручно обробити м'яч, тому він просто легенько відправив його у руки Соріа. Зрештою, підопічні Пепе Бардоласа витримали цей відрізок та пішли відпочивати з нулями на табло.

По перерві зіданівський Реал завжди додає. Так сталося і цього разу – причому зміни в ігровій картині наступили практично одразу зі свистком. Вже на 48-й хвилині небезпечно вривався у штрафний Бейл, але його простріл на правий край ніхто не замкнув; на 50-й з-за меж карного майданчика повз ворота вистрілив Діас, а на 53-й дальній удар Каземіро "падаючим каменем" ледь не влетів під ліву стійку – врятував Соріа. За хвилину Давід знову був на висоті, витягнувши м'яч із дев'ятки після пострілу Карвахаля, а на 57-й вже і голкіпер був не в силах парирувати замикання Іско з близької дистанції – на виручку прийшла нога Бруну Гонсалеса. Зрештою, на 60-й з дистанції вдарив Діас, однак це вже було легкою розминкою для рук Соріа.

Реал заманює Азара космічною зарплатою

Пепе Бордалас випустив на поле Анхеля, що вирівняло матч – з 60-х хвилин з боку Реала нічого цікавого не йшло, а Хетафе навіть провів серію перспективних стандартів. На 64-й хвилині господарі навіть могли претендувати на пенальті, але епізод відверто підмальовували; на 73-й же "бланкос" відверто відскочили після удару Моліни з правого краю штрафного низом у дальній кут та добивання Мати – Навас якимось дивом парирував обидва постріли.

Поступово рівна гра перетворилася на явне домінування Хетафе, який почав закидувати штрафний майданчик Реала величезною кількістю подач. Дві з них могли завершитись пенальті, однак на 79-й хвилині Моліна явно симулював, а на 83-й гру рукою не зарахували через попередній офсайд у Кабрери. Так чи інакше, але Реал не відповідав нічим, крім фінтів Браїма Діаса – втім, його швидко замінили. Вихід на поле Васкеса, Асенсіо та Крооса не підсилив гру ніяк. Лише на 90-й хвилині Лукас підтримав атаку та впав у штрафному, однак замість пенальті "вершкові" отримали контратаку з ударом Саїсса метрів з 20-ти точно в руки Навасу.

Зідан готовий до того, що хтось із конкурентів Луніна захоче покинути Реал

Зрештою, покарати "вершкових" за бездіяльність в останні 30 хвилин матчу так і не вдалося, але "галактікос" також не організували чогось схожого на штурм. Фінальний свисток Бургоса Бенгоечеа зафіксував нульову нічию, яка залишила Хетафе на четвертій позиції з 55 очками. Реал знаходиться на сходинку вище, відставши від Атлетіко на 6 залікових балів.

Немотивований Реал зіграв за правилами Хетафе

Реал, схоже, змирився з бронзовими медалями, хоча перед матчем відставання від Атлетіко не було катастрофічним – принаймні, на папері. Втім, прагматичний Зідан вирішив, що за 5 турів "матрацники" не розгублять свою перевагу, а тому на матч проти дуже міцного Хетафе виставив дуже експерементальний склад з Регілоном, Бейлом, Діасом, Вальверде і Начо в основі. Кожен з них відіграв доволі непогано, про що говорить хоча б той факт, що заміни лише погіршили гру "бланкос".

Реал готовий витратити 500 мільйонів євро на трьох топ-гравців

Матч вразив аномальною кількістю індивідуальних дій при низькій кількості гостроти. Так, на двох команди виконали 71 (!) спробу відбирань та 58 спроб обіграшу один-в-один, виграли 38 верхових м'ячів, допустили 51 втрату, а за кількістю виграних єдиноборств рахунок становив 59:79. Ударів же при цьому було всього 21, з яких 7 заблокували. Реал вів за більшістю аспектів зі значним відривом (але програв відбирання), однак при цьому поступався за пострілами в площину (5:4). Це говорить про те, що Хетафе вдалося звести матч до індивідуальних протистоянь, жорсткою і по-хорошому нахабною грою розбивши загальну командну структуру суперника.

Втім, все це могло б не спрацювати, якби на старті другого тайму Реал не розтринькав вагон вельми якісних моментів. Ставка на гру по перерві приносила "вершковим" успіх практично у всіх матчах під керівництвом Зідана, але цього разу його підопічним десь не пощастило – гра могла б повністю перегорнутися, забий "галактікос" за час свого тиску бодай один гол. Це не вдалося, а Реал, відступивши на переведення духу, в матч так і не повернувся – Хетафе настільки швидко адаптувався, що сам почав затискати суперника.

Зідан попросив керівництво Реала перехопити де Лігта у Барселони

Одного разу Реал хтось мав би покарати за гру лише у другому таймі, так що нулями на табло Зідан повинен бути навіть задоволеним. Могло статися набагато гірше, хоча яка різниця – відставати від другого місця на 6 чи на 7 очок? "Королівський клуб" відверто дограє сезон, не стараючись і не бажаючи щось доводити.

Браїм Діас – прекрасний

Найкращим футболістом зустрічі у складі Реала однозначно можна назвати Браїма Діаса. Для нього це вже другий вихід у основі – перший раз він потрапив у старт з Уескою, видавши не менш класний поєдинок, віддавши гольову передачу. Тоді Діас показав себе як гарний футболіст підігрування, але з Хетафе він розкрився як фантастичний дриблер.

Браїм Діас: той незручний момент, коли вболіваєш за Барсу, але переходиш у Реал

19-річний хавбек став абсолютним лідером за кількістю обіграшів один-в-один – 9 спроб, 7 успішних. У матчі Ла Ліги в поточному сезоні більше обігрував лише його одноклубник Вінісіус, в якого 12 спроб проти Сосьєдада та 10 з Алавесом – втім, за красою дій Браїм навіть яскравіший за бразильця.

Не тільки футбольним фрістайлом запам'ятався Діас у матчі проти Хетафе. За 67 хвилин, проведених на полі, він завдав 2 небезпечних удари по воротах (обидва – по перерві) та виконав 2 ключові передачі – тільки у Карвахаля стільки ж. Крім того, на його рахунку 2 успішних відбирання та 11 виграних єдиноборств у 15 епізодах. Заміна Діаса на Васкеса виглядала максимально незрозумілою і, можливо, коштувала Реалу очок.

Хетафе заслужив на Лігу чемпіонів

За більшістю статистичних показників Хетафе поступався зірковому колективу Зідана – в тому числі й за коефіцієнтом оічікуваних голів (0.57 проти 1.54). Втім, великою мірою xG "бланкос" було набито саме в період з 40 по 60 хвилини, коли господарі реально втратили контроль над грою і були близькими до поразки. Втім, Пепе Бордалас досить швидко зрозумів суть проблем та ефективними замінами моментально змінив зміст гри – і це одна з причин, чому Хетафе більше заслужив перемогти.

Екс-динамівець і другий після Мессі ведуть у Лігу чемпіонів скромну іспанську сенсацію, яка вже не асоціюється з порно

Команда з передмістя Мадрида змусила діючих чемпіонів Європи та світу діяти за правилами господарів, збивши супернику темп та перевівши матч у площину індивідуальних єдиноборств. Звісно, Реал все одно міг забити й потім тримати гру під власним контролем, однак у штрафному Соріа практично не було гостроти – тільки удар Бензема на 2-й хвилині та його ж неоковирне замикання на 41-й виглядали реально небезпечними, але Хетафе врівноважив їх своїм супермоментом на 73-й.

Матч проти Реала вияився рівним, що для такої скромної команди, як Хетафе, є великою перемогою – і начхати на мотивацію і проблеми "бланкос". Підопічні Бордаласа проявили себе розумною, дисциплінованою і бойовитою бандою, яка заслужила на четверте місце в турнірній таблиці.

"Гра стільців": Лунін та Куртуа ризикують стати причиною першого великого конфлікту Зідана з керівництвом Реала