УКР РУС

Барселона знищила Севілью та вийшла у півфінал Кубка Іспанії: "ремонтада" суперкоманди та черговий перфоменс Лео Мессі

31 січня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч-відповідь 1/4 фіналу Кубка Короля між Барселоною та Севільєю завершився розгромом андалусійців.

Кубок Іспанії, 1/4 фіналу, матч-відповідь

Барселона – Севілья – 6:1 (перший матч – 0:2)

Голи: Коутінью, 13 (пен), 53, Ракітіч, 32, Роберто, 54, Суарес, 89, Мессі, 90+1 – Арана, 68

Нереалізований пенальті: Банега, 27 (С)

Барса активно розпочала перший тайм, розігнавши кілька небезпечних атак. Одна з них на 12-й хвилині завершилась вриванням Мессі на лівий край штрафного та ударом Промеса по його ногах, що одразу ж помітив арбітр. Каталонці заробили пенальті, а Феліппе Коутінью впевнено його реалізував – 1:0. На 21-й хвилині був шанс подвоїти перевагу, але удар Суареса з центра штрафного після прострілу з лівого флангу заблокували захисники гостей.

Севілья досить швидко прийшла до тями та організувала кілька контрвипадів. На 24-й хвилині це вилилось у фол Піке проти Меси біля власних воріт. Арбітр трохи повагався, отримав консультації від відеасистента, але призначив пенальті, який взявся виконувати Евер Банега. Аргентинець розігнався та пробив у правий кут, але Сілессен у чудовому стрибку парирував постріл з "точки"!

Розплата за марнотратство прийшла на 32-й хвилині у досить знущальницькій формі: Артур розрізав оборону Севільї, голкіпер Соріано вилетів на підстраховку, але м'яч після мінімального втручання Ракітіча пройшов повз нього у порожні ворота – 2:0. Спочатку взагалі здалося, що це Артур забив передачею з центру поля. Наприкінці першого тайму Барса могла довести рахунок і до розгромного, однак Піке при замиканні подачі з кутового пробив у метрі від дальньої штанги.

Ракітіч однозначно дав зрозуміти, де хоче продовжити кар'єру

Другий тайм шокував Севілью, хоча його перші хвилини проходили саме за її активності. На 52-й Соріано врятував андалуйсійців після несподіваного удару Ракітіча по центру, але вже у наступній атаці Феліппе Коутінью потужним ударом головою замкнув подачу Суареса – 3:0. Через хвилину Барса забила четвертий: Мессі змістився до лінії штрафного та викотив передачу під удар Серхі Роберто, а той пробив точно у дальній кут – 4:0. Буквально через чотири хвилини Коутінью міг оформити хет-трик, але його гол після виходу віч-на-віч скасували через офсайд.

Севілья знову швидко отямилась, почавши небезпечно контратакувати в середині тайму. На 62-й хвилині Сарабія уникнув офсайду та замкнув подачу з лівого флангу ударом головою – м'яч пройшов у метрі від дальньої штанги! Барса натяків не зрозуміла й несподівано пропустила на 68-й після потужного удару ГІльєрме Арани з лінії штрафного у правий кут – Сілессен дотягнувся до м'яча, але врятувати не встиг. 4:1 – і андалусійцям потрібен був лише один гол, щоб зрівняти загальний рахунок.

Карпати не заплатили Севільї за трансфер Карраскаля – іспанці готові звернутись в УЄФА

На жаль для гостей, гол Арани виявився останнім небезпечним епізодом біля воріт Барселони. Каталонці підвищили оберти та зусиллями Мессі почали створювати момент за моментом: на 73-й постріл Лео зі штрафного Соріано витягнув з-під поперечини, на 75-й аргентинець при при ударі в практично порожні ворота якимось дивом влучив у ногу голкіпера, а на 83-й вивів Серхі Роберто віч-на-віч – хавбек перекинув голкіпера разом з воротами.

Зрештою, тиск каталонців приніс результат: на 89-й хвилині затяжна атака завершилась прострілом Альби з лівого краю штрафного на дальню штангу, а там замкнув Суарес – 5:1! Вже у компенсований час вдалося відзначитись Лео, який після красивої комбінації ударом з кількох метрів влучив у порожній кут воріт – 6:1. За цим прийшов фінальний свисток, який сповістив про вихід Барселони у півфінал Кубка Короля.

Барселона – суперкоманда

Після болючої та всебічної поразки на "Рамон Санчес Пісхуан" ставити на прохід Барселони до півфіналу було ризиковано. Звісно, "блаугранас" на "Камп Ноу" можуть перемогти будь-кого – тим паче основним та неймовірно вмотивованим складом. Заковика полягала в тому, що підопічні Ернесто Вальверде вже давно не влаштовували матчів, в яких все було ідеально – навіть при розгромі Леванте у грудні (5:0) каталонці провели кілька катастрофічних відрізків, а Леганес у січні ледь не вирвав нічию на їх же полі. Непростий поєдинок проти Жирони на вихідних лише закріпляв переконання у тому, що Барселона не є командою, проти якої неможливо грати у свій футбол.

Севілья – Барселона: тактична перемога Пабло Мачіна, слабкість оборони каталонців та невдалий дебют Боатенга

Севілья приїхала демонструвати саме його: схема 3-5-2, швидкі футболісти на флангах, спроби високого пресингу та створення більшості – все це пройшло з експериментальним складом Барси тиждень тому, але на "Камп Ноу" система гри андалусійців була знищена. Проти Мессі не можна було діяти так же пасивно, як з Малкомом, а Артуру набагато легше було різати вікову оборону Севільї, маючи поруч Бускетса – спеціаліста по виходу з-під пресингу. Зрештою, шикарні відкривання Коутінью та Суареса додатково навантажували К'яєра та компанію, що дозволяло Альбі та Роберто сміливо підтримувати атаку – на двох вони сконструювали три голи + вихід віч-на-віч. Без тиску залишалися і центрбеки, адже нападники гостей змушені були допомогати позаду й шукати м'яч у глибині.

Подолання агресивного пресингу в центрі за 3 секунди

У футбольному плані Барселона проявила себе топ-командою, з якою важко тягатися суто тактичними побудовами. Це саме той випадок, коли клас б'є порядок – хоча Севілья не здавалася, за що їй великий плюс у карму. В ментальному розумінні перемога каталонців означає набагато більше: на фоні претензій від фанатів та ескпертів "блаугранас" довели, що залишаються суперкомандою, яка може бити байдики скільки захоче, але у потрібний момент розтрощить будь-якого суперника. Навіть такого сильного, як Севілья Пабло Мачіна.

Лео Мессі – суперфутболіст

Аргентинський діамант Барселони в черговий раз знищив топ-суперника однією лівою – і нехай нікого не вводить в оману скромний єдиний гол з кількох метрів у компенсований час. Мессі напрацював на значну більшу їх кількість, зробивши 9 ударів, з яких 4 пройшли у площину, а два було заблоковані (один з них – перед порожніми воротами). Це становить практично 50% від усіх пострілів Барселони по воротах. Крім того, Лео причетний до такого ж відсотку забитих м'ячів, адже саме він заробив пенальті та асистував Серхі Роберто під час третього голу.

Найбільш вражаючими є показники обіграшів один в один. Мессі зробив 15 спроб (7 успішних), в той час як усі інші футболісти Барси разом виконали лише 12 (10 успішних). За кількістю гострих передач (3), довгих пасів (6, 3 точних) та створених гольових шансів Лео знаходиться у трійці лідерів, а крім того він заробив на собі 4 фоли – це найвищий показник у команді.

Мессі повернеться в збірну Аргентини найближчим часом

Мессі став одним з лідерів за звичайними відборами та відборами без контакту (по 2 спроби, 100% успішних), а в єдиноборствах проявив себе краще за будь-кого. У Лео цілих 25 таких епізодів, з яких він виграв 13 – ніхто не вступав у боротьбу настільки часто. Не дивно, що статистичний портал Sofascore нагородив аргентинця найвищою оцінкою за гру – 9.5.

Наявність Мессі на полі означала для андалусійців неможливість тримати стрункість оборони та створювати більшість у ключових зонах. Мессі ідеально працював під пресингом, відрізаючи по 3-4 футболісти та збираючи навколо себе навіть нападників. Одна поява Лео з м'ячем біля штрафного перемикала увагу оборони на нього, що й призводило до виходів віч-на-віч, голу Роберто та пенальті. Зрештою, слід пам'ятати про неймовірну зіграність аргентинця з Суаресом, Альбою та іншими старожилами – перепасовки цих панів з Мессі призводили до знищення системи оборони Севільї та розстрілів порожніх воріт.

Фергюсон пояснив, чому Мессі кращий за Марадону

Нагадаємо, Лео в голосуванні за Золотий м'яч не потрапив навіть у трійку найкращих футболістів.

Цікаві факти:

– Лео Мессі провів 23 з 26 матчів Барселони у всіх турнірах поточного сезону, забивши 26 голів та віддавши 14 гольових передач. Це найвищий показник серед футболістів Ла Ліги.

– Жорді Альба виконав 12 асистів у сезоні 2018/2019. Це його особистий рекорд.

– Барселона 9-й раз поспіль вийшла у півфінал Кубка Іспанії. Жодному іншому клубу подібне звершення не підкорялося.

– Яспер Сілессен відбив перший пенальті на клубному рівні, до цього пропустивши 19 разів.

– Евер Банега вперше за 13 останніх виконань "одинадцятиметрового" удару не зміг його реалізувати.