УКР РУС

Манчестер Сіті у меншості вирвав перемогу над Шальке: нелогічний матч, тріумф VAR та вісім хвилин слави для Зінченка

21 лютого 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Манчестер Сіті завдяки голам Серхіо Агуеро, Лероя Сане та Рахіма Стерлінга здобув дуже важку перемогу над Шальке в рамках 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.

Ліга чемпіонів УЄФА 2018/2019, 1/8 фіналу

Шальке – Манчестер Сіті – 2:3

Голи: Бенталеб, 38 (пен), 45 (пен) – Агуеро, 18, Сане, 85, Стерлінг, 90

Вилучення: Отаменді, 68 (друга жовта)

В перші 20 хвилин матчу на полі була лише одна команда – Манчестер Сіті. Гості не випускали суперника з його половини поля та тримали м'яч 70% ігрового часу. Підопічні Доменіко Тедеско багато фолили та допускали помилки, за які англійці могли покарати не один раз. Зокрема, на 7-й хвилині "містяни" розіграли красиву комбінацію, яку ударом головою під поперечину замкнув Агуеро – Ферманн врятував.

Шальке – Манчестер Сіті – 2:3 – відео голів та огляд матчу

Серія кутових та стандартів успіху Сіті не принесла, але гості раз за разом повертали м'яч під власний контроль і, зрештою забили. На 18-й хвилині Ральф Ферманн віддав пас на Саліфа Сане, але його обікрав Давід Сілва. Після цього відбувся вихід 2-в-1, в результаті якого Агуеро покотив сферу в порожні ворота. Втім, арбітру довелося послухати відеоасистентів, перш ніж зарахувати цей гол, адже перед цим був фол проти Ута – його вирішили не брати до уваги в цьому епізоді.

Шальке – Манчестер Сіті: онлайн-трансляція матчу 1/8 фіналу Ліги чемпіонів – як це було

Після забитого голу Шальке перестав відсиджуватись в обороні та почав атакувати. Дуже швидко гельзенкірхенці знайшли слабку зону на правому фланзі, де Ут і Каліджурі регулярно вилітали у контрвипади з ударом: на 25-й Марк метрів з 25-ти закрутив м'яч повз дальню штангу, а на 34-й постріл Даніеля рукою у власному штрафному заблокував Отаменді. Арбітр три хвилини слухав помічників, але таки поставив пенальті, який впевнено реалізував Бенталеб – 1:1!

Не встигли команди відійти від цього пенальті, як Карлос Дель Серро призначив другий. На 43-й хвилині Шальке заробив стандарт в центрі, Каліджурі виконав подачу в штрафний, а Фернандіньо завалив на газон Саліфа Сане – арбітр вказав на "точку" без вагань. Набіль Бенталеб підійшов до м'яча і оформив дубль – 2:1! Такого повороту в матчі чемпіона Англії проти 14-ї команди Німеччини не міг очікувати ніхто.

Тедеско: Шальке під силу створити проблеми Манчестер Сіті – кожну команду можна покарати за помилки

На старті другого тайму Сіті швидко захопив ініціативу. Вже на 47-й хвилині манкуніанці могли зрівняти рахунок після пострілу Кевіна Де Брюйне з лінії карного майданчика, але м'яч розминувся зі штангою у лічених сантиметрах. Втім, надалі тиск гостей почав випаровуватись: вони багато комбінували, Агуеро та Гюндоган били по воротах з дистанцій, Давід Сілва вривався у штрафний, але все це не було дуже гостро. Шальке впевнено парирував усі випади англійців, а на 68-й хвилині ще й залишив їх у меншості – це Отаменді отримав другу жовту за фол проти Бургшталлєра.

В останні 20 хвилин підопічні Пепа Гвардіоли почали притискати суперника по-великому. На 74-й Кевін Де Брюйне вистрілив зі штрафного під стінкою, але м'яч після маленького рикошету пролетів поруч зі штангою. На 76-й Бернарду Сілва виконав крутий прорив вздовж карного майданчика та пробив з його меж – над поперечиною! Після цього Шальке дещо вирівняв матч, тому склалося враження, що справа йде до перемоги господарів.

Гвардіола: Манчестер Сіті не пройде Шальке, якщо не буде самим собою

Пеп не бажав з цим миритись. Він випустив на поле екс-гравця Шальке Сане, і це рішення стало рятівним: Сіті заробив штрафний в метрах 30-ти від воріт, а Лерой прямим ударом влучив точно у дев'ятку – 2:2. Манчестер пішов уперед за перемогою і несподівано вирвав її на 90-й хвилині: Стерлінг отримав пас від Едерсона, встояв у жорсткій боротьбі з Очіпкою та вирвався віч-на-віч з Ферманном, пробивши у дальній кут – 2:3. Шальке капітулював.

Нелогічний матч зі справедливим фіналом

Поєдинок у Гельзенкірхені видався максимально дивним. По-перше, усі забиті голи виявилися випадковими: Шальке заробив пенальті другим ударом по воротах, а потім ще один завдяки фолу в боротьбі при стандартах – причому без нього, швидше за все, просвистіли б офсайд. Сіті при тотальному домінуванні забив: 1) з грубого привозу господарів; 2) ударом зі штрафного з 30 метрів; 3) після довгого пасу голкіпера. Те, що створили "містяни" у комбінаціях, рідко виглядало цікаво й гостро.

Гюндоган розповів, чого не вистачає Манчестер Сіті, щоб потрапити до еліти європейського футболу

По-друге, вражали заміни. Гвардіола почав випускати атакувальних гравців лише на 78-й хвилині, але обмежився одним Сане. Ще до голу Лероя каталонець підготував вихід Зінченка, хоча в тій ситуації більш логічною здавалася поява Мареза – Пеп вирішив обмежитись переходом на нову схему. Доменіко Тедеско діяв повністю навпаки: за рахунку 2:1 в середині другого тайму він почав знімати хавбеків і випускати форвардів. Таким чином наставник Шальке намагався вирішити проблему відсутності контргри, але нічого більшого за короткий період відносно спокійної ситуації він не отримав – щоправда, карти сильно сплутав шедевр Сане.

При всій нелогічності подій на полі, фінальний результат виявився більш ніж справедливим. Шальке завдав лише 4 удари по воротах, з яких один відбувся у компенсований час, а ще два пройшли з пенальті. Неможливо настільки глибоко й довго сидіти в глухій обороні проти Сіті практично без атак – "кнаппен" спробували й були покарані. "Містяни" також заслужено отримали по носу, адже відверто кинули грати після першого голу. В другому таймі вони вже не відпускали Шальке, агресивно йдучи уперед до кінця. Виграв той, хто більше для цього зробив.

Перша велика перемога VAR у Лізі чемпіонів

Важко пояснити, чому в Німеччині так здорово прижився VAR, але навіть сумнозвісні іспанські арбітри тут використовують його правильно. До цього матчу система працювала в ЛЧ з перемінним успіхом – вона багато допомагала, але її експлуатація була пов'язана з таким суб'єктивом, що навіть правильні рішення призводили до скандалів. У Гельзенкірхені Карлос Дель Серро Гранде та його відеоасистенти Алехандро Ернандес і Хуан Мартінес Мунуера видали перфоменс, який зняв питання щодо доцільності використання цієї технології у футболі.

УЄФА оцінив дебют VAR у Лізі чемпіонів

У випадку з пенальті рефері одразу свиснув фол, але потім почав слухати помічників. Консультація затягнулася аж на три хвилини, адже зламався монітор для перегляду повтору на полі й довелося опиратися виключно на підказки з кімнати VAR. Там було прийняте вірне рішення, а заминку компенсували одразу п'ятьма хвилинами.

У моменті з другим пенальті арбітр свиснув одразу, але все одно кільканадцять секунд співставляв свою оцінку з міркуваннями відеоасистентів. Протягом арбітражу інших суперечливих епізодів, які виникали впродовж поєдинку, Карлос Дель Серро Гранде також хапався за навушник та влаштовував короткі переговори – як наслідок, матч відсудили просто ідеально. Це визнав навіть Пеп Гвардіола: "Чи були пенальті? Я думаю, що так, я довіряю VAR. Іноді у мене є заперечення, але не цього разу. Пенальті були в обох епізодах".

Коли без українців в ЛЧ важко

У матчі очікувалась поява Коноплянки та Зінченка в основі своїх команд. Прогноз не справдився: серед представників України в Гельзенкірхені найбільше часу в грі провів жовто-синій прапор, який висів на одній з трибун "Фелтінс Арени". Євген Коноплянка не потрапив навіть у заявку – за словами Доменіко Тедеско, вінгер банально захворів. Якісного хавбека зліва "кнаппен" дуже не вистачало, адже через цей фланг вони проводили лише 26% атак, в той час як справа показник досягав 42%.

Коноплянка розповів про розмову з Тедеско – тренер Шальке дав обіцянку

Олександр Зінченко вийшов на 87-й хвилині. Важко робити висновки по такому короткому проміжку гри, але українець дійсно запам'ятався. Одразу по заміні він класно увімкнувся в атаку та заробив кутовий, потім надійно підстраховував Сане (1 відбір, 1 перехоплення), а в кінці ще й заробив на собі фол і спровокував бійку виносом м'яча з-під носу Бургшталлєра – австрієць сфолив, а потім емоції закипіли. Дотепно, що Олександр виконав передгольовий пас на 90-й хвилині, адже Едерсон перед асистом прийняв передачу Зінченка назад.

Як не дивно, але висновки для наших футболістів після цього матчу швидше позитивні, ніж навпаки. Доменіко Тедеско не зміг обійтися без Коноплянки на лівому фланзі, який просто-напросто був вимкнений. За гарні перспективи Зінченко говорить його вихід замість Де Брюйне на вирішальний період зустрічі – і хоча ця заміна потрібна була лише для переходу на схему в чотири захисника, коштовний бразилець Даніло на полі не з'явився. Крім того, сам факт довіри до нашого футболіста в такий скрутний момент (вихід було заплановано ще до голу Сане) багато про що говорить. Зінченко ще не гравець основи, але вже в головній обоймі – і це дуже круто.