УКР РУС

Ювентус – Рома: перемога туринців з нюансом, Кріштіану Роналду змінює професію, а Робін Ольсен – герой

23 грудня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Ювентус здолав Рому в центральному матчі 17-го туру італійської Серії А.

Чемпіонат Італії 2018/2019, 17-й тур

Ювентус – Рома – 1:0

Голи: Манджукіч, 35

У першому таймі на полі була лише одна команда – і мова не про Рому, яка за 45 хвилин змогла завдати лише два слабеньких удари по воротах Щенсни. Ювентус же міг вийти вперед уже в дебютній атаці, яка завершилась штрафним з лівого флангу: Манджукіч спіймав передачу на дальній штанзі та прострілив вздовж воріт, але м'яч дивом туди не заштовхали. На 8-й та 18-й хвилинах Алекс Сандро пробивав після виходу один на один та з-за меж штрафного у дев'ятку – обидва постріли витягнув феноменальний Ольсен. На 22-й хвилині Роналду спробував повторити свій шедевр з чвертьфіналу минулорічної ЛЧ, однак цього разу м'яч після його удару в падінні через себе пролетів вище воріт.

Ювентус домінував, а гол назрівав. На 33-й хвилині Кріштіану відкрився на лівому краю штрафного, отримав передачу від Бентанкура та потужно вистрілив у дальній кут – Ольсен знову врятував Рому, але у наступній атаці йому таки довелося виймати м'яч з сітки. Дибала відібрав м'яч біля кутового прапорця, віддав на Де Шільйо, а той з правого флангу навісив на дальню штангу Маріо Манджукічу; хорват продавив захисника та головою замкнув точно у ворота – 1:0! На 41-й хвилині Кріштіану міг подвоїти перевагу своєї команди, однак метрів з одинадцяти пробив неточно.

Перші 25 хвилин другого тайму пройшли у тому самому ключі – Ювентус розривав Рому зі всіх позицій, а та практично нічим не відповідала. Особливо лютував Роналду: на 55-й хвилині він пробив головою вище воріт, на 59-й його замикання з-під штанги витягнув Ольсен, а ще через хвилину голкіпер врятував після подачі з кутового, яку Кріштіану завершив ударом впритул. На 70-й хвилині туринці змогли забити завдяки вдалому падінню "свічки" за комірець Ольсену, однак арбітр не зарахував взяття воріт через підштовхувавання Робіна у воротарському майданчику. Здавалося, що зараз справа піде і за чистим голом.

Рома планує підписати центрального захисника взимку

Втім, в останні 15 хвилин у Ювентуса взагалі зникла контргра. Манджукіч втомився і вже не встигав на підбираннях, а Рома влаштувала затяжну осаду штрафного. Еусебіо Ді Франческо кинув у бій і Перотті, і Джеко, однак римлянам катастрофічно не вистачало гостроти. Всі подачі не відзначалися небезпекою, а удари якщо й були, то тільки заблоковані. Єдиний серйозний момент відбувся на 90-й хвилині, коли Крістанте замкнув навіс зі штрафного пострілом головою у дальню дев'ятку – Щенсни забрав м'яч.

Захист Ювентуса змушений був працювати в поті чола, але свою роботу виконав ідеально. Перед фінальним свистком Дуглас Коста навіть встиг забити другий гол господарів у зустрічі, однак арбітр після перегляду відеоповтору скасував його через фол за кілька секунд до початку атаки. Зрештою, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу "б'янконері", які набрали 49 очок, продовжуючи лідирувати у турнірній таблиці. Рома з 24 заліковими балами залишилась десятою.

Інтер втратив перемогу над К'єво, Парма та Болонья не виявили сильнішого: 17-й тур Серії А, матчі суботи

Ювентус знищив Рому, але є нюанс

Ювентус в черговий раз продемонстрував недосяжність власної планки якості навіть для найбільш сильних італійських команд. Підопічні Массімо Аллегрі дефрагментували римлян на атоми й мали виносити їх з непристойним рахунком, доказом чого є 18 ключових передач (у Роми – 7), 8 успішних обіграшів один в один ("вовки" обігрували лише два рази), блокування 13 з 24 кроссів (суперник перервав 6 з 28), 15 з 20 ударів з меж штрафного та 11 пострілів після атакувальних комбінацій (у "джалороссі" обидва показники дорівнюють п'яти). "Б'янконері" домінували у повітрі, не дивлячись на високий середній зріст суперника, та зробили 92% успішних відбирань, в той час як команда Ді Франческо з горем навпіл відібрала 70% м'ячів.

Графіки коефіцієнтів очікуваних голів також доводять фантастичну перевагу туринського клубу – Рома не награла навіть на чверть голу.

Втім, у всій цій ідилії є один нюанс: Ювентус провалив останні 30 хвилин. Господарі втратили гостроту, стали пасивними, віддали поле супернику та трималися лише на височенному індивідуальному класі своїх захисників. Важко описати словами, наскільки підопічні Аллегрі здали після супермоментів Роналду на 60-й хвилині.

Детальна статистика матчу після 60-ї хвилини від аналітичного порталу Whoscored

Найбільш очевидним поясненням такої просадки є зняття з гри Міралема П'яніча – найкращого футболіста Ювентуса, який напрямляє атаки та позиційно грамотно працює у центрі поля. Крім того втомлена вікова передня лінія перестала якісно пресингувати, в той час як Рома кинула у бій свіжих нападників та побігла вперед великими силами. Тут зіграла свою роль і самовпевненість Массімо Аллегрі, який пішов на певне послаблення загальної організації заради контратак – він зняв головного центрахава, випустив швидкого Косту і не використав третю заміну. Логіка в цьому була, адже "вовки" виглядали занадто банально, при всьому своєму тиску створивши лише один гострий момент – втім, якби Крістанте використав свій шанс на 90-й хвилині, то тренеру туринців було б непереливки.

Погба – головна трансферна ціль Ювентуса

Робін Ольсен – герой

Шведський голкіпер Роми пропустив гол, але заслужив на звання найкращого гравця поєдинку. Саме стараннями Робіна Ольсена розгромні показники в ігровій статистиці не знайшли свого вираження на табло. Феноменальний перфоменс на лінії римських воріт сформував гідний для гостей кінцевий результат та змусив нападників Ювентуса нервово бити ногою штангу. Їх відвертий розпач не повинен дивувати, адже і Кріштіану, і Сандро, й інші футболісти "б'янконері" під час своїх ударів з мінімальних і не дуже дистанцій робили все правильно – в їх діях не було браку.

Маліновський неоднозначно прокоментував чутки про можливий трансфер в Мілан або Рому

Не дивно, що аналітичний портал Whoscored надав шведу найвищу оцінку в складі римського клубу та четверту оцінку серед всіх футболістів, які вийшли на поле. Якщо хтось і робив різницю в складі "вовків", то це був саме Робін Ольсен. Такими темпами Рома не довго буде чекати чергових 60 мільйонів за власного воротаря.

Кріштіану Роналду змінює професію

Португалець став абсолютним лідером за кількістю ударів – на його рахунку 10 пострілів, з яких 8 були виконані з меж штрафного й 3 пройшли у площину. Крім того, легендарний нападник оформив асист при скасованому взятті воріт, а також кілька разів не встигав до замикання буквально на крок. Де ж голи? Про це треба спитати у Ольсена, який спіймав кураж і не дав зганьбити Рому. Кріштіану сьогодні заслужив хоча б на один гол з тих кількох пострілів впритул.

Роналду в свої 33 роки розумно оцінив власні швидкісні та технічні показники, граючи від сильних сторін – гольового чуття, удару, бачення поля, мислення та потужності. Практично всі його моменти сьогодні були пов'язані з мінімальним ривком у вільну зону та щільним ударом з мінімальної дистанції. Ця картинка характерна і для інших поєдинків; Роналду в Ювентусі став класичним форвардом штрафного майданчику, перетворившись з CR7 у натуральний CR10 – і як показують 11+5 за системою гол+пас у Серії А, цей вектор правильний. З Ромою ж був просто не його день.

"Роналду говорив, що хоче грати саме у Ювентусі", – агент форварда Мендеш

У матчі проти "вовків" неможливо не відзначити старанність португальця при чорновій роботі. Так, в цифрах вона виражається слабко, але сам факт відтягування Роналду та польотів у підкаті при спробі заблокувати передачу в першому таймі заслуговує на повагу. Кріштіану розуміє, що в Італії неможливо бути настільки ж недоторканим, як у Іспанії, а тому не цурається вчитись і змінюватись – і за це йому особливий респект.