УКР РУС

Олександрія програла Вольфсбургу: перемога "вовків" на класі, гідний футбол команди Шарана та динамівський привіт

20 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 1-го туру групового етапу Ліги Європи Вольфсбург без особливих зусиль переграв Олександрію у рідних стінах (3:1).

Олександрія дуже симпатично розпочала поєдинок, зі старту накривши Вольфсбург високим пресингом і виконавши кілька кросів. Гості непогано рухалися на чужій половині поля, нічим не поступаючись в плані переміщень "вовкам", і дуже швидко перейшли до створення моментів. На 4-й хвилині першого удару в зустрічі метрів з 30-ти завдав Гричишкін (неточно), а на 7-й приблизнь з тієї ж відстані він же пробив у лівий нижній кут – Перван парирував! Крім того, на 10-й хвилині на ударну позицію міг вирватись Сітало, однак голкіпер випередив нападника.

Вольфсбург – Олександрія – 3:1 – відео голів та огляд матчу

Вольфсбург – Олександрія: онлайн-трансляція матчу Ліги Європи – як це було

Вольфсбург довго придивлявся до українців. На перших хвилинах господарі намагалися розтягнути оборону суперника переведеннями на фланг та діями латералей Русільйона та Мбабу – перший, здебільшого, йшов у прохід і виконував передачі, а другий частіше намагався обіграти один-в-один. Жером працював ефективніше, вже на 11-й хвилині видавши своєчасний пас на лінію напівкола перед штрафним, звідки вистрілив ніким не прикритий Брекало – над поперечиною! Олександрія відповіла контратакою зі зміщенням Третьякова в центр та ударом з-за меж карного майданчика – вийшло занадто високо!

Ось, в принципі, і вся гострота в першій половині тайму. У матчі не було помітно жодних передумов до взяття воріт, але у справу втрутився німецький дух. На жаль для олександрійців, цим духом став Каріус, який на 20-й хвилині заліз у голову Паньківу й змусив пропустити нескладний удар Арнольда метрів з 30-ти – м'яч летів низько, слабко і по центру, але якимось дивом прошив руки Юрія.

Олександрія тут же могла відігратися у атаці, в завершенні якої по воротах "вовків" завдали двох пострілів з меж штрафного – втім, захисники і голкіпер не дали нашій команді відзначитись. На 24-й же хвилині "жовто-чорні" пропустили вдруге. Гол виявився фантастичним: Мехмеді отримав передачу на правому краю штрафного й звідти закинув м'яч за комірець Паньківу – точно у дев'ятку! 2:0 – і на цьому, загалом, перший тайм завершився. За 20 наступних хвилин команди не створили жодного небезпечного моменту; Вольфсбург тримав м'яч, Олексадрія його відбирала й швидко втрачала. От і все. Зрештою, на перерву футболісти пішли за рахунку, встановленого шедевром Мехмеді.

На другий тайм Володимир Шаран кинув у бій Ковальця, який одразу ж взяв участь у небезпечній атаці з входженням у штрафний "вовків" – втім, логічного завершення момент не набув. Вольфсбург же взагалі не старався. Команда Олівера Гласнера бігала врозвалочку, виконувала кроси й іноді била по воротах, але й цього було достатньо. Вже на 50-й хвилині Вегорст вивалився віч-на-віч і впав після підкату, однак гостей врятував офсайд Ваутера. На 58-й він у дотик замкнув передачу з флангу, але вийшло занадто неточно. Між цими моментами розташувався слабенький постріл Мехмеді з лінії карного майданчика точно в руки Паньківу.

Олександрія не здавалася, що на 66-й хвилині вилилося у несподіваний гол: Гречишкін виконав подачу з штрафного на дальню стійку, а Банада вискочив з-за спин захисників і пробив у дальній кут – 2:1!

Шаран розповів, чому Олександрії не вдалося провести передматчеве тренування на стадіоні Вольфсбурга

Втім, радість підопічних Володимира Шарана була недовгою, адже вже на 67-й Брекало забив третій гол Вольфсбурга, ударом з меж штрафного замкнувши прострільну передачу Мехмеді. На 74-й Мбабу міг покласти і четвертий, однак пробити у порожні ворота після кросу з лівого флангу в останній момент не дав Пашаєв.

Завершення поєдинку пройшло під диктовку господарів. "Вовки" продовжили працювати в економ-режимі, не виявляючи особливої жаги до організації розгрому й просто тримаючи м'яч під власним контролем. Втім, на 82-й хвилині Паньків був близьким до того, щоб вчетверте діставати м'яч із сітки – врятувала поперечина, у яку Мбабу влучив після замикання подачі зі штрафного.

На 88-й метрів з 25-ти вистрілив Арнольд, однак м'яч пролетів поруч із дальньою стійкою. Вже у компенсований час Паньків врятував при виході Вегорста практично віч-на-вч та удару з мінімальної відстані. Зрештою, фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу Вольфсбурга з рахунком 3:1.

Таким чином, німці набрали три очки й піднялися на першу позицію в турнірній таблиці групи І. Вони випереджають Гент за різницею голів. Олександрія ж впала на останню сходинку, за тим же показником поступаючись Сент-Етьєну.

Поразка на класі, за яку не соромно

Олександрія зазнала цілковитого фіаско у Вольфсбургу. Команда Олівера Гласнера, не напружуючись, забила три голи й не забила ще мінімум два, перегравши суперника за більшістю статистичних показників. "Вовки" були швидшими й більш майстерними, що особливо яскраво продемонстрував шедевр у виконанні Мехмеді.

Цього можна було очікувати, але за Олександрію в цьому матчі не соромно. Підопічні Володимира Шарана трималися грамотної системи футболу, в перші 20 хвилини особливо сміливо діючи на чужій половині поля та якісно пресингуючи. Наприклад, при розграші "вовків" від воріт олександрійці великою групою гравців розташовувалися перед чужим штрафним.

Шаран – про поразку Олександрії від Вольфсбурга: Для новачка Ліги Європи ми показали непогану гру

Особлива увага приділялася центру поля, де діяло одразу три опорники, яким ситуативно допомагали фулбеки та нападники. Гості не збиралися ставити автобус, а намагалися відібрати територію, агресивно зустрічаючи суперника. Це дуже нагадувало останні матчі в УПЛ, коли Дніпро-1 та Ворскла тримали м'яч, але не могли вийти в атаку.

Втім, Вольфсбург дуже швидко призвичаївся до футболу гостей. Пресинг у центрі поля "вовки" почали розбивати на стадії організації власних атак, розтягуючи побудови Олександрії численними передачами центрбеків з флангу на фланг. Їхній клас дозволяв прекрасно виконувати роль диспетчерів – тим паче, що нападники неідеально працювали по них.

Третьяков, наприклад, давав багато свободи для Кнохе, що відзначив на післяматчевій прес-конференції Володимир Шаран. Тут, наприклад, він пішов накривати Мбабу, хоча проти нього було кому грати. Кнохе скористався цим, віддавши точну діагональ на лівий фланг Тіссерану.

Крім того, до центральних захисників Вольфсбурга спускалися центрхави Арнольд та Герхардт, витягуючи за собою опорників Олександрії й допомагаючи просувати м'яч. Їх регулярно підтримували нападники Брекало /Мехмеді, що створювало трикутники або ж перетворювало пресинг гостей на гру 1-в-1 – за переваги в німців у класі та швидкості це було катастрофою. Тим паче, у Вольфсбурга розумно працювали латералі – вони прекрасно відчували, де потрібно підтиснути, відтягнутися, перевантажити або обіграти. В УПЛ таких футболістів, як Русільйон та Мбабу, немає (Ісмаїлі – виключення).

Грамотно розхитуючи Олександрію дрібними перепасовками та ривками, "вовки" створювали розриви й легко відкривалися. Вже на 11-й хвилині це призвело до того, що Брекало залишився без опікуна перед штрафним, отримав пас від Русільйона й пробив над поперечкою.

Шаран: Гравці Олександрії хотіли зіграти у Лізі Європи з Арсеналом або Манчестер Юнайтед

Олександрія будь-що намагалася тримати компактність, однак часто це призводило до глибокого відходу до власних воріт та втрати контролю над більшою частиною поля. За умов переваги німців у класі це було дуже небезпечно.

Власне, перший гол прилетів від абсолютно вільного Арнольда, хоча йому неймовірно пощастило з помилкою Паньківа. Звісно, з 30-ти метрів прилітає рідко, але у Вольфсбурга вистачає виконавців з хорошим ударом чи передачею. Їм в принципі не можна давати багато часу для прийняття рішень. Втім, це простіше сказати, ніж зробити.

Взагалі, при швидкому прориві центральної лінії вся картина гри Олександрії починала сипатися. У Вольфсбурга попереду занадто сильні футболісти, а у "жовто-чорних" значні проблеми з обороною. Як наслідок, з кожною хвилиною сили гостей танули, а перевага гостей росла. Після другого голу вони взагалі кинули грати, але при цьому забили втретє й втратили дві прекрасні можливості відзначитись ще.

Статистика зустрічі виглядає не дуже страшно. 16:9 за ударами, 11:7 за ключовими пасами, 7:3 за обіграшами, 9:25 за перехопленнями (!), 19:20 за відбираннями – не дуже схоже на майже розгром. Олександрія чинила відчайдушний спротив, але достатньо поглянути на карту передач під удар у Вольфсбурга, щоб зрозуміти, як легко працювали німці під таким тиском – це і називається класом.

Вольфсбург: ґрунтовний тренер, травмовані зірки та стурбований екс-"динамівець" – Олександрія може гідно стартувати в ЛЄ

В будь-якому разі, Олександрія не осоромила Україну в єврокубках. Результат цього поєдинку не має ніякого значення – ніхто й не очікував перемоги середняка УПЛ над колективом, дорожчим у 20 разів. Більш важливим є той факт, що підопічні Володимира Шарана продемонстрували сучасний футбол. Високий пресинг, швидкий вступ у відбирання, компактність, перекриття максимально допустимої кількості варіантів для передач – це starter pack для будь-якого нормального тренера. Далі вже йдуть питання стилістики, ресурсів та класу суперників.

Зрештою, Олександрія трималася, йшла вперед і забивала. Так, у підсумку маємо поразку, яка дивом не стала розгромом, але це не було бездарно й безвольно. Просто Вольфсбург – команда з іншої планети.

Динамівський привіт від Вольфсбурга

Динамо у цей вечір здобуло перемогу в Лізі Європи над Мальме, однак динамівці феєрили не тільки на НСК "Олімпійський". За кілька тисяч кілометрів на захід, на "Фольксваген Арені", гол+асист оформив колишній нападник киян – швейцарець Адмір Мехмеді. Його фантастичний парашют за комірець Паньківу на 24-й хвилині претендує на звання голу туру, хоча такий шедевр можуть не забити і протягом всього сезону.

Екс-гравець Динамо Мехмеді зізнався, чому покинув київський клуб попри хороший контракт

Мехмеді запам'ятався не тільки забитим м'ячем та асистом на Брекало одразу після голу Олександрії. Він також прекрасно рухався по всьому полю, обігруючись з партнерами у центрі й руйнуючи пресинг гостей. Карта його передач прекрасно демонструє активність колишнього динамівця – він допомагав усюди. У групі атаки за кількістю пасів (51) Адмір поступається лише фулбекам та Арнольду.

Крім того, Мехмеді по два рази йшов у єдиноборства та відбирання – в обох випадках він мав 100-відсоткову успішність. Крім того, на рахунку швейцарця два перехоплення. Це не найвищі показники у команді, але на статистичних порталах Whoscored та Sofascore його все одно визнали найкращим у зустрічі (в першу чергу, через результативні дії).

В будь-якому випадку, слід відзначити, що Мехмеді прекрасно виступає у Німеччині – нині його рівень дозволяє забивати клубам УПЛ у першій же зустрічі. В Динамо ж він за два роки провів лише 25 матчів, забивши 1 гол. Такий от привіт українському футболу від форварда, якому наші тренери так і не знайшли застосування.

Динамо – Мальме: Жерсон страждає, Михайличенко ридає, а Циганков демонструє неймовірну жертовність, найкращий – захисник