УКР РУС

ЧС-2019 U-20: Нігерія – Україна: Петраков прислухався до критики, запас перевершив основу, а Лунін стукає у ворота Реала

31 травня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна України U-20 у непростому матчі 3-го туру групового етапу молодіжного чемпіонату світу втримала важливу нічию з Нігерією.

Україна вже пройшла у плей-офф молодіжного чемпіонату світу, тому Олександр Петраков вдався до масштабної ротації – задня лінія зазнала мінімальних змін, а от усі основні футболісти центру та нападу сиділи на лавці. Суттєвого погіршення у грі збірної України від цього рішення не сталося, хоча й моментів виникало обмаль. Розпіарена Нігерія, однак, виглядала не краще, збиваючись на флангові атаки з подачами у штрафний. Жодних проблем наша оборона на старті зустрічі не зазнала, а загалом матч проходив дуже нудно: перший удар по воротах відбувся аж на 24-й хвилині й був заблокованим – це Сафронов стріляв з відскоку після лонгболу.

Нігерія U-20 – Україна U-20 – 1:1 – відео голів і огляд матчу

На 26-й хвилині Бондарь метрів з 35-ти завдав другого пострілу по воротах, однак м'яч пролетів у метрі від правого кута. Нігерійці відповіли непоганим випадом з кількома заблокованими ударами, але на 30-й хвилині Україна покарала суперника за банальність: Кащук накрутив захисника на правому фланзі та навісив на дальню стійку, а Сікан замкнув головою в ближній кут – 0:1! На 34-й Данило міг і асист на себе записати, скинувши подачу на Снурніцина, однак той на лівому краю штрафного не зміг обробити сферу та пробити.

Нігерія U-20 – Україна U-20: онлайн-трансляція заключного матчу групового етапу – як це було

Після цього гра вирівнялася. До останніх хвилин першого тайму вболівальники на трибунах могли спостерігати лише флангові передачі "суперорлів" та розкатування м'яча у виконанні "синьо-жовтих". Нічого не віщувало гостроти – і тим більш несподіваним стало пенальті у ворота збірної України на 45-й хвилині. Тіджані зачепився за м'яч пілся заблокованого удару, після чого Сафронов за інерцією влетів у нього. Мухаммед впав, арбітр показав на "точку", однак потужний удар нападника у правий нижній кут у блискучому стрибку парирував Лунін!

Старт другого тайму виявився для України відверто провальним. Нігерія пішла уперед великими силами, притиснула нас до воріт та почала бити по ним. На 48-й хвилині нам відверто пощастило після пострілу Утіна з лівого краю, який парирував Лунін, однак ще один удар все того ж Утіна пройшов з-за меж карного майданчика – під нього кинувся Попов. На жаль для нас, м'яч влучив Деенису в руку; арбітр переглянув повтор, призначив пенальті, а Тіджані його реалізував – 1:1. Нігерійці продовжили тримати ініціативу, але якість моментів у "суперорлів" почала падати. Найкращий з них стався на 58-й, коли Еффіом метрів з 13-ти пробив у падінні через себе, однак вийшло слабко й точно в руки Луніну.

"Ми – Суперорли, і вже тому мусимо домінувати": Нігерія – третій суперник України на Кубку світу U-20

Поступово Україна стала вирівнювати хід зустрічі. Вже на 61-й хвилині "синьо-жовті" провели непогану атаку, в якій Чех вирізав передачу з лівого флангу на правий край штрафного, куди влітав Кащук, однак Олексій не встиг до м'яча. На 66-й же він міг забити дальнім ударом під поперечину, однак хавбеку не вдалося закрутити сферу в кут – голкіпер Оремаде спіймав її (хоч лише і з другої спроби). Поступово розбігався Булеца, який по перерві замінив Сікана, хоча моментів у його виконанні не виникало – лише кілька проривів по флангу. Петраков розумів переломність моменту, тому на 72-й хвилині додав до атаки Супрягу.

Тим не менш, саме в цей час Україна могла пропустити – причому шедеврально. На 77-й хвилині Маканджула з кутового закрутив м'яч прямо в наші ворота, але Лунін зумів дістати його з-під поперечки. Нігерійці притиснули нашу збірну, однак їх підводив поспіх: "суперорли" старалися кожну атаку завершити хоч-яким небудь ударом – так, на 78-й Окон після відскоку без підготовки запустив м'яч метрів з 25-ти у небо. Так само на 82-й з дистанції вистрілив Утін. Поступово атаки "зелено-білих" завершились, а "синьо-жовті", організувавши кілька контрвипадів, спокійно довели матч до нічиї.

Бондар: Хочу привітати вболівальників із виходом збірної України U-20 до плей-офф чемпіонату світу

Таким чином, збірна України набрала сім очок, вигравши групу D, в той час як нігерійці з чотирма заліковими балами завершили груповий етап на третьому місці. Підопічні Олександра Петракова 3-го червня на стадіоні у Тихі в 1/8 фіналу зіграють проти третьої команди груп B, E або F.

Петраков прислухався до критики, а запас не підвів

Збірну України, не дивлячись на наявність прекрасного результату на цьогорічному Мундіалі, нещадно критикували за ігровий стиль. Особливо сильно дісталося "синьо-жовтим" за поєдинок проти Катару, де команда продовжила лінію обережної гри через лонгболи та стандарти без зайвої фантазії – і при цьому начисто провалила перший тайм матчу проти аутсайдера. Олександр Петраков лише додав масла у вогонь, агресивно відреагувавши на обережне питання про проблеми на старті зустрічі, емоційно запропонувавши поїхати з Мундіалю, якщо комусь не подобається футбол збірної.

ЧС-2019 U-20 Катар – Україна: вихід у плей-офф при жахливій командній грі, ефективність динамівців та старання Коноплі

Тим не менш, головний тренер команди не залишився у танку, а вирішив поексперементувати з Нігерією – благо, Україна вже пройшла у плей-офф. Абсолютно новий напад та півзахист, а також поява на позиції фулбеків Сафронова зі Снурніциним балансувалися незмінною трійкою захисників та Луніним у воротах.

Здавалося, що без Цітаішвілі та Булеци позиційна гра "синьо-жовтих" погіршиться, однак вийшло навіть краще, ніж було. Українці тримали м'яч, застосовували дрібний та середній пас та сміливо йшли у обіграш – місцями на такий динамічний футбол було відверто приємно дивитись. Команда вже не залежала від своїх напівзіркових лідерів, сподіваючись виключно на їх вдалі дії, а сама експерементувала; лонгболів все одно залишилось вдосталь, однак вони були лише одним з варіантів виходу в атаку, а не єдиним способом прорвати оборону. Показово, що гольовій подачі на Сікана передував класний командний відбір та швидкий вихід в контратаку через короткы паси в дотик та переведення у вільну зону.

Звісно, багато розхваленних дрібних пасів являли собою простий перекат взад-поперек, але загалом гра у першому таймі вийшла набагато цікавішою, ніж весь поєдинок проти Катара. Цікаво, що при виході на заміну Булеци та Корнієнка футбол нашої збірної розлагодився, а поява Супряги залишилась непоміченою. Навряд чи проблема була в їх присутності на полі – Нігерія по перерві банально притиснула Україну, не випускаючи зі штрафного й не даючи можливостей для контрвипаду. В позиційних же атаках Булеца та Супряга виглядають блідо протягом усього турніру.

ЧС-2019 U-20: США вийшли у плей-офф, Норвегія познущалася над Гондурасом – нападник європейців забив 9 голів

Непереконливість по перерві ставить питання до усієї команди та до тренерського штабу зокрема, адже "синьо-жовті" у третьому матчі поспіль нормально проводять лише один тайм. В 1/8 фіналу нам цього можуть і не вибачити, але поки що можна констатувати справедливу перемогу в групі. Україна грала виключно на результат – вона його добилася.

Лунін стукає у ворота Реала

Андрій підійшов до молодіжного чемпіонату світу в статусі однієї з головних його зірок – і це високе звання голкіпер мадридського Реала виправдовує повністю. У матчі проти США він потягнув цілу серію складних дальніх пострілів, а у грі з Нігерією йому довелося рятувати у більш тонких ситуаціях. Приз найкращому футболісту зустрічі йому можна було віддати вже після відбитого пенальті на 45+1-й хвилині – далеко не найслабший удар Тіджані в кут Лунін парирував у просто блискучому стрибку. Якщо ви не кричали у цей момент, то у вас залізні нерви:

У другому таймі Андрій по-справжньому виручив двічі. На 48-й хвилині він витягнув потужний постріл Утіна з близької дистанції під праву стійку, а на 77-й не розгубився, вибивши "сухий лист" Маканджуоли з кутового – м'яч летів під саму поперечку. Крім того, він надійно зіграв при всіх подачах нігерійців, хоча їх було дуже багато. Звісно, "суперорли" напрацювали на свій гол цілком справедливо, але забити їм вдалося тільки з другого пенальті – пропущений удар Тіджані з "точки" на 51-й хвилині залишився єдиною "помилкою" нашого голкіпера.

Така класна форма Луніна дуже обнадіює, адже у нього буде дуже серйозне літо. Андрієм зацікавляться як іспанські середняки, так і мадридський Реал, який досі не визначився з другим номером на своїх воротах. Статус зірки молодіжного Мундіалю дуже допоможе пробитися в першу команду клубу, в якому зірковість часто важить більше, ніж навички.

Лунін переграє Куртуа, Неймар з Погба зайві, Зідан найгірший та інші несподіванки – фанати Реала визначились зі всім