УКР РУС

Кінець саги Мессі: аргентинець залишається, але не вірить у проект Бартомеу – хронологія головної драми літа

4 вересня 2020 Читать на русском

Лідер Барселони Ліонель Мессі погрожував покинути каталонський клуб, але у нього нічого не вийшло. "Футбол 24" провів один з найтриваліших онлайнів у власній історії.

Це найважливіша новина літа, яка затьмарює навіть феєричні 2:8 або довгоочікувану перемогу Баварії у Лізі чемпіонів. Лише за один вечір звістка про гучне розлучення по-каталонськи зібрала 20 мільйонів реакцій у соціальній мережі Твіттер, що стало абсолютним рекордом для усього спорту. Мессі неодноразово застерігав президента Бартомеу, аби той не зволікав з будівництвом переможного проекту. Лісабонська катастрофа стала тією останньою краплею, хоча комплексні зміни напрошувались ще після Риму.

Процес відходу живої легенди Камп Ноу перетворився на шахову партію, у якій кожен намагається діяти обережно. Мессі розпочав з принизливого факсу, відповівши таким чином на телефонну розмову Кумана з Суаресом, коли уругвайцеві остаточно вказали на двері.

Лео попросив керівництво відпустити його безкоштовно, посилаючись на спеціальну клаусулу, яка, за версією клубу, втратила свою актуальність 30 травня – це початкова дата фіналу Ліги чемпіонів 2019/20, суттєво відкоригована пандемією коронавірусу. Позаяк угодою не були передбачені форсмажори на кшталт карантину, клуб резонно послався на суму відступних (700 мільйонів євро). Каталонське видання Diario SPORT зазначає, що з цього моменту між Барсою та Мессі розпочинається "тотальна війна".

Аргентинські ЗМІ стали основним джерелом інсайдів щодо 6-разового володаря "Золотого м'яча". Телеканал TyC Sports вистрілив інформацією про факс, а інтернет-версія популярного тижневика Ole детально описала холодну зустріч Лео з новим тренером. Куман начебто пригрозив "Блосі" втратою усіх привілеїв у роздягальні. Шляхи обох, швидше за все, знову перетнуться найближчого понеділка, коли "блаугранас" розпочнуть підготовку до нового сезону. Утім, це зовсім не означає, що Мессі залишається.

Головним претендентом на Лео вважається Манчестер Сіті. Козир англійського клубу у перемовинах з 33-річним аргентинцем – Хосеп Гвардіола. Перехід найкращого гравця планети може обійтись "містянам" у 500 млн євро, враховуючи суму трансферу (орієнтовно 200 млн) і зарплату гравця за 3-річним контрактом (100 млн євро за сезон "брудними").

ПСЖ, Інтер і Манчестер Юнайтед також виходили на представників Мессі, хоча той віддає перевагу проекту Пепа. Спортивний директор парижан Леонардо цікавився ситуацією лідера Барси у Хорхе Мессі – батька аргентинської зірки.

Журналіст Diario SPORT Хаві Гіральдо у коментарі "Футбол 24" розповів, що розрив між Мессі та Барсою є тотальним і безповоротним. Аргентинець твердо вирішив змінити прописку через регулярні непорозуміння з правлячою "хунтою". Не дочекавшись реструктуризації на усіх рівнях після погрому від Баварії, Лео форсував власний відхід.

Офіційна делегація Манчестер Сіті вирушить у Барселону на початку наступного тижня, аби провести перемовини з каталонським грандом і самим футболістом, інформує Ole. Очікується, що за столом переговорів англійський клуб представлятиме генеральний директор "містян" Ферран Соріано. "Ми відчинимо Мессі двері у Манчестер Сіті", – сказав якось іспанський функціонер.

Авторитетний ESPN шокував інформацією про намір Мессі перетягнути Неймара до Манчестер Сіті. Утім, трансфер обох зірок на Етіхад виглядає малоймовірним, адже "містяни" не впишуться у рамки фінансового фейр-плей УЄФА.

Тим часом у Франції переконують, що Куман будуватиме оновлену Барселону навколо багатостраждального Антуана Грізманна. Нідерландський фахівець збирається повернути "Маленького принца" на звичну для нього позицію під форвардами, зазначає L'equipe.

Фанати Барселони влаштовують акції протесту, прориваються до Бартомеу на Камп Ноу... а також висувають Жерара Піке на посаду президента.

Чинний очільник каталонського клубу готовий піти у відставку, якщо Лео вимагатиме цього публічно, інформує канал TVE3. Однак "самопожертва" Барто зовсім не вразила генія з Росаріо. Він прагне якнайшвидше покинути Каталонію і вже готує офіційну заяву.

Репортер Sky Sports Каве Солекол підтверджує зацікавленість Манчестер Сіті у трансфері Мессі, але водночас не виключає, що аргентинець змінить своє рішення. "Лео був би радий виступати за Сіті, утім це не означає, що він туди піде. Існує велика ймовірність, що Мессі залишиться в Барселоні.

У таборі Сіті вважають, що поведінка Лео – це гра м'язів з президентом Барси. Звісно, "містяни" пильно стежать за розвитком подій", – сказав Солекол в ефірі Sky Sports News.

Манчестер Сіті усвідомлює, що Барселона може не відпустити Мессі безкоштовно, але не готовий платити кількасот мільйонів. Віце-чемпіон Англії планує включити в угоду кількох гравців – Еріка Гарсію (іспанець якраз цікавить Барсу, Габріела Жезуса, Бернарду Сілву, Анхеліньо та Ріяда Мареза.

Така пропозиція дозволить "містянам" ще й зекономити серйозні кошти на зарплаті, які теоретично можуть піти якраз на оплату виступів Мессі у футболці Ман Сіті, стверджує Mundo Deportivo.

Squawka розглядає три варіанти стартового складу "містян" після галактичного трансферу.

Мессі як правий вінгер.

Мессі як "вільний художник".

Мессі у ролі "фальшивої дев'ятки".

Французька преса спекулює можливим переїздом аргентинського форварда у Париж. Якщо раніше Мессі переманював Неймара у Барселону, то зараз бразилець вмовляє шейхів підписати свого близького товариша. Президент ПСЖ Нассер Аль-Хелаїфі начебто не проти сформувати тріденте Мессі-Неймар-Мбаппе. Найкраща атака в історії?

Алексіс Мартін Тамайо, більш відомий як Mister Chip, вважає, що президент загнав Лео у глухий кут: "Якщо Бартомеу подасть у відставку, а Мессі залишиться, люди знову говоритимуть, що аргентинець нав'язує свою волю клубу. Позаяк Мессі завжди це спростовував, шляху назад немає". Пам'ятаєте про шахову партію? Схоже, Барто серйозно вирвався вперед...

Видання AS, посилаючись на джерела з найближчого оточення Мессі, пише, що аргентинець воюватиме з каталонським клубом за безкоштовний трансфер. Він хоче піти вільним агентом після зухвалої вимоги Бартомеу виступити публічно.

Фанати Ньюеллс Олд Бойз організували великий марш вулицями Росаріо, аби нагадати Мессі, де він робив перші кроки у футболі. Вони вважають, що зараз – найкращий момент для повернення додому.

Один з експертів El Chiringuito Крістобаль Сорія повідомив сенсаційні подробиці телефонної розмови Мессі з Гвардіолою. "Я хочу виграти два наступні "Золоті м'ячі", і можу зробити це лише з тобою", – промовив Лео до наставника Манчестер Сіті. Роналду приймає виклик? Нагадаємо, що в історичній класифікації престижної премії аргентинець випереджає португальця на одну нагороду – 6:5.

Ріяд Марез, Бернарду Сілва та Габріел Жезус не покинуть Манчестер Сіті в рамках операції Мессі, інформує BBC. Манчестер Сіті розраховує на цих виконавців у наступному сезоні. Натомість іспанські захисники Ерік Гарсія та Анхеліньо справді можуть перебратися на Камп Ноу. Попри спекуляції ЗМІ "містяни" не будуть коментувати можливий трансфер Мессі, аби не нашкодити операції.

Видання Ole дізналось, яке покарання загрожує Мессі у разі неявки на передсезонні збори Барси. Найближчої неділі "блаугранас" здають тести на COVID-19, а вже наступного дня Куман проведе дебютне тренування. Якщо аргентинець пропустить заняття, клуб матиме повне право позбавити його тижневої зарплати. Крім цього, колективний договір, який є основою клубних кодексів, передбачає штраф до 7% щомісячної заробітної плати. Більше пропущених тренувань – це ризик призупинення трудової угоди терміном від одного місяця та значно серйозніший штраф (25%). Зазначимо, що Мессі отримує 50 млн євро на рік чистими.

Бомба! Іспанський телеканал Cuatro повідомляє, що поразка від "Баварії" у чвертьфіналі Ліги чемпіонів не має нічого спільного з рішенням Мессі. Форвард надумав змінити клуб і почати з чистого листа задовго до лісабонської ганьби, але керівництво не відреагувало на його прохання розірвати контракт. Лишень після цього представники аргентинця надіслали Бартомеу офіційні папери.

ПСЖ спробує випередити Сіті у боротьбі за Мессі, банально запропонувавши каталонцям більше грошей, пише Tyc Sports. Вигідніший у фінансовому плані контракт отримав би і сам футболіст, але його зовсім не приваблює перспектива виступів у чемпіонаті Франції. Єдиний плюс – це можливість боротись з Неймаром і Мбаппе за Лігу чемпіонів.

Мессі налаштований дуже рішуче – аргентинець повідомив, що не збирається проходити ПЛР-тестування з партнерами по команді. Без здачі тесту на коронавірус форвард не зможе розпочати тренування з командою. Очевидно, рубікон пройдений – Лео дійсно хоче змінити клуб.

Барселона, у свою чергу, розірвала угоду з адвокатською компанією, з якою співпрацювала останніми роками. Як виявилося, саме юристи цієї фірми консультували Мессі перед поданням скандального факсу.

Хосеп Гвардіола не марнує часу. Наставник Ман Сіті прибув у Барселону з двома цілями – провідати близьких і поговорити з Мессі про трансфер у свою команду, запевняє Jugones.

Радіостанція Cadena SER шокує контрактними подробицями зірки Барселони. Виявляється, що пункт про 700 мільйонів євро відступних не поширювався на сезон 2019/20, тому Мессі справедливо залучив адвокатів. Каталонський клуб наразі все спростовує. Гаряче!

Ювентус контактував з батьком аргентинського форварда, аби отримати підтвердження намірів його сина, інформує Le Parisien. "Стара Синьйора", схоже, не проти об'єднати під одним дахом двох найкращих гравців планети.

Лео таки не з'явився на ПЛР-тестування у неділю. Цікаво, що його близький товариш Луїс Суарес чемно прибув на базу, хоча Рональд Куман вказав уругвайцеві на двері в телефонній розмові.

Незрозумілою залишається ситуація з клаусулою Мессі. Ла Ліга офіційно стала на бік Барси, заявивши, що усі бажаючі придбати аргентинця повинні викласти 700 млн євро, натомість журналіст Onda Cero Альфредо Мартінес повідомив, що цей пункт не поширюється на сезон 2019/20.

Манчестер Сіті вже узгодив з Лео довготривалий контракт, пише Diario SPORT. Англійський клуб готовий виплачувати йому 50 млн євро за сезон "чистими". Крім цього, форварду обіцяють найбільший підписний бонус в історії – 250 (!) млн євро. Щоправда Мессі отримає усю суму через три роки, коли переїде в МЛС – до табору Нью-Йорк Сіті. Таким чином "містяни" обійдуть фінансовий фейр-плей УЄФА.

Британська преса також уважно стежить за майбутнім Мессі, який може опинитися в Прем'єр-лізі. Daily Star називає потенційний перехід аргентинця в Манчестер Сіті "приреченою угодою" – через офіційну позицію Ла Ліги, яка наполягає на виплаті 700 мільйонів євро. Якщо Барса відмовиться продавати Лео, "містяни" не матимуть жодних шансів. Вказана цифра – непідйомна для будь-якого клубу на землі.

Двоюрідний брат Мессі, Максі Б'янкуччі, пояснив мотиви рішення свого зіркового родича. "Я думав, що він ніколи не покине Барселону, але Лео повинен знайти місце, яке зробить його щасливим. Якщо він хоче піти, значить не почувається щасливим. Він шукає нових викликів. Я хотів би бачити його в команді, яка грає у красивий футбол. Гадаю, що Манчестер Сіті був би непоганим варіантом, ПСЖ – також, але давайте просто зачекаємо і подивимося, що буде далі", – сказав Б'янкуччі в ефірі радіо Continental.

Аргентинська зірка не з'явився на перше тренування нового коуча "блаугранас" Рональда Кумана. Мессі більше не вважає себе гравцем Барси, повідомляє Marca. Очікується, що батько форварда проведе перемовини з президентом Бартомеу в середу, 2 вересня. Каталонський клуб начебто не збирається домовлятись про можливий розрив контракту. Натомість Лео запропонують пролонгацію чинної угоди до кінця 2022 року.

Манчестер Сіті може підписати Мессі лише за умови безкоштовного трансферу, інформує Mundo Deportivo. "Містяни" перебувають під пильним наглядом УЄФА через нещодавню судову тяганину і намагаються зберігати фінансовий баланс. Ба більше, гарно проаналізувавши ситуацію, Гвардіола начебто порадив Лео залишитись на Камп Ноу.

Іспанські ЗМІ знайшли п'ятьох канадидатів на заміну Мессі у Барселоні. Є сенсаційний і геть неочікуваний варіант. Неймар також залишається на радарах каталонського клубу.

Видання Daily Mail запевняє, що трансфер Мессі в Манчестер Сіті може знищити футбольну індустрію. Зазначається, що для реалізації такої угоди потрібні "величезні фінансові м'язи", тим паче, якщо аргентинець не отримає статусу вільного агента. "Поряд з основною зарплатою є виплати за іміджеві права, гонорари агентам, різні бонуси. Операція ризикує перевищити 500 мільйонів євро". Хто б не запросив Мессі, він порушить правила фінасового фейр-плей УЄФА.

Хорхе Мессі вже прибув у Барселону, аби зустрітись з президентом каталонського клубу Жозепом Бартомеу. Батько зіркового форварда зробив сенсаційний коментар відразу в аеропорту: "Чи залишиться Лео? Це буде складно".

Барселона розпочала кампанію з продажу нової форми. Хто опинився на першому плані? Звісно, що Лео. А ось його близький друг Луїс Суарес, очевидно, покине клуб – уругвайця на постері немає. Цікаво, що "блаугранас" у розпал чуток про трансфер Неймара в ПСЖ також активно спекулювали образом бразильця. Як все завершилось – всім добре відомо.

Іван Ракітіч попрощався з Барсою після шести років виступів на Камп Ноу. На спеціальній церемонії за участі Бартомеу хорват "уколов" Мессі: "Я не знаю, що зробить Лео. Для мене Барса завжди була першою опцією, і мені вдалось поговорити з керівництвом. Я покидаю клуб з позитивом".

Cadena SER повідомляє, що Мессі вже не виключає жодного варіанту розвитку подій, зокрема, продовження кар'єри на Камп Ноу!

Барселона визначилась з першим трансфером в епоху Кумана. Каталонці "переконують" Мессі залишитись запрошенням Джорджініо Вейналдума з Ліверпуля. Залишилось узгодити дрібні деталі, зазначає De Telegraaf. Ще один потенційний новачок – Лаутаро Мартінес.

Після зустрічі з президентом Барселони Хорхе Мессі заявив, що Ліонелю буде важко залишитися в клубі. А от аргентинські ЗМІ повідомили протилежну інформацію – начебто форвард змирився з тим, що його не відпустять. Саме тому Мессі вже не виключає продовження кар'єри в Барселоні, проте з твердим наміром все ж піти влітку наступного року. Втім, остаточного рішення все ще немає – як і жодних сумнівів немає і в тому, що попереду ще кілька зустрічей представників Мессі та клубу.

Ситуація, схоже, розвернулась на 180 градусів. З'являється щораз більше шансів, що аргентинець проведе в Барселоні ще один сезон. Причиною різких змін стала категорична позиція Бартомеу, який не збирається відпускати Мессі менш ніж за 700 млн євро.

Лео водночас продовжує диктувати клубу свої умови. Цього разу – щодо Суареса. Уругваєць, на якого не розраховує Куман, також може продовжити кар'єру на Камп Ноу. Мессі начебто поставив президенту ультиматум, що піде на пуступки, якщо залишиться його близький друг. Саме з цією вимогою італійські ЗМІ пов'язують замороження перемовин між "Ель Пістолєро" та Юве. Що ж, Мессі лише підтверджує давню теорію, за якою Барсою керує один гравець. Це шалений удар по репутації Кумана, якому обіцяли кадрову чистку. Ганебна розв'язка ще одного відходу Лео.

Мессі офіційно оголосив про рішення залишитись у Барселоні до кінця сезону 2020/21. Аргентинець не домовився з клубом щодо розриву контракту. В інтерв'ю виданню Goal.com Лео розкритикував Бартомеу, заявивши, що каталонці не мають спортивного проекту, а лише "латають дірки". Президент начебто обіцяв відпустити його у будь-який момент, але не дотримав слова.

Битва за Мессі: перспективи ПСЖ і Манчестер Сіті у боротьбі за Лео та шанси аргентинця поза Барселоною