УКР РУС

Барселона та Брейтвейт: навіщо данець "блаугранас", його сильні сторони, конкуренти і чому цей перехід – гроші на вітер

20 лютого 2020
Автор: Mykhailo_Yukhymenko

Барселона нарешті підписала нападника на заміну травмованому Луїсу Сауресу. Михайло Юхименко аналізує фінансовий та спортивний аспект підписання Мартіна Брейтвейта з Леганеса, підбиваючи скептичний підсумок.

Барселона на початку року була шокована новинами про втрату Луїса Суареса, який вилетів на чотири місяці, та Усмана Дембеле, який буде відновлюватись півроку. Під час трансферного вікна керівництво "синьо-гранатових" так і не знайшло альтернатив, хоча ходили чутки про перемовини з Рішарлісоном, Родріго Морено, Обамеянгом, Жиру та Вілліаном. В наступні тижні каталонці вибивали спеціальний дозвіл від Ла Ліги на придбання футболіста в Іспанії, а потім торгувалися за Лукаса Переса, Анхеля, Лорена Морона та Луїса Суареса із Сарагоси. Зрештою, клуб зупинився на Мартіні Брейтвейті з Леганеса. Контракт підписано до літа 2024-го.

Барселона офіційно оголосила про підписання Брейтвейта

На перший погляд, трансфер непоганий. У минулому сезоні данський форвард відзначився голами у ворота Реала, Барселони, Валенсії та Севільї, а в цьому сезоні в його активі вже шість м’ячів за останню команду чемпіонату. Крім того, у недавніх матчах за збірну Брейтвейт забивав Ірландії, Люксембургу та Гібралтару. Все в ньому непогано, крім віку (влітку буде 29), ціни (18 мільйонів євро) та загального сумніву в необхідності Барселоні.

Чому так дорого?

"Блаугранас" після провального зимового вікна потрібен був тимчасовий варіант у нападі задля підстраховки, ротації та тактичної гнучкості. В Іспанії клуби цілком логічно підняли цінники на своїх виконавців до небес, тому з точки зору фінансів підписання Брейтвейта виявилося вигідним – Барселона просто активувала його клаусулу.

Гендиректор Леганеса – про трансфер Брейтвейта: Барселона завдала нам серйозної шкоди

Так, данець не настільки привабливий у футбольному плані, як Вілліан Хосе, Александр Ісак, Лорен Морон чи Лукас Перес, але за цих гравців вимагали від 30 до 70 мільйонів євро. У Барселони просто не було іншого вибору.

Контракт підписаний на чотири роки. Це забагато?

Контракт на чотири роки з клаусулою в 300 мільйонів євро для майже 29-річного нападника Леганеса аж ніяк не схожий на тимчасовий варіант, хоча клуб прописав можливість припинити співпрацю в разі незадовільних спортивних результатів. Втім, Барселона навряд чи бажає просто викидати гроші на вітер. Варіантів два: або керівництво планує перепродати Мартіна влітку, або на нього серйозно розраховують.

Барселона найняла компанію, щоб заплямувати репутацію власних зірок у соцмережах – великий скандал

В першому випадку логіка виглядає так: контракт на півтора-два роки серйозно б збив ціну на Брейтвейта вже влітку – клуби б затягували перемовини й змушували б Барсу йти на поступки. Щоправда, позиція "блаугранас" все одно програшна, адже хоча б відбити 18 мільйонів за форварда, якому в червні стукне 29, навряд чи вдасться. У фінансовому аспекті такий тимчасовий трансфер – гроші на вітер. Чи виправдовує він себе зі спортивної точки зору?

Брейтвейт – хороший форвард?

Достатньо непоганий, щоб зробити левел-ап у кар’єрі, але недостатньо виразний для переходу одразу в топ-клуб. Мартін провів чотири роки в Тулузі, відбігав сезон за Бордо та два – за Мідлсбро, після чого на рік заїхав до Леганеса. Загалом, з 2013 року в його активі 57 голів та 23 асисти в чемпіонатах, однак 35 забитих м’ячів та 11 гольових передач припали на період виступів за Тулузу. Крім того, у данця 45 матчів за збірну з виступами на ЧС-2018 та у Лізі націй.

Барселона досі чекає на Неймара – хакери зламали усі соцмережі клубу

У Іспанії загалом Брейтвейт має 13+7 за системою гол+пас у всіх турнірах, а у поточному сезоні нападник забив шість голів у Ла Лізі, ставши найкращим бомбардиром Леганеса. Він є лідером "пепінерос" за очікуваними голами та найкращий у залученості до атакувальних дій – xGChain Мартіна дорівнював 7, 78. Це означає, що атаки з його участю призвели майже до восьми очікуваних голів.

У нападі Брейтвейт може зіграти практично будь-де: форвард, вінгер, центральний атакувальний півзахисник – всюди Мартін працює без особливої втрати якості. Як ЦАП данець у Леганесі в середньому бив по воротах навіть частіше, ніж в ролі нападника. Сумарний xG поточного сезону за амплуа поділений приблизно порівну: 3,73 при грі форвардом й 2,18 на інших позиціях (все це без урахування виходу на заміну).

При цьому найбільш небезпечним він залишається саме у штрафному суперника – звідси він завдав 56 ударів із 73-х за два сезони, забивши 9 з 10 голів у Ла Лізі. З огляду на розповсюджену практику використання Мартіна у півзахисті, можна говорити про хороше вміння вриватися у небезпечні зони з глибини. Загалом, вигідний для себе контракт Брейтвейт заробив завдяки хорошим бомбардирським якостям та універсальності.

На які позиції у Барселоні претендує Брейтвейт?

Якщо говорити про Брейтвейта як про нападника, то йому, вочевидь, доведеться конкурувати з Фаті та Роберто на флангах атаки. Роберто непогано закрив позицію правого нападника у поєдинку з Атлетіком, забив Хетафе і загалом добре інтегрований у цю роль.

Ансумане також чудово використовував надані шанси – в його активі 5 голів та 1 асист у 20 матчах (10 в основі). Він знайшов порозуміння з Мессі, про що говорять два асисти від Лео за одну хвилину в поєдинку проти Леванте та відкриті переживання аргентинця щодо фізичних навантажень на 17-річного юнака. Створення рівних конкурентних умов для молодого таланта – доволі цікавий хід.

Можливий також варіант гри у центрі, але в будь-якому випадку Мартін не забере місця в основі у Лео та Грізманна.

Мессі отримав пропозицію від Лос-Анджелес Гелаксі

В лінії півзахисту Мартін може зайняти позицію крайнього центрального хава або з’являтися під нападниками в разі переходу на 4-2-3-1 або 3-5-2. Тут данець міг би конкурувати з Роберто, Ракітічем, Артуром та Відалем – суперників багато, але у поточному сезоні тренери постійно їх ротують. Дуже вірогідно, що всі ці футболісти періодично мінятимуться з Брейтвейтом місцями в основі та запасі.

Брейтвейт дійсно так потрібен Барселоні?

Схоже, Барселона поспішила з рішенням придбати Брейтвейта. Основний мотив істеричного пошуку нападника полягав у тимчасовій заміні Суареса та Дембеле, але при цьому клуб вже після травми Луїса віддав у оренду з правом викупу аж двох вихованців Ла Масії – Абеля Руїса та Карлеса Переса. Останній забивав Інтеру в Лізі чемпіонів і перейшов у Рому 30 січня. Чи стало Сетьєну гірше від їхньої втрати? Не факт.

Артур двічі присоромив Сетьєна на тренуванні та не зміг стримати сміху перед тренером Барселони

Кіке, при всіх питаннях до своєї роботи, непогано розв’язав проблему з нападниками. Мессі перейшов у центр, спускається в глибину й роздає передачі направо й наліво – в останніх п’яти матчах у Лео 26 пострілів по воротах, 22 передачі під удар, 32 обіграші на дриблінгу, 6 асистів і два голи. На краях Сетьєн використовував Грізманна, Фаті, Роберто і навіть центрхавів Де Йонга, Ракітіча та Відаля – в активі цих форвардів та ерзац-форвардів 6 з 12 голів Барси в останніх п'яти поєдинках. Так, загальні результати далеко не найкращі, однак навряд чи Брейтвейт є футболістом, покликаним одразу їх покращувати. Він – один із цілої купи варіантів.

Крім того, Суарес повернеться вже у квітні (якщо не раніше), а в наступному сезоні залишатиметься основним стільки, скільки дозволятиме здоров’я. Влітку також одужає Дембеле. Також варто розуміти, що в найближчий рік Фаті нікуди не сплавлять – Ансу, як найбільш талановитий вихованець Ла Масії в основній команді, є козирем Бартомеу на майбутніх виборах. Де тут місце для Брейтвейта?

Мессі прокоментував ймовірне цькування зірок Барселони з боку керівництва клубу

З півзахистом у Сетьєна також все спокійно. Кіке перейшов на 4-3-3, в якій варіантів не так і багато – дві позиції в центральній ланці традиційно залишаються за Де Йонгом та Бускетсом. При цьому всі конкуренти Мартіна на голову сильніші за класом, досвідом та рівнем інтегрованості в систему гри "блаугранас", тому в найважливіших матчах вони вийдуть в основі – а попереду поєдинки з Реалом, Атлетіко, Атлетіком, Севільєю та Вільяреалом.

Таким чином, Брейтвейт перетворюється у гравця ротації за 18 мільйонів євро. Навіть для тривалої кар’єри резервіста і навіть у наш час це занадто дорого. Тим паче, коли в тебе під боком найкраща академія світу.

Висновок

Барселона укомплектована достатньо сильно для того, щоб витримати три-чотири місяці без Суареса та Дембеле. Історія з Боатенгом, який провів у Барселоні всього три матчі минулого року, схоже, нічому не навчила керівництво “блаугранас” – клуб знову взяв вікового посереднього форварда, але тепер ще й за солідні гроші та з сумнівними перспективами перепродажу.

Втім, завжди є маленький шанс на гігантський прогрес новачка. Брейтвей, як працелюбний, швидкий і талановитий футболіст, точно б заграв у команді-претенденті на Лігу Європи чи навіть в умовному Хетафе, який рветься в ЛЧ. Можливо, Мартін психологічно доріс і до Барселони, але прямо зараз цифри та кадрова ситуація "синьо-гранатових" змушують сумніватися в успіху авантюри Бартомеу.

"Я почувався так, наче на мене напали": Мессі – про конфлікт з Барселоною, можливість відходу та завершення кар'єри