УКР РУС

Еспаньйол – Барселона: вечір імені Лео Мессі, незламний дух господарів та прихований геній Дембеле

9 грудня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Барселона у матчі 15-го туру Прімери перемогла Еспаньйол завдяки голам Лео Мессі, Усмана Дембеле та Луїса Суареса.

Чемпіонат Іспанії, 15-й тур

Еспаньйол – Барселона – 0:4

Голи: Мессі, 17, 65, Дембеле, 26, Суарес, 45

Перший тайм розпочався досить динамічно. Було помітно, що Еспаньйол дуже заведений на дербі, однак Барса захопила ініціативу з перших хвилин та не відпускала її до кінця. Особливо виділявся Мессі, який оформив кілька перспективних проходів та заробив на 17-й хвилині штрафний, який сам же й виконав. Геніальний удар з 24-х метрів відправився під саму поперечину точно в дев'ятку – 0:1. На 21-й хвилині Лео міг асистувати Суаресу, однак той у ближньому бою не зміг пробити Дієго Лопеса. Еспаньйол тут же відповів непоганим замиканням Віктора Санчеса на дальній штанзі після подачі з правого флангу – повз ворота.

Еспаньйол – Барселона – 0:4 – відео голів та огляд матчу

Тиск Барси та геній Мессі був занадто відчутним, щоб не знайти свого підтвердження ще у кількох голах. На 26-й Лео шикарно притримав м'яч перед штрафним Еспаньйола та віддав блискучу передачу на лівий край Дембеле; Усману залишалося лише першим дотиком прибрати захисника, а другим закрутити у дальній кут – 0:2. Еспаньйол у відчаї огризнувся невеличкою навалою з кутових та подач, що завершилось вельми небезпечними ударами Дуарте та Переса – перший пробив у Тер Штегена, а другий запустив м'яч над поперечиною. Після цього "блаугранас" стали закривати гру: на 35-й хвилині Суарес після закидушки Мессі влучив у штангу, на 37-й Лопес парирував замикання Ракітіча головою впритул, а Суарес знову влучив у каркас воріт, а на 45-й Луїс таки забив з гострого кута – 0:3. Розгром.

Еспаньйол – Барселона: онлайн-трансляція матчу Прімери – як це було

На другий тайм Еспаньйол вийшов не менш мотивованим, ніж на перший. Господарі на стартових хвилинах закрили Барсу в її штрафному та закидували численною кількістю подач – вийшло напружено, але негостро. Барса, зрештою, зуміла прокинутись та відвести гру від власних воріт, але й Еспаньйол не здавався, що вилилося у ефектний розмін моментами на 58-й хвилині: Дембеле втік у контру після кутового господарів та віддав передачу під удар Мессі, але той з кількох метрів спіжонив, спробувавши прокинути м'яч поміж ніг Дієго Лопесу; суперник відповів щільним дальнім ударом Ернана Переса, який взяв Тер Штеген. І все ж, Барса забила ще: на 65-й хвилині Мессі заробив штрафний та прямим ударом з 27 метрів знову влучив у дев'ятку – 0:4.

Мессі побив черговий рекорд у матчі з Еспаньйолом

Еспаньйол діяв героїчно й таки забив гол престижу – хоча його й не зарахували. На 73-й хвилині Оскар Дуарте замкнув прекрасну подачу Серхіо Гарсії точним ударом ногою у повітрі, однак арбітр після трьох хвилин переговорів з відеоасистентом прийняв рішення скасувати взяття воріт через офсайд – і це було вірно. Після цього Барса вже відверто догравала, а от їх суперники не полишали спроб розмочити рахунок: на 85-й Лео Баптістао ледь не закинув м'яч за спину Тер Штегену, а на 90-й постріл Дідака Віли з меж штрафного "блаугранас" в останній момент заблокував Піке. Зрештою, матч таки завершився сухою перемогою.

Таким чином, Барселона набрала 31 очко та одноосібно очолила турнірну таблицю іспанської Прімери. Еспаньйол залишився з 21 набраним балом на дев'ятій сходинці.

Сельта в результативному матчі обіграла Вільяреал: 15 тур Ла Ліги, матчі суботи

Вечір імені Ліонеля Мессі

Навряд чи Барселоні було б так легко проти злого Еспаньйола на "Корнелія Ель-Прат", якби у її складі не було 5-разового володаря Золотого м'яча на ім'я Ліонель. Господарі старалися грати максимально жорстко, не затягуючи з позиційною боротьбою – відбір відбувався або миттєво, або наступав час ударів по ногах. Мессі особисто зруйнував оборонну тактику суперника, регулярно проходячи лінії на швидкості та тримаючи м'яч під тиском двох-трьох футболістів. Еспаньйол просто не встигав перебудовуватись, кидаючись на Лео великими силами. Зрештою, це і призвело до двох результативних штрафних, голу Дембеле, а також штанги й невикористаного моменту Суареса на 21-й хвилині.

Звісно, Мессі не міг не встановити кілька нових особистих рекордів. Ліонель вперше у своїй кар'єрі двічі за один матч відзначився результативними ударами зі штрафних. За останні ж чотири роки він забив з них 19 голів – це більше, ніж у будь-якого іншого клубу з топової п'ятірки ліг. Так, шість гравців Ювентуса за весь цей час настріляли 18 точних пострілів, а Ліон, Реал та Рома – по 14. Більше того: лише у 2018 році зі штрафного Мессі забивав 8 разів, що більше, ніж у будь-якої команди та будь-якого гравця з топ-5 чемпіонатів. Найближчим переслідувачем Лео є Мемфіс Депай, який настріляв три точних удари зі стандартів.

Пеле назвав двох футболістів, які грали значно краще за Мессі

Крім того, Лео став першим футболістом в історії іспанської Ла Ліги, якому вдалося забити більше 10 голів у 13 сезонах поспіль. До речі, це той самий футболіст, який не потрапив навіть у першу четвірку номінантів на Золотий м'яч.

Еспаньйол заслужив на повагу

Ідеологічний ворог "блаугранас" був неймовірно налаштованим. У цьому сезоні команда явно на ходу, тож футболісти та вболівальники Еспаньйола сподівалися перервати жахливу серію у 18 матчів без перемог над Барселоною у Ла Лізі – і вони старалися зі всіх сил. "Бланкіазулес" не програли супернику верхову боротьбу й настріляли практично рівну статистику ударів (15:17), відборів (20:24) та точності передач (84% - 86%). Особливо вони тиснули з кутових, яких подали майже в тричі більше, ніж підопічні Ернесто Вальверде.

Реал в січні планує підписати захисника Еспаньйола – він вже отримав виклик у збірну Іспанії

Звісно, рахунок 0:4 знищує усі статистичні звитяги команди Хоана Рубі, але в одному точно була нічия – у характері. Еспаньйол пропускав один гол за іншим, однак продовжував йти уперед; після розгрому у першому таймі Барсу взагалі притиснули до воріт, а після дублю Мессі "папуги" навіть забили гол, який скасували через мінімальний офсайд. До останніх хвилин господарі старалися розмочити рахунок і при цьому не пропускати ще. Каталонське дербі саме як дербі відбулося лише завдяки безмежному бажанню Еспаньйола – і за це йому потрібно виразити респект.

Дембеле – туз в рукаві Барселони

Усмана Дембеле останнім часом неймовірно критикують за позафутбольне життя – зокрема, за регулярні спізнення на тренування, нездорове харчування, залежність від відеоігр та ігнорування прохань клубу. Це справедливий гнів, але хавбеку нічого не можна висунути, поки він настільки крутий на полі. У розгромі Еспаньйола француз зіграв не менш важливу роль, ніж Мессі.

Барселона поставила ультиматум Дембеле – француз ризикує залишитись без футболу

Усман, як і личить справжній зірці, не напружував себе оборонною чи пресингуючою роботою, але вміло розтягував оборонні лінії, створюючи розриви, в які вривалися партнери. Завдяки його загостреному відчуттю позиції та моменту для передачі француз забив ефектний гол, асистував на Суареса, а Ракітіч та Мессі після його проходів пробивали впритул – до речі, за кількістю key passes він поступається лише Лео.

Якщо Дембеле демонструє такий рівень розуміння гри на голому таланті без важких тренувань та підказок клубних спеціалістів, то страшно уявити Усмана при спортивному підході до справи. Якщо Барселона зуміє осідлати цього хлопця, то отримає у свою команду ще одного генія.