УКР РУС

Манчестер Юнайтед – Арсенал: справедлива нічия, тріумф VAR, топ-клас Обамеянга та катастрофічні результати Сульшера

1 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 7-го туру АПЛ Манчестер Юнайтед та Арсенал обмінялися голами Скотта Мактоміная та П'єра-Емеріка Обамеянга, але переможця не виявили.

Від очної зустрічі двох проблемних команд очікували розвеселого футболу, однак перший тайм відверто розчарував. Чи то злива над Олд Траффорд так вплинула на гравців, чи то тренери перемудрили з тактикою, але моменти до перерви можна порахувати на пальцях однієї руки. Щоб краще зрозуміти картину матчу, достатньо поглянути на статистику ударів – дебютний стався аж на 29-й хвилині після проходу Перейри з флангу до лінії штрафного. Втім, постріл Андреаса був не таким вже й складним для Лєно, хоча це все одно краще, ніж постріл Пепе з правого краю карного майданчика в небо через хвилину.

Манчестер Юнайтед – Арсенал – 1:1 – відео голів та огляд матчу

Манчестер Юнайтед – Арсенал: пряма відеотрансляція матчу АПЛ – як це було

Після цього моменту "червоні дияволи" практично не підходили до воріт суперника (але володіли м'ячем), але й "каноніри" не поспішали загострювати ситуацію на футбольному полі. Перший удар у площину вони провели на 36-й хвилині зусиллями Пепе, який прийняв подачу від Обамеянга й слабенько пробив низом метрів з 14-ти. Всю красу команди залишили на останні дві хвилини.

Спочатку МЮ провів дві класні позиційні атаки без ударів, а потім Арсенал вийшов у контру 2-в-2 з пострілом Сака з лівого краю штрафного та добиванням Луїса з близької дистанції – в обох випадках врятував Де Хеа. Після цього вже господарі вилетіли у контратаку, яку правим флангом розігнав Джеймс, завершивши її прострілом на дальню стійку. Невеличкий рикошет не дав замкнути передачу, але її перехопив Рашфорд, який викотив пас у зону перед штрафним на Мактоміная. Скотт же несподівано вдарив точно у ліву дев'ятку – 1:0! Лєно навіть не поворухнувся, а арбітр Кевін Френд одразу відправив футболістів відпочивати.

Манчестер Юнайтед – Арсенал: Мактомінай відкрив рахунок розкішним голом

По перерві гра особливо не змінювалась. Манчестер Юнайтед продовжував більше працювати з м'ячем, але нічого цікавішого за низку кросів без завершення підопічним Сульшера створити не вдавалося. Арсенал також не вражав, але його дії стали конкретнішими: так, на 52-й хвилині Торрейра ударом з кількох метрів замикав простріл з правого флангу – втім, вийшло занадто неточно. Цей момент був пов'язаний з деяким непорозумінням у грі захисників МЮ, але уроку вони не засвоїли. Арсенал же не став довго чекати, на 58-й хвилині покаравши суперника за черговий привоз.

Все почалося з Туанзебе, який викотив передачу в центр прямо в ноги Сака. Той одразу ж запустив м'яч у вільну зону перед штрафним на Обамеянга, а габонець, вирвавшись віч-на-віч з Де Хеа, впевнено переграв його – 1:1! Щоправда, арбітри спочатку просвистіли офсайд, але VAR врятував справедливість. Обамеянгу до офсайду було метрів шість. На 60-й же "каноніри" могли провести і другий гол, однак постріл Сака з центру карного майданчика після кросу з правого флангу рикошетом від Ліндельофа пролетів над поперечкою.

Емері: Між Манчестер Юнайтед та Арсеналом особлива війна

Здавалося, що зараз Арсенал притисне суперника до його воріт, але замість цього ініціативу перехопив МЮ. Вже на 64-й хвилині Погба міг вивести господарів уперед прекрасним ударом метрів з 25-ти, але м'яч пролетів у лічених сантиметрах від дальньої стійки. На 70-й близьким до дублю був Мактомінай, якому вдалося замкнути подачу з кутового – над поперечиною!

На 74-й другий шедевр у матчі міг статися після шикарного пострілу Магуайра із середньої дистанції точно в праву дев'ятку, однак Арсенал врятував карколомний стрибок Лєно. Не відставав і Джеймс, який на 78-й прорвався лівим флангом на край штрафного й пробив з гострого кута, влучивши у сітку із зовнішнього боку воріт. "Каноніри" нічим, крім фолів, не відповідали.

Мата розраховує на перемогу Манчестер Юнайтед в АПЛ

В останні 10 хвилин Арсеналу вдалося осідлати тиск Манчестер Юнайтед, в якого почала подати точність передач і кількість виграних єдиноборств. Арсенал став виходити в контратаки, провів низку кутових, але перший більш-менш цікавий момент створити вдалося аж перед завершенням основного часу – це Себальйос дуже неточно пробив з лінії штрафного.

За свою пасивність гості могли бути покарані на 90-й хвилині, коли Кевін Френд призначив штрафний в метрах 20-ти від воріт Лєно. Рашфорд завдав прямого удару в правий кут, але голкіпер парирував! Арсенал відповів слабеньким пострілом Віллока, який легко спіймав Де Хеа, а у МЮ за кілька хвилин таким же чином запоров момент Грінвуд. Зрештою, фінальний свисток зафіксував бойову нічию.

Петі розкритикував трансферну політику Манчестер Юнайтед

Таким чином, Арсенал набрав 12 очок і піднявся на четверте місце в АПЛ. Манчестер Юнайтед, маючи 9 залікових балів у активі, перебуває на десятій сходинці в турнірній таблиці.

Рівний матч і справедливий рахунок

Манчестер Юнайтед і Арсенал на старті поточного сезону напропускали стільки дурних голів і допустили стільки необов'язкових втрат очок, що на їх очну зустріч очікувала уся Європа. В соцмережах за цим поєдинком навіть закріпився неофіційний статус "клоунського дербі". Вболівальники прогнозували, що "червоні дияволи" та "каноніри" через свої проблеми з організацією гри влаштують феєричний матч з надвисокою результативністю та купою моментів.

Втім, вийшло навпаки. Команди добре підготувалися один до одного, а перед самим поєдинком ще й влупила затяжна злива. Як наслідок, майже весь перший тайм можна викидувати у смітник, адже нічого цікавого в перші 43 хвилини на полі не відбулося.

В тактичному плані це було хороше протистояння. Манчестер Юнайтед підготувався, сформувавши у центрі явну більшість і через неї будуючи свій білд-ап – як правило, це були довгі переведення в останню третину поля. В обороні ж вона утримувала компактність, ізолюючи від півзахисту Арсенала швидкісного Обамеянга. Статистика опорників говорить про непогану ефективність такого підходу – у Мактоміная та Погба на двох 7 відбирань, 18 виграних єдиноборств, 14 повернень м'яча та 3 ключові передачі та 8 точних довгих пасів (з 13-ти). Обамеянг залишався непомітним.

При цьому у манкуніанців класно працювали фланги. І Перрейра, і Джеймс діяли сміливо (3 обіграші, 5 ударів), створивши найбільш небезпечні моменти "червоних дияволів" – на 29-й хвилині Андрес на дриблінгу пройшов близько 50 метрів і пробив з лінії штрафного в площину, а на 45-й Деніел розігнав гольову контратаку. За ними регулярно не встигали.

Арсенал до перерви сідав дуже низько. Особливу увагу Унаї Емері приділяв контролю над центром поля – "каноніри" досягали його через персональні орієнтування по ключових гравцях білд-апу МЮ, не гребуючи при цьому дрібним фолом. Також лондонці правильно оцінили вразливість суперника на флангах оборони.

Карта передач Джаки прекрасно демонструє, через які зони збиралися атакувати гості та яким чином туди відправляли м'яч.

Арсенал старався тримати своїх вінгерів якомога ширше, використовуючи простір біля бровки. Саме вінгери стали найкращими футболістами у складі гостей: так, Сака розгромив усіх зліва, виконавши 5 відбирань, віддавши 2 передачі під удар і двічі обігруючи суперника на дриблінгу (з чотирьох спроб) – власне, у першому таймі забити міг саме він. Янг, протидіючи йому, зробив аж 3 відбирання, однак лише одне пройшло в обороні. На протилежному ж фланзі Туанзебе робив дуже багато помарок, програв майже всі єдиноборства й не допомагав атаці, а в другому таймі розгубився під тиском, віддавши передгольовий пас на Сака.

Втім, гра Арсенала з персональними орієнтуваннями та широкими позиціями на флангах відкривала можливості і нападникам МЮ, які на задній лінії суперника залишался, як мінімум, не у меншості. Не дивно, що найбільш небезпечні моменти матчу сталися саме після контратак.

При позиційній роботі команд у першому таймі було помітно, що господарі трохи більше нервують – 3 жовті картки від доволі нерішучого арбітра Кевіна Френда яскраво це демонстрували. Тактичні експерти з групи Footy Analytics по ходу поєдинку зробили висновок, що Арсенал по перерві стане пресингувати значно вище. Так і сталося.

Невдовзі по перерві на полі з'явився Себальйос, який вміло працює під тиском і гарно бачить поле, але ще до цієї події Арсенал став великами силами накривати суперника на його половині поля – команда Сульшера моментально поплила. Поки Уле-Гуннар вирішував, що робити, лондонці реалізували свою перевагу на фланзі, затиснувши там суперника й змусивши Туанзебе помилитися. В нього було два варіанти для передачі – обидва міг накрити Обамеянг. При спробі уникнути його перехоплення Аксель перегнув з траекторією пасу, а Ліндельоф не дотягнувся до м'яча. Сака підхопив його й вивів Обамеянга віч-на-віч.

Одразу після цього прийшов і другий гольовий момент канонірів, але Сака з центру штрафного пробив над поперечкою.

Манкуніанцям вдалося заспокоїти гру, а потім і перехопити ініціативу – не в останню чергу завдяки далеко не найкращому виходу Себальйоса, який увімкнувся ближче до завершення поєдинку. "Червоні дияволи" створили низку моментів і були близькими до другого голу, але загалом реальний тиск господарів виявився недовгим – гості осідлали його вже з другої половини 70-х хвилин. Вихід Фреда та Грінвуда гру МЮ аж ніяк не посилив. "Канонірам", звісно ж, довелося трішки потерпіти, але вони так і не дали увійти у власний штрафний, змусивши Манчестер Юнайтед збиватися на удари з дистанції, з гострих кутів або після стандартів. Саме тому сумарний xG МЮ нижчий, ніж у Арсенала.

Підбиваючи підсумки, можна сказати, що матч виявився нудним для звичайного вболівальника, але дуже демонстративним для аналітиків. Обидві команди продемонстрували цікаві тактичні заготовки, фактично законтривши один одного – і тут можна як хвалити оборонні дії, так і критикувати примітив у позиційному наступі. Саме через останній факт МЮ та Арсенал так часто втрачають очки.

Матч продемонстрував і справедливість розподілення у таблиці. Арсенал вище, адже його тренер швидше реагує на події на полі – Сульшер відверто програє у цьому компоненті більшості коучів АПЛ. Заміни при цьому не спрацювали у жодної зі сторін, яскраво продемонструвавши хиткість становища обох команд у чемпіонаті. Саме тому відстань між "дияволами" та "канонірами" в очковому еквіваленті не дуже велика. Загалом же, можна констатувати справедливу нічию між двома проблемними, але не безнадійними колективами.

Обамеянг – справжній топ-форвард

Насправді, П'єр-Емерік провів просто жахливий поєдинок. Погляду на карту його передач достатньо, щоб зрозуміти, як далеко від воріт він знаходився і як мало користі приносили дії Обами в глибині.

В обіграш швидкісний габонець пішов всього одного разу (безуспішно), лише 13 з 22 пасів нападника виявились точними, а в єдиноборства він вступав тільки чотири рази – двічі невдало. По воротах "спайдермен" завдав всього один удар. Чим же тоді Обамеянг заслужив на приставку "топ"?

Відповідь: вражаючою ефективністю. По-перше, маючи всього один момент для взяття воріт, він не схибив – це вже плюс. По друге, з того мінімуму пасів, які він віддав, два були відправлені під удар – в обох випадках П'єр-Емерік на височенній швидкості проривався по флангах і помічав партнерів у штрафному. По-третє, Обамеянг відзначився 17 голом у 17 останніх матчах – це більше, ніж забив весь Манчестер Юнайтед.

Саме це і відрізняє звичайного нападника від топ-форварда. Обамеянг у кожному поєдинку знаходить свій момент і забиває гол, наскільки б несприятливими для цього не були умови. МЮ практично ідеально ізолював габонця, але всього одна груба помилка біля власного штрафного призвела до появи його прізвища на табло. Так грають справжні зірки.

VAR рятує англійських арбітрів від скандалу

Соцмережі очікували клоунських помилок від футболістів, але цирк влаштували судді. У матчі на Олд Траффорд вони діяли нерішуче, довго обдумуючи рішення й часто вибачаючи гравців за відверті зриви атак. Найбільшу ж помилку вони допустили на 58-й хвилині під час голу Обамеянга, який спочатку скасували через офсайд.

Бачити офсайд? А він є. Дотепно, що лайнсмен перебував поруч із епізодом, а прямо перед ним стояв Магуайр.

На щастя, у події втрутилася система VAR. Відеоасистент одразу переглянув повтор і шепнув Кевіну Френду на вухо про кричущу несправедливість, а той довірився й вказав на центр. Таким чином, Арсенал здобув доволі заслужену нічию.

А ви все ще бажаєте скасування VAR заради збереження міфічного "духу гри"?

Уле-Гуннар Сульшер на краю прірви

Несподіваний розгром Челсі в першому турі АПЛ посіяв оптимізм у серцях фанатів МЮ, хоча тактичні експерти попереджали про оманливість рахунку й величезну кількість проблем у футболі "червоних дияволів". З часом випадковість тієї звитяги стала очевидною, однак ніхто не очікував, що манкуніанці настільки сильно провалять старт.

В АПЛ команда набрала всього 9 очок у стартових семи турах, що є найгіршим стартом Манчестер Юнайтед у чемпіонаті за останні 30 років. Востаннє так сильно манкуніанці провалювались у сезоні 1989/1990 – тоді у них було на два залікових бали менше.

Поки що було б неправильно кричати "Сульшер, аут!", але хмари над норвежцем стають все більш густими. По-перше, він явно програє своїм візаві у тактичному плані, погано керуючи командою під час матчу – показово, що "червоні" дияволи" у кожній з чотирьох нічиїх відкривали рахунок, але потім неодмінно пропускали гол у відповідь. З Крістал Пелас же вони зрівняли на 88-й хвилині, але пропустили вже у компенсований час. Це – один із виявів слабкого керування грою з боку Сульшера. Суперники, зіткнувшись із проблемами, змінюють тактику й ставлять його підопічних у глухий кут.

По-друге, загальна система футболу Манчестера викликає багато запитань. "Червоні дияволи" доволі примітивно виглядають у фазі позиційного наступу, а суперники, знаючи про цю вразливість, навмисно віддають ініціативу. Так, Крістал Пелас здобув перемогу над Юнайтед, тримаючи м'яч всього 28% ігрового часу, а у Вест Хема цей показник не підіймався вище 41%. Арсенал також пішов цим шляхом (44,6%), низько сівши на старті зустрічі в надії на контратаки – як наслідок, свій перший удар МЮ завдав аж на 29-й хвилині. При цьому Сульшер внаслідок проблем з організаціює атак не може дозволити собіграти широко – навпаки, його команда змушена діями максимально компактно, а вперед виходить за рахунок дальніх переведень на нападників. Комбінацій у "дияволів", по суті, немає.

Прогрес у результатах, порівняно з часами Моурінью, також відсутній.

Також під його керівництвом не розвиваються топ-футболісти. Так, при цьому серйозно додала молодь (хоча Грінвуд явно загальмував), але ж на її плечах в ЛЧ не вибратись – потрібні зірки. Вони ж у Манчестері не вражають: Санчеса взагалі списали, а Лукаку хоч і приносив користь, але явно не виглядав тим, ким він є зараз у Інтері. З Полем Погба також проблема – Сульшер всіма силами намагається замаскувати його лінощі в оборонній роботі, але в топ-матчах це не допомагає. В поєднанні зі слабким керуваням грою з боку тренера це призводить до того, що Погба у більшості випадків лише шкодить команді.

Зрештою, на Сульшера вже починають тиснути у ЗМІ. Так, у медіа пішли активні плітки навколо персони Массімо Аллегрі, за яким, ніби-то, вишикувалась уся АПЛ – це явний натяк на Манчестер Юнайтед, адже жоден інший сильний англійський клуб у зміні коуча нині не зацікавлений. Джеймі Каррагер, в свою чергу, просто розгромив Уле-Гуннара в інтерв'ю The Telegraph:

"Давайте будемо чесні. Існує зрозуміле небажання уболівальників і колишніх гравців Манчестер Юнайтед, які помічають, що тренер не працює на необхідному рівні для клубу такого статусу. Мені Сульшер все ще нагадує тимчасового тренера, який повинен очистити роздягальню від дорогих і неефективних гравців, підготувавши команду для свого наступника"

Словом, Сульшер знаходиться на межі відставки вже протягом першої половини сезону. В тому ж, що контракт із Уле-Гуннаром допрацьований до кінця не буде, наразі можна не сумніватися.

Ярмоленко голом тягне Вест Хем в ЛЧ, Мілан йде на дно, мадридське дербі вдовольнило Барселону – топ-моменти євровікенду