УКР РУС

Реал розгромив Валенсію: "вершкові" great again, бенефіс дуету Бензема та Азара, тіньовий герой Кроос і тріумф Асенсіо

19 червня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Валенсія в рамках виїзного поєдинку 29-го туру Ла Ліги зазнала нищівної поразки від мадридського Реала (0:3).

Розлючений другим таймом проти Ейбара Зідан перед матчем з Валенсією зробив дві зміни в складі – замість Марсело вийшов Менді, Родріго залишився у запасі, а замість нього в півзахист встав Вальверде. Ротація подіяла. Мадридці з перших хвилин побігли в атаку й перевірили Сілессена кількома ударами та кросами, хоча при цьому Куртуа подарував гостям момент, невдало вибивши м'яч на Солера – втім, його удар заблокували.

Реал Мадрид – Валенсія: онлайн-трансляція матчу Ла Ліги – як це було

На 11-й хвилині почалася рубка. Спочатку Бензема вистрілив точно в руки Сілессену, а Валенсія у відповідь вискочила в контратаку 2-в-1 на Куртуа – Тібо був першим на м'ячі. За дві хвилини Азар прийняв розрізний пас від Бензема, вийшов сам на сам з Сілессеном і пробив зблизька (Сілессен парирував ногою), а Кроос у другій атаці запустив круглого з дистанції (без проблем для Яспера) – Валенсія огризнулася виходом Родріго віч-на-віч. Нападник цілив у дальній кут, але Куртуа перевів м'яч у стійку. Азар на 17-й хвилині створив новий момент, потужно вистріливши з-за меж штрафного після зміщення в центр – Сілессен спіймав м'яч!

Зрештою, такі гойдалки завершились взяттям воріт Реала на 21-й хвилині, коли Родріго замкнув розрізну передачу Солера на кут воротарського – втім, гол скасували через офсайд у Максі Гомеса. Той хоч і не торкався м'яча, але на епізод впливав.

На 27-й хвилині стався ще один суперечливий епізод – арбітри проігнорували влучання м'яча в руку Рамоса, однак воно сталося не у штрафному.

Реал підшукав наступника Рамосу – божевільний трансфер на 100 мільйонів євро

Тоді розлючений Карвахаль увірвався на правий край штрафного, прибрав Мангаля й пробив з гострого кута – Сілессен парирував ногою. Лише після цього команди взяли деяку паузу в активності, почавши атакувати аж наприкінці першого тайму. Так, Кондогбія на 41-й хвилині метрів з 30-ти спрямував м'яч у праву дев'ятку (сейв Куртуа), а потім стався обмін контратаками, удар Каземіро головою з кутового та потужний постріл Азара з лінії напівкола перед карним майданчиком у лівий кут – Сілессен спіймав сферу. Зрештою, на перерву команди відправились за нічийного рахунку.

Здавалося, що в другому таймі почнеться справжнє м'ясо, однак замість злих кажанів, голодних до крові, з підтрибунки вийшла зграя розгублених мишенят. Реал одразу захопив контроль над грою й не випускав Валенсію за центр поля, заодно вишукуючи слабкі зони різноманітними кросами. Мадридці почувалися так вільно, що на 58-й хвилині на позиції центрфорварда у позиційній атаці зіграв Рамос – він прийняв м'яч на лінії штрафного й скинув його під удар Вальверде. Феде вистрілив метрів з 25-ти потужно, але по центру, без проблем для Сілессена. На той момент "вершкові" вже побили свій рекорд сезону за кількістю ударів у площину (8/9) без забитого гола.

Альберт Селадес намагався перегорнути гру, випустивши на поле форвардів Гедеша та Гамейро, однак на 61-й хвилині оборона Валенсії не витримала: Азар прорвався лівим флангом, обігрався з Модрічем і з лінії карного майданчика скинув м'яч на правий край під удар Бензема – Карім пробив повз Сілессена! 1:0! На 65-й Еден міг створити і другий гол, змістившись вздовж штрафного й викотивши пас на Модріча – Лука хитнув Солера і пробив метрів з 25-ти в правий кут, однак Сілессен парирував!

Після цього моменту в грі відбулася деяка пауза в активності. За її час на поле вийшли "кажани" Черишев і Коклен, а Зінедін Зідан на 74-й хвилині кинув у бій Асенсіо – це був його перший вихід на поле за 330 днів. Першим же дотиком Марко відзначився голом, замкнувши подачу Менді з лівого краю штрафного ударом зльоту в дальній кут. 2:0!

Реал може використати свого таланта у переговорах щодо Хаверца

В матчі все стало зрозуміло. Валенсія здалася, а Реал і не думав зупинятися. Кілька контратак пройшло за участі Вінісіуса, на 85-й хвилині зі стандарту під поперечку вистрілив Кроос, а на 86-й мадридці забили третій гол.

Все почалося з підкату Каземіро біля власного штрафного та пасу на Крооса; Тоні розігнав атаку й вирізав діагональ на правий край чужого штрафного – звідти Асенсіо скинув м'яч Бензема, а той, спіймавши його польоті, прибрав Гільямона й другим дотиком вистрілив у дальню дев'ятку. 3:0. Після цього Валенсія ще й у меншості залишилась за фол Кан Ін Лі. Зрештою, фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу Реала.

Таким чином, Реал набрав 62 очки, наблизившись до Барселони на відстань двох залікових балів. Валенсія, маючи в активі 43 пункти, залишилась на восьмій позиції.

Реал зробив висновки після Ейбара – Реал greate again

У попередньому турі Реал зіграв гірше за Барселону, розгромивши Ейбар за тайм трьома атаками, а в другому ледь не втративши перевагу. Зідан був розлючений і почав роздавати на горіхи прямо на полі, але характер замін перед Валенсією навряд чи має якийсь санкційний сенс – просто Реал в топ-матчах не грає без пресинг-машини Вальверде. Той же Менді тур тому був гіршим за Марсело, але в основі вийшов. Зізу банально випустив найсильніший і найдисциплінованіший склад, змусивши працювати в максимально високому темпі.

Реал Мадрид переміг Ейбар: неоднозначий рестарт "бланкос" з елементами ганьби, яскраве повернення Азара та крутий Куртуа

Вийшло шикарно. Відкинувши емоції й побачивши голу статистику, очевидно, що Реал домінував і в першому таймі (60% володіння), завдавши вісім ударів зі 100-відсотковим влучанням у площину – причому половина пройшла з меж штрафного. По-справжньому гострих пострілів було не так і багато (0,69 xG), але сама активність "бланкос" натякала, що у "кажанів" серйозні проблеми. У Валенсії ж було всього два дальніх удари, плюс ще один заблокований після виносу Куртуа й скасований арбітром гол, а також низка контратак – до перерви "кажанам" вдавалося непогано ловити суперника. Мадриду не вистачало балансу.

В другому таймі господарі стали грати уважніше, а темп став вище. Реал довів володіння м'ячем до 67%, діяв на чужій третині поля 40% ігрового часу (проти 12% у Валенсії на третині "бланкос"), провів 10 ударів по воротах (6 з меж штрафного, 6 в площину) і не допустив по власних жодного. Жодного!

Валенсії не вдавалося чинити системний спротив, що показує карта обіграшів зверху – мадридці регулярно опинялися в ситуаціях один-в-один і сміливо йшли в дриблінг, не хвилюючись за можливу обрізку. Реал пресингував вдвічі інтенсивніше (9:19 за допущеними передачами суперника до відбирання) й втричі частіше повертав м'яч на чужій половині (3:9). З таким шаленим тиском помилятися було не страшно.

Реал не збавляв темп і не відпускав Валенсію ні на хвилину, не повторивши тривожної пасивності з матчу проти Ейбара. "Вершкові" діяли швидко, агресивно і при цьому яскраво, відповідали на одну атаку двома, не випускали суперника за центр по перерві і забили три голи. Підопічні Зінедіна Зідана зіграли, як справжній гранд, знищивши дуже сильну команду. Тепер вже Барселона може дивитися на такий футбол із заздрістю, адже її перемога над Леганесом була набагато нервовішою.

Бензема – легенда, Азар знову суперзірка

Карім є чи не найбільш розкритикованим основним футболістом Реала за останні 10 років. Йому постійно дорікали за шалене марнотратство, він завжди був у тіні розкручених Роналду та Бейла, навколо нього регулярно виникали якісь позафутбольні скандали, а доводи тренерів і тактичних аналітиків про геніальну гру в підготовчих фазах і шикарне вміння знаходити простір ніхто не слухав. Зрештою, ніхто не нахвалював Бензема за 15+ голів у семи поспіль сезонах (сьогодні він забив ще й 16-й) і 20 голів загалом у десяти сезонах з останніх тринадцяти. Втім, навіть критики визнають, що періодично француз видає щось по-справжньому королівське.

Поєдинок з Валенсією був саме таким. Карім віддав чотири передачі під удар і став лідером за кількістю обіграшів на дриблінгу (7 спроб, 5 вдалих), усі виконавши в зоні перед штрафним або прямо в ньому – особливо ефектним став останній, коли форвард спіймав м'яч у польоті й ефектно прибрав Гільямона, пробивши другим дотиком у дев'ятку. Саме за такі моменти ми й любимо футбол, а тим паче любимо Реал – це справжній естетичний оргазм.

Бензема з трьох пострілів забив два голи – тепер в активі француза 243 м'ячі. Наскільки це багато? Ну, взагалі-то, Карім увійшов у топ-5 бомбардирів Реала за всю історію, посунувши вниз самого Ференца Пушкаша. Легенда!

Його зброєносцем став Азар, якому Зінедін Зідан з рестартом сезону дав більше свободи у виборі позицій. Еден практично нерозривно пов'язаний з Карімом, що помітно і по усереднених позиціях, і по сітці передач.

Реал озвучив Мілану умови трансферу Йовіча – мадридці змирилися з втратами на десятки мільйонів

В матчі з Валенсією Бензема віддав Едену вісім пасів (більше було тільки у Крооса). Бельгієць віддячив асистом, який максимально повно розкриває їхній союз – обидва правильно використовують увесь простір на чужій третині поля, витягують на себе захисників і підлаштовуються під переміщення один одного. Обидва стали лідерами з показниками очікуваних голів і асистів.

Крім допомоги Бензема, Азар видав індивідуальний перформанс, зробивши три обіграші на дриблінгу (з чотирьох спроб) на чужій половині поля, віддавши чотири передачі під удар і сам пробивши чотири рази (тричі – в площину).

Бельгієць робив усіх на швидкості й дриблінгу, ефективно обігрувався у дотик з партнерами в ключових зонах, легко прибирав суперників одним рухом і небезпечно стріляв. Саме на цю, істинно суперзіркову версію Азара, чекали в Мадриді цілий рік.

Тоні Кроос – тіньовий герой

Перш ніж писати оду Марко Асенсіо, варто відзначити футболіста, за діями якого не завжди просто встежити, але без якого Реал не мав би такої шаленої переваги над Валенсією. Мова про Тоні Крооса, який видав божественні цифри: німець став лідером за дотиками до м'яча (128), кількістю і якістю пасів (100 точних із 105 загалом) і завдав найвищу кількість ударів (5), тричі влучивши у площину.

Кроос розкішним пострілом освятив переїзд Реала з Бернабеу

Також в його активі дві передачі під удар, однак Кроос ще й розігнав низку атак – зокрема, саме Тоні пройшов лівим флангом і віддав пас Бензема на 11-й хвилині, коли той виводив Азара віч-на-віч, і саме Тоні виконав діагональ перед третім голом Реала. Взагалі, якщо зайти на сайт AS і увімкнути там схеми голів і пострілів, то можна помітити Крооса ледь не в кожній атаці – німець блискуче відпрацював у розіграшах. Це підтверджує і статистика xGBuildUp, в якій оцінюється внесок у атаку без урахування ударів та передач під них – Тоні другий з показником 0,98. Тобто, одними лише підготовчими пасами він награв на гол. Браво!

Тріумф Марко Асенсіо

Марко Асенсіо повернувся в склад Реала після важкої травми у передсезонному матчі з Арсеналом, пропустивши 330 днів, і забив першим же дотиком зльоту. Ще за 10 хвилин Марко ефектно, по-дворовому скинув м'яч на Бензема, додавши до голу асист. Чи може бути повернення після розриву хрестів кращим?

За 16 хвилин на полі Марко встиг відзначитись не тільки результативними діями. Зробивши небагато дій, він, тим не менш, відпрацював безпомилкову – 100% вдалих обводок (1/1), 100% точності пасів (17 з 17), 100% виграних єдиноборств (2/2). Один асист, один удар, один гол. Для 16 хвилин на полі, перших за рік, це просто прекрасно.

Барселона не без труднощів переграла Леганес: тінь Вальверде над Камп Ноу, провал Грізманна, Фаті та Мессі рятують свято