УКР РУС

Фінал КАН-2019 Сенегал – Алжир: прикра поразка "левів" при справедливості чемпіонства "лисів пустелі" та нові рекорди

20 липня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Курйозний гол Багдада Бунеджа на 2-й хвилині став єдиним у зустрічі, принесши Алжиру друге чемпіонство Африки.

Алжир стартував з місця в кар'єр, вирвавшись уперед вже на 2-й хвилині зустрічі. Гол "лисів пустелі" виявився дещо курйозним: Бунеджа отримав передачу на хід по лівому флангу, змістився в центр та пробив – м'яч рикошетом від ноги Сане полетів у високо небо і несподівано приземлився у воротах! 0:1! Втім, даний епізод не спричинив підвищення швидкостей команд. В наступні 24 хвилини нічого цікавого на полі так і не відбулося, а на 26-й стався другий націлений удар по воротах – це Севе вистрілив з дальньої дистанції, але Мболі спіймав м'яч.

Курйозний гол, який вирішив долю тріумфатора КАН у відеоогляді матчу Сенегал – Алжир – 0:1

Перша половина тайму пройшла у доволі рівній боротьбі, в якій ініціативу тримали алжирці. Вони більше працювали з м'ячем, однак прорвати оборону суперника їм не вдавалося – Сенегал дуже якісно закривав усі можливі варіанти для продовження атак. Із 30-х хвилин вже представники "чорної Африки" почали тиснути на ворота арабів, проводячи швидкі контрвипади й заробляючи купу стандартів.

Сенегал – Алжир: онлайн-трансляція фіналу КАН-2019 – як це було

Довгий час "лиси пустелі" тримали суперника під контролем, але на 38-й хвилині всі їх старання могли бути перекресленими суперударом Ньянга метрів з 23-х – Мбайє класно розвернувся та вистрілив у дальню дев'ятку, однак м'яч пролетів у лічених сантиметрах над поперечкою! На 44-й же на ворота Мболі вивалився Сарр, але у жорсткій боротьбі захисники не дали пробити сенегальцю. Щоправда, була підозра на фол та пенальті, але арбітри проігнорували цей момент. Зрештою, перший тайм завершився кутовим та заблокованими дальніми ударами у виконанні Сане та Сабалі.

В перші 10 хвилин другого тайму команди відверто катали вату, організувавши всього декілька атак флангами без якісного завершення. Ситуація стала змінюватися ближче до 60-ї, коли Сенегал встановив контроль над м'ячем і став не просто йти вперед, а і створювати моменти високої якості. Перший дзвіночок пролунав на 58-й, коли Мане увірвався на лівий край штрафного та пробив у дальній кут – із Садьйо злетіла бутса, а удар заблокував Гедіура.

Заблокував він і простріл Сарра з правого флангу на 60-й хвилині, однак цього разу м'яч влучив йому в руку. Арбітр одразу вказав на точку, однак потім пішов дивитися повтор, повернувся і скасував своє рішення!

Це неабияк розлютило Сенегал. На 68-й хвилині Садьйо Мане змістився до штрафного та потужно пробив у ближню дев'ятку – Мболі у карколомному стрибку врятував Алжир! Після цього стався небезпечний кутовий, однак все більше розкриття своїх тилів на 74-й хвилині ледь не довело підопічних Аліу Сіссе до другого пропущеного гола – це Бенламрі подав з лівого флангу, а м'яч рикошетом ледь не залетів під поперечину! Цього разу прекрасний сейв довелося робити Гомісу. Крім того, на 82-й до воріт дуже небезпечно проривався Бунеджа, однак при спробі обійти двох скупчених в одній точці захисників Багдад не втримав м'яч і впав.

Вогонь, димові шашки та купа затриманих – вболівальники збірної Алжиру святкували вихід команди у фінал КАН

Ендшпіль поєдинку вийшов дуже нервовим. Алжирці посилювали оборону й все сильніше тягнули час, а Сенегал робив відчайдушні спроби відігратися. Зокрема, на 83-й хвилині прекрасний удар в дотик з кута штрафного вдався Сарру, але сфера просвистіла над поперечкою. На 88-й команда Аліу Сіссе заробила непоганий штрафний на лівому фланзі, але Дьятта бездарно вистрілив у небо. "Лиси пустелі" трималися з останніх сил.

Зрештою, зрівняти рахунок Сенегалу так і не вдалося. Фінальний свисток зафіксував перемогу збірної Алжиру, який став володарем Кубку африканських націй-2019.

За Сенегал дуже прикро

Перед тим, як ви дізнаєтесь статистику ударів у матчі, приберіть дітей та слабкодухих від екрану. Прибрали? 12:1. Сенегал пропустив після першого та єдиного пострілу алжирців по воротах. На 2-й хвилині зустрічі. При фактичному його блокуванні... Вже хоча б через цей факт за "левів" стає дуже прикро – вони точно не заслужили на таку поразку.

Вболівальники ДР Конго жорстоко побили міністра спорту через виліт національної команди з КАН-2019

Практично за всіма статистичними показниками підопічні Аліу Сіссе переграли "лисів пустелі" з великою перевагою. 62% володіння м'ячем, 15:5 за успішними обіграшами, 142:69 за пасами в останню третину поля, 7:1 за передачами під удар, 72% точності пасів (проти 56% у Алжира), 75:56 за виграними єдиноборствами, 21:16 за верховими дуелями, 14:2 за відбираннями без контакту – все це ніяк не допомогло перемогти алжирський автобус. І це при такій тепловій карті!

Шукати логіку в такій поразці важко. Можна причепитися до голкіпера Гоміса, який замість повернення у ворота після рикошету на 2-й хвилині залишився простим спостерігачем – втім, спіймати такий відскок все одно було б дуже нелегко. Можна також гніватись на сенеальський напад, який організував лише три удари в площину – всі вони були завдані з дальньої дистанції й лише один був реально небезпечним. Ще два пройшли поруч з каркасом воріт, але загалом у Сенегала було лише чотири моменти – втім, коли суперник перемагає завдяки єдиному і заблокованому пострілу, критикувати ці цифри не хочеться.

Не щастило "левам" і з арбітражем, який два рази не призначив пенальті у ворота Алжира. На 44-й хвилині після дуже неприємного моменту з накриттям Сарра у штрафному камерунський рефері Неант Алліу навіть не вдався перегляду повтору – хоча момент був дуже неоднозначним. На 62-й же він скасував "одинадцятиметровий" після руху Гедіури рукою в напрямі м'яча і дотику до нього. Все у фіналі грало проти Сенегала.

КАН-2019: вісім невдах групового етапу – хто і чому поїхав додому

При цьому важко назвати фінал КАН-2019 жахливим. Матч виявився драматичним за своїм сюжетом і доволі динамічним, хоча періодично команди таки збивалися на ватокат – ну, це ж Африка (зрештою, тут просто спекотно). Можна безкінечно співчувати старанням сенегальської збірної, однак рахунок на табло. Алжир добився свого. Гра забудеться, а результат залишиться в історії.

Алжир – справедливий чемпіон Африки

Важко виправдати перемогу при статистику ударів 12:1 на користь суперника та двох непризначених пенальті в твою сторону. Алжир відверто відскочив, відоборонявшись у найкращих традиціях збірної Греції на Євро-2004 – ну а там, де із захистом були проблеми, в хід йшли жорсткі підкати та гра на межі правил. Вболівальники у соцмережах не залишили цей факт без уваги.

Сенегал тримає м'яч. Футболісти збірної Алжира:

Алжир на останній хвилині переміг Нігерію: справедливий вихід "лисів" у фінал КАН, слабенькі "суперорли" та крутий Марез

Втім, "лиси пустелі" дійсно відзахищалися потужно, всі 95 хвилин тримаючи суперника на дистанції – звідти пройшла вся жменя небезпечних моментів, створених Сенегалом. Глибоко в обороні сидів навіть капітан Ріяд Марез – він зробив аж 8 спроб відбирання, 5 з яких виявились успішними.

Наскільки була несправедливою перемога Алжира у фіналі, настільки ж справедливим є чемпіонство Алжира на КАН-2019. Команда Джамеля Бельмаді дійсно була найкращою турнірі – "лиси пустелі" стали найбільш результативними (14 голів), вибили на своєму шляху Кот-д'Івуар та Нігерію, двічі переграли збірну Сенегалу й загалом були найцікавішими з тактичної точки зору. Здебільшого, вони тримали м'яч і класно атакували просуваючими передачами з центру поля та флангів, однак за потреби алжирці могли засушити гру, прекрасно обороняючись.

Алжир у серії пенальті переміг Кот-д'Івуар і вийшов у півфінал КАН: рівна гра, класні Марез і Градель, старанний Бунеджа

Символічно, що переможний гол у фіналі забив Багдад Бунеджа – футболіст, який запоров купу моментів на чемпіонаті, однак був нічним кошмаром усіх захисників. Його активність стала справжнім відкриттям турніру. Ще більш символічною стала остання третина гри проти Сенегала, коли Бенламрі бігав у скривавленій футболці, його команда стояла насмерть, і лише Бунеджа все так же летів на усі виноси.

Сенегал же зробив занадто мало для трумфу на турнірі. Три перемоги у плей-офф з рахунком 1:0 при доволі простій сітці вийшли неймовірно складними – Уганда завдала вдвічі більше ударів по воротах "левів", Беніну забили аж на 70-й хвилині, а Туніс у матчі з трьома пенальті програв лише через прикрий автогол у додатковий час. На чемпіонський рівень це не дуже схоже, хоча Аліу Сіссе має надзвичайно потужну атаку – навіть його підопічні визнають, що є найкращими серед усіх поколінь сенегальських збірних. Що ж, статус у фіналах не перемагає. Алжир заслужив стати чемпіоном.

Цікаві факти:

– Сенегал пропустив всього два голи на Кубку африканських націй-2019. Обидва забила збірна Алжиру.

– Алжир побив рекорд по тривалості періоду без чемпіонств Африки. Тріумф 2019-го став для Алжиру першим за 29 років – раніше так довго не перемагала на турнірі лише збірна Єгипту (27 років).

– Ріяд Марез, розпочавши сезон у серпні 2018-го, завершив його лише в середині липня 2019-го. За цей час він провів 58 матчів, забив 17 голів та віддав 12 асистів, а також виграв п'ять трофеїв – Суперкубок, чемпіонат і Кубок Англії, Кубок ліги та Кубок африканських націй.

– Гол Багдада Бунеджі на 2-й хвилині став найбільш швидким в історії фіналів Кубку африканських націй.

– За збірну Алжиру на КАН-2019 відзначились 7 футболістів. Це найвищий показник на цьогорічній першості.

"Фанати вимагали крові – тренера рятували вертольотом". Він відпрацював в Африці 21 рік за системою Лобановського