УКР РУС

Румунія розгромила Україну у відборі до Євро-2021 U-21: повне ігрове фіаско, "двійка" Ротаню та непомітність лідерів

11 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Молодіжна збірна Румунії завдяки голам Олімпіу Моруцана та Адріана Петре здобула заслужену перемогу над однолітками з України (3:0).

Румунія одразу зі стартовим свистком захопила контроль над м'ячем, але в першій чверті першого тайму він був стерильним і, здебільшого, на власній половині поля. Україна непогано тримала суперника на дистанції й відповідала цілком конкретними контрвипадами – особливо в цьому плані виділявся Дубінчак, після вмикання та прострілу якого на 3-й хвилині навіть стався заблокований удар. Здавалося, що все йде так, як задумано тренерським штабом Руслана Ротаня.

Румунія U-21 – Україна U-21 – 3:0 – відео голів та огляд матчу

Втім, на початку 10-ї хвилини румуни явно додали в агресії, при цьому класно комбінуючи в останній третині поля. На 12-й вони двічі грамотними переміщеннями розтягнули нашу оборону, відкривши зону між Дубінчаком та центрбеками, після чого провели триходівку з виводом Моруцана практично віч-на-віч – на щастя, нападнику забракло простору. В наступні дві хвилини стався удар головою після кутового (вище воріт) та дальній постріл Балюци (повз правий кут).

Румунія U-21 – Україна U-21: онлайн-трансляція матчу відбору Євро-2021 – як це було

Румуни поступово збільшували тиск, в той час як Україна швидко почала губитися. Показовим став епізод на 18-й хвилині, коли Гане пробив метрів з 25-ти – вийшло неточно, але перед цим сталася низка панічних виносів та програних підбирань. Господарям бракувало тільки індивідуальної майстерності у завершальній фазі, але контроль поля, відстань між лініями та система підтримки у них виглядали набагато краще. Втім, на 22-й хвилині це не врятувало їх від моменту "синьо-жовтих": Мілованов отримав закидання по правому флангу й подав у штрафний на Топалова, а той головою пробив у правий кут – м'яч пролетів поруч зі стійкою!

На жаль, цей гострий епізод став останнім у виконанні збірної України у першому таймі. Румуни в наступні 10 хвилин також не запам'яталися чимось конкретним, але постійний контроль над м'ячем явно наближав їх до гола. Він міг прилетіти на 33-й, коли Моруцан увірвався на правий край штрафного та завдав удару, який заблокували; відскок вилетів точно на Драгуша, який метрів з 18-ти вирішив стріляти в дотик – утім, м'яч зрізався з його ноги. Після цього українці ще раз програли підбирання, внаслідок чого пішла подача з лівого флангу на дальню стійку, поруч з якою в боротьбі впав Моруцан. Пенальті там не було, але стільки програних нічийних м'ячів напружували нерви вітчизняних уболівальників.

Остання третина першого тайму пройшла більш-менш рівно. Україна ніяк не загострювала, але й біля своїх воріт нічого конкретного створити не давала – втім, за це більше потрібно питати з румунських футболістів. Під саму перерву Топалов навіть заробив перспективний стандарт, прорвавшись на дриблінгу через центр, однак Шапаренко запоров подачу. Зрештою, свисток арбітр відправив команди відпочивати за нічийного рахунку.

У другому таймі Україна несподівано заграла – причому одразу. Вже на 47-й хвилині Русин непогано прорвався правим флангом і заробив кутовий, а на 49-й він втік від захисників та отримав по ногах від Пашкану в метрах 20-ти від воріт, посадивши центрбека на жовту картку. Арбітр призначив штрафний, а Лєднєв завдав прямого удару в правий кут – стійка врятувала Румунію!

Втім, господарі не стали просто так терпіти тиск збірної України, швидко перехопивши ініціативу й створивши кілька небезпечних моментів. Зокрема, на 52-й хвилині по воротах із середньої дистанції пробив Ман – вийшло по центру, але Білик невпевнено парирував перед собою. Оайде тут же зіграв на добиванні, однак голкіпер виправився, вибивши м'яч на корнер. Подачу з нього головою точно під поперечину замкнув Кіндріш, але й тут Білик врятував; після цього румуни ще хвилини три не вилазили з нашого карного майданчика, але, зрештою, їм довелося відступити.

Україна скористалася переведенням духу, на 57-й хвилині вискочивши в шикарну контратаку великими силами, однак в її завершенні Топалов замість прострілу з лівого краю штрафного на кількох набігаючих партнерів вирішив бити в ближній кут – вище воріт! Руслан Ротань одразу зняв з гри Дмитра, випустивши Цітаішвілі, який після розрізної передачі Лєднєва на 61-й хвилині вискочив віч-на-віч з голкіпером Владом. Гео обійшов його, після чого викотив передачу з правого краю під удар Шапаренку, але Микола метрів з 10-ти пробив над поперечкою!

Здавалося, що зараз "синьо-жовті" перехоплять ініціативу чи хоча б продовжуть ловити суперника на контратаках, але збірна України дуже швидко здулася. На 60-х хвилинах румуни повернули контроль над м'ячем, кілька разів пробили по воротах без особливої небезпеки, а також закидали наш штрафний кросами. Руслан Ротань спробував змінити хід гри заміною Лєднєва на Мудрика на 70-й хвилині, однак це нічого не дало.

Зрештою, на 75-й румуни догризли нашу оборону: Бобок з правого флангу подав на ближню стійку, а Моруцан, випередивши захисників, в падінні ногою переправив м'яч у сітку – 1:0! Після цього відбулася серія замін: Руслан Ротань кинув у бій Алібекова, а його візаві випустив Оларе та Петре. Вихід останнього став фатальним для нашої збірної: на 81-й хвилині Міхайла замкнув подачу з правого флангу, Білик відбив перед собою, а Петре тут же зіграв на добиванні – 2:0!

В цих умовах про порятунок збірної України можна було тільки мріяти. Щоправда, на 85-й хвилині румуни залишились у меншості після грубого фолу Маріна, але нашій команді це майже не допомогло. Зрештою, в компенсований час господарі взагалі влаштували розгром, скориставшись необачним пасом назад на Білика, який вийшов з воріт – Петре перехопив м'яч і забив у порожні. 3:0. Фіаско.

Фінальний свисток зафіксував заслужену перемогу Румунії, яка набрала три очки й зрівнялася із "синьо-жовтими" в турнірній таблиці групи В. До другого місця залишається стільки ж.

Повний провал збірної України

Можливо, цей матч – найгірший за весь період від початку сезону для усіх українських команд. Збірна України U-21 приїхала в Румунію за дуже важливими очками (Данія попереду на три залікових бали) й практично нічого не зробила за 90+4 хвилини. Віддавши ініціативу з перших секунд і переставши контратакувати хвилини з 10-ї (за виключенням одного моменту, в якому арбітри проморгали офсайд), "синьо-жовті" просто стояли, іноді збиваючись на панічні виноси.

Можна багато говорити про тактику, кращу систему пресингу та звільнення зон, ставку на контроль за нічийними м'ячами з боку румунів, але доволі невисокий рівень виконавницької майстерності господарів сильно нівелював ці переваги. Їхній тиск не був постійним – він йшов хвилями, а висока лінія оборони при цьому програвала при роботі на швидкості. Якби в України була поставлена контргра – румуни б занервували. Всього двох-трьох контратак за матч у такому матчі замало.

За весь поєдинок підопічні Руслана Ротаня жодного разу не влучили у площину, хоча на старті другого тайму господарів врятувала стійка. У неї зі штрафного влучив Лєднєв, зусиллями якого Україна видала сильний відрізок на старті другого тайму – Богдан розганяв контратаки та вивів Цітаішвілі віч-на-віч, але надовго запалу хавбека Зорі на вистачило. Вже на 60-х хвилинах він розчинився, хоча змінювати чи не єдиного футболіста, якому вдавалося тягнути гру й класно бити зі штрафного, в такому матчі все одно було дивно – втім, тренерам краще видно.

Той самий пас Лєднєва на Цітаішвілі

Так чи інакше, але без Лєднєва моменти у нашої команди почали з'являтися лише після вилучення Маріна, за рахунку 2:0 – та й то далеко не найкращі.

Загалом, претензії за цей матч можна висунути кожному причетному до збірної України U-21. Бути головною стравою на циганській гулянці для нашого футболу неприпустимо.

Руслан Ротань не вражає

Руслан Петрович є одним з найкращих футболістів в історії України, але в статусі головного тренера він провів всього третій офіційний матч – до цього Ротань менше трьох місяців попрацював асистентом Вячеслава Шевчука в Олімпіку. Досвід такий собі, але для керівництва УАФ подібне ніколи не було проблемою. Практика призначення вчорашніх легенд на вищі тренерські пости непритаманна топовим футбольним країнам, а у нас свій шлях – і ось до чого він приводить в перших поєдинках новачка.

Україна U-21 програла Фінляндії у відборі до Євро-2021: "перший млинець" Ротаня, фарт фінів та перфоманс Яаскелайнена

У кожній із трьох зустрічей у рамках відбору до Євро-2021 підопічні Ротаня залишили дуже багато запитань, при цьому двічі програвши й здобувши перемогу лише над скромною Мальтою. Втім, навряд чи хтось згадає бодай одну подію з другого тайму того двобою, адже після фантастичного першого тайму збірна України U-21 пішла на перерву – і не повернулася. В другому таймі "синьо-жовті" забили один гол, але переважну частину матчу вони катали м'яч в центрі поля, не знаючи, як розкрити оборону карлика.

Дебютний матч із Фінляндією був набагато кращим за якістю. Фактично, фіни тоді створили три моменти й забили два м'ячі, а Україна при величезній кількості можливостей відзначитись так і не змогла пробити голкіпера суперника. Втім, у структурному плані до футболу команди Ротаня вже тоді виникло безліч претензій – зокрема, щодо роботи в центрі поля, де не було або переваги, або розуміння, як реалізувати її при позиційному наступі. Всі ті дрібні помарки, продемонстровані в першій грі, не зникли і в Румунії – тільки тут суперник створив не три моменти, а три голи. Хоча й тоді прилетіли два.

Україна U-21 розбила Мальту U-21 у відборі до Євро-2021: ефектні голи, цікаві напрацювання та проблеми з психологією

Румуни контролюють центр. Так же міцно його тримала збірна України U-20 на ЧС-2019

Звісно, вимагати відставки Руслана Ротаня після першого ж розгрому, та ще й після третього матчу – самодурство. Робити глибокі висновки по футболу, який ставить новий тренерський штаб молодіжки, поки що зарано, але проміжковий результат – "двійка". Прогресу немає, проблеми зростають, відбір на Євро-2021 все ближчий до програшу. Залишається тільки вірити, що робота над помилками буде проведена невідкладно. Розбиті армії швидко вчаться (с).

Футболісти повинні розділити вину з тренером

Після такого матчу варто задуматись і футболістам. Як би сильно не наварили тренери, але забивати з 10 метрів у порожні ворота гравці з досвідом Шапаренка зобов'язані із заплющеними очима. Є питання і до Цітаішвілі, кожен вихід віч-на-віч якого завершується шаленою дугою на край штрафного – Георгій вже не в перший раз просто заганяє себе у глухий кут. На такому рівні вже пора навчитися вирішувати моменти.

Непереконливо діяв і голкіпер. Так, Білик кілька разів відверто врятував, але частина цих суперсейвів була наслідком його ж помилок – зокрема, він часто вибивав м'яч перед собою, що, зрештою, завершилось другим взяттям воріт. Невдало Олег зіграв і в епізоді з третім голом румунів, а гра ногами у воротаря збірної України взагалі не вразила. Кучерук в цьому плані набагато спокійніший.

Ротань: Покоління 10-річної давнини було розбещене грошима, зараз молоді гравці голодні до перемог

Білик призупинився на мить, Петре його перекинув

Зовсім не увійшли в матч свіжі Мудрик та Супряга. Та й Цітаішвілі вступив у гру десь півтора рази. А де був Русин? Крім заробленого штрафного для Лєднєва, з боку Назарія нічого й згадати. Найактивнішими у нашій команді були лівий латераль Дубінчак і, меншою мірою, правий Мілованов – втім, в обороні їх легко відігрували найпростішими комбінаціями та переміщеннями.

Загалом, описати гру будь-якого гравця збірної України U-21 в позитивному ключі не вдасться. Виділяти епізодичні включення при двох моментах за матч, домінування далеко не найсильнішого суперника і рахунку 3:0 на його користь – абсурд. Провалилися всі. Всім за це і нести відповідальність.

"Вечеряв з Ульє, але перехід у Ліверпуль зірвався": Олександр Головко – про Динамо, Зінченка і тренерську кар'єру