УКР РУС

Ліверпуль зіграв внічию з Вест Хемом: стандарти – панацея від Клоппа, криза атаки мерсисайдців та жахливий арбітраж

5 лютого 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

У виїзному матчі 25-го туру АПЛ Ліверпуль несподівано втратив очки з Вест Хемом.

Чемпіонат Англії 2018/2019, 25-й тур

Вест Хем – Ліверпуль – 1:1

Голи: Антоніо, 28 – Мане, 22

Вест Хем – Ліверпуль – 1:1 – відео голів та огляд матчу

Перший тайм виявився багатим на події. Ліверпуль важко в нього входив, повністю віддавши стартові хвилини господарям. Ті ж почали створювати класні моменти: так, вже на 3-й хвилині Чічаріто після пасу Нобла хитнув захисника на лінії штрафного та пробив поруч із дальньою штангою, а на 10-й Кресвелл метрів з 25-ти пальнув у той же кут – м'яч пройшов у сантиметрах від воріт. На 16-й же в гру вступив Аліссон, парирувавши постріл Чічаріто з дистанції у лівий кут. Мерсисайдці за цей час мали лише напівмоменти.

До середини тайму гості обжилися й стали діяти конкретніше. Так, на 20-й хвилині Фірміно непогано прорвався до карного майданчика, але пробив слабенько – Фабіанскі впорався з ударом. Втім, вже у наступній атаці голкіперу довелося витягувати м'яч із сітки: Ліверпуль провів класну комбінацію на правому фланзі та завершив епізод прострілом Мілнера у штрафний, де Мане розвернувся та вистрілив у дальній кут – 0:1! Втім, повтор показав, що Мілнер перебував у офсайді, який лайнсмен проморгав.

Мілнер випередив Бекхема за кількістю результативних передач в АПЛ

Вест Хем досить швидко відновив справедливість. На 28-й хвилині "молотобійці" заробили стандарт, який Феліпе Андерсон розіграв хитрим пасом повз стінку на Антоніо. Майкл відірвався від Кейта та з правого краю штрафного й спокійно пробив під ліву штангу – 1:1! Втім, вже на 30-й Кейта дальнім ударом міг вдруге вивести Ліверпуль уперед, але господарів врятували захисники.

В кінцівці першого тайму команди розмінювались прострілами та ударами різної ступіні неточності, хоча на 39-й Ліверпуль міг забити після одного з них. Другий гол міг прийти зі стандартів: на 42-й хвилині самотній Деклан Райс головою замкнув навіс зі штрафного, пробивши над поперечиною, а Садьйо Мане на 44-й зняв верховий м'яч, завдавши удару головою з лінії воротарського – точно в руки Фабіанському.

У другому таймі нічого не змінилося. Ліверпуль не міг нащупати потрібний темп та прорватися у штрафний, а коли це вдавалося, то підводило завершення. Характерний епізод стався на 62-й хвилині, коли Салах у фірмовому стилі накрутив захисників на правому краю карного майданчика, але пробив занадто слабко. У Вест Хема епізоди були набагато кращі: вже на 49-й Діоп замкнув подачу зі стандарту ударом поруч з лівою штангою, на 55-й Матіп ледь не залишив свою команду в меншості порушенням проти Андерсона (тягнуло на фол останньої надії), а потім Кресвелл зі штрафного пробив вище. Найкращий шанс господарі втратили на 73-й, коли Марк Нобл після проходу Андерсона пробив метрів з 10-ти над поперечиною.

Останні 20 хвилин тайму пройшли за відчутного тиску Ліверпуля, але гостям було дуже важко вести фізичну боротьбу з потужними лондонцями. На 81-й хвилині вони втратили супершанс відзначитись після подачі зі штрафного, яка відскочила до Ван Дейка. Той відірвався від захисника та пробив з гострого кута – Фабіанськи врятував Вест Хем! Надалі всі атаки команди Юргена Клоппа були пов'язані з безуспішними спробами увірватися у штрафний. Вест Хем усі відбив.

Клопп розповів, як змагатиметься з Манчестер Сіті за чемпіонство АПЛ, пригадавши тріумф з Борусією Д

Зрештою, фінальний свисток зафіксував нічию. Ліверпуль набрав 62 очки, підпустивши Манчестер Сіті на відстань однієї перемоги. Вест Хем тепер має 32 залікових бали та йде на 12-й позиції у турнірній таблиці.

Арбітри вкрали очки в обох команд

Бригада арбітрів Кевіна Френда сьогодні була далеко не дружньою для футболістів. Особливо відзначився лайнсмен, який не помітив офсайд у Мілнера та зарахував гол Ліверпуля після його передачі, але при цьому побачив неіснуюче положення "поза грою" на 45-й хвилині під час прориву Салаха. Цікаво, що обидва епізоди відбулися на правому фланзі прямо перед ним.

На 90+3-й підсліпкуваті бокові судді проспали метровий офсайд Оріджі, однак Дівок не реалізував вихід віч-на-віч.

Кевін Френд також прийняв кілька суперечливих рішень. На 49-й хвилині ні він, ні лайнсмен не побачили гри рукою Огбони у власному штрафному, хоча, можливо, епізод було розцінено як влучання в руку.

На 54-й хвилині Френд показав жовту картку Матіпу за зрив контратаки Вест Хема, але фол міг потягнути і на червону – Андерсон відривався від нього й мав шанс вискочити один на один. Втім, ситуація була не дуже очевидною, тому, ймовірно, Кевін прийняв правильне рішення.

У Мексиці арбітр впродовж 8 хвилин за допомогою VAR не міг визначити, чи перетнув м'яч лінію воріт

Нажаль, у Френда не було відеоповтору, щоб переглянути спірні моменти більш детально, але чекати на нововведення залишилось недовго. З наступного сезону VAR вводять в АПЛ, хоча, як показує досвід кубкових зустрічей в Англії, міра ця не стане панацеєю.

Ліверпуль не може пройти глибоку оборону

"Молотобійці" при обороні знаходилися дуже низько, дозволяючи гравцям Ліверпуля глибоко увійти на власну половину поля. Стартові 4-2-3-1 при позиційному захисті змінювались на схему 4-5-1, у якій вінгери Андерсон та Антоніо були забов'язані контролювати ривки Мілнера і Робертсона, в той час як Снодграс опускався до опорників, формуючи блок у центрі.

Це значно ускладнювало атаки гостей, але не означало гарантії успіху для Вест Хема. Мерсисайдці часто маніпулювали трійкою в центрі за рахунок обіграшу центрхавів з відтягнутим форвардом та продовженням руху вперед. Опорник реагував по забіганню (здебільшого, Кейта або Лаллани), залишаючи нападника (Фірміно або Мане) вільним до дій.

Проблема полягала в тому, що це не створювало гарантованих варіантів попереду, через що часто приймалися ризиковані й помилкові рішення. Так, Салах і Мілнер на 6-й хвилині перебували у перспективному положенні, однак все одно знаходились під контролем. Мане зробить спробу зіграти оригінально, розрізавши оборону, але подарує м'яч "молотобійцям".

Рангнік виступив проти переходу Вернера в Ліверпуль, навівши приклад Кейта

Іншим варіантом для Ліверпуля виступало використання вразливостей вінгерів Вест Хема, які повинні були розриватися між контратаками та допомагати в захисті. Так, Антоніо на 6-й хвилині кинув Мане в момент пресингу Фрідерікса, сподіваючись на винос, але Садьйо перехопив його, пройшов до штрафного та заробив кутовий. Взагалі, на флангах атаки Ліверпуль був найбільш активним, але велику кількість моментів витиснути з цього не вдалося – захисники господарів грали безпомилково.

У другому таймі картина гри не змінилася навіть після того, як Юрген Клопп випустив Дівока Оріджі та відзеркалив схему Вест Хема. Ліверпуль пішов уперед великими силами, осадив ворота суперника та володів м'ячем 83% ігрового часу, а Фабінью та Кейта зробили стільки ж пасів уперед, скільки за півтора тайму до цього – нічого не вийшло. Здобутком гостей стали всього один ключовий пас та один удар по воротах – обидва з офсайду. Слабко.

Провальна гра лідерів Ліверпуля

Ліверпуль міг вирвати перемогу чисто на класі, але тут і закралася головна проблема: його футболісти видали занадто слабкий матч. Так, 692 передачі гості конвертували лише в 9 ключових – дві з них пройшли з офсайду, а третя вилетіла зі стандарту. Центрхави, на яких покладається основна ноша по просуванню м'яча уперед, зіграли пасивно, віддавши по одному загострюючому пасу, однак найбільш скрутними є показники передач у атакувальну третину. У Фабінью їх 27 зі 101, у Кейта – 25 з 84, а у Лаллани взагалі 15 із 40 – при цьому ще 18 він зробив назад. Для матчу, в якому дозволяють заходити поглибше, це дуже мало.

За гольовими моментами статистика взагалі катастрофічна: коефіцієнт очікуваних голів Ліверпуля складає 1.2, з яких 0.6 – це гол Мане та шанс Оріджі на 90+3 хвилині. Обидва, нагадаємо, з офсайдів. Ліверпуль не перестріляв суперника, а ті шанси, які мав, не реалізував. Показовим став момент на 60-й хвилині, коли Салах прибрав двох захисників та закрутив у дальній, але вийшло слабенько й по центру. До речі, то був єдиний обіграш Мохамеда з чотирьох спроб.

"Найкращий гравець двох дотиків", – як Ярмоленко працює з м'ячем однією ногою

Звісно, свою роль зіграв і феєричний спротив Вест Хема. Команда Пеллагріні критично залежала від уважності в обороні, яка б дозволила ефективно контратакувати. В цьому компоненті "молотобійці" влаштували справжній перфоменс: у юного опорника Деклана Райса 8 відборів, у вінгерів Антоніо та Андерсона – по два. На трьох вони зробили 7 перехоплень, що становить 50% від загальної кількості. Всі контрвипади Вест Хем починав саме з успішних дій цих футболістів у центральній частині поля. Коли ж гості проходили цю ділянку, в гру вступали захисники – біля власних воріт вони виконали 6 відборів, 4 перехоплення та виграли 5 верхових м'ячів. Шикарний результат.

Стандарти – панацея від Ліверпуля

Вест Хем провів для Ліверпуля майстер-клас у цьому компоненті футболу. Господарі завдали 13 ударів по воротах – і 8 з них відбулися саме після розіграшу стандартних положень. Жоден з них не пройшов у площину воріт, однак 5 з них вийшли дуже щільними, а один перетворився у гол. Характерною рисою цього матчу стала відсутність підбирань з боку гостей, про що говорять три удари Вест Хема з-за меж штрафного після розіграшів.

Юрген Клопп пояснив проблему тим, що у команді не було трьох гравців, які тренували цей компонент. Дійсно, травми підкосили склад Ліверпуля: Клопп змушений ставити Хендерсона або Мілнера на позицію правого захисника, а також не було Ловрена та Вейналдума – останній як раз добре працює на нічийних м'ячах. При захисті високою лінією, яку практикують мерсисайдці, зіграність та підготовка мають критично важливе значення. Так чи інакше, стандарти нині є найбільш вразливою точкою в системі оборони мерсисайдців.

Таким чином, Ліверпуль проявив ознаки кризи, двічі поспіль поділивши очки із середняками за вражаюче однотипними сценаріями. Лестер вирвав нічию на "Енфілді" завдяки тактичній гнучкості при обороні, відмови від високого пресингу та реалізації стандартних положень; Вест Хем зробив точно те саме вдома.

Салах, Коноплянка і Коломойський. Ліверпуль 5 років тому провалив трансферну зиму та не виграв АПЛ, але тепер все супер

В обох випадках Ліверпуль проявив катастрофічно низьку ефективність атакувальної роботи, але поки падіння виглядає керованим. Власне, великі відриви від чемпіонів у таблиці й зароблялися для того, щоб мати право на помилки. Тепер цього права немає.