УКР РУС

Євро-2020: Нідерланди перемогли Німеччину у матчі з шістьма голами: сирі німці, неймовірні "ораньє" та важливість VAR

7 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч 5-го туру кваліфікації Євро-2020 між збірними Німеччини та Нідерландів завершився красивою перемогою "ораньє" (2:4).

Команди розпочали у невисокому темпі, але моменти стали виникати з перших хвилин. Дещо активнішими на старті виглядали Нідерланди, які високо пресингували, однак перший реальний шанс відзначитись змарнували німці – це Кроос на 6-й хвилині неточно пробив з-за меж штрафного. Голландці могли відкрити рахунок на 8-й після зміщення Депая на лінію штрафного та потужного удару, однак Нойєр парирував. Покарання за марнотратство прийшло вже за хвилину: Клостерманн отримав передачу, вийшов практично віч-на-віч із Сілессеном і пробив точно у нього, а Гнабрі зіграв на добиванні – 1:0!

Відео феєричного камбеку Нідерландів у матчі відбору Євро-2020 проти Німеччини

Після цього німці відверто перехопили ініціативу, хоча гольових моментів з гри практично не виникало. Натомість, на 15-й хвилині зі штрафного міг відзначитись Кроос, однак м'яч після його пострілу пролетів над поперечкою. Нідерланди в середині тайму відповідали лише кросами та стандартами, які головою регулярно замикав Де Лігт – втім, лише один його удар на 22-й хвилині претендував на звання небезпечного. Завершив першу половину тайму прорив Гнабрі по лівому напівфлангу, однак Серж замість руху до воріт спробував перекинути Сілессена з дальньої дистанції. Вийшло вкрай невдало.

Німеччина – Нідерланди: онлайн-трансляція матчу кваліфікації Євро-2020 – як це було

Наступні 15 хвилин не подарували вболівальникам чогось цікавого. Німці прагматично закривали зони на своїй частині поля, а голландці безрезультатно намагалися сконструювати бодай щось гостре. Виходило не дуже: "ораньє" аж на 40-й хвилині зуміли створити щось схоже на момент – це Депай виграв позицію та головою замкнув подачу Де Роона, але вийшло значно вище воріт. Відповідь "Манншанфта" на 42-й хвилині ледь не завершилась голом: Кроос протягнув м'яч у зону перед штрафним та якимось дивом проштовхнув передачу на правий край у ноги Ройсу, а той, опинившись прямо перед Сілессеном, потужно пробив – Яспер парирував! Зрештою, на перерву команди пішли за мінімальної переваги збірної Німеччини.

Куман став на захист Де Лігта, якого розкритикували за невдалий старт у Ювентусі

На старті другого тайму почалися гойдалки, в яких трішки гострішими були німці. Господарі могли подвоїти свою перевагу вже на 50-й хвилині після прострілу Гнабрі, який Де Лігт ледь не зрізав у власні ворота. Голландці огризнулися ударом Думфріса з лінії штрафного в руки Нойєру, а підопічні Льова на 53-й хвилині запороли набагато цікавіший епізод – Клостерманн прорвався по лівому напівфлангу та покотив на дальню стійку Вернеру, але Де Лігт знову вибив передачу. Відповідь Нідерландів прийшла через три хвилини: Думфріс пробігся правим флангом та прострілив на Депая, той скинув м'яч на лінію карного майданчика під удар Вейналдуму, а Джінні потужно пробив – Нойєр парирував!

Поступово контратаки збірної Нідерландів ставали все більш швидкими. У Німеччини увесь захист тріщав по швах, тож гол "ораньє" на 59-й хвилині не здивував. Все вийшло дуже просто: Бабел прорвався лівим флангом та прострілив у штрафний, Та не дотягнувся до м'яча при перехопленні, а Де Йонг, випередивши Шульца, прийняв передачу й опинився прямо перед Нойєром; далі Френкі вклав Мануеля на газон і пробив у майже кут – 1:1!

На 66-й же гості взагалі вийшли уперед. Все почалося з подачі кутового, яку ван Дейк замкнув потужним ударом головою. Нойєр парирував, але Депай, підхопивши м'яч на лівому краю штрафного, прострілив з-під Шульца вздовж воріт на Бабеля. Раяну залишалося тільки замикати, однак замість нього це зробив центрбек господарів Йонатан Та – 1:2!

Метцельдер став підозрюваним у розповсюдженні дитячої порнографії

Втім, німці доволі швидко відігралися з пенальті, справедливість якого доволі сумнівна. Шульц на 71-й хвилині прострілив, м'яч після відскоку влучив у руку Де Лігту, однак це не було схоже на свідому гру верхньою кінцівкою; крім того, Ніко ще до прострілу перебував у офсайді, а відскок, цілком вірогідно, стався після його ж дотику рукою. Арбітр був невблаганним, а Кроос з "точки" впевнено переграв Сілессена – 2:2!

Нідерланди не збиралися миритися з нічийним рахунком: вже на 74-й Мален замикав подачу Бабела ударом головою з кількох метрів з рикошетом від Та – Нойєр спіймав м'яч. На 78-й же Бабел потужно пробив з-за меж карного майданчика, але м'яч пролетів поруч з дальньою стійкою! Гості продовжили тиснути, високо накриваючи суперника – і на 79-й хвилині це принесло успіх! Депай виконав блискучу розрізну передачу у штрафний на Вейналдума, той віддав поперечний пас на Малена, а Доніелл пробив практично порожні ворота – 2:3!

Битва "динамівців", дуель суперників України та нова серія великого протистояння – головні фішки 5-го туру євровідбору

Здавалося, тепер Німеччина піде всіма силами уперед, але сил на фінальний штурм у господарів не залишилось. Нідерланди впевнено тримали свої ворота на замку, небезпечно контратакували, а вже у компенсований час забили четвертий гол – це Депай розігнав контрвипад по лівому флангу та віддав своєчасну передачу на Вейналдума, а той переграв Нойєра у ближньому бою! Це була перемога.

Таким чином, Нідерланди набрали шість очок у турнірнірй таблиці групи С. "Ораньє" займають третю позицію та тримають гру в запасі, а Німеччина, маючи 9 пунктів, залишилась на другому місці. Очолює групу збірна Північної Ірландії, в активі якої 12 залікових балів.

Новий "Манншафт" – не для перемог на великих турнірах

Після провалу на ЧС-2018 Йоахіму Льову дали час на виправлення помилок, а той вирішив просто закрити попередній чемпіонський проект, створивши нову збірну Німеччини. В першу команду пробилися головні проспекти Бундесліги віком не старше 25 років – не зупиняв навіть той факт, що деякі футболісти не мають залізного місця в основі своїх клубів (як, наприклад, Гнабрі). Особливі нарікання викликає його експеримент із обороною.

У задній лінії знову з'явилися Маттіас Гінтер, Ніклас Зюле та Йонатан Та. Для тих, хто детально слідкує за Бундеслігою, один погляд на це тріо викликає іронічну посмішку, адже жоден із цих захисників не відзначається стабільністю – навпаки, з ними пов'язана більшість "привозів" Ґладбаха, Баварії та Байєра відповідно. У збірній вони грають в одній ланці далеко не перший раз, але у матчах проти Нідерландів це поєднання провалюється капітально. На "Йохан Кройф Арені" ці ж оборонці пропустили два голи й лише дивом не дозволили пропустили третій, а у Гамбургу захист ковтнув чотири голи за 30 хвилин.

Так, вже на 8-й хвилині Та організував Нідерландам момент, підтримавши прорив Шульца по флангу, але не прийнявши його передачі назад. Крім того, він по-дитячому програв Бабелю єдиноборство і не встиг за ним на дистанції, хоча перед ривком мав величезну фору. Зюле до цього додав ще й слабку гру по Депаю – Мемфіс, прийнявши пас від Раяна, легко втік від центрбека й завдав удару з лінії штрафного.

В епізоді з першим голом голландців уся оборона зіграла ненадійно, відкривши величезний простір за своїми спинами – саме тому Та не дотягнувся до прострілу Бабеля, незграбно впавши. У епізоді з автоголом Йонатан також провинився, не накривши Раяна й зрізавши м'яч у власні ворота, але все почалося з подачі кутового, яку замкнув ван Дейк – перед нею Та і Зюле просто врізалися один в одного, а Гінтер ще й програв верхову боротьбу. Перед третім же голом останній відпустив від себе Вейналдума, давши йому прийняти розрізний пас.

Всі ці моменти були пов'язані не тільки з індивідуальними помилками. Проявилися і командні недопрацювання, що особливо яскраво продемонстрували замикання стандартів у виконанні Де Лігта і ван Дейка – такі моменти мають бути натреновані перед матчем, тому частину провини оборонців повинен взяти на себе тренерський штаб. Втім, більшість проблем були обумовлені з різноманітними обрізками німців та хитрими переміщеннями голландців, які просто розвалювали увесь захист Німеччини. Це говорить як про слабкість дій "Бундестім" під тиском, так і про їхню вразливість при перебудовах.

В атаці Німеччина виглядала доволі слабко. Якісні моменти у виконанні футболістів "Манншафту" можна порахувати на пальцях однієї руки, але й ті вони безжально запороли – чого лише коштує удар Ройса впритул, який парирував Сілессен. Взагалі, в очі кидалася велика залежність від дій Крооса, Ройса та фулбеків; якщо у першому таймі вони виглядали здорово, розриваючи суперника на контратаках, грамотно пасували та відкривались, то по перерві лідери стали непомітними. Лише Шульц і Клостерманн стабільно атакували протягом всього поєдинку – у Ніко зароблений пенальті, де-факто гольовий вихід віч-на-віч та пас під удар, а у Лукаса один постріл у площину та дві ключові передачі.

Загалом, збірній Німеччини у цьому матчі бракувало зібраності. Зокрема, розчинився Вернер, не увійшли в гру Хавєрц і Гюндоган, не створив якісної переваги в центрі Кімміх – і навіть Гнабрі, за виключенням двох гольових моментів на старті та на останніх хвилинах, виявився непомітним. У діях німців було багато браку – особливо під пресингом – а після перебудови голландців в середині другого тайму атака Бундестім просто зникла. Що це – проблема росту чи продовження творчої кризи Йоахіма Льова? Відповідь на це дасть лише час, але прямо зараз збірна Німеччини виглядає занадто сирою для стабільно якісних поєдинків проти топ-колективів.

Нідерланди дуже круті

Поразка від німців на "Йохан Кройф Арені" навесні була доволі неприємною, адже в тому матчі ближчими до перемоги були саме голландці. Ця невдача не була критичною для турнірних перспектив збірної Нідерландів (попереду чотири матчі з Північною Ірландією та аутсайдерами), але після болючого ляпасу від Португалії у фіналі Ліги націй багато хто засумнівався у якості проекту Роналда Кумана. Тепер усі питання зняті.

Нідерланди провели непереконливий перший тайм, зігравши на рівні молодіжної збірної. "Ораньє" допускали величезну кількість браку на всіх стадіях організації атак, а в обороні виникали пожежі – Де Лігт частенько допускав індивідуальні помилки, компенсуючи це різноманітними замиканнями, а його партнери двічі дозволили статися виходу віч-на-віч. В обох випадках передача на останнього гравця (Клостерманна і Ройса) не повинна була проходити, але голландці створювали комфортні коридори.

Старт другого тайму також пройшов у дусі молодіжного футболу з нестабільністю та хаотичністю дій, але після перебудови на 58-й хвилині Нідерланди захопили ініціативу, не відпускаючи її до самого кінця зустрічі. За останні 30 хвилин зустрічі "оранье" відвантажили у ворота німців чотири голи при семи ударах по воротах – і це вдома у "Манншафта"!

Запорукою успіху став вмілий пресинг голландців та висока швидкість роботи. Німці банально не встигали як бігати, так і перебудовуватись – "ораньє" навіть на стандартах завжди були на крок попереду, що яскраво продемонстрував епізод із автоголом Та.

Особливо важливим для конвертації цієї переваги в голи був Депай, якого можна назвати MVP зустрічі – на його рахунку 2 асисти (один – де-факто), прекрасний розрізний передгольовий пас, 5 передач під удар, 5 успішних обіграшів один-в-один (з 5-ти спроб!) і 2 постріли по воротах (один в площину). Крім того, він виграв 8 з 12 єдиноборств – ніхто стільки не боровся у цьому матчі.

Також слід відзначити Раяна Бабела та Френкі Де Йонга. Перший розірвав обидва фланги збірної Німеччини, виконавши 2 передачі під удар, класно прострілив на Депая на 57-й хвилині (він одразу скинув м'яч під постріл Вейналдуму) і, зрештою, став причетним до двох голів – перший з них стався після його асисту, а перед другим Раян не тільки випередив захисника, а й уникнув офсайду (втім, за нього забив Та). Френкі ж прекрасно керував центром поля, віддавши 2 паси під удар, виконавши 7 точних довгих передач та двічі обігравши суперника на дриблінгу (з трьох спроб). Зрештою, і гол у нього вийшов дуже майстерним – Де Йонг помітив шпарину в обороні, випередив Шульца та елегантно поклав Нойєра. Майстер.

Слід відзначити і Сілессена (5 сейвів, 2 – при виходах віч-на-віч) з центрбеками. Особливо був помітним Де Лігт – Маттейс хоч і привозив частенько й став причетним до пенальті, однак він же й рятував свою команду, вибиваючи передачі німців під удар на старті другого тайму. Крім того, він якісно працював на другому поверсі як біля власних, так і біля чужих воріт. Культура роботи з м'ячем у футболіста Ювентуса також була на найвищому рівні – Де Лігт спокійно тримав м'яч під пресингом у центрі поля й активно приймав участь у почтакових фазах позиційних атак.

Таким чином, Нідерланди довели випадковість своєї невдачі у фіналі Ліги націй. Команда Роналда Кумана не тільки мужніє на очах, а й демонструє настільки красивий футбол, що іноді хочеться його порівняти з легендарними збірними "ораньє" 70-х і 80-х. Ця команда також повниться яскравими особистостями, а тренерський штаб при цьому виявляє прекрасні навички керування грою. Перемога над Німеччиною була ефектною і заслуженою.

Без VAR у футбол грати вже не можна

І досі система відеоасистента рефері викликає суперечки між новаторами та прибічниками "олдскулу". Останні часто говорять про зупинки гри та втрачені емоції від святкування голів, але про це одразу забувають після чергових помилок арбітра. В матчі між збірними Німеччини та Нідерландів таких було декілька, але найбільшою з них став момент з пенальті за гру рукою Де Лігта.

Шульц, безумовно, прекрасно відпрацював у тому епізоді, якісно обігравшись на фланзі й виконавши прострільну передачу з меж штрафного, але, по-перше, Де Лігт його накрив, а по-друге – арбітри проспали офсайд. Крім того, була велика підозра щодо гри рукою у виконанні самого Шульца, а за новими правилами це автоматичний свисток. Зрештою, за оновленими рекомендаціями для арбітрів рука у положенні Де Лігта знаходиться занадто низько для того, щоб фіксувати фол.

Положення руки у позиціях від 4 до 8 – не пенальті, якщо руки у природньому положенні.

Це не пенальті, однак системи відеоперегляду у кваліфікації до Євро-2020 немає. Натомість, маємо "дух гри" та емоції, однак навряд чи вони були б для голландців позитивними, якщо б не вдалося забити ще два голи.

"Після слів Фергі я просидів на заправці півтори години": брутальний Яп Стам, який з Шевченком програв легендарний фінал