УКР РУС

Ювентус втримав важку перемогу над Наполі: два різних тайми "б'янконері", вирок для Аллегрі та суддівський скандал

4 березня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 26-го туру італійського чемпіонату Ювентус завдяки голам Міралема П'яніча та Емре Джана переміг Наполі, хоча був дуже близьким до втрати очок.

Чемпіонат Італії 2018/2019, 26-й тур

Наполі – Ювентус – 1:2

Голи: Кальєхон, 61 – П'яніч, 28, Джан, 39

Вилучення: Мерет, 25 – П'яніч, 47

Нереалізований пенальті: Інсіньє, 84

Наполі – Ювентус – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Матч стартував без особливої гостроти та у розміреному темпі. Наполі трохи активніше працював з м'ячем і створив перший момент у зустрічі – Зєлінскі на 12-й хвилині з лівого краю штрафного пробив під дальню стійку. Втім, суттєвої переваги неаполітанці не мали, але гра у підопічних Карло Анчелотті явно йшла – і вони самі її зруйнували.

На 25-й хвилині відбувся повортний момент у зустрічі. Малькуі віддав жахливу передачу назад, фактично викотивши м'яч у ноги Роналду, а голкіпер Мерет у спробі вибити його з-під ніг Кріштіану збив нападника перед власним штрафним. Ну, або не збив – повтори чіткого розуміння ситуації не дали, але арбітр Джанлука Роккі одразу показав червону картку.

Наполі залишився у меншості, а П'яніч прямим ударом із заробленого штрафного перекинув стінку та влучив у лівий нижній кут – 1:0. Втім, у наступній же атаці неаполітанці могли зрівняти рахунок: Зєлінскі відклеївся від К'єлліні, увірвався на лівий край штрафного та покотив м'яч повз Щенсни – стійка врятувала Ювентус. Через дві хвилини у "партенопеї" пройшла контратака 2-в-2, однак у її завершенні удар Руїса з меж штрафного було моментально заблоковано. По інерції господарі провели ще кілька непоганих випадів та ударів (особливо активним був Інсіньє), але їхня гострота ставала все меншою і меншою.

Ювентус поступово вирівняв гру, виконавши декілька стандартів. Після одного з них Міралем П'яніч пробив з-за меж штрафного під поперечину, але Оспіна парирував постріл. Втім, новий кутовий приніс господарям лихо: туринці розіграли корнер, Бернардескі подав у штрафний, а Джан потужним ударом головою з рикошетом від Хюсая подвоїв перевагу своєї команди – 0:2. Наполі був шокований, а Ювентус довів тайм до перерви без особливого супротиву від суперника.

Роналду після поєдинку з Атлетіко купив Rolls Royce вартістю 400 тисяч євро

Здавалося, що гру завершено, але старт другого тайму несподівано вирівняв склади команд. Міралем П'яніч – єдиний футболіст, який отримав жовту картку в першому таймі – вже на 47-й хвилині підіграв собі рукою в центрі, отримавши друге попередження й автоматичне вилучення. Втім, після цієї події хід зустрічі особливо не змінився; Ювентус тримав м'яч та ініціативу, а Наполі не міг знайти потрібний темп атак та розтягнути оборону "б'янконері".

Картина стала змінюватись в середині тайму. Наполі все настирніше ліз уперед і несподівано забив: на 61-й хвилині Інсіньє виконав подачу в середину воротарського, а Кальєхон елегантно замкнув у дотик – 1:2! Ювентус явно не очікував такого повороту, а господарі відчули "запах крові" та почали справжню облогу карного майданчика туринців.

Ювентус готовий продати Дибалу заради підписання Хамеса

65 хвилина – Аллан пробив з дистанції поруч з воротами. У наступній же атаці Зєлінскі прострілив з лівого флангу на дальню стійку – ніхто не замкнув, але Алекс Сандро у паніці виніс м'яч на кутовий. На 68-й Зелінскі вдарив з лівого краю штрафного у ближній кут, однак Щенсни парирував – як і постріл під саму поперечину від Пйотра на 70-й. Ще через дві хвилини з дистанції пробив Фабіан Руїс – м'яч рикошетами пролетів прямо біля лівої стійки. Ювентус розгубився і не виходив з власного штрафного і, зрештою, привіз собі пенальті за гру рукою Алекса Сандро. Щоправда, рішення арбітра знову було суперечливим.

Лоренцо Інсіньє на 84-й хвилині підійшов до 11-метрової позначки, розігнався, пробив – і влучив у стійку! Після цього гра закипіла ще більше. На полі почалися сутички, через які Джанлукка Роккі втомився видавати жовті картки. Злість на полі була настільки неприкритою, що неаполітанці демонстративно ігнорували правила фейр-плей та починали атаки, але нереалізований пенальті, схоже, надломив господарів та розбудив Юве. Туринці догравали матч майже без моментів біля власних воріт. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу "б'янконері".

К'єлліні: Матч Ювентуса проти Наполі – великий крок на шляху до восьмого поспіль чемпіонства

Таким чином, Ювентус набрав 72 залікових бали, тримаючи лідерство у Серії А з 16-очковим відривом від другого місця. На ньому знаходиться Наполі, у якого всього 56 пунктів.

Два різних Ювентуса

Матч Ювентуса у Неаполі був схожим на футболки, в яких вийшли на поле підопічні Массіміліано Аллегрі. У першому таймі вболівальники побачили білу сторону: "б'янконері" давали грати проти себе, але при цьому карали суперника за першу ж помилку – в поточному сезоні таких зовні непереконливих матчів з двома-трьома забитими м'ячами чемпіони видали немало. Покарати за такий стиль змогли тільки Аталанта, Манчестер Юнайтед, Янг Бойз та Атлетіко, що яскраво демонструє здатність італійських команд протистояти туринському футболу.

Ювентусу властиво вмикати повну потужність тільки по перерві, але на Сан-Паоло команда забила два голи з трьох влучань у площину ще у першому таймі. Це може здаватися фартом, однак саме в такій реалізації полягає клас. Наполі при семи ударах по воротах був менш точним, програючи за коефіціентом очікуваних голів.

Ювентус хоче придбати у Роми Дзаньйоло – туринці вже контактують з агентом гравця

Навіть випадкове вилучення П'яніча не змінило ходу зустрічі – Ювентус прекрасно тримав гру і в ситуації 10 на 10. Оборооні можна вибачити гол Кальєхона з меж воротарського, адже Наполі відверто награв на нього, але те, що сталося потім, зрозуміти важко. Чорна сторона футболу підопічних Аллегрі розтягнулася на 20 з гаком хвилин і стала одним з найгірших відрізків у сезоні – навіть з Лаціо та Атлетіко команда виглядала краще.

Наполі ставить вирок Массіміліано Аллегрі

Після того, як неаполітанці скоротили розрив у рахунку, Юве впав у кому. 13 з 21 удару по воротах Щенсни пройшло у проміжку з 62 по 84 хвилини – господарям дозволили двічі влучити у площину, заробити пенальті та потривожити штангу. "Партенопеї" заробили 9 кутових та володіли м'ячем 83% ігрового часу, а також виконали 169 пасів. "Б'янконері" за 20 хвилин змогли віддати лише 32 передачі, що для однієї з найсильніших команд світу якось занадто.

Деяким виправданням для футболістів "старої синьйори" може слугувати той факт, що 9 пострілів пройшли з-за меж штрафного, але при грі вдесятьох біля власних воріт це не так і дивно. Вся оборона звелася до виносів (22 з 36 загалом) та блокувань (10 з 13), а контргра була відсутньою – лише одного разу туринці провели атаку з ударом, але Кріштіану влучив у захисника перед собою. Катастрофа.

Ювентус роздумує над поверненням Конте

Господарі мали виривати нічию, але після пенальті Ювентус зміг прокинутись та втримати переможний результат. Тим не менш, даний матч підтвердив підозри щодо ігрової кризи "б'янконері" – в чемпіонаті її вдається маскувати перевагою у класі, але в справжніх топ-матчах футбол туринців в певний момент починає тріщати по швах. Це вже коштувало клубу Ліги чемпіонів (Атлетіко не віддасть чвертьфінал) і, схоже, коштуватиме роботи Массімо Аллегрі. Практично всі ЗМІ говорять про відставку Макса по завершенні сезону, а непереконливий поєдинок у Неаполі зробив хорошу рекламу даному рішенню.

Черговий суддівський скандал

Бригада Джанлуки Роккі у пекельному дербі старалася працювати максимально швидко та жорстко, але при цьому намагалася не ламати темп зустрічі – саме тому VAR використали тільки одного разу, хоча приводів було як мінімум два. Тим не менш, впоратись із матчем "на відмінно" судді не змогли, вплинувши на фінальний результат.

Ситуації у матчі підібралися неймовірно складні. На 25-й хвилині Мерет отримав червону картку, однак мотивація цього рішення незрозуміла: на повторах здається, ніби Кріштіану симулював, але утриматись від стрибка над Алексом португалець не міг – в іншому випадку форвард ризикував зламати ногу.

Голкіпер не підіймав стопу занадто високо й навіть прибирав шипи в останній момент, однак для арбітрів цей довід не настільки важливий; рішення приймаються по наміру, а Мерет дійсно вилітав небезпечно. Втім, цілком можливо, що Роккі виписав картку просто за фол останньої надії.

Пенальті у ворота Ювентуса також виглядав неочевидним. Алекс Сандро явно не контролював своє тіло, а в момент удару він знаходився поруч з м'ячем і прибрати кінцівку не міг фізично.

Джанлука Роккі після перегляду відеоповтору поставив пенальті на основі того факту, що рука заблокувала небезпечний простріл і таким чином вплинула на епізод. Трактування суперечливе, але воно має логіку – на відміну від жовтої картки, яку отримав Алекс Сандро. Те, що бразилець не грав рукою свідомо, було очевино.

На щастя для туринців, Лоренцо Інсіньє з "позначки" влучив у штангу, але скандалу в італійському турі не уникнути – і це прикро, адже арбітри потрапили у занадто складні для однозначних трактувань ситуації.