УКР РУС

Манчестер Сіті розбомбив Шальке та вийшов в 1/4 фіналу ЛЧ: ганьба "кнаппен", топ-клас Зінченка та непомітний Коноплянка

13 березня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч-відповідь 1/8 фіналу Ліги чемпіонів між Манчестер Сіті та Шальке завершився розгромом німецького клубу (7:0).

Після домашньої поразки з рахунком 2:3 Шальке мав суто теоретичні шанси на камбек, адже в два голи "кобальтових" на "Етіхаді" при збереженні власних воріт сухими не вірив ніхто. Навіть Пеп Гвардіола піддався переможному настрою, дозволивши собі експеримент з Даніло в центрі оборони, але для України в цій грі був свій інтерес. Коноплянка та Зінченко вийшли у старті – причому для Євгена це було перше потрпаляння в основу за місяць, а Олександр з'явився у ній в п'ятому матчі поспіль.

Манчестер Сіті – Шальке – 7:0 – відео голів та огляд матчу

Матч стартував дуже обережно. Сіті не підвищував темп, вишукуючи слабкі місця в обороні суперника розрізними передачами, що ледь не призвело до гола на 14-й хвилині: Стерлінг отримав шикарний пас від Вокера та прострілив, а Агуеро замкнув ударом у стійку. В цілому ж господарі не наполягали на атаках, а от Шальке старався при кожній можливості вилітати у швидкісні контрвипади. Коноплянка розігнав кілька з них, але витиснути бодай один момент "кнаппен" не вдалося.

Манчестер Сіті – Шальке: онлайн-трансляція матчу за участю Зінченка та Коноплянки – як це було

До 30-х хвилин манкуніанці остаточно захопили ініціативу та почали домінувати, тероризуючи гостей подачами. Одну з них на 31-й точно на голову Агуеро виконав Зінченко, але Серхіо з близької відстані головою пробив точно в руки Ферманну. Втім, вже за дві хвилини оборона "кобальтових" розвалилася: Бернарду Сілва отримав чергову передачу в штрафний, Джефрі Брума його прихопив, а арбітр одразу свиснув пенальті. Серхіо Агуеро ефектною паненкою вивів Сіті вперед – 1:0.

Це стало початком кінця для Шальке. Вже через три хвилини після першого голу гельзенкірхенці пропустили другий: Стерлінг отримав передачу на хід по флангу, увійшов на правий край карного майданчика та п'яткою віддав на Агуеро, а той з мінімальної дистанції пробив поміж ніг Ферманну – 2:0. Щоправда, гол зараховували близько двох хвилин, адже була підозра щодо офсайду, який на повторах довести так і не вдалося. Ну а на 38-й хвилині настав зірковий час Олександра Зінченка, який видав шикарний розрізний пас на лівий край штрафного під удар Сане. Лерою залишалося тільки влучно пробити в дальній нижній кут – 3:0. Шальке капут.

Зінченко відзначився розкішним асистом у матчі Ліги чемпіонів проти Шальке

У другому таймі всі надії на те, що Шальке побореться хоча б за своє ім'я, були вбиті вже 54-й хвилині, коли Сане вирвався віч-на-віч, обіграв Ферманна та забив гол. Його скасували через офсайд, але Лерой через дві хвилини організував ще один, віддавши класну поперечну передачу на Стерлінга. Рахім потужно пробив у дальню дев'ятку, але арбітри знову хотіли скасувати взяття воріт; втім, цього разу повтор показав, що Стамбулі запоров офсайдну пастку й м'яч треба зараховувати. Клемен Турпен це і зробив – 4:0.

Шальке нічим не відповідав. Гельзенкірхенців просто не було на полі, а Сіті настільки впевнено почувався, що Олександр Зінченко навіть дозволяв собі кричати на арбітра – так на 69-й хвилині він отримав жовту картку. Пеп Гвардіола тим часом готував експеримент з виходом Делфа й грою з двома фулбеками на позиції центральних захисників, але ще до заміни Сіті забив п'ятий гол – це Бернарду Сілва замкув простріл Сане з лівого краю штрафного ударом під дальню стійку. На 78-й хвилині Фоден, який вийшов на заміну, вирвався віч-на-віч та забив шостий, а на 84-й пострілом метрів з 20-ти у ближній кут Габріел Жезус встановив остаточний рахунок у матчі.

7:0 – Сіті зґвалтував Шальке на власному полі та став чвертьфіналістом Ліги чемпіонів 2018/2019.

Безвольність і ганьба Шальке

Вихід Шальке до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів став подією з розряду тих, що не мали відбутися. Команда, яка виграла лише 6 матчів Бундесліги з 25-ти, яка йде на 14-му місці та яка в останніх трьох матчах проти сусідів по таблиці пропустила 11 голів, не повинна виходити у плей-офф ЛЧ, але легка група дозволила створити те, що сталося на Етіхаді. "Кобальтові" були розгромлені ще на стадії жеребкування.

Оцінювати катастрофу гельзенкірхенців з тактичної точку зору немає сенсу, адже підопічні Доменіко Тедеско нічого не зробили для такого огляду. Два удари в площину, одна ключова передача, один кутовий, один обіграш в першому таймі з шести загалом, чотири дотики до м'яча у штрафному – от і весь доробок його команди. Втім, рахунок на табло та статистичні показники ще не означають приниження самі по собі; провінційний Бьортон на цьому стадіоні пропустив 9 м'ячів і практично нічого не створив, але біг уперед при кожній можливості, за що заслужив симпатію вболівальників. Вольові якості Шальке виявились куди скромнішими – німці приїхали пропустити якомога менше, а після першого тайму просто кинули грати.

На полі була лише одна команда – і вона увімкнула далеко не повну потужність. В центрі захисту діяв крайній захисник Даніло, якого у 2015 році Коноплянка возив носом об севільський газон; пізніше до бразильця приєднався такий же крайній Делф, але Шальке не скористався ослабленою зоною. В атаці "містяни" взагалі не напружувались, завдавши всього 15 ударів (11 у площину) – в нормальному матчі для семи голів цього буде замало навіть при величезній різниці в класі. Сіті проводив досить прості атаки й забивав однакові голи з виходами віч-на-віч, але відреагувати на них ні Тедеско, ні футболісти так і не змогли.

Доля Тедеско в Шальке залежить від матчу проти РБ Лейпциг

Манчестер Сіті може пишатися перемогою, яка побила рекорд, здобутий в матчі проти Шахтаря – тепер напроти найбільш результативної звитяги "містян" у ЛЧ красується ім'я Шальке. Гельзенкірхенці також увійшли в історію як команда, яка зазнала найбільшого розгрому в Лізі чемпіонів за всю німецьку історію.

Фантастичний матч Зінченка

Офіційно найкращий футболіст Манчестер Сіті у лютому вп'яте поспіль з'явився у основі й не підвів Пепа Гвардіолу. Більше того: українець став одним із найбільш корисних гравців у нападі, виконавши асист та дві проникаючі передгольові передачі на Сане, при цьому шикарно відпрацювавши позаду. Він був набагато активнішим за Вокера – рівень його залученості до атак прекрасно демонструє теплова карта.

"Вибачте, хлопці, ми були кращими!", – Зінченко продовжив феєрити на тренуваннях Манчестер Сіті

Зінченко став третім після Гюндогана і Даніло за дотиками до м'яча (104, 123 та 144 відповідно) та кількістю передач (138, 121, 90), але Олександр сильно переважає бразильського конкурента за якістю – так, в останню третину поля він віддав 27 пасів, що є другим показником у команді (у Ілкая 29) і на 11 більше, ніж у Даніло. Крім того, Зіна став третім за передачами під удар (2), а також віддав одну розрізну. За відсотком володіння м'ячем (7,9) він також знаходиться у групі лідерів.

Особливо слід відзначити асист Зінченка, адже це – справжній топ-клас по просуванню м'яча та баченню поля. Раніше переважна кількість гольових передач Олександра виглядала доволі просто й мала випадковий характер, так що можна говорити про значний ігровий прогрес. Футболістам з таким пасом у запасі робити нічого.

Відзахищався українець також блискуче. Зінченко став найкращим за кількістю відборів (5 спроб, 4 успішних) і разом з Давідом Сілвою та Гюндоганом є лідером за перехопленнями (3). Крім того, Олександру вдалося виконати два блокування. Це дуже серйозний рівень.

Зінченко довів Пепу, скаутам, критикам і вболівальникам свій височенний потенціал, вміння розвиватись за найменш сприятливих умов і готовність грати на топ-рівні прямо зараз. Його визнали фанати, команда і тренерський штаб, а він відповідає шедевральними передачами. Браво.

Коноплянка не вразив

Справедливо оцінити дії Євгена важко, адже вся його команда провалилася в рівній мірі грандіозно. План Шальке був знищений ще до перерви, тож про якість його виконання можна говорити лише в стартові 30-35 хвилин – і в них Коноплянка залишив суперечливе враження. Так, він розігнав декілька перспективних контратак, непогано вів єдиноборства й не лінувався допомагати захисникам, але користь від дій українця проявлялася лише у грі з м'ячем.

Коноплянка зайвий у Шальке: ціна питання у 226 мільйонів євро, ставка на рекордсмена Ман Сіті та останній шанс

"Кнаппен" дуже багато працювали без нього, а цю роботу Женя завжди виконував жахливо. Доменіко Тедеско не міг про це не знати, але швидкість Коно при контратаках теоретично мала б створити проблеми Сіті; по факту ж сталася катастрофа, під час розгортання якої проявити себе було важко. Євген точно не відбував номер: він став третім у Шальке за кількістю передач в останню третину поля (8), в нього три спроби відбору (одна вдала), а з двох ударів гостей по воротах саме постріл українця на 57-й хвилині пройшов у площину (нехай і слабенький). Втім, для цього рівня потрібно набагато більше, а от "зробити різницю" Коноплянка не зміг – він навіть один в один жодного разу не пішов.

В будь-якому випадку, виправдати непереконливість Євгена загальним провалом його партнерів не можна, адже саме з таких сірих дій кожного футболіста розгром і склався. Він, як і все Шальке, нічого цікавого не створив і залишився непомітним, що для 4,5 мільйонів євро зарплатні якось неправильно. Коноплянка мав шанс взагалі забити на тактику після третього голу й просто зіграти під нарізку для скаутів, але характеру на нестандартні дії нашому футболісту також не вистачило. На фоні сміливих рішень іншого українця на полі це було особливо помітно.