УКР РУС

Англія розгромила Косово: перемога "Трьох левів" на класі, день британських рекордів і готовність косоварів до Євро-2020

18 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 10-го туру відбору до Євро-2020 збірна Косово у рідних стінах зазнала нищівної поразки від Англії (0:4).

Матч не мав ніякого турнірного значення, адже Косово перед останнім туром відставало від другого місця на чотири очки, а Англія вже б не втратила першого місця. Родзинкою зустрічі виступав факт дружелюбного відношення косоварів до англійців, які асоціюються з визволителями. Всю Приштіну заполонили прапори з червоним хрестом та білдборди з футболістами "Трьох левів".

Чергова феєрична перемога збірної Англії у відеоогляді матчу проти Косова

Косово – Англія: господарі влаштували британцям теплий прийом, дякуючи за допомогу у Косовській війні

Ймовірно, такий прийом дещо розчулив гостей, які вальяжно розпочали поєдинок, дозволивши Хадергьонаю пробити по власних воротах метрів з 20-ти вже на 27-й секунді. Голкіпер Поуп спокійно взяв цей удар по центру, а от на 7-й хвилині так просто йому вже не було: Нухіу замкнув подачу Колелі з лівого флангу – Поуп першим дотиком дістав м'яч з-під поперечини, а другим зафіксував його у руках. Загалом, у першій третині першого тайму Косово виглядало активніше й гостріше.

Англія прокинулася на 15-й хвилині, коли Стерлінг завершив хорошу атаку потужним ударом з лінії штрафного – Муріч парирував! Втім, в наступні 15 хвилин англійці знову зосередилися на стерильному контролі м'яча та невдалих спробах розтягування оборонних порядків суперника. Косово ж продовжувало створювати моменти: на 24-й хвилині Рашіца змістився з лівого флангу й пробив у ближній кут (Поуп спіймав м'яч), а на 27-й Дрешевіч потужно вистрілив метрів з 30-ти – вище воріт!

Зрештою, "Трьом левам" набридло марнування шансів, які вони дали дружньому косовському народу на футбольному полі. В останній третині першого тайму підопічні Гарета Саутгейта остаточно захопили ініціативу, почавши проводити момент за моментом. Перший дзвіночок пролунав на 30-й хвилині, коли Хадсон-Одой змістився з лівого флангу аж на правий край штрафного й потужно пробив в руки голкіперу, а другий стався через хвилину – Кейн обікрав Аліті при боротьбі за відскок у карному майданчику й одразу пробив по воротах, однак Ррахмані встиг заблокувати постріл.

Господарі натяків не зрозуміли, що вилилося у дуже простенький гол Вінкса на 32-й хвилині. Окслейд-Чемберлейн віддав простеньку передачу на Гарі, який одним рухом увірвався в зону між двома центрбеками й вивалився віч-на-віч з Мурічем. Далі вже була справа техніки – хавбек поклав м'яч у лівий нижній кут, відкривши рахунок. Щоправда, після цього англійці перестали суттєво загострювати гру, навіть дозволивши Косово провести непогане завершення тайму.

Сербія – Україна, відбір Євро-2020: провал лідера, крутий характер, несподіваний джокер і 2 найвразливіші місця збірної

По перерві господарі активно пішли у атаку, що ледь не вилилося у класний гол Беріші ударом метрів з 20-ти – м'яч рикошетом пролетів у сантиметрах від лівої стійки. Крім того, косовари провели кілька небезпечних підходів до штрафного та виконали низку подач. Втім, поступово Англія почала прокидатися, ледь не забивши гол на 57-й хвилині після зміщення Хадсона-Одоя з лівого флангу та пострілу з дальньої дистанції – Каллум пробив вище воріт! Набагато ближчим до взяття виявився Чілвелл, який на 60-й хвилині влучив у правий нижній кут, однак там же був і Муріч.

В середині тайму матч взагалі вирівнявся. Косово виглядало навіть більш агресивно, хоча по-справжньому гострих моментів ні на 60-х, ні на 70-х хвилинах не виникало. Найбільш класними епізодами стали дальній удар Хадергьоная (Поуп легко спіймав м'яч) та вихід Рашіці практично-віч-на-віч з голкіпером – в останній момент м'яч з-під ніг Мілота вибив Райс. Англійці огризнулися схожим епізодом на 77-й хвилині, але тут вже класно зіграв Муріч. Як виявилося, цей момент був передвісником дуже нелогічного гола гостей: Стерлінг втік від Рашіци по правому флангу і прострілив, Аліті зрізав передачу на лівий край штрафного, а Кейн звідти впевнено розстріляв ворота – 0:2.

Португалія здолала Люксембург: розслаблена гра "селесао", Роналду знову забив, а "динамівець" – найгірший у матчі

Косово спробувало забити бодай гол престижу, пішло в атаку на 83-й хвилині, втратило м'яч і одразу пропустило втретє: Стерлінг розігнав контратаку та віддав передачу на Рашфорда, а Маркус ударом у дотик з лівого краю штрафного поцілив у дальній кут – 0:3. Добив господарів Маунт, який вже у компенсований час прийняв пас Кейна, поставив корпус та пробив по воротах метрів з 14-ти – 0:4.

Таким чином, Англія набрала 21 очко, завершивши відбір до Євро-2020 на першому місці групи А. Косово, маючи всього 11 залікових балів, залишилось на третій позиції, але у цієї збірної є шанс прорватися на турнір через Лігу націй.

Відбір до Євро-2020: Франція здолала Албанію, Туреччина та Ісландія перемогли, Молдова посіла останнє місце в групі

У паралельному поєдинку збірна Чехії зазнала несподіваної поразки у Болгарії. Єдиний гол у зустрічі на 50-й хвилині забив захисник братіславського Слована Васіл Божовіч, завдяки чому боглари завершили відбір на Євро на передостанній позиції групи А. Чехія з 15 очками виходить на чемпіонат Європи-2020 з другого місця.

Перемога в півноги

Якби Косово підходило під поняття країни туризму, то можна було б сказати, що Англія приїхала на курорт – хоча стартовий склад Гарета Саутгейта важко назвати резервістським. Можливо, саме тому гості нічого особливого і не створили, адже важко змусити основних футболістів клубів АПЛ віддавати усі сили, коли немає ні турнірної, ні принципової мотивації. Характерно, що найбільш активним у складі "Трьох левів" в першу годину гри був Хадсон-Одой, який останній місяць провім у статусі гравця ротації.

Якщо розібрати моменти Англії до останніх 15 хвилин, то помітити щось неймовірне не вдасться. Здебільшого, все було закручено на індивідуальних проходах з нескладаним ударом по воротах, а комбінації рідко нараховували більше двох передач. Гол Вінкса навряд чи можна уявити у матчі проти команд хоча б рівня Чехії – там не в правилах розступатися перед нападником в районі штрафного. В завершенні ж англійці просто підчатували втомленого суперника на контратаках. Нічого видатного – суцільна рутина.

При цьому підопічні Гарета Саутгейта спокійно дозволяли господарям проводити атаки з будь-якого напрямку й завершувати їх з будь-якої точки. Половину ударів косовари провели з меж штрафного, а за загальною їхньою кількістю збірні йшли ніс-у-ніс – 12:13. Навряд чи добре вмотивована Англія дозволила б Косово стільки разів тривожити свого голкіпера.

Євро-2020: визначилися 17 з 24 учасників фінального етапу

Розгром збірної Косово не був заслуженим, однак він вкотре довів просту істину: проти стабільних грандів одного порядку мало – потрібен клас. Так, Косово не зовсім-то й хлопчики для биття (на Вемблі вони забили три голи), але без майстерності в завершальній стадії навіть такій міцній банді нинішня Англія не по зубах. Гарету Саутгейту можна зробити комплімент – він міцно тримає марку збірної, здатної проходити кваліфікації без особливого напруження сил.

Англія б'є рекорди

Представникам Туманного Альбіону вдалося перетворити прохідний матч проти Косово на кузню рекордів. В першу чергу, це заслуга Харрі Кейна, який відвантажив 12-й м'яч у відборі до Євро-2022 – він лідер у поточній кваліфікації, а за всю історію відборів більше забивали тільки Роберт Лєвандовскі (13 голів до Євро-2016) та Девід Хілі (13 голів до Євро-2008).

При цьому нападник Тоттенхема відзначився у кожному з восьми поєдинків у групі, ставши першим англійським футболістом, якому підкорилося подібне досягнення. Завдяки його старанням збірна Англії виграла останні три матчі із загальним рахунком 17:0, а за весь календарний рік "Три леви" провели аж 38 м'ячів – востаннє такими результативними вони були аж у 1909 році, коли Англія забила 39.

Це не єдине історичне досягення в Приштіні. Найбільш цікаве з них встановив Мейсон Маунт – він став наймолодшим футболістом Челсі, якому вдалося відзначитись за збірну Англії (20 років і 311 днів). Рекордсменом же залишається легендарний Джиммі Грівз (20 років і 277 днів).

Роззабивався Маркус Решфорд – 7 голів в останніх 7 матчах за збірну та клуб. Сьогодні він став сьомим футболістом Манчестер Юнайтед, якому вдалося відзначитись 10 м'ячами у футболці "Трьох левів". Зрештою, варто відзначити і Вінкса з Окслейдом-Чемберлейном – перший провів дебютний гол за Англію, а другий віддав перший за чотири роки асист у футболці збірної.

Косово побореться за вихід на Євро-2020

Косово важко тягатися з такими титанами, але більш простим збірним ця команда здатна зробити неприємний сюрприз. Не дивлячись на молодість складу (середній вік – 25,3 роки) та невдалі результати в зустрічах проти лідерів групи А, косоварів можна назвати головною "темною конячкою". Достатньо подивитися на їхнє представництво у Європі: Мілот Рашіца (Вердер), Валон Беріша (Лаціо), Самір Уйкані (Торіно), Амір Ррахмані (Верона), Берсант Целіна (Свонсі), Флоран Хадергьонай (Хаддерсфілд), Аріянет Муріч (Ноттінгем) та ряд інших футболістів по чемпіонатах Нідерландів, Швейцарії, Німеччини, тощо. Україна в цьому аспекті набагато скромніша.

Крім того, цю збірну очолює швейцарський тренер, який настільки схиблений на тактиці, що його прес-конференції з розбіром гри стали цікавішими за самі матч. Поєдинок проти Англії це яскраво довів – косовари поступалося англійцям у індивідуальній роботі, але в командному плані вони доволі чітко тримали лінії й класно пресингували. Звісно, у такому матчі балканці не могли не допустити грубих позиційних помилок, але загальна система виглядала симпатично. Косово грало в сучасний футбол – просто ця команда занадто сильно поступалася у класі.

Косовари точно не слабші за Грузію, Білорусь та Північну Македонію. З останньою команда Бернара Шалланда проведе півфінал Ліги Націй, а в разі перемоги у фіналі Косово вийде на Євро-2020. З огляду на те, що вдалося побачити у відборі до турніру, саме балканська збірна здається фаворитом квартету.

Можна багато говорити про те, що великим турнірам команди рівня Косово не потрібні, але колись так казали і про Ісландію – а за рівнем впізнаваності та досвідченості "вікінги" зразка 2016-го року явно поступалися балканцям. Зрештою, для так званих карликів в будь-якому випадку зарезервовано одне місце на чемпіонаті – і косовари виглядають найбільш гідними виступу на континентальній першості.

"Кажу гравцям: "зніміть труси і я подивлюся, чи є у вас яйця". У половини – немає": брутальна роль геніталій у футболі