УКР РУС

Ліверпуль – Наполі: не Салахом єдиним, або як мерсисайдці знищили суперника, а рефері виявив слабкодухість

12 грудня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Вирішальний матч групи С між Ліверпулем та Наполі у заключному турі Ліги чемпіонів завершився перемогою англійського клубу.

Ліга чемпіонів, 6-й тур, група С

Ліверпуль – Наполі – 1:0

Голи: Салах, 34

Перший тайм вирішального матчу групи розпочався нетипово для Енфілда: Наполі захопив контроль над м'ячем та вже на 8-й хвилині міг вийти уперед – це Гамшік завершив передачу на лінію штрафного щільним ударом над поперечиною. Ліверпуль відповів кроссом на Мілнера, який головою пробив вище, та грубим фолом Ван Дейка проти Мертенса в центрі. Дріс міг достроково завершити гру, знайшов сили повернутись, однак не тривожив воріт суперника й загалом залишився непомітним. В цілому ж, перші 15 хвилин можна вважати як мінімум нічийними.

Ліверпуль – Наполі – 1:0 – відео гола та огляд матчу

Ліверпуль поступово став намацувати свій футбол, зосередившись на розтягуванні оборони суперника через роботу на флангах – особливо на правому, де Салах та Кулібалі влаштували особисте протистояння. На 22-й хвилині господарі змогли забити після прострілу звідти, але гол скасували через офсайд відразу трьох мерсисайдців. Тим не менш, все більш часті вривання у з правого краю без контргри з боку суперника довели до голу на 34-й хвилині: Мохамед Салах отримав розрізну передачу в штрафний, втік від Кулібалі на ривку та з гострого кута пробив поміж ніг Оспіні – 1:0. За великим рахунком, це був останній гольовий момент у першому таймі, якщо такими не вважати неточну спробу Мертенса закинути м'яч з центра поля за комірець Аліссону.

Ліверпуль – Наполі: онлайн-трансляція матчу Ліги чемпіонів – як це було

У другому таймі перевага Ліверпуля стала інфернально-ультимативною. Наполі до 70-х хвилин взагалі не мав ніякої контргри, а мерсисайдці проводили атака за атакою. Вже на 50-й хвилині гості обрізались та привезли контру, в завершенні якої Салах пробив з меж штрафного у штангу. На 58-й з дальньої дистанції ледь не забив Ван Дейк – м'яч пройшов над поперечиною. На 61-й у лівий нижній кут із середньої відстані влучав Хендерсон, однак Оспіна взяв м'яч, а через хвилину вже Мілнер увірвався у штрафний з лівого краю та пробив на виконання поруч з дальньою штангою. Наполі відповідав лише невдалими проходами та прострілами, а також замінами – на поле вийшли форварди Зєлінскі та Мілік, а також атакуючий хав Гулям. Допомогло мало – Ліверпуль продовжував домінувати, хоча на 73-й Зєлінскі міг замикати передачу Гамшіка з лівого краю.

Анчелотті вважає півзахист Наполі найкращим в Італії

З 74-ї по 79-у хвилини відбувся просто фантастичний відрізок. Спочатку Оспіна в одному моменті не дав Салаху обійти себе при виході сам-на сам та вибив його черпачок за спину при поверненні у ворота, а через дві хвилини парирував замикання Мане з кількох метрів по центру. Після цього Ван Дейк ледь не забив ногою після подачі з флангу – м'яч пройшов над поперечиною, а в атаці у відповідь Наполі міг вирвати нічию. Кальєхон отримав простріл з лівого флангу на дальню штангу, однак з кількох метрів пробив вище воріт! Фантастичне напруження тривало до останніх хвилин, коли Ліверпуль заспокоїв гру. Щоправда, вже у компенсований час Мілік міг зрівняти рахунок, однак з близької відстані він не переграв Аліссона! Фінальний свисток таки зафіксував впевнену перемогу господарів.

Ліверпуль набрав дев'ять очок та порівнявся ними з Наполі, але обійшов неаполітанців за показниками забитих голів та вийшов у 1/8 фіналу ЛЧ з другого місця.

"Все або нічого" для Ліверпуля та Тоттенхема, Манчестер Сіті на шляху до першого місця – анонс топ-матчів 6 туру ЛЧ

Ліверпуль знищив Наполі

Всі експерти та вболівальники в один голос говорили про фактор Енфілда, на якому в офіційних турнірах за останній рік Ліверпуль програв лише два матчі. Втім, ніхто не думав, що перевага господарів буде настільки великою: Наполі після бадьорого старту здувся й не прокидався до 79-ї хвилини, після чого заснув аж до моменту Міліка. Гості завдали всього 8 ударів проти 22 у суперника, а коефіцієнт очікуваних голів показує, що рахунок мав бути не меншим, ніж 3:1. Достатньо лише поглянути на кількість пострілів з меж штрафного майданчика.

3.4 – це фантастично високий показник для будь-якого матчу, а проти італійської команди у вирішальному поєдинку Ліги чемпіонів тим паче. Здебільшого, гарні команди в таких випадках набивають xG ≤ 2.0-2.5. Теплова карта Ліверпуля також вражає: на аналітичному порталі Whoscored практично нереально побачити настільки велику пляму практично на всю площу поля – особливо в штрафному суперника.

У нормальному матчі дана зона синя або зовсім не підмальована, але Ліверпуль занадто часто вів гру на мінімальній дистанції до воріт. Загалом же, на половині поля Наполі гра проходила 28,9% часу, в той час як на половині господарів команди не набігали й 20%.

Клопп розповів, у чому Ліверпуль досяг найбільшого прогресу

Ліверпуль домінував та створив астрономічно велику кількість моментів, награвши на розгром. Втім, все могло бути інакше, якби на старті матчу не сталося наступного пункту.

Ван Дейк мав бути вилучений

Італійці розпочали дуже непогано, караючи Ліверпуль за втрати м'яча у центрі швидкими контратаками. Мертенс, звільнений від оборонної роботи, мав відігравати у них велику роль: так, саме він класно відкрився під дуже неочевидну зону на правому фланзі й побачив звідти вмикання Гамшіка на 8-й хвилині, коли Марек пробив з лінії штрафного. На 12-й найбільш результативний форвард Наполі в єврокубках взагалі міг пройти Ван Дейка та вирватись на ворота Аліссона, але сталося ось це:

Дріс довго лежав на газоні й повернувся на поле аж через п'ять хвилин. Це була пряма червона картка, однак арбітр Дамір Скоміна просто побоявся взяти відповідальність за подібне рішення у такому важливому поєдинку. Він не хотів вилучати хоч-кого небудь, однак жовтою карткою він видав феєричну перевагу Ліверпулю. Дріс так і не зміг повноцінно повернутися у матч, зробивши 16 дотиків до м'яча та завдавши лише одного неточного удару аж з центру поля. Можна сказати, що Наполі залишився у меншості.

Ван Дейк розповів, що був за крок від смерті

Звісно, ніщо не заважало Карло Анчелотті зняти Мертенса вже по перерві й ніхто не гарантував шикарної гри бельгійця без цього епізоду, але вилучення Ван Дейка точно б надало більше шансів для італійців.

Салах – суперфутболіст, але не герой

Мохамед забив єдиний гол у грі, влучив у штангу та міг забити після виходу віч-на-віч, а також віддав чотири ключові передачі. Його м'яч взагалі повинен входити у підручники для форвардів: він хитро прибрав захисників, які грали по його лівій нозі, й з гострого кута замість прострілу пробив поміж ніг воротарю. Такий рівень розуміння мікроепізоду доступний лише суперзіркам, тож нагороду Man of the Match Мохамед може забирати цілком заслужено. Втім, якщо бути максимально справедливим, то треба зазначити: Мохамед провів свій звичайний матч – з проходами, обіграшами, ударами – але без одноосібного впливу на результат.

Салах: Моя мета – виграти щось для клубу

Найпершим героєм Ліверпуля можна вважати Юргена Клоппа, який прийняв розумний план на гру. Господарі прийнялися з перших хвилин високо пресингувати суперника, намагаючись грати кожний з кожним по всьому полю. Так, тут м'яч вилетів в аут:

У мікроепізодах Ліверпуль отримував перевагу завдяки створенню більшості та грамотному перекриттю варіантів для передач. Це призводило до обопільних втрат: якщо Ліверпулю вдавалося відібрати м'яч, то одразу ж починалася масована атака, але коли технічні футболісти Наполі проривали цей тиск, то надалі можна було розіграти контри 3-в-2 або 3-в-3. Так, саме після такого виходу міг вийти віч-на-віч Мертенс – за його спинами опинилася майже вся команда суперника:

Втім, таких епізодів було обмаль, адже Наполі був змушений відтягувати сили персонально на Салаха, який при відборі старався займати відкриту позицію. Таким чином, Кулібалі та Руїс не могли увімкнутись у середину поля, в той час як Ван Дейк і Матіп дозволяли собі грати повище, швидше підстраховуючи й першими починаючи позиційні атаки.

Стало відомо, за яку суму Наполі готовий відпустити Кулібалі

Втім, це не гарантувало б вирішальної переваги над Наполі, якби фантастичний матч не провели латералі – Ендрю Робертсон і Трент Александр-Арнольд. Вони прекрасно бачили та заповнювали вільні зони, а також розвантажували тиск на Салаха. Так, перший гол господарі могли забити вже на сьомій хвилині, коли Робертсон зробив ривок на півполя у вільну зону, прийняв переведення м'яча з правого флангу та виконав шикарне закидання в зону перед голкіпером, куди увірвалися Салах та Фірміно. Трент же взагалі награв на MOTM не менше за єгиптянина – шість ключових передач, п'ять точних кроссів, два удари, два перехоплення (одне з них – в останній третині поля). Блискуча гра.

Ну і про Аліссона не варто забувати. Бразильський голкіпер більшу частини гри нудьгував, але не привозив та кілька разів надійно зіграв на виходах та перехопленнях. На 90+2-й же хвилині 62,5-мільйонний воротар зробив сейв, який коштує сотень мільйонів. Тих сотень, які Ліверпуль заробить у плей-офф Ліги чемпіонів.