УКР РУС

Євро-2020: Сербія – Португалія: гнітюча посередність балканців, друга молодість Роналду та результат на користь України

8 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч 5-го туру відбору до чемпіонату Європи-2020 між збірними Сербії та Португалії завершився перемогою "селесао" (2:4).

Команди розпочали у невисокому темпі, хоча перший момент виник вже на 3-й хвилині зустрічі. Його організували серби: Костіч пройшов по лівому флангу й подав на Мітровіча, той скинув м'яч під удар Тадічу, а Душан слабенько пробив з центру штрафного – Патрісіу впевнено спіймав м'яч! На цьому дійсно гольові епізоди зникли аж до завершення першого тайму.

Сербія – Португалія: онлайн-трансляція матчу кваліфікації Євро-2020 – як це було

Господарі нікуди не поспішали, а португальці, маючи 75% володіння м'ячем, більше займалися сухим контролем території. Втім, це призводило до виграшу підбирань, а це вже давало простір для атак через різноманітні подачі та дальні удари. На 13-й хвилині один з таких пострілів з відскоку завдав Гедеш, але вийшло занадто високо; замикання ж кросів у виконанні Роналду не були небезпечними – м'яч постійно летів кудись у напрямку воріт. Також "селесао" розкатали красиву комбінацію за участі Семеду, Бернарду Сілви та Роналду з ударом останнього з меж карного майданчика, але його заблокували. Серби відповідали лише прострілами Лазовіча, які ні до чого не призводили.

Роналду відзначився незвичним вчинком з волоссям Ренату Санчеша

З другої половини тайму гра почала розкриватися. Господарі стали активніше залучати до атаки лівий фланг, де Костіч раз за разом проходив Семеду та виконував небезпечні кроси. Втім, їх вперто не вдавалося замкнути, а португальці ще й вилітали у контратаки: на 25-й хвилині одна з них завершилась падінням Роналду у штрафному (без пенальті), а після контрвипаду на 29-й Кріштіану тричі пробив по воротах – кожного разу дистанція змінювалася від дальньої до мінімальної. Останній удар впритул Кріштіану завдав собі у опорну ногу, а лайнсмен ще й помітив у нього офсайд.

На 36-й та 38-й хвилинах серби втратили дві шикарні можливості відкрити рахунок. Спочатку Лазовіч класно прострілив у дотик з правого флангу на Мітровіча, але його в останній момент встиг випередити Патрісіу; в наступній же атаці після кросу від Лазовіча Коларов вистрілив метрів з 20-ти – поруч зі стійкою! Покарання за марнотратство прийшло за чотири хвилини: Бруну Фернандеша подав з глибини у штрафний, Дмітровіч помилився при виході й зіткнувся зі своїми захисниками, а Карвалью миттєво розібрався у епізоді, забивши у порожні ворота – 0:1! Серби намагалися відігратися на останніх хвилинах тайму після низку кутових та кросів, але на перерву команди пішли за мінімальної переваги збірної Португалії.

Роналду вразив потужною мотиваційною промовою на врученні титулу найкращому гравцеві року у Португалії

Старт другого тайму розпочався з розміну класними дальніми пострілами. Перший з них на 48-й хвилині з лінії карного майданчика завдав Роналду, але м'яч пролетів у сантиметрах від правої стійки. На 50-й Кріштіану виконав прямий удар зі штрафного метрів з 25-ти, але круглий знову просвистів поруч з каркасом. Серби відповіли на 51-й ударом Мілівоєвіча в ближній кут зовнішньою стороною стопи, але і в цьому випадку сфера трішки розминулася з воротами. Після цього гра заспокоїлася – гості захопили контроль над територією, а господарям добре давалися лише грубощі. Після одного з фолів Семеду винесли з поля на ношах.

Втім, ще до нього серби були покарані другим голом "селесао". Протягом 50-х хвилин португальці відверто тиснули, розкатуючи ефектні комбінації у штрафному й обігруючи суперника один-в-один. На 58-й цей тиск і вилився у прекрасне взяття воріт: Гедеш отримав передачу перед карним майданчиком, легко прибрав захисника та потужно пробив у дальній верхній кут – 0:2!

Втім, серби не здалися: на 68-й хвилині їм вдалося відквитати один гол після подачі Тадіча з кутового, яку ударом замкнув Мілівоєвіч – 1:2! На 70-й же потужний постріл метрів з 23-х під саму поперечину вдався Льяїчу, але Руї Патрісіу у карколомному стрибку врятував Португалію. Крім того, на 72-й господарі претендували на пенальті після падіння Коларова, але Джюнейт Чакир правильно розібрався у епізоді, наказавши грати далі. Після цього серби знову зупинилися, а португальці повернули ініціативу.

Кваліфікація Євро-2020: Туреччина вирвала важку перемогу над Андоррою, Чехія несподівано поступилася Косово

Сербські вболівальники на 70-х хвилинах почали посвистувати, а на 81-й хвилині пішли до виходів із трибун. Причиною став Роналду, який отримав розрізну передачу від Бернарду Сілви, вийшов віч-на-віч з Дмітровічем і прокинув м'яч повз нього – 1:3.

Здавалося, що це кінець, однак серби несподівано воскресли: так, на 82-83-й хвилинах Льяїч завдав два класних удари – один з лівого краю штрафного повз ближню стійку, а інший з дистанції в руки Патрісіу. На 85-й же Тадіч скористався помилкою португальців перед їхнім карним майданчиком, віддавши передачу на правий край Мітровічу, а той потужним пострілом у дев'ятку скоротив відставання господарів до мінімуму – 2:3.

Євро-2020: Франція у феєричному матчі з нереалізованим пенальті розгромила Албанію

Втім, свято вболівальників на "Райко Мітровічі" тривало недовго. Вже на 87-й хвилині Бернарду Сілва отримав м'яч на лівому краю штрафного й потужно пробив під ближню стійку – 2:4. Після цього доля переможця зустрічі була вирішена. До фінального свистка голів більше не забивали.

Таким чином, "селесао" здобули першу перемогу у групі В, набравши 5 очок. Португальці піднялися на другу позицію, а Сербія, маючи у активі на один заліковий бал менше, впала на четверту. Очолює групу збірна України, яка має 13 очок.

Сербія – занадто посередня збірна

Збірна Сербії, порівняно з часами Младена Крстаїча, продемонструвала значний прогрес у власному футболі. Заслуга нового головного тренера – Любіси Тумбаковіча – криється не стільки в бойовому рахунку проти чемпіонів Європи, скільки в загальному покращенні організації. Можливо, це й не найбільше досягнення, однак до цього в грі балканців панував тотальний хаос – Португалія знищила б той колетив так же само, як це робила Україна.

Цього разу серби вийшли на гру з контратакувальною моделлю. Господарі не поспішали йти уперед, виманюючи суперника на власну половину поля й намагаючись зловити його на помилках – не можна сказати, що цей задум працював так, як було задумано, але низку небезпечних моментів таким чином балканці створили. У першому таймі на цьому поприщі виділялися вінгери Лазовіч і Костіч (1 обіграш, 2 ключові передачі під удар), а у середині другого ініціативу взяли на себе Тадіч і Льяїч (4 удари, 6 пасів під удар, асист). Якби ще і Мітровіч чіплявся за кроси як слід, то моментів біля воріт Португалії було б значно більше.

Організувати щільну побудову в обороні сербам не вдалося, про що свідчать голи "селесао" через розрізні передачі та проходи на дриблінгу у штрафному. Втім, зробити життя португальців якомога важчим балканці змогли: господарі зняли усе "повітря" (з 27 верхових дуелей 21 залишилось за ними), провели 97 єдиноборств (54 переможних) й зламали Семеду, а до першого голу ще й уміло стримували темп поєдинку.

Все це заслуговувало б на респект, якби не одне але – Сербія є топ-збірною як за статусом, та і за кадровим потенціалом. За цю команду виступають зірки головних клубів топових чемпіонатів, вони навчені грі у найскладніших схемах, вміють діяти на височенних швидкостях і особливо яскраві в креативному плані. Маючи усе це добро, тренерський штаб не вигадав нічого цікавішого за гру типового середнячка УПЛ – другим номером, з купою боротьби, без вияву ініціативи, з масою банальних кросів на високого форварда. Так має грати Люксембург, але не збірна Сербії.

Ще більш приємним для України є той факт, що Португалія переграла суперника у стилі, притаманному нашій збірній. "Селесао" тримали м'яч 56% ігрового часу, діяли у комбінативному стилі з великою кількістю проникних та розрізних передач із глибини. Особливо яскраво проявили себе вінгери Гедеш (2 постріли по воротах, 2 обіграші, 1 гол, 5 передач під удар) та Бернарду Сілва (гол+асист, 2 передачі під удар, 1 обіграш) – для "жовто-синіх" також характерні сильні фланги, хоча зараз головний креатив України йде від центрхавів.

Словом, Сербія стала більш організованою в ігровому та сильнішою в психологічному плані, однак загальний рівень гри цієї збірної прямо зараз дозволяє віднести її до невиразних середняків. Про друге місце у групі балканці можуть забути – тут є команди поцікавіше.

Роналду переживає другу молодість

До футбольних легенд після 30-32 років часто починають приймати різноманітні поблажки. За минулі заслуги вболівальники та експерти вибачають їм інертність на полі та вихваляють поодинокі спалахи пенсіонера, забуваючи про катастрофічне падіння ефективності та швидкісних характеристик. Все це – не про Роналду; в свої 34 найкращий бомбардир Серії А та офіційно найшвидший гравець чемпіонату Італії змушує питати з себе по-максимуму. КР7 не потрібні ніякі знижки в оцінках, адже він грає на рівні футболіста у розквіті сил.

У збірній Португалії цінність Кріштіану лише зростає. Так, у матчі проти Сербії він став лідером за ударами – із семи пострілів два пролетіли поруч зі стійкою, один влучив у площину з дистанції, але інші чотири накрили захисники. Ще один йому не зарахували через влучання у власну ногу та офсайд, однак лайнсмен компенсував свою пильність наприкінці поєдинку, дозволивши Кріштіану забити з положення "поза грою". Тим не менш, в усіх цих моментах слід відзначити якість відкривань капітана та височенну швидкість.

Цей гол став для Роналду 89-м у футболці збірної Португалії. КР7 не просто залишається її найкращим бомбардиром у історії, а й у більш ніж три рази переважає за кількість забитих м'ячів усю нинішню команду Фернанду Сантуша разом узяту. Ікона!

Звісно, було б несправедливо назвати Кріштіану богом матчу проти Сербії. У того ж Гедеша передач під удар в п'ять разів більше, а Бернарду Сілву португальське видання Goalpoint так і зовсім вважає MVP поєдинку. Втім, Роналду не виглядав на їх фоні блідою тінню, гармонійно доповнюючи яскраву гру вінгерів. Особливо важливою в цьому плані була пристрасть капітана до різноманітних фінтів та дотепних пасів – здається, Кріштіану вперше з часів МЮ знайшов їм розумне застосування. Він регулярно приймав участь у комбінаціях навколо штрафного й виходив через такий нестандарт зі скрутних ситуацій, не збавляючи темпу.

Португалія розбила б Сербію і без Роналду, однак ця перемога була б занадто буденною і трудовою. Кріштіану привніс у неї деяку родзинку: красиві фінти, прекрасні удари з дальніх дистанцій та штрафних, ефектні комбінації, висока швидкість, скандальний гол та суперечки навколо його егоїстичності – все це було прямо як у молодсті легендарної "сімки". Ветерани не старіють душею, а КР7 – ще і тілом.

Португалія виводить нас на Євро-2020

Про це слід говорити сміливо, хоча попереду у збірної України домашні матчі проти Литви та Португалії, а також складний виїзд у Белград. Нині у "жовто-синіх" 13 залікових балів, а у "селесао" та сербів в разі перемоги в усіх наступних поєдинках буде 20 та 16 очок відповідно. Таким чином, для виходу на Євро-2020 Україні достатньо прибити у рідних стінах Литву. Маючи 16 залікових балів у активі, достатньо буде просто не програти у Белграді з різницею у 6 і більше голів.

Футбол збірної Сербії у матчі проти Португалії та України з Литвою яскраво натякає на те, що путівка на чемпіонат Європи буде нашою. Шампанське поки потрібно потримати у холодильнику, але будувати футбольні плани на літо можна вже прямо зараз.

Україна розгромила Литву – блискучий матч відбору Євро-2020 зміцнює лідерство команди Шевченка