УКР РУС

Євро-2020: Бензема заліпив єдину дірку Дешама, Роналду на чолі зірок АПЛ, неоптимістичні проводи Льова – прев'ю групи F

7 червня 2021 Читать на русском

Вже 11 червня в Римі стартує Євро-2020. "Футбол 24" завершує знайомство з учасниками континентальної першості. Остання в черзі – потужна група F, яку називають "квартетом смерті".

Євро-2020, Група F. Розклад матчів:

Угорщина – Португалія – 15 червня, 19:00 (Будапешт)

Франція – Німеччина – 15 червня, 22:00 (Мюнхен)

Угорщина – Франція – 19 червня, 16:00 (Будапешт)

Португалія – Німеччина –19 червня, 19:00 (Мюнхен)

Німеччина – Угорщина –23 червня, 22:00 (Мюнхен)

Португалія – Франція – 23 червня, 22:00 (Будапешт)

Франція

Рейтинг ФІФА: 2

Найкращий результат на чемпіонатах Європи: чемпіони (1984, 2000)

Головний тренер: Дідьє Дешам

Капітан: Уго Льоріс

Ключовий гравець: Антуан Грізманн

Французька збірна переживає золоту епоху – фінал останнього чемпіонату Європи, перемога на останньому чемпіонаті світу. До Євро-2020 "ле бльо" підходять у статусі головного фаворита. Це єдина команда на турнірі, для якої все, крім першого місця, стане розчаруванням (схожі очікування ще від Англії).

Підбір виконавців просто фантастичний, три десятки французів запалюють в топ-чемпіонатах, а Кіліан Мбаппе та Нголо Канте ходять у претендентах на "Золотий м'яч". Дідьє Дешам обирав у заявку найкращих з найкращих, залишивши багато талантів у молодіжці. Але сила Франції не в іменах – це збалансована зіграна команда, що рідкість серед збірних. Прагматизм, надійна оборона та ефективна атака, де підсвічуються сильні сторони кожного виконавця.

Антуан Грізманн і Поль Погба розквітають з кожним приїздом у Клерфонтен, хай там які негаразди в клубах. Антуан – центральна фігура в системі Франції, а Поль вдовольняється тіньовою роллю у півзахисті. Чемпіонська оборона з 2018-го зазнала однієї зміни – в парі з Рафою Вараном тепер грає Преснель Кімпембе. А на флангах суперваріативні фулбеки з Баварії – Люка Ернандес і Бенжамен Павар готові підлаштуватися під будь-які завдання.

Непокоїла тільки позиція центрфорварда, але Карім Бензема дочекався прощення та вперше за 6 років приєднався до "ле бльо". Тепер і там все нормально. Дідьє Дешам має різні варіанти схем: 4-2-3-1 з асиметричними флангами, 4-3-3, 4-4-2 ромб з Грізманном у вільній ролі, були експерименти з трьома захисниками. Щоправда, зміна формацій не допомагає Франції проходити низький блок суперників.

Щільна оборона часто заганяє французів у глухий кут. Збірна України в березні показала майстер-клас, а перед тим великі проблеми були з Молдовою та Ісландією. Не забуваємо про ганебну поразку в Туреччині. Франція має слабкі місця, але їх менше, ніж у всіх інших. Програний фінал домашнього Євро-2016 залишає команду мотивованою навіть після тріумфу на Мундіалі. Дідьє Дешам може стати першим, хто виграє ЧЄ і ЧС як гравець і тренер.

Португалія

Рейтинг ФІФА: 5

Найкращий результат на чемпіонатах Європи: чемпіони (2016)

Головний тренер: Фернанду Сантуш

Капітан: Кріштіану Роналду

Ключовий гравець: Бернарду Сілва

Чинні чемпіони Європи. У 2004-му Португалія плакала після поразки на Ештадіу да Луж від Греції, а у 2016-му – змусила плакати Францію після тріумфу на Стад де Франс. "Селесао" сенсаційно виграли Євро, невиразно пройшовши дистанцію. Третє місце в легкій групі, жодного елітного суперника на шляху до фіналу, лише одна перемога в основний час за весь турнір!

Португалія не демонструє яскравого футболу, але примудряється стабільно здобувати результати. Нещодавно піренейці взяли Лігу націй. За останні три роки Фернанду Сантуш зазнав лише трьох поразок. Одна з них – від України у кваліфікації на Євро-2020. Сила команди в хорошій організації оборони. У 7 попередніх топ-матчах (проти Франції, Іспанії, Італії та Нідерландів) "селесао" пропустили один гол.

Але й забили лише два. Португалія закриває поєдинки з рівними суперниками. Резонно очікувати від Фернанду Сантуша такого ж сценарію на прийдешньому Євро, враховуючи суперників по групі. До того ж такий футбол зручний Роналду. Контратаки, кроси з флангів, гра в атаці на епізодах – ідеальний сценарій для 36-річного Кріша, який досі класно завершує моменти, але вже не здатен повноцінно працювати на команду.

При цьому збірна Португалії володіє розкішним складом для сучасного футболу з позиційними атаками, цікавими комбінаціями та високим пресингом. Тріо креативних хавбеків з північно-західної Англії (універсальний Бернарду Сілва, месія МЮ Бруну Фернандеш, та джокер Діогу Жота), найкращий гравець АПЛ (Рубен Невеш став лідером оборони Ман Сіті) і найсильніші в Європі фланги (Рафа Геррейро та Жоау Канселу).

Португалія має потенціал на півфінал Євро-2020, але багато що залежатиме від турнірної сітки. У "селесао" якість футболу не завжди корелює з результатами, тому прогнозувати їхні успіхи вкрай складно.

Німеччина

Рейтинг ФІФА: 12

Найкращий результат на чемпіонатах Європи: чемпіони (1972, 1980, 1996)

Головний тренер: Йоахім Льов

Капітан: Мануель Нойєр

Ключовий гравець: Йозуа Кімміх

Німеччина завжди потужно виступає на континентальних першостях, якщо не враховувати два провали на початку "нульових". Йоахім Льов повернув Бундестім велич – з ним команда неодмінно виходить у півфінали Євро. Але привести Німеччину до перемоги на чемпіонаті Європи Льову поки що не вдалося. У цьому році – останній шанс. Після турніру Йогі покидає національманншафт. Замість нього команду очолить Гансі Флік.

Що не так зі збірною Німеччини?

Наставник збірної за минулі роки отримав неосяжну порцію критики. Закостеніла та передбачувана Німеччина провалилася на ЧС-2018, після чого Льов зважився на глобальну перебудову. Тепер Німеччина максимально непередбачувана. Але не тільки для суперників, а й для себе. Спостерігається постійна зміна схем, жодна з яких ефективно не працює. Бундестім так і не сформувала нове обличчя, так і не знайшла баланс. В першу чергу це стосується гри в обороні. Ганебний розгром 0:6 від Іспанії в листопаді показав поточний рівень організації збірної.

Льов у рамках зміни поколінь вирішив відсіяти зі збірної Томаса Мюллєра, Матса Хуммельса та Жерома Боатенга. На момент прийняття рішення досвідчене тріо переживало важкий період, але з часом всі троє повернулися на елітний рівень, а Льов продовжував їх ігнорувати, виглядаючи впертим дурнем в очах вболівальників. Якби результати були в порядку, тренер мав би чим відповідати, але ж збірна за 3 місяці до Євро заслужено програла Північній Македонії.

Йогі вирішив покинути Бундестім після ЧЄ-2020 і оголосив про це завчасно. Тим самим він розв'язав собі руки. Льов більше не повинен дотримуватися обраного курсу, не повинен стояти на своїх принципах, не повинен думати про майбутнє. Як наслідок, Мюллєр (найкращий асистент Бундесліги) і Хуммельс (найкращий захисник Бундесліги) повернулися збірну, а Юліан Дракслер і Юліан Брандт, яких Льов роками захищав і ставив в основу, не їдуть на Євро.

Дві гучні втрати: Марк-Андре тер Штеген (травма) та Марко Ройс (відмовився від Євро). Але обидва футболісти не були важливими елементами Бундестім. На воротах шикарний Мануель Нойєр, а Ройс програє конкуренцію на атакувальних позиціях Сане, Гнабрі, Вернеру та Мюллєру. А ще є Хаверц. Середня лінія також укомплектована чудово – поруч з незамінним диригентом Йозуа Кімміхом можуть вийти Кроос, Гюндоган чи Горетцка.

Однак погана організація оборони не дозволяє німцям розраховувати на тріумф на Євро-2020. Льов намагається взяти за основу футбол Баварії, але поки що виходить не дуже. У Німеччині стараються не говорити таке в голос, але навіть вихід у півфінал стане успіхом для Бундестім. Цей результат дасть Йоахіму Льову змогу гідно завершити свою епоху. Про більше годі мріяти.

Угорщина

Рейтинг ФІФА: 37

Найкращий результат на чемпіонатах Європи: третє місце (1964)

Головний тренер: Марко Россі

Капітан: Адам Салай

Ключовий гравець: Віллі Орбан

Угорщина з Пушкашем і Кошичем творила футбольну моду в середині минулого століття, але потім надовго відійшла у тінь. Лише розширення чемпіонату Європи дозволило мадярам повернутися на великий турнір. І все одно доводиться пробиватися через плей-офф. Шлях на Євро-2020 видався неймовірно драматичним. У вирішальному матчі Угорщина до 88-ї хвилини горіла Ісландії, але примудрилася оформити камбек і застрибнути на чемпіонат Європи.

Ефектний переможний м'яч тоді забив Домінік Собослай. Але не голом єдиним – через Домініка йшла вся гра. За впливом на команду його можна порівняти з Мессі в Барселоні, і це не буде перебільшенням. На жаль, Собослай не їде на Євро. 20-річний лідер збірної півроку страждає від травм. Без нього Угорщина – зовсім інша команда. Ще й фантастичні стандарти Собо, які були головною зброєю, не допоможуть.

Угорщині наївно розраховувати на вихід з такої групи. Тут би зачепити бодай одне очко. Шанси мадярів у тому, що Німеччина, Франція та Португалія мають проблеми зі зламуванням насиченої оборони (з двома останнім Угорщина зіграє вдома – також плюс). Італійський наставник команди Марко Россі непогано паркує автобус, використовуючи схему з п'ятьма захисниками.

Акцент робиться на швидкому виході з оборони в атаку. Угорці використовують закидання на капітана – високий Адам Салай намагається чіплятися за м'яч. Россі поставив вертикальний футбол, в якому ключовими стали вертикальні передачі Віллі Орбана. За відсутності Собослая, захисник РБ Лейпциг є найбільш висококласним гравцем збірної.

Прогноз "Футбол 24" для групи F

Справжня група смерті з переможцями трьох попередніх великих турнірів. Всі вони й повинні виходити у плей-офф. Португальці найкраще працюють в економрежимі, тому перше місце у квартеті спрогнозуємо їм. У Німеччини найбільше проблем – поставимо її на третє місце. Францію чекаємо щонайменше у фіналі. Цікавий нюанс, що переможець групи F отримує дуже приємну сітку до півфіналу.

Євро-2020: Іспанія без лідера, скандали найкращого гравця планети, легендарний ірокез та "діти" Ібри – прев'ю групи E

Євро-2020: Англія на піку людських ресурсів, правильні фази Хорватії та Чехії, відродження Шотландії – прев'ю групи D

Євро-2020: приземлена збірна України, конкуренти сяють іменами, але не грою, темна конячка з Балкан – прев'ю групи C

Євро-2020: Лукаку і Ко мчать за титулом, Росія в очікуванні фіаско та казочка кривдника України – прев'ю групи B

Євро-2020: потенційний суперник України, останній(?) турнір Бейла, другий шанс наступника Луческу – прев'ю групи А