УКР РУС

Тоттенхем – Аякс: атака аяксидів вражає і розчаровує одночасно, фантастична оборона гостей та банальщина від "шпор"

1 травня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Аякс завдяки голу Донні ван де Беека на початку першого тайму втримав непросту перемогу над Тоттенхемом у Лондоні (0:1).

Тоттенхем зібрався грати другим номером у схемі в три захисники, тому Аякс прогнозовано захопив ініціативу зі стартових хвилин. Перша третина тайму пройшла без суттєвої переваги амстердамців та практично без загострення – можна згадати хіба що кілька вривань аяксидів у штрафний та дуже неточний удар ван де Беека з-за його меж. Тим не менш, гості тримали м'яч 70% ігрового часу та зробили втричі більше передач.

Тоттенхем – Аякс – відео гола.

Тоттенхем – Аякс: онлайн-трансляція першого матчу 1/2 фіналу ЛЧ – як це було

Поступово аяксиди стали підбиратися до воріт все ближче, а на 15-й хвилині їм вдалася фантастична атака "віялом". У її завершенні Зієш несподівано видав тонкий розрізний пас у штрафний, а ван де Беек вискочив прямо на Льоріса, пробивши у дальній кут – 0:1. На 17-й Тоттенхем міг пропустити і другий гол, однак простріл Нереса на лінію воротарського в останній момент вибив Роуз; на 25-й же з лівого краю карного майданчика міг оформити дубль ван де Беек – постріл Донні парирував Льоріс. Тоттенхем відповів подачею зі стандарту, яку головою замкнув Льоренте, однак м'яч пройшов поруч зі стійкою.

Гра набирала динаміки, однак на 31-й хвилині стався епізод, який покалічив перший тайм – і не тільки його. "Шпори" заробили штрафний, на подачу з якого полетіли Вертонген і Алдервейрельд; їх випередив голкіпер Онана, тому центрбеки господарів зіткнкулися лобами. Тобі швидко оговтався від удару, а от Яну довелося допомагати цілих сім хвилин. Він розбив голову й отримав струс, хоча зробив спробу повернутися у гру. Зрештою, його на руках винесли за межі поля й замінили на Сіссоко.

Тоттенхем – Аякс: Вертонген розбив обличчя до крові у зіткненні з партнером – моторошні фото

Як наслідок, темп першого тайму збився й цікавих моментів до його останніх хвилин вже не виникало. Тим не менш, дещо гострішим наприкінці виявився Тоттенхем, який міг забити у компенсований час після навісу, який над поперечиною замкнув Алдервейрельд. Крім того, по воротах з дистанції неточно стріляв Сіссоко, а Льоренте таранив оборонні порядки після пасу п'яткою у виконанні Аллі – втім, Аякс досить спокійно відбився.

Старт другого тайму почався дуже весело. Вже на перших секундах Льоренте прийняв м'яч у карному майданчику та на замасі прибрав одразу двох захисників, потім обіграв ще одного, однак пробити не зміг. Аякс за хвилину відповів атакою з ударом Тальяфіко метрів з 20-ти – м'яч пройшов поруч із дальньою стійкою. На 50-й по воротах з лінії штрафного у дотик вистрілив Аллі, однак Онана спіймав сферу, після чого гості провели фантастичну контратаку з кількома виходами на ударну позицію – втім, Роуз встиг підчистити епізод. На 55-й господарі провели новий випад з навісом з правого флангу на голову Аллі, але той замкнув вище.

Поступово Тоттенхем став перехоплювати ініціативу, залишаючи Аякс без м'яча на значні відрізки часу. Краще стала даватися й індивідуальна гра – особливо у Моури, який на 62-й хвилині організував шикарний момент біля воріт суперника. Бразилець красиво обіграв де Йонга на фланзі та подав на лінію воротарського; ворота вже були порожніми, однак захисники Аякса зуміли винести передачу!

Аякс відповів лише на 71-й, коли після помилки захисників Тадіч пробив з меж карного майданчика – втім, удар все одно заблокували. На 75-й накривати постріл Роуза з близької відстані довелося Велтману, однак вже за три хвилини Аякс міг забити другий гол. Гості провели класну контратаку з пасом у вільну зону на лівому краю штрафного під удар Нересу, а Давід з більярдною точністю покотив у дальній кут – Льоріс вже навіть не реагував, однак м'яч влучив у стійку!

Аякс повторив неймовірний рекорд Баварії та Реала

Завершення другого тайму виявилось доволі миролюбним. Команди відчутно втомилися, тому моментів біля їх воріт практично не виникало. Дещо ближчими до голу були "шпори", які на 82-й хвилині могли відігратися після подачі Еріксена зі штрафного, однак Алдервейрельд замкнув над поперечиною. Крім того, у карному майданчику Аякса відбулося кілька напружених ситуацій, однак до логічного кінця вони так і не дійшли. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу Аякса з рахунком, встановленим ще на 15-й хвилині. Тепер все буде вирішуватися в Амстердамі.

Аякс – дуже крутий, але не ідеальний

Амстердамці матчем у Лондоні вкотре довели, що є командою топ-класу – і те, в якому стані був їх суперник, тут не грає ніякої ролі. Усі соцмережі буквально підірвані нарізками колективних та індивідуальних дій "аяксидів", вражаючих глядача рівнем бачення поля, швидкістю та тонкістю прийняття рішень.

Аякс діяв вишукано й цікаво, раз за разом виходячи з-під лещат пресингу "шпор" та знаходячи вільні зони. Гол ван де Беека став уособленням якісної переваги гостей, хоча момент на 25-й хвилині, коли Донні красивим розворотом організував "пас без дотику" й одразу відкрився у штрафному під удар, виглядав ще ефектніше. Тоттенхем про такі мережива навіть не міг мріяти.

Втім, без ложки дьогтя тут не обійшлось. Весь матч можна розділити на дві частини – до епізоду з травмою Вертонгена і після. До нього амстердамці домінували: 66% за володінням м'ячем, 1:6 за ударами (0:2 у площину), 84:193 за точними передачами, 15:72 за пасами в останню третину поля. Після семи хвилин фактичного простою в грі та виходу на поле Сіссоко ситуація змінилась докорінно – Тоттенхем перекусив центр поля, завдав три удари по воротах суперника та не допустив по своїх жодного, а також віддав майже втричі більше передач в останню третину поля. У другому таймі після розміну моментами на старті Аякс взагалі змушений був перейти в оборону.

Аякс встановив новий рекорд клубу за забитими м'ячами на виїзді у Лізі чемпіонів

Блискучий захист Аякса

Слід відзначити, що Аякс відоборонявся просто фантастично. Характерно, що англійські ЗМІ називають найкращими футболістами у складі гостей саме захисників: Squawka та BBC Sport виділили 19-річного капітана де Лігта, який виграв 66,7% верхових єдиноборств, зробив три перехоплення та чотири виноси, а Sky прийшов у захват від дій Блінда – п'ять спроб відбору (80% успішних), чотири перехоплення та п'ять переможних верхових єдиноборств.

Втім, слід не забувати і про Велтмана, який кілька разів підчищав у дуже важливих моментах у власному штрафному. Так чи інакше, але Аякс допустив всього один удар у площину власних воріт – та й той Деле Аллі завдав у поспіху й без особливої підготовки.

Варто розуміти, що це була оборона проти знекровленого нападу Тоттенхема. При всій повазі до Льоренте та Моури, але це не Сон та Кейн. Корейський універсал з класним ударом та нестандартним мисленням точно вийде в Амстердамі, а забити "шпори" мають всього один гол. Якби Нерес не влучив у штангу на 77-й, то можна було б коронувати команду Тен Хага, але тепер слід очікувати дуже нервового поєдинку.

Тоттенхем: активно, але банально

Від "шпор" можна було очікувати виходу в три захисники, хоча це здавалося малоймовірним. Тим не менш, саме так і сталося: Санчес вийшов в обороні, Ваньяма розташувався над нею, а Роуз і Тріпп'єр грали вінгерів. Задум не спрацював абсолютно – амстердамці домінували в центрі поля й завдяки цьому перевантажували зону центрбеків, змушуючи вінгерів Тоттенхема йти на допомогу й відкривати свою зону, чим користувалися фланги Аякса. При цьому сама якість взаємодії лінії була низькою, завдяки чому ван де Беек і забив.

"Оцінюючи гру зараз, я можу визнати, що наша схема була помилкою. Але у нас було не так багато варіантів. Я не радий. Не можна припустити, як би все могло статися, якби ми зіграли по-іншому. Але нам не вистачало руху, ми діяли трохи неохайно. Гол пропустила не схема. Наше ставлення до гри було не найкращим. Я тренер, я несу за це відповідальність" – тверезо проаналізував стартовий провал Маурісіо Почеттіно.

Втім, після травми чергового свого лідера іспанець знову вразив нестандартною заміною: якщо у Манчестері замість опорника він випустив форварда з переміщенням Аллі в центр, то з Аяксом замість центрбека Вертонгена він виставив опорного Сіссоко, а схему взагалі змінив на класичні 4-4-2 з ромбом. Це моментально спрацювало: Аякс мав на одного футболіста в центрі менше, а Мусса своєю жорсткістю, межуючою з грубістю, перекусив більшість спроб прориву через ключову зону.

Вирівнявши матч, Тоттенхем не зміг скористатися цим. Атакувальні дії "шпор" виявилися катастрофічно банальними – вони просто йшли на фланги та звідти робили передачі в штрафний. Навіс за навісом, простріл за прострілом – всього лондонці виконали 14 кроссів, з яких лише один виявився незаблокованим. На карті помітно, наскільки сильно Тоттенхем збився на гру через фланги та наскільки низькою була якість пасів у карний майданчик. Взагалі, господарі вразили жахливим відсотком їх точності: у розумного Еріксена 66%, у Роуза – 68%, а у Тріпп'єра взагалі 62%.

При цьому слід відзначити аномальну кількість верхових єдиноборств – за м'яч у повітрі боролися 52 рази. Тоттенхем вступав у подібні єдиноборства дещо частіше за Аякс (31:21), реалізуючи ідею закидань на височенного Льоренте; Фернандо дуже старався, вигравши 11 подач, однак з них прийшов лише один неточний удар. Характерно, що найкращий його момент стався після гри низом, коли форвард обіграв одразу трьох захисників.

У підсумку маємо неоднозначний поєдинок. Провалившись на усіх рівнях у перші 20 хвилин, Тоттенхему вдалося перехопити ініціативу та змусити Аякс відсиджуватись в обороні. Банальність не дала скористатися ігровою перевагою, але "шпори" зберегли слизький результат на матч-відповідь – а там вийде набагато сильніша атака. Амстердамці ж по перерві провели один з найбільш непереконливих таймів у цьогорічній плей-офф Ліги чемпіонів, однак все одно могли забити другий гол. Словом, на "Йохан Кройф Арені" має бути дуже цікаво.

Аякс – гольова машина: вони забивають більше, ніж всі топ-клуби Європи та претендують на рідкісне досягнення