УКР РУС

Тоттенхем обіграв Челсі у півфіналі Кубка ліги: оборонний футбол, тріумф VAR та нові рекорди Харрі Кейна

9 січня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Тоттенхем завдяки голу Харрі Кейна з пенальті переграв Челсі у першому півфінальному матчі Кубка ліги.

Кубок Ліги 2018/2019, півфінал, 1-й матч

Тоттенхем – Челсі – 1:0

Голи: Кейн, 27 (пен)

Перший тайм вийшов насиченим на події. Обидві команди почали дуже активно: так, на 4-й хвилині Барклі пробив поруч зі штангою, через хвилину Кейн влучив у площину воріт в падінні через себе, а на 7-й удар Хадсона-Одоя з меж штрафного взяв Гаццаніга. Загалом же Челсі у першій половині тайму виглядав надійніше, високо пресингуючи попереду та грамотно витискаючи мобільних хавбеків "шпор" у глухі зони. Господарям довелося використовувати довгі передачі, що несподівано принесло успіх на 24-й хвилині. Кейн уникнув офсайду, увірвався у штрафний та був збитий Кепою, а Майкл Олівер після консультації з відеосистентом призначив пенальті – капітану Тотнема залишалося пробити точно, що той і зробив.

Барселона – фаворит у боротьбі за підписання Кейна

Челсі після даної невдачі втратив контроль над грою приблизно на 15 хвилин, лише зрідка стріляючи з дальніх і не дуже дистанцій. Суттєвої гостроти ці удари не несли, але й підопічні Почеттіно вели себе пасивно. За це вони могли постраждати наприкінці тайму: на 40-й хвилині Канте несподівано влучив у штангу після прострілу Алонсо з лівого флангу, а через хвилину Хадсон-Одой на правому краю штрафного хитнув Дені Роуза та потужно вистрілив з лівої – вище воріт! Вже у компенсований час він же вдруге за тайм потривожив каркас воріт, виконавши високу подачу з правого флангу.

Другий тайм розпочався ще більш гостро. Вже на 47-й хвилині Еріксен потужним ударом з-за меж карного майданчика перевірив Кепу на уважність, а на 52-й найдорожчий голкіпер світу проявив себе у всій красі, витягнувши дальній постріл Кейна з правого нижнього кута. Челсі тут же відповів: на 53-й Азар з лінії напівкола перед штрафним пробив по центру, а через хвилину Гаццаніга парирував щільний удар Канте метрів з 25-ти під праву штангу. Найближчими до голу гості опинилися на 58-й хвилині, коли Барклі скинув подачу з кутового на дальню стійку, а Крістенсен не влучив у ворота з кількох метрів! Після цього "шпори" відвели гру трохи подалі, хоча ініціатива все одно залишилась за "аристократами".

Баварія зробила 4-ту пропозицію Челсі щодо Хадсон-Одоя– 18-річний вінгер не продовжуватиме контракт з "синіми"

В останні 15 хвилин Челсі відверто затиснув господарів на їх половині поля, влаштувавши затяжну осаду воріт Гаццаніги. Втім, створити реальний момент підопічним Мауріціо Саррі так і не вдалося. Найбільш небезпечно було на 88-й хвилині, коли голкіпер Тоттенхема випустив м'яч з рук після прострілу Азара, однак Санчес випередив Жиру та виніс його подалі. Зрештою, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу команди Почеттіно.

Почеттіно чітко пояснив, чому Тоттенхем не забов'язаний боротись за трофеї

Для проходу у фінал Кубка ліги їй тепер потрібно перемогти або не програти Челсі у матчі-відповіді, який відбудеться 22 січня на Стемфорд Брідж.

Команди нейтралізували одна одну

Тренери-тезки детально підійшли до оборонної роботи, вдавшись до однакових методів – високого пресингу та щільної опіки над лідерами. Методика використання цих інструментів, однак, дещо відрізнялася. "Шпори" більше за Челсі концентрувалися на персональній грі проти зірок: так, Деле Аллі був прикріплений до Жоржінью, стараючись накривати його й змушуючи "аристократів" вести гру через інших футболістів.

Деле виконував цю роботу неідеально, часто не встигаючи за центрхавом після атак, однак, в цілому, вплив бразило-італійця попереду істотно зменшився. У Жоржінью не вийшло жодної загострюючої передачі, а в останню третину відправлялася лише кожна четверта. Аналогічна робота велася практично по всіх виконавцях, яких розумно передавали один одному, не даючи якісно протягнути м'яч уперед. Виключенням став Еден Азар: він часто виривався з-під опіки, але з ним старалися просто грати великими силами, не даючи можливості увійти у штрафний. Як наслідок – при 8 обіграшах один в один бельгієць зробив всього два нескладні удари по центру воріт.

Салах, Азар та ще 5 гравців претендують на звання найкращого гравця грудня в АПЛ

Команда Саррі більше працювала над зонною обороною, вдало витискаючи суперника з перспективних напрямів атаки на менш небезпечні. Дуже важливою умовою для успішного захисту стало регулярне повернення назад вінгерів – особливо Вілліана.

Допомогала тут і робота Жоржінью – якщо в атаці він виглядав слабко, то в обороні зіграв на своєму рівні, зробивши 4 успішні відбори, 2 перехоплення та 3 блокування. Загалом же центральна лінія Челсі відпрацювала надійно, про що говорить теплова карта Тоттенхема.

На виході вболівальники отримали динамічний, але не дуже ефектний матч. Реально гострих моментів було обмаль, адже команди внаслідок пильної гри позаду діяли занадто банально попереду. За коефіцієнтом очікуваних голів вони не награли бодай на один гол: у Тоттенхема при 6 ударах цей показник становить 0,3, а у Челсі при 17 – 0,9. Дуже слабко.

VAR підтвердив свою значущість

В Англійській Прем'єр-лізі арбітри, в середньому, роблять одну ключову помилку за два матчі. Це пов'язано як з величезними швидкостями та значним віком суддів, так і з відсутністю відеоповторів, які б могли їм допомогти у критичній ситуації. У Кубку ліги, однак, працює VAR – і, схоже, ця технологія склала екзамен на необхідність в елітному дивізіоні.

Клуби АПЛ проголосували за введення VAR з сезону 2019/20

Під час моменту з падінням Кейна в штрафному Челсі на 24-й хвилині Майкл Олівер розібрався блискуче, однак ставити пенальті він не спішив. Бригада арбітрів на полі сумнівалася щодо того, чи був перед цим офсайд – і, як показав повтор, сумніви ці були небезпідставними.

Людським оком визначити положення "поза грою" важко навіть на стоп-кадрі. Лише дуже придивившись, можна помітити, що Кейн знаходиться на самій лінії з ногою останнього захисника.

На прийняття рішення пішло близько хвилини. Без цієї простої технології арбітри, можливо, і не дали б пенальті, боячись помилитися з офсайдом та нарватися на скандал. Тепер же все було чисто та справедливо. Схоже, технологія VAR в Англії остаточно перемогла скептиків.

Харрі Кейн знову був на висоті

В цілому, лідери обох команд провели неідеальний поєдинок. Кейна це також стосується, адже він виглядав досить пасивно – як і весь Тоттенхем. Втім, навіть на такому сіренькому фоні форвард по праву став найкращим у своїй команді, зробивши два небезпечні удари у площину та забивши гол. Фактично, Харрі створив або прийняв участь у 75% гольових моментів "шпор".

М'яч у ворота Челсі став не тільки переможним, а й історичним. Тепер на рахунку Кейна 160 голів за Тоттенхем, що робить його четвертим бомбардиром в історії лондонського клубу. Не обійшлося і без особистого рекорду: Харрі повторив своє осіннє досягнення 2015 року, відзначившись у шостому поєдинку поспіль.

Мбаппе за чверть мільярда, Мессі позаду Дибали, Роналду в другому десятку – топ-100 найдорожчих у світі за версією CIES

Так, Кейн забив лише з пенальті, однак, по-перше, саме він його і заробив, а по-друге – фол Кепи став наслідком ідеальної позиційної, бігової та технічної роботи нападника. Взагалі, Харрі у даному матчі проявив себе так, як личить справжньому страйкеру – він може бути непомітним, однак у ключовому епізоді саме його удар та вміння грати на межі офсайду роблять різницю.