УКР РУС

Реал переграв Севілью: перемога на класі у поганому матчі, відсутність прогресу "бланкос" та фантастичний Бензема

23 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Центральний матч 5-го туру чемпіонату Іспанії між Севільєю та мадридським Реалом завершився мінімальною поразкою андалусійців у рідних стінах (0:1).

Матч розпочався у доволі високому темпі, але командам дещо бракувало думки на футбольному полі. Більшість ігрових епізодів у цей період зустрічі була пов'язана з кросами та кутовими – за 45 хвилин їх назбиралося 22 і 13 відповідно. При цьому футболісти діяли доволі жорстко, що вилилось у жовті картки Карвахалю, Банезі та навіть головному тренеру андалуйсійців Хулену Лопетегі.

Дебютний момент у матчі створили мадридці. На 6-й хвилині після корнера та подачі з лівого флангу Бензема пробив головою – вище воріт! Севілья відповіла власним кутовим, розігравши його низом з подальшим навісом на дальню стійку – Де Йонг замкнув його, влучивши у притиснуту до корпуса руку Каземіро. Крім того, андалусійці завершили один з кутових незграбним ударом Дієго Карлоса у падінні через себе. На цьому вся реально гострота у першій половині тайму завершилась, хоча на 20-й хвилині Бензема вийшов на ударну позицію й пробив з лінії штрафного – було б страшно, якби Карім не відправив м'яч в район кутового прапорця.

На 32 хвилину зустрічі команди не мали жодного влучання у площину воріт, а сама гра перемістилася кудись в район центру поля. Футболісти вчасно зрозуміли, що творять, і почали загострювати. Так, на 32-й Де Йонг пробив головою після подачі з кутового (трохи неточно), а вже на 34-й Реал створив перший з двох найкращих моментів тайму. Все почалося з відбирання Хамеса у центрі та його пасу вперед на Бензема; Карім розвернувся й віддав вліво на Азара, а той увірвався на край карного майданчика й потужно пробив у ближній кут – Вацлік парирував!

Азар зробив несподіваний вибір, порівнявши англійських та іспанських вболівальників

За шість хвилин по цьому стався другий гольовий епізод: Карвахаль після красивої комбінації в центрі отримав пас на хід від Хамеса, прорвався правим напівфлангом у штрафний і потужно вистрілив у лівий нижній кут – і знову Вацлік врятував Севілью! Після цього Реал ще й заробив стандарт в метрах 25-ти від власних воріт, однак прямий удар Бейла з нього пройшов по центру точно в руки чеському голкіперу. Зрештою, на перерву команди пішли без забитих голів.

Якщо на початку першого тайму траплялися бодай якісь моменти, то за 25 хвилин другого не сталося взагалі нічого. Команди почергово тримали м'яч, виконували подачі та перехоплення, але не загострювали гру. Севілья дещо більше працювала з м'ячем, однак Реал виглядав трішки конкретнішим у своїх діях. Власне, єдиний цікавий епізод у цей період зустрічі належав саме "вершковим" – це Хамес на 50-й хвилині вирвався на ударну позицію після закидушки за спини захисникам від Азара, але вийшло занадто високо.

Екс-президент Реала Кальдерон повідомив, хто очолить команду після Зідана

На 60-х хвилинах Реал поступово став наближатися до воріт суперника. Особливо помітним виглядав Бензема, який постійно опинявся в зоні м'яча й комбінував з партнерами. Зокрема, на 61-й він прорвався лівим флангом та викотив передачу на лінію штрафного під удар Азару, але у Едена встигли відібрати м'яч.

Зрештою, настирність француза була винагороджена на 64-й хвилині, коли мадридці провели флангову атаку через позицію екс-одноклубника Регілона й завершили її подачею Карвахаля на лінію воротарського. Бензема ж ударом головою в протихід переправив м'яч у ворота – 0:1!

Реал стежить за суперталантом Ренна Камавінгою

Наступні 20 з гаком хвилин нічим не відрізнялися від того, що побачили вболівальники раніше. Реал після першого ж забитого м'яча почав сушити гру, що яскраво продемонстрував вихід Вальверде замість Хамеса. З огляду на те, що Севілья взагалі не атакувала через центр, збиваючись на флангові подачі (здебільшого, у виконанні Окампоса), можна говорити про те, що матч пішов за сценарієм "вершкових".

Хулен Лопетегі відчайдушно посилював атаку – спочатку вийшов Чічаріто, а потім замість центрбека Каріссу на полі з'явився Ноліто. Все марно: нічого, крім замикання чергового кросу на Де Йонга на 78-й хвилині, андалусійці не створили – та й той удар пройшов дуже неточно. Ну, ще був гол Чічаріто з метрового офсайду на 87-й. Все. Реал же втік у кілька контратак й ледь не забив другий гол. Зрештою, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу "вершкових".

Манчестер Юнайтед хоче підписати новий контракт з Погба, щоб вберегти француза від зазіхань Реала

Таким чином, Реал набрав 11 очок, піднявшись на другу позицію в турнірній таблиці. Прямо зараз її очолює Атлетік, у якого краща різниця забитих і пропущених, але рівність з мадридцями за набраними балами. Севілья, маючи лише 10 залікових балів, опустилася на п'яту сходинку.

Перемога на класі та відсутність прогресу Реала

Реал феєрично провалився у Парижі, тож було дуже цікаво поглянути на те, які уроки винесли з розгрому Зінедін Зідан та його підопічні. Суперник при цьому був не менш серйозним, ніж ослаблений травмами ПСЖ – Севілья під керівництвом відомого тактичного гіка Хулена Лопетегі взяла дуже бадьорий старт і цілком могла очолити турнірну таблицю. До цього поєдинку нервіонці не тільки йшли у групі лідерів, а й мали всього один пропущений гол.

В першу чергу, слід зазначити, що сам матч розчарував. Коментувати в ньому, по суті, нічого: Севілья жодного разу не влучила у площину воріт, а Реал створив всього три класних моменти – останній став результативним. Уже з 64-ї хвилини мадридці сіли на власну половину поля й почали всією командою займатися руйнуванням, успішно виконавши своє завдання. Не цього очікуєш у поєдинках між такими агресивними колективами.

Зідан, порівняно з матчем у Парижі, виконав всього одну зміну – до складу повернувся Рамос. Захист мадридців від цього не став залізобетонним, але точно додав у швидкості та залученості до білд-апу. У всьому іншому це був той самий Реал: базова схема 4-2-3-1, трансформування на 4-1-4-1 / 4-4-2 при позиційній обороні, те ж невміння Азара та Бейла пресингувати – у Едена 0 відбирань при 5 спробах (але 8 повернень м'яча), а Гарет навіть не намагався йти у них. Втім, через нього частіше за все проходив вихід "бланкос" із пресингу, адже той завжди залишався у відкритій позиції й класно чіплявся за довгі передачі (у валлійця 6 виграних верхових дуелей).

Фактично, для Реала продовжувався матч проти ПСЖ, але на Рамон Санчес Пісхуані "королівський клуб" здобув перемогу. Чому? В першу чергу, через відсутність у Севільї класних опорників. Томас Тухель у вівторок просто з'їв центр поля, додавши до мобільних Верратті та Маркіньйоса руйнівника Гуйє – усі троє прекрасно відбирають м'яч і просувають його уперед. У Севільї такого міцного підбору виконавців не було – у трійці Фернандо-Банега-Хордан лише Евер схожий на топового box-to-boxа, але й він не є ідеалом.

Крім того, пресинг Севільї не був злагодженим, виглядаючи доволі ситуативно. Як наслідок, "вершкові" впевнено перекусили центр поля, змусивши "рохібланкос" збиватися на фланги. Особливо ефективним був Каземіро, який виконав 4 відбирання (при 5-ти спробах), 3 блокування та 2 перехоплення, виграв 9 з 15 єдиноборств і 8 разів повертав м'яч команді. Втім, найбільш помітними стали три вдалих відбирання Хамеса, після яких він швидко розпочинав атаки. Загалом же, трійка центрхавів Реала явно переграла своїх візаві.

Помітно, що Зідан намагається перебудувати Реал за перевіреною схемою: спочатку налаштування гри біля власних воріт та гра на результат, потім пошук найкращих якостей своїх підопічних і побудова футболу на їх основі. Прямо зараз найсильнішими факторами у грі Реала здаються вінгери, через яких намагаються виходити з-під пресингу й швидко просувати м'яч, однак пасивність Бейла та Азара в оборонних діях болісно б'є по діях "вершкових". У топ-клубах рідко допускають наявність одразу двох людей, звільнених від перенесення роялю – прима має бути лише одна. В "королівському клубі" їх, як мінімум, дві.

Реал погано пресингує й дуже мало створює у атаці. Якби замість Севільї на полі знову з'явився ПСЖ, то можна б очікувати на черговий розгром, але на Рамон Санчес Пісхуані грала не настільки потужна в кадровму плані команда. Те, як сильно не вистачало нервіонцям класу, продемонстрували Де Йонг та Бензема – Карім забив вже другим ударом головою, а Люк змарнував усі три своїх нагоди, пробивши дуже неточно.

В дуже рівному матчі трохи рівнішим виявився Реал, але це, великою мірою, випадковість. Поки що у Зідана залишається занадто багато роботи.

Карім Бензема – янгол-охоронець Реала

Статистичні портали визнали найкращим футболістом зустрічі Дані Карвахаля, якому, крім асисту, вдалося виконати ще й три відбирання та шість повернень. Втім, всі його потуги не мали б сенсу, якби у складі Реала не грав Карім Бензема – найбільш критикований футболіст, який вже другий рік самотужки витягує для мадридців складні поєдинки.

Зінедін Зідан не просто так говорив, що Бензема гратиме у нього завжди, хоча французький нападник доволі часто б'є кудись у бік воріт із неймовірних позицій – у матчі із Севільєю такий момент також був. Втім, Карім бере своє значним об'ємом роботи, височенною мобільністю та прекрасним баченням поля. На Рамон Санчес Пісхуані він виконав 3 удари по воротах (один в площину, гольовий), віддав 2 ключових передачі, 4 рази повертав м'яч, а також ефективно відкривався та комбінував із партнерами.

Два з трьох гольових моментів Реала були пов'язані з діями Каріма, хоча наприкінці поєдинку він ще кілька разів вибіг у контратаку й був близьким до того, щоб допомогти переграти Вацліка. Француз своєю мобільністю зв'язав атакувальну групу мадридців із власним півзахистом, що й принесло загальну перевагу в центральній зоні.

Гол також розпочався із неї, але завершився кросом Карвахаля. Тут вже Бензема й нагадав, що також вміє класно забивати – він відклеївся від Дієго Карлоса, вистрибнув і пробив у протихід Вацліку під саму поперечину. Майстер.

Це був вже дев'ятий гол головою у виконанні Бензема у цьому році – жоден інший футболіст у Європі з топ-5 ліг не може похизуватися таким показником. Критики ж нехай продовжують говорити про його неефективність. Схоже, Карім від цього стає лише кращим.

ПСЖ – Реал: проект Зідана на межі краху, королівський матч Ді Марії та його свити і провал Куртуа