УКР РУС

Євро-2020: Північна Ірландія – Німеччина: перемога німців на класі, уроки пресингу від ірландців і топовий матч Брандта

10 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

У матчі відбору до чемпіонату Європи-2020 збірна Німеччини завдяки голам Марселя Хальстенберґа та Сержа Гнабрі у другому таймі легко переграла Північну Ірландію (0:2).

Євро-2020, кваліфікація, 6-й тур

Північна Ірландія – Німеччина – 0:2

Голи: Хальстеберґ, 48, Гнабрі, 90+2

Естонія – Нідерланди – 0:4

Голи: Бабел, 17, 43, Депай, 76, Вейналдум, 88

Північна Ірландія до цього матчу підійшла у статусі лідера групи С, набравши 12 очок з 12 можливих. Щоправда, досі вона не зустрічалася ні з голландцями, ні з німцями – останні знаходились всього у трьох залікових балах позаду, а "ораньє" мають матч у запасі. Саме тому для господарів поєдинок проти "Бундестім" був неймовірно важливим.

Північна Ірландія – Німеччина: онлайн-трансляція матчу кваліфікації Євро-2020 – як це було

Ірландці виступали андердогами зустрічі. Здавалося, що Німеччина після поразки Нідерландам зі стартовим свистком піде реабілітовуватись, але ініціативу несподівано захопили саме "зелені". Вони одразу увімкнули високий пресинг і почали створювати моменти: на 6-й хвилині Макггін замкнув скидку після кутового ударом з кількох метрів над поперечиною, а на 7-й Вашингтон вивалився віч-на-віч з Нойєром та пробив – Мануель врятував гостей. "Привоз" організував Кроос, у якого відібрали м'яч на фланзі. На 11-й же антигероєм міг стати Зюле, який викотив поперечну передачу через власний штрафний – Вашингтону зовсім трішки не вистачило до її перехоплення.

Євро-2020: Нідерланди перемогли Німеччину у матчі з шістьма голами: сирі німці, неймовірні "ораньє" та важливість VAR

Німці не могли відповісти чимось цікавішим, довгий час займаючись лише прострілами, які, однак, ніхто не замикав. Лише на 20-х хвилинах вони прокинулись: спочатку Брандт потужним пострілом замкнув передачу з правого флангу (Еванс накрив), а удар Вернера з меж штрафного на 27-й Кеткарт рукою перевів на кутовий – арбітри прогавили цей момент. Втім, "Манншафт" міг покарати і з корнера: Гінтер скинув подачу на дальню стійку, куди вже набігав Брандт, але прямо перед ним Ніклас витягнув ногу й пробив у дальній кут – слабенько, однак Пікок-Фаррелл парирував перед собою. Брандт же пролетів повз голкіпера, не зумівши добити м'яч у ворота.

На 30-х хвилинах ірландці повернулися у гру. Високий пресинг господарів та силовий стиль допомагав їм заробляти численні стандарти, внаслідок чого постійно виникали якісь пожежі. Так, на 34-й хвилині "зелені" після подачі зі штрафного тричі виграли верхову боротьбу й забрали усі підбирання. На 36-й же господарі створили момент з гри: Даллас класно прострілив з правого флангу на лінію воротарського, однак Вашингтона на замикання не підпустив Гінтер! При цьому Маттіас ще й травмувався – його замінив Йонатан Та.

Євро-2020: Польща у напруженому матчі розійшлась миром з Австрією і залишилась на першій сходинці групи G

Ендшпіль першого тайму видався особливо ефектним. На 44-й хвилині Тоні Кроос пробив з відскоку метрів з 23-х поруч зі стійкою, а в атаці у відповідь ледь не відзначились ірландці! Даллас на правому фланзі красиво обігрався з Коррі Евансом (той віддав п'яткою) і прострілив на лінію воротарського, а Вашингтон спробував замкнути – вийшла куча-мала, в якій переможцями вийшли Та (не підпустив суперника до м'яча) та Нойєр (спіймав неприємний відскок). Останнє ж слово залишилось за гостями: у компенсований час Вернер пробив з меж штрафного після прострільної передачі, але Пікок-Фаррелл парирував!

Наскільки Німеччина виглядала непереконливо на початку першого тайму, настільки ж інфернально сильною була вона на старті другого. Вже на 47-й хвилині постріл Клостерманна з меж штрафного довелося брати Пікоку-Фарреллу, однак у наступній же атаці Хальстенберг на лівому краю карного майданчика зачепився за скидку від Брандта й ударом злету у дальню дев'ятку відкрив рахунок – 0:1.

Євро-2020, кваліфікація: Вербіч дублем приніс важливу перемогу Словенії, Кадар програв з Угорщиною, де Брюйне у вогні

За дві хвилини подвоїти перевагу міг Клостерманн, який після відскоку пробив з кількох метрів вище воріт; на 52-й же швидка атака "Бундестім" у кілька дотиків завершилась ударом Гнабрі з близької дистанції – і знову неточно!

Німеччина не зупинялася і далі. Так, на 53-й хвилині красива комбінація збірної "Манншафта" завершилась скидкою Ройса та потужним пострілом Вернера з-за меж карного майданчика у правий нижній кут – Пікок-Фаррелл парирував! На 56-й же зі штрафного метрів з 25-ти під ліву стійку закручував Кроос, але і тут відважний ірландський голкіпер зіграв надійно. Оборона господарів тріщала по швах до 60-х хвилин, коли німці вирішили взяти паузу у своєму тиску.

Кроос пророкує збірній Німеччині відродження після фіаско на ЧС-2018

Ірландці одразу спробували скористатися послабленням футболу гостей, що ледь не вилилось у гол на 64-й хвилині – це Даллас вистрілив з-за меж штрафного у дальній кут, однак м'яч пролетів у лічених сантиметрах від каркасу воріт! Крім того, господарі заробили низку стандартів і продовжували високо пресингувати, однак поступово сили стали покидати "зелених". Крім того, німці банально краще працювали з м'ячем, остаточно захопивши контроль над ним на 70-х хвилинах. Щоправда, більше ніяких моментів у цей період не виникало.

Ендшпіль поєдинку пройшов за повного домінування збірної Німеччини. З небезпечних епізодів довгий час були лише кроси – після одного з них міг забивати Хаверц, однак його постріл накрили захисники ірландців. Крім того, на 89-й хвилині потужний дальній удар з рикошетом вдався Джану, але Пікок-Фаррелл париував його. Зрештою, у компенсований час німці забили другий гол – це Серж Гнабрі відгукнувся на предачу на правий край штрафного, відірвався від Кеткарта й з гострого кута пробив повз голкіпера. 0:2!

Кваліфікація Євро-2020: Іспанія розтрощила Фарерські острови, Греція спіткнулася об Ліхтенштейн

Таким чином, збірна Німеччини набрала 12 очок та порівнялася з Північною Ірландією, очоливши групу через перемогу в очній зустрічі. Це особливо неприємно для "зелених", адже в паралельній зустрічі Нідерланди завдяки дублю Бабеля та голу+пасу Депая розгромили Естонію (4:0), набравши 9 залікових балів. У "ораньє" при цьому залишається гра в запасі.

Перемога на класі

Якщо забути про провальний початок та неідеальне завершення першого тайму, то ми отримаємо типову перемогу збірної Німеччини. Підопічні Йоахіма Льова впевнено тримали ініціативу, швидко її повертали після огріхів і створювали дуже небезпечні моменти. Загальна статистика цілком відповідає уявленням про те, яким має бути матч Бундестім: 5:20 по ударах (1:7 у площину, 5:15 – з меж штрафного), 268:842 за кількістю передач, 68:89 за відсотком точності пасів, 75% володіння м'ячем. Навіть у єдиноборствах німці вийшли переможцями – 42:51 на землі, 14:15 у повітрі.

Перший тайм німцям дався набагато важче, ніж другий. Підопічні Йоггі Льова довго не могли звикнути до ірландського газону, який місцеві агрономи навмисно залишили високим – це було помітно по передачах прекрасного Брандта, які були віддані в темп і у правильні зони, але при цьому котилися вкрай повільно. До 20-х хвилин "Манншафт" зрозумів, як потрібно грати – і у Північної Ірландії одразу ж зникла гострота й почалися серйозні проблеми.

Німеччина повинна була виходити вперед у рахунку ще на 22-й хвилині, коли постріл Брандта з меж карного майданчика прийняла на себе притиснута рука Джонні Еванса. На 27-й же арбітр Даніель Орсато міг призначати пенальті за гандбол Кеткарта – так він заблокував потужний удар Вернера, який летів у площину.

На старті другого тайму Німеччина показала себе особливо потужно – за 15 хвилин німці завдали 7 ударів по воротах, з яких 4 пройшли з меж штрафного. Гол Хальстенберґа на 48-й особливо яскраво продемонстрував перевагу гостей в індивідуальній майстерності, хоча слід відзначити також і вигране верхове єдиноборство Брандта. У матчі проти Північної Ірландії такі епізоди були особливо важливими для "Бундестім".

В середині ж другого тайму німці показали мистецтво контролю м'яча та виходу з-під високого пресингу. Щоправда, моментів на полі практично не виникало, але це можна пояснити втомою та відсутністю можливості якісно підсилити атаку – у Йоахіма Льова був варіант лише з Хаверцом, якого він і випустив і який, зрештою, виконав асист.

Не можна сказати, що Німеччина здобула легку перемогу у Белфасті. Збірна Північної Ірландії виявилася міцним горішком, який не просто так займав перше місце у групі. "Манншафту" довелося виконати величезну кількість бігової роботи, тримаючи перевагу виключно на найвищих швидкостях. Краща індивідуальна майстерність та складніша організація гри зіграли вирішальну роль у цій звитязі, що можна розцінювити по-різному. "Бундестім" довела, що свої очки вона набере, але ірландці створили достатньо проблем – якби їх клас був трохи вищим, все могло завершитись дуже сумно для гостей.

Німці ще не вийшли з кризи. Ірландці грамотно пресингували

Мабуть, найголовніше завдання команд у сучасному футболі полягає у якісному пресингу та виходу з-під нього. У нинішньої збірної Німеччини з цим виникають серйозні проблеми. Саме високий тиск Нідерландів кілька днів тому став головною причиною важкої поразки "Манншафту" у Гамбургу, а поєдинок у Белфасті довів, що проблема нікуди не зникла.

Мартін О'Ніл зрозумів цю вразливість і наказав накривати суперника великими силами з перших секунд. Пресинг ірландців проходив по всій площині поля, змушуючи німців виходити в атаку через нервові виноси.

Для виходу з подібних ситуацій Кроос та Кімміх спускалися понижче, однак за ними неодмінно йшли опорники Північної Ірландії. Це був ризикований підхід, адже одна точна передача за спини опікунів центрхавів могла призвести до колапсу – та і взагалі пресинг 1-в-1 дуже чутливий до різноманітних переміщень. Втім, на старті зустрічі у "зелених" були сили, а от футболісти "Бундестім" раз за разом помилялися.

Для якісного тиску потрібно ще й створювати чисельні більшості у зоні м'яча. У Північної Ірландії проблем з цим не виникало. Німці у першому таймі регулярно потрапляли у подібні ситуації – якщо б проти них діяли не скромні ірландці, а голландці, це могло завершитись великими проблемами.

В цьому матчі вони почалися вже на 7-й хвилині зустрічі, коли Крооса затиснули на лівому фланзі й змусили пасувати у зону, де знаходився Вашингтон (інакше було б відбирання). Передача зрикошетила точно в ногу Конору, той вийшов віч-на-віч, але Нойєр врятував "Бундестім".

Тут в очі також кидається страшенна діра у обороні, що розкриває іншу слабкість німців. Захист збірної Німечини після відходу Хуммельса та Боатенга регулярно допускає провали у всіх видах роботи. Так, на 11-й хвилині Зюле не вигидав нічого кращого, ніж віддати поперечний пас через увесь власний штрафний під тиском Вашингтона. Німцям у цій ситуації пощастило – до перехоплення Конор не встиг на лічену мить.

Крім того, ірландцям іноді вдавалося відіграти суперників навіть за чисельної переваги останніх. Найбільш якісним моментом стала комбінація Коррі Еванса з Далласом та прострілом, після якої ледь не відзначився Вашингтон. Все було дуже просто – Коррі достатньо було увімкнути п'ятку. Нідерланди таким же чином роздягали оборону німців у Гамбургу, забивши чотири голи.

Навіть у другому таймі за повної переваги збірної Німеччини ірландцям вдалося створити якісний момент на 63-й хвилині, коли Вайт отримав класну передачу у вільну зону на хід та легко втік від Кімміха. У завершенні пішов простріл в спини захисникам та удар у дотик в дальній кут – поруч зі стійкою!

Звісно, все це не допомогло ірландцям відзначитись бодай одним голом. Більше того – Німеччина вже з 20-х хвилин перехопила ініціативу, а остаточно подолати усі проблеми їй вдалося вже з початком другого тайму, коли господарі банально не встигали за суперником. Тим не менш, у матчі з більш сильним суперником подібні помилки можуть закінчитись дуже сумним результатом. Щоправда, у нинішній кваліфікації топ-колективи на своєму шляху "Бундестім" вже не зустріне. Принаймні, на груповому етапі.

Брандт та Пікок-Фаррелл – герої зустрічі

Німеччина могла забити Північній Ірландії у кілька разів більше голів, ніж вдалося, але тут слід відзначити відважного голкіпера збірної Ірландії. 22-річний Бейлі Пікок-Фаррелл виконав цілих 5 сейвів, кожен з яких стався після дуже складних ударів. Тричі при цьому німці стріляли з району карного майданчика, а найбільш класним порятунком можна назвати епізод на 53-й хвилині, коли воротар витягнув удар Вернера метрів з 20-ти під дальню стійку. З такою грою Пікок-Фаррелл не затримається у Бернлі надовго.

У складі збірної Німеччини особливо хочеться виділити Брандта. Статистично він був далеко не найкращим – так, у Ройса є три передачі під удар, Вернер тричі пробивав по воротах, а Хальстенберґ забив красивий гол і став став лідером за кількістю виграних єдиноборств. Втім, саме Юліан виглядав найбільш цікаво: хавбек дортмундської Борусії класно рухався на обох флангах і помічав вільні зони, куди завжди відкривався і віддавав передачі – щоправда, почасти м'яч котився занадто повільно.

Саме він пробивав у корпус Еванса з меж штрафного на 22-й хвилині – це був перший гольовий момент німців у зустрічі. Саме він на цій же хвилині класно відкрився під передачу Хальстенберґа, відклеївся від захисника й викотив пас під ще один заблокований постріл. Він же мав замикати подачу з кутового на 28-й, але у Зюле були на це свої плани; зрештою, саме Брандт відборовся з двома центрбеками, скинувши м'яч під гольовий удар Хальстенберґу на 48-й хвилині. Юліан всюди був помітний і не вимикався протягом усього поєдинку, чого не скажеш про його партнерів. Молодець.

Ми на 99% учасники Євро-2020, або Шевченко – унікальний, а йому вже знайшли заміну: реакція соцмереж на Литва – Україна