УКР РУС

Зоря перемогла Будучность та вийшла у наступний раунд ЛЄ: луганці розчаровують, Лєднєв молодець, а Рафаїлов отримав урок

1 серпня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Завдяки двом швидким вилученням футболістів Будучності в першому таймі та голу Артема Громова луганська Зоря впевнено пройшла до 3-го раунду кваліфікації Ліги Європи.

Будучность одразу спробувала піти уперед, заробивши кутовий вже на 2-й хвилині, однак у гостей і стандарт не пішов, і стартовий натиск не склався. Матч швидко збився на позиційну боротьбу, хоча й виглядав доволі динамічно. Моментів у першій половині першого тайму майже не було: у луганців можна згадати хіба що прохід Луньова крізь кількох захисників на 6-й хвилині та проникну передачу на Лєднєва на 8-й – в першому випадку м'яч відібрали захисники, а в другому удар Богдана з гострого кута парирував Драгоєвіч. У чорногорців був лише дуже неточний постріл Стоїльковіча з дальньої дистанції на 13-й.

Зоря – Будучность – відео гола

Зоря – Будучность: онлайн-відеотрансляція матчу-відповіді кваліфікації Ліги Європи – як це було

На 20-х хвилинах Будучность несподівано перехопила ініціативу й притиснула Зорю. Вже на 22-й луганців врятувала поперечина – це Міліч відклеївся від Тимчика й замкнув подачу з кутового. Щоправда, після його удару моменти у гостей завершились, але вони продовжували тримати м'яч (57% ігрового часу на 27 хвилину), закидувати штрафний подачами та прострілами, а також заробляти різноманітні стандарти. Екс-наставник Зорі Юрій Вернидуб сидів на трибунах з дуже незадоволеним обличчям.

Втім, вже на 30-х хвилинах питання виходу в наступний раунд було закрито. Спочатку "мужики" відкрили рахунок після прориву Кочергіна, який на 32-й послідовно переграв двох захисників на лівому фланзі й віддав довгу передачу на Луньова. Чорногорці не змогли перехопити її, а Максим, увірвавшись на лівий край штрафного, віддав поперечний пас. Громов його замкнув – 1:0! Далі – більше: на 34-й Джуріч, який висів на жовтій картці, грубо сфолив у атаці й заробив друге попередження, залишивши свою команду в меншості. Балканці закипіли й напали на арбітра, в результаті чого через 30 секунд втратили ще одного гравця – це Божовіч отримав червону картку.

Зоря – Будучность: арбітр вилучив двох гравців гостей протягом 30 секунд

Маючи на два футболісти більше, луганці одразу перехопили ініціативу, організувавши кілька кутових та штрафний. На 43-й хвилині тиск "мужиків" міг завершитись другим взяттям воріт Будучності: Громов увірвався до штрафного та прострілив на лінію воротарського, а м'яч від Болєвіча ледь не влетів у сітку – Драгоєвіч в останній момент зумів його перевести на кутовий. Зрештою, на перерву команди пішли за мінімальної переваги Зорі.

На старті другого тайму господарі повинні були подвоювати перевагу, однак примудрилися не реалізувати жоден із гострих епізодів. Вже на 46-й хвилині відзначитись міг Лєдєв, який прийняв передачу Хомченовського в штрафний, переграв захисника та вистрілив метрів з 10-ти – Мірковіч виніс м'яч з лінії воріт! У наступній же атаці під ліву стійку з-за меж карного майданчика пробив Іванісенія, але Драгоєвіч парирував. Чорногорці відповіли двома дуже неточними ударами з дистанції на 56-й та 58-й хвилинах, а вже на 59-й шанс оформити черговий дубль втратив Громов – Артем головою замкнув високу подачу, однак голкіпер спіймав сферу.

"Єврокубки не потрібні Запоріжжю", – Рафаїлов обурений мізерною кількістю проданих квитків на гру Зоря – Будучність

Середина другого тайму характеризувалася невисоким темпом і великим об'ємом позиційної боротьби. Особливо це проявилося на 60-х хвилинах, коли більше 6 тисяч запорізьких вболівальників на трибунах почали посвистувати. Це подіяло на футболістів Зорі, які стали загострювати гру: на 69-й хвилині Абу Ханна головою замкнув подачу зі штрафного (вище воріт), а на 72-й Іванісенія класно прибрав двох захисників та віддав пас під удар Лєднєву – Богдан не встиг до м'яча. На 74-й та 76-й дав про себе знати Кабаєв, який вийшов на заміну: спочатку він зовсім трішки не дотягнувся до класного навісу Каменюки, а потім вирвався на ударну позицію перед штрафним – втім, Владислав загальмував, почав обігрувати, але пробити так і не зумів.

Ендшпіль поєдинку особливо не вразив вболівальників, які особливо активними не були, а почасти ще й посвистували. Зоря продовжувала тиск на ворота суперника, але закотити другий м'яч у ворота непоступливої Будучності не вдавалося. На 82-й хвилині шанс подвоїти перевагу отримав Лєднєв, який змістився з правого напівфлангу в центр та вистрілив з-за меж штрафного - Драгоєвіч відбив перед собою! На 86-й все той же Лєднєв знайшов передачею Каменюку, а той з правого краю карного майданчика прострілив під удар Хомченовському – Дмитро пробив вище воріт. Будучность також старалася забити бодай гол престижу, однак нічого цікавішого за кілька стандартів без завершення чорногорці так і не продемонстрували.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу луганської Зорі. Таким чином, мужики пройшли у 3-й раунд кваліфікації Ліги Європи, в якому зустрінуться з переможцем пари Осієк – ЦСКА Софія.

Зоря знову не вразила

Перемога над Будучностю дійсно була переконливою. Чорногорці нічого не створили з гри й мали всього один небезпечний епізод після кутового на 22-й хвилині, коли за Зорю заступилася поперечина. Луганці ж завдали дванадцять ударів (проти шести у суперника), з яких п'ять пройшло в площину. Як мінімум, тричі підопічні Віктора Скрипника могли забити другий гол – після пострілів Лєднєва та Іванісеніі в другому таймі гостей врятували голкіпер Драгоєвіч та захисник Мірковіч. Також "мужики" мали ряд напівмоментів, але слід не забувати про дуже важливий факт – у Зорі з середини першого тайму було на два футболісти більше.

В такому світлі футбол підопічних Віктора Скрипника виглядає вже не так переконливо. Це яскраво підтверджувалося свистом на трибунах в середині другого тайму, коли луганцям взагалі нічого не вдавалося зробити – вони катали м'яч взад і поперек, багато помилялися в дрібних ситуаціях (особливо цим страждав Тимчик) і банально не знали, як розкрити оборону Будучності. Команда, яка всього тиждень тому в агресивному стилі розірвала чорногорців у їх стінах, вдома збилася на банальні навіси. Практично всі моменти господарів, пов'язані з командною взаємодією, стали наслідком старих добрих кросів.

Якщо згадати перший тайм, то там теж не все прекрасно. Зоря демонструвала високі швидкості, що стало наслідком широкої ротації складу – не грали Юрченко, Будківський та Михайліченко. Втім, коли чорногорці підлаштувалися під темп, стало лячно: на 20-х хвилинах саме вони виглядали агресивніше і саме їм належав перший дійсно гольовий момент. Щоправда, він же був і останнім для гостей, але це все одно непорядок. Юрій Вернидуб не просто так сидів на трибунах із насупленим обличчям.

Луганцям фантастично пощастило як із вилученнями, так і з класом суперника. Зокрема, в УПЛ прохід Кочергіна з пасом на хід Луньову уявити дуже важко – Владиславу відірвали б ноги вже після першого обіграшу, а Максим не зміг би забігти за спину через традиційно низькі позиції захисників. Крім того, при спробі перехопити лонгбол Джуріч просто впав на півшляху. І цей цирк протягом години вдев'ятьох тримав свої ворота сухими! Як?!

Можна було б списати проблеми Зорі на старт сезону, але це мінімум другий поспіль матч, в якому команда Віктора Скрипника розчаровує – хоча і в Чорногорії луганці мали деякі проблеми в просуванні через центр поля. Помітно, що "мужики" намагаються грати в швидкий вертикальний футбол через короткі передачі, але коли це не проходить, починається ватокат або гра через лонгболи. Назвати численні кроси від фулбеків "планом Б" важко, адже вони комплексно входять в "план А" – в ньому вінгери стягуються в центр і звільнюють зони своїм латералям. Господарі намагалися так грати, але допускали значну кількість втрат – саме тому навіси та простріли стали чи не єдиною зброєю Зорі.

Хочеться вірити, що футбол підопічних Віктора Скрипника лише набирає обертів, однак їх потрібно збільшувати прямо зараз. Такого рівня ще може бути достатньо для прориву в плей-офф крізь біль і сльози, однак далі луганців не пустить жоден колектив.

Богдан Лєднєв – молодець

Богдан Лєднєв лише минулого року вийшов з молодіжного футболу, а вже встиг стати впізнаваною фігурою. Вихованець Динамо частенько демонстрував свій талант дриблера та бомбардира, але все одно наривався на критику – вболівальники пригадували йому дурне вилучення з Лейпцигом і звертали увагу на модні зачіски та татуювання "зірки". В новому ж сезоні питань до Лєднєва бути не може – він один з найкращих у складі Зорі.

В обох непереконливих перемогах луганців – над Ворсклою та над Будучностю вдома – Богдан виглядав найбільш помітною фігурою. Хавбек особливо виділявся на фоні своїх партнерів швидкістю ніг та думки, хорошим дриблінгом, сміливістю рішень та активністю. Він один не боявся йти в обіграш, при цьому маючи значний успіх – на 47-й хвилині він сам вивів себе на ударну позицію в штрафному та пробив у порожній кут, але влучив у Мірковіча. Показовим же був епізод на 82-й, коли Лєднєв втратив м'яч на фланзі, одразу ж погнався за захисником та зробив відбирання, а потім змістився у центр та потужно вистрілив у площину – якби його партнери були такими ж активнии, то на добивання хтось таки б прийшов.

Лєднєв також міг забивати на 8-й хвилині, але кут був занадто гострим. Загалом же Богдан зумів зробити поєдинок проти Будучності бодай трохи цікавим – він не збивався на банальні лонгболи, а "робив різницю" на полі. Щоправда, він теж розчинився в середині другого тайму, тому працювати є над чим. В будь-якому випадку, цей Лєднєв набагато крутіший за минулорічного.

Сергій Рафаїлов або отримав урок, або став генієм реклами

Гендиректор Зорі всіляко нагнітав атмосферу перед матчем, воюючи із запорізькими фанатами. Спочатку він заявив, що Запоріжжю не потрібні єврокубки, адже за два дні до гри продали всього 1700 квитків. Пізніше Сергій Рафаїлов спустився в коментарі й відповів на закид у відсутності роботи з вболівальниками: "Ну не хочете ходити на стадіон – не ходіть. Жили до цього, не сподіваючись на вас, проживемо і далі. Вся проблема жлобстві". Якщо це був рекламний хід для привернення уваги до гри, то можна привітати Сергія Васильовича.

Для початку серпня 6 тисяч на такого суперника є дуже серйозною цифрою, тож агресивна кампанія гендиректора луганців виправдала себе. Втім, на стадіон могло прийти ще більше людей – варто було лише розклеїти афіші поруч з ним. В будь-якому разі, запорожці провчили управлінця-бунтаря, відповівши на жорсткі нападки масовим відвідуванням матчу Зорі. Браво.

Заповнити 12-тисячник на єврокубках, виявляється, не так і складно. Залишається сподіватися, що Сергій Рафаїлов намотає цю інформацію собі на вус.

Українці в Лізі Європи: Яремчук голом допоміг Генту пройти далі, Григорчук уникнув ганьби від команди з Андорри