УКР РУС

Вулверхемптон – Ліверпуль: найважча перемога мерсисайдців, дебют Мінаміно, рекорди Трента, Фірміно – рятівник "червоних"

24 січня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 24-го туру чемпіонату Англії Ліверпуль завдяки голам Джордана Хендерсона та Роберто Фірміно переграв Вулверхемптон на його полі.

"Вулвз" агресивно почали поєдинок, організувавши низку атак через фланги. Одна з них на 5-й хвилині завершилась призначенням штрафного, з якого Нету виконав хитрий простріл на дальню стійку – у карному майданчику Ліверпуля сталася паніка, але захисники не дали завдати фінального удару. Мерсисайдці одразу провели контратаку, заробивши стандарт в метрах 20-ти від воріт, а потім і кутовий. В обох випадках до м'яча приклався Александер-Арнольд, але якщо постріл зі штрафного прийшовся у стінку, то навіс від прапорця замкнув Хендерсон – 0:1.

Вулверхемптон – Ліверпуль: онлайн-відеотрансляція матчу АПЛ – як це було

Вулверхемптон міг відігратися вже на 11-й хвилині завдяки класній подачі Невеша на правий край штрафного, яку ударом головою замкнув ніким не прикритий Догерті – м'яч пройшов поруч з дальнім кутом. На 15-й ледь не привіз гол Аліссон, який не спіймав м'яч після високої "свічки" над карним майданчиком, однак йому пощастило з відскоком. Відповідь Ліверпуля прилетіла на 18-й хвилині: Салах отримав прекрасну діагональ на праву половину штрафного, прибрав захисника та пробив з центру – Саісс заблокував постріл! Крім того, на 21-й на ударну позицію виривався Мане, але Дендонкер в останню мить встиг вибити м'яч з-під ніг сенегальця.

В середині першого тайму темп гри впав, що не в останню чергу було пов'язано з пошкодженнями лідерів команд. Невеш присів на газон на 25-й хвилині, але після допомоги лікарів гру продовжив – Мане ж після падіння на травичку стадіону Молінью підвівся швидше, але одразу попросив заміну. Замість нього на поле вийшов Мінаміно, дебютувавши в АПЛ. Небезпечних моментів в цей період не виникало.

Мане отримав травму підколінного сухожилля в матчі з Вулверхемптоном

Гра дещо розкрилася наприкінці першого тайму. Так, на 38-й хвилині зрівняти рахунок міг Хіменес, який прийняв діагональ від Невеша, змістився у центр карного майданчика й завдав потужного удару низом – повз лівий кут! На 43-й же Рауль зачепився за вдалий відскок від Саісса, вийшов на лінію штрафного й пробив ще раз, однак цього разу постріл встигли накрити. Ліверпуль відповів вже у компенсований час вриванням Салаха, який завдав удару з близької дистанції – в останній момент Догерті заблокував його. Зрештою, на перерву команди пішли за мінімальної переваги мерсисайдців.

На самому початку другого тайму Салах міг закрити інтригу, відібравши м'яч у Траоре на краю штрафного й потужно пробивши в дальній кут, однак Патрісіу виконав блискучий сейв. Одразу після цього Вулверхемптон увімкнув режим Бога, почавши розривати Ліверпуль на контратаках. Класний випад на 49-й хвилині завершився заблокованим пострілом Нету метрів з 19-ти, а на 51-й рахунок зрівнявся: Хіменес на дриблінгу прорвався через центр і віддав передачу вправо на Траоре, який втік від ван Дейка й подав у центр штрафного – Рауль був вже там, замкнувши навіс ударом головою в дальню дев'ятку. 1:1!

Вулверхемптон підписав форварда збірної Еквадору Кампану

На 55-й хвилині фанати Ліверпуля мали закричати, адже Траоре впав у штрафному після фолу Робертсона. На щастя для гостей, порушення правил було зафіксовано до лінії, але стандарт "вовків" все одно вийшов небезпечним: Моутінью закрутив м'яч, Аліссон у красивому стрибку вибив його подалі, а Невеш пробив з відскоку метрів з 23-х – над поперечиною! На цей момент господарі володіли м'ячем 61% ігрового часу.

В середині другого тайму команди влаштували розмін. Спочатку забивати міг Ліверпуль: на 60-й хвилині Мінаміно вистрілив з лінії штрафного, Дендонкер заблокував, а Трент пробив з відскоку – Патрісіу зловив м'яч! Вулверхемптон відповів дуплетом: на 65-й Траоре завдав потужного удару метрів з 20-ти у дальній кут, а на 68-й Хіменес вирвався віч-на-віч з Аліссоном – в обох випадках голкіпер врятував мерсисайдців.

Клопп назвав гравців Ліверпуля, які у майбутньому можуть стати тренерами

Не реалізувавши ці супермоменти, "вулвз" ледь не пропустили на 70-й, коли Салах обіграв Коуді й вистрілив із близької дистанції у лівий нижній – поруч зі стійкою! Господарі огризнулися падінням Хіменеса у штрафному (без пенальті) та контратакою з дальнім неточним ударом Траоре на 74-й хвилині.

Після цього команди взяли деяку паузу в активності, провівши заміни й тактичні перестановки. Вплив Клоппа на гру виявився більш вагомим, адже Ліверпуль захопив ініціативу й ледь не забив на 82-й хвилині, коли Фірміно отримав закидушку від Вейналдума й вистрілив з-під Коуді. Патрісіу врятував Вулверхемптон, однак вже на 84-й Боббі таки прошив Руя: Салах накрутив захисників на лінії штрафного й скинув м'яч на Хендерсона, а той викотив проникний пас – Фірміно прийняв його, обробив, а потім вистрілив точно в дальній верхній кут. 1:2!

Рябоконь: Салах – найслабший з форвардів Ліверпуля

Вулверхемптон на заключних хвилинах основного часу навіть не зміг потримати м'яч, але у компенсований ледь не відігрався – Траоре подав на дальню стійку, Хіменес прийняв навіс і скинув "круглого" під удар Жоті, а той з меж воротарського примудрився пробити вище воріт. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу мерсисайдців.

Ліверпуль набрав 67 очок у турнірній таблиці й відірвався від Сіті на 16 очок при грі в запасі. Вулверхемптон залишився на сьомій сходинці, маючи в активі 34 залікових бали.

Вулверхемптону не вистачило сил і класу

Ліверпуль здобув 14-ту поспіль перемогу в чемпіонаті настільки натужно, що навіть ван Дейк визнав – у другому таймі Вулверхемптон виглядав краще. Клопп і Хендерсон також заявили про неймовірну важкість поєдинку. Схоже, цей матч був для мерсисайдців найважчим у нинішньому розіграші АПЛ – навіть Манчестер Сіті не створив стільки проблем.

"Вовки" переважили за xG (1,84 - 1,46), проникними пасами (4:2), обіграшами на дриблінгу (21:12), переграли у верховій боротьбі (11:6) й зруйнували семиматчеву "суху" серію Ліверпуля, а по перерві володіння м'ячем доходило аж до 61% на користь господарів.

Втім, варто відзначити, що навіть у найскладніші періоди "червоні" старалися відповідали моментом на момент, а після замін на 70-х хвилинах вони взагалі перехопили ініціативу й забили гол – втім, у компенсований час мерсисайдці мали пропускати вдруге. Саме вміння вигризати перемоги в таких поєдинках відрізняє звичайний топ-клуб від чемпіона.

Вулверхемптону не вистачило ні сил, ні класу. Про перший факт говорить провал ендшпілю зустрічі, що на фоні енерговитратного стилю гри не дивно. Також варто враховувати календар – у восьми останніх матчах "вулвз" двічі зустрілися з Ліверпулем і Манчестер Юнайтед, а також зіграли з Сіті. Про те, що команді не вистачає класу, говорить простий факт – при зустрічах з грандами підопічним Ешпіріту Санту вдалося переграти лише кризовий Сіті, а також відібрати очки у Юнайтед. Все. Як не дивно, але, попри феноменальний футбол у поєдинках з лідерами, цей колектив не може здобути позитивний результат.

Ліверпуль же можна привітати з черговим кроком до чемпіонства, а також наближенням до рекордів Ноттінгема, Хаддерсфілда та Арсенала. Перші не програвали 42 матчі поспіль в 1977-му та 1978-му роках, другі довели свою серію до 43-х у 2001-му, а "каноніри" у проміжку між 2004-м та 2005-м оформили рекорд у 49 матчів поспіль без поразок. У мерсисайдців же зараз 40 – за цим показником вони зрівнялися з Челсі.

Фірміно – новий янгол-охоронець Ліверпуля

У минулому сезоні джокером Юргена Клоппа був Дівок Оріджі, який перетворював нічийні або програшні матчі в успішні (часто він забивав на останніх хвилинах). Зараз бельгієць міцно приріс до лави запасних, а функції янгола-охоронця взяв на себе Фірміно – форвард, який протягом двох останніх років грає без літнього відпочинку.

Юрген Клопп окремо відзначив Роберто за матч проти "вулвз":

Ми сьогодні два або три рази змінювали свою систему. Вулверхемптон давав нам розігрувати м'яч до останньої третини поля, що дозволяло їм потім нас контратакувати. Але чарівний момент у виконанні Боббі Фірміно став вирішальним! Після відходу з поля Мане нам довелося перебудуватися на формацію 4-3-3. Внаслідок цього не вистачало одного футболіста, щоб грати по м'ячу позаду. Ми повинні були залишатися в грі і чекати, що хтось вийде на перший план, а це знову опинився Боббі!.

Боббі у важких поєдинках цього сезону постійно виходить на передній план. В його активі переможний гол у ворота Крістал Пелас в листопаді, вирішальний гол Монтеррею у півфіналі клубного ЧС всього за 6 хвилин після виходу на заміну, єдиний забитий м'яч у фіналі того турніру, а також гол у поєдинку з Тоттенхемом в АПЛ два тури тому (1:0) – тепер же він приніс перемогу з Вулверхемптоном. У більшості випадків це були голи на останніх хвилинах.

Результативність Фірміно взимку неймовірно виросла. За вісім останніх матчів бразильцю вдалося забити шість голів – це рівно стільки ж, скільки йому вдалося забити у 32 попередніх поєдинках. Браво!

Александер-Арнольд – машина асистів

Трент did it again. У матчі з Вулверхемптоном Александер-Арнольд виконав асист на 8-й хвилині матчу, подавши з кутового точно на голову Джордану Хендерсону. Таким чином фулбек записав у свій актив десяту гольову передачу в нинішньому сезоні АПЛ і одинадцяту у всіх турнірах. Загалом, це вже 22-й його асист за два останніх чемпіонати – десять з них були проведені зі стандартів. Трент є лідером за обома показниками.

Щоб розуміти, наскільки це багато, варто відзначити, що Александер-Арнольд є першим футболістом в історії Ліверпуля, якому вдалося віддати більше 10 гольових передач протягом кількох сезонів. Крім того, він став першим таким захисником в історії всієї Прем'єр-ліги, а у поточному сезоні більше за Трента асистував лише Кевін де Брюйне (15 разів) – а зіграно було лише 24 тури. Машина!

Мінаміно дебютує в АПЛ

Ще й місяця не минуло, як Мінаміно одягнув червону футболку Ліверпуля, тож не дивно, що Юрген Клопп тримає японця на лаві запасних. Тим не менш, він випустив його на 70 хвилин у дербі з Евертоном, в якому Такумі хоч і не відзначився результативними діями, але й не провалився. На дебют в АПЛ у важкому поєдинку з Вулверхемптоном новачок навряд чи розраховував, але травма Мане змусила тренерський штаб вносити корективи.

Мінаміно за годину гри продемонстрував хорошу точність передач (93%, 30 пасів), але це й не дивно – практично всі вони відправлялися назад. Дебютант не віддав жодного пасу на загострення, але двічі японець обіграв суперника на дриблінгу (з двох спроб), а на 60-й хвилині він завдав перший і єдиний свій удар – метрів з 20-ти після передачі від Салаха (Дендонкер заблокував).

При цьому Такумі став лідером за втратами м'яча (4), але при цьому він п'ять разів повертав його партнерам. З боротьбою ж у нього провал – двічі Мінаміно переграли один-в-один, а із семи єдиноборств лише два були успішними.

Загалом, помітно, що Мінаміно поки не влився до системи Ліверпуля й ще довго сидітиме на лавці запасних. Він не тушувався, але слабко відкривався й погано працював під пресингом Вулверхемптона – відсутність Мане була помітною аж занадто. Навряд чи було б справедливо говорити про провальний чи сірий дебют футболіста, який тільки-но приїхав до Англії й вийшов на найважчу гру команди в сезоні, але він точно не здивував. Нічого страшного – попереду ще багато часу.

"Зінченко – клятий мотлох". Вболівальники Манчестер Сіті знищують українця за слабку гру на незручній позиції