УКР РУС

Ювентус вийшов у півфінал Кубка Італії, перегравши Рому: перемога Сарріболу, гольова машина Роналду та топ-гра Буффона

23 січня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Ювентус в рамках матчу чвертьфіналу Кубка Італії впевнено переграв Рому (3:1).

Поєдинок розпочався у доволі динамічному темпі з контратаками в обидві сторони, однак моментів практично не виникало до середини першого тайму. Попри рівний характер зустрічі, було помітно, що Ювентус значно більше тримає м'яч і частіше наближається до чужих воріт – єдиний удар по воротах в цей період пройшов саме по ним (Роналду неточно стріляв з дистанції). В активі Роми до самої перерви був лише один напівмомент: на 20-й хвилині Флоренці прийняв скидку від Калініча й з краю штрафного подав на лінію воротарського – Клюйверт намагався пробити, але м'яч просто відскочив від нього за межі поля.

Гольова феєрія і автогол Буффона у відеоогляді матчу Ювентус – Рома – 3:1

Крім того, на 25-й хвилині Пеллегріні розігнав хорошу контру й віддав тонку передачу в карний майданчик, але її перехопили захисники. Вже за хвилину на табло горів рахунок 1:0 – туринці провели швидку атаку за участю Алекса Сандро, Рабйо, Дугласа Кости, Ігуаїна та Роналду. В її завершенні Кріштіану прорвався лівим флангом на край штрафного та пробив точно в дальній кут.

Ювентус – Рома: онлайн-відеотрансляція матчу 1/4 фіналу Кубка Італії – як це було

"Вовки" намагалися вирівняти ситуацію, але їм вдалося лише протримати гру більш-менш рівною протягом десяти хвилин. Потім Ювентус по-дорослому взявся за суперника: на 35-й хвилині Даніло з дальньої дистанції лупонув повз дальній кут, а на 38-й Бентанкур розігнав контратаку, віддав передачу Дугласу Кості й прийняв зворотній пас на лінії штрафного – далі Родріго переграв Манчіні й з-під Крістанте та Діавара пробив під ліву стійку. М'яч з рикошетом від каркасу влетів у ворота! 2:0.

Вже за хвилину шикарним голом метрів з 25-ти міг відзначитись Дуглас Коста, однак його постріл парирував Лопес. Після цього туринці взяли деяку паузу в активності, пов'язану з травмою Даніло, але вже у компенсований час рахунок було доведено до розгромного. На 45+2-й хвилині Ювентус розіграв кутовий, після чого Коста виконав подачу на лівий край штрафного, звідки Бонуччі пробив головою – 3:0! Рома була декласована.

Баварія може підписати Дугласа Косту – лідери мюнхенців підтримали ідею повернення екс-"гірника"

На старті другого тайму команди влаштували фантастичний розмін моментами. Вже на 47-й хвилині "вовки" могли скорочувати відставання в рахунку, однак дальній постріл Пеллегріні парирував Буффон, а Калініч з кілької метрів примудрився добити м'яч прямо в стійку. Ювентус одразу огризнувся подачею Роналду та замиканням Ігуїана в хрестовину.

На 50-й хвилині підопічні Фонсеки таки забили свій гол: Ундер змістився з правого флангу в центр і метрів з 22-х потужно пробив по центру – м'яч рикошетом від поперечини відскочив у руку Буффону, а від неї вже влетів у сітку! Це взяття воріт зарахували як автогол.

Розмін моментами продовжився. На пас Кости "шведою", який виводив Роналду сам-на-сам (Кріштіано загальмував і втратив м'яч), римляни відповіли розрізним пасом Манчіні на хід Флоренці – той опинився прямо перед Буффоном і завдав удару низом, однак Джіджі врятував Юве. Куадрадо та Ігуаїн, своєю чергою, організували контрвипад на 63-й хвилині зі своєчасним кросом Хуана та потужним пострілом Гонсало – тепер вже Лопес парирував. Лише після цього команди дещо заспокоїлися. До середини 70-х хвилин обидва тренери займалися кадровими перестановками в грі, випустивши на полі Ремзі, Матюйді, Верету та Переса.

Заміни не кращим чином позначились на грі Роми, а от Юве в ендшпілі матчу захопив ініціативу, організувавши низку небезпечних атак. Найкраща з них пройшла на 84-й хвилині: Роналду після розіграшу кутового відтягнувся в центр штрафного й пробив з передачі П'яніча низом у правий кут – поруч зі стійкою пролетів мяч! "Вовки" ж впали духом, завдавши лише двох вкрай неточних ударів по воротах. Аж у компенсований час вони змусили занервувати Турин, однак удар Коларова з мінімальної дистанції встиг парирував неймовірний Буффон. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу "б'янконері".

Таким чином, Ювентус став другим півфіналістом Кубку Італії. Матчі цього раунду відбудуться 12 лютого та 4 березня.

Саррібол переміг

Після англійського вояжу Мауріціо Саррі його знаменитий "Саррібол" став об'єктом насмішок, а низка дуже нервових перемог на старті сезону лише підтверджувала тези хейтерів. Втім, на дворі кінець січня, а Ювентус з великих невдач має лише два програні виїзні поєдинки з Лаціо – в чемпіонаті +4 від Інтера, а в Кубку команда прорвалася до півфіналу. При цьому Саррі став першим за 60 років тренером "Старої Синьйори", якому вдалося виграти 14 з 15 домашніх матчів.

Важливо, що його підопічні трощать суперників саме так, як і належить Сарріболу. Максимально агресивний пресинг, домінування в центрі, постійна відкритість під передачі й купа комбінацій – все це призвело до 3:0 ще до перерви. Показовим став перший гол, коли всього один відскок трансформувався у позиційну атаку через Сандро, Рабйо, Косту, Ігуаїна та Роналду – жодного з них римляни не накрили, хоча розвиток моменту не був таким вже й швидким.

Саррі відповів на чутки про можливий обмін зірковими гравцями між Ювентусом та Барселоною

Деякою відмінністю від Челсі стала більш активна робота флангами та особливі умови для Кріштіану, який недопрацьовує в обороні – втім, з Азаром було щось схоже. Рома цим користувалася у другому таймі, забивши гол з його флангу, однак загальна активізація римлян була пов'язана із занадто великою відкритістю. Їм вже не було чого втрачати, але все могло завершитись вже на 48-й хвилині після прориву Роналду з подачею на Ігуаїна, якому не пощастило влучити у хрестовину. З виходом на поле Ремзі та Матюйді в середині другого тайму гра остаточно повернулася під контроль Юве.

Ювентус виглядає дуже стильно, але у випадку із Сарріболом важливо відзначити також відчуття класу. І під час роботи в Челсі, і на початку сезону в Турині Мауріціо критикували за перестрылки 4:3 або необов'язкові осічки, згадуючи часи прагматика Аллегрі – на фоні його команди проект Саррі виглядав командою рівня Наполі. Взимку невдачі також траплялися, але нинішній Ювентус вже не схожий на безнадійного романтика – зараз це справжній танк, який не рахується з чеснотами суперника. 3:0 у першому таймі з Ромою в битві за півфінал Кубка стали яскравим підтвердженням цієї тези.

Схоже, Саррібол дійсно переміг. Звісно, висновки потрібно робити наприкінці сезону, але вже зараз помітний якісний прогрес як у грі "Старої Синьйори", так і в роботі самого дона Мауріціо. Так тримати!

Буффон все ще топ-голкіпер

До свого 912-го матчу на клубному рівні легендарний Буффон підійшов у статус другого воротаря Ювентуса, а під час поєдинку проти Роми він ще й автоголом відзначився – втім, за це варто подякувати організаторам турніру, бо по суті це був диво-гол Ундера (м'яч влучив у руку Джіджі від поперечини). На цьому список сумних речей у чвертьфіналі для великого портьєре завершується, адже він провів просто блискучий поєдинок.

В активі Буффона три прекрасних і дуже важливих сейви: на старті другого тайму він витягнув дальній постріл Пеллегріні (щоправда, Калініч зіграв на добиванні, влучивши у стійку), потім врятував при виході Флоренці віч-на-віч, а у компенсований час Джіджі виручив при ударі Коларова впритул – та й гол Ундера він майже дістав. Можливо, така кількість сейвів і не виглядає неймовірно, однак хто знає, як повернулася б гра, якби до 60-ї хвилини рахунок був вже 3:2? Саме Буффон не дав римлянам швидко відродити інтригу.

Роналду – гольова машина

Кріштіану через два тижні виповниться 35 років, а він досі виступає на топ-рівні й демонструє топ-результати, штампуючи голи у ворота будь-яких команд. У Кубку Італії португалець відзначився вперше, а загалом він забив вже у 15 з 17 турнірів, в яких грав – голів не було лише в Кубку УЄФА та Суперкубку Англії.

Роналду змусив УЄФА вигадати божевільну схему для символічної збірної року – в жертву принесли Канте

Взяття воріт Роми стало для КР7 13-м в в останніх 10 матчах у Серії А, включно з двома хет-триками та одним дублем. Конкретно в 2020-му він провів вже сьомий гол в чотирьох поєдинках, а загалом португалець став першим з 2005-го року футболістом, якому вдалося забити у семи поспіль матчах в чемпіонаті Італії. Всього ж у сезоні 2019/20 в активі Роналду 18 голів у 25 поєдинках за Ювентус та 15 м'ячів за збірну.

У свої майже 35 років Роналду залишається другим бомбардиром чемпіонату Італії – як за очікуваними голами, так і за реальними. Крім того, він входить у топ-5 бомбардирів усіх часів і народів згідно рейтингу RSSSF, а також залишається єдиним футболістом, якому у 14 сезонах поспіль вдалося забити 15+ голів у кожному сезоні в головних чемпіонатах Європи. Браво!

Пауло Дибала – новий лідер Ювентуса: як ледь не піти з клубу, але стати топ-зіркою та перевершити досягнення Шевченка