УКР РУС

Рома – Аталанта: Маліновський голом і тонною креативу замучив Фонсеку, а рання заміна українця вилізла Гасперіні боком

22 квітня 2021 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Рома поділила очки з Аталантою (1:1) в матчі 32 туру Серії А. Огляд поєдинку та гри Руслана Маліновського читайте на "Футбол 24".

На вихідних Маліновський вперше за довгий час не потрапив у стартовий склад Аталанти, але його феєрія (4 асисти у двох матчах) мала продовження. Руслан вийшов на заміну та забив переможний гол у ворота Ювентуса.

Цей успіх закріпив позиції бергамасків у зоні Ліги чемпіонів і підвищив шанси на друге місце. Сьогодні в суперниках була кризова Рома, яка виграла лише один з 5 попередніх матчів Серії А та впала аж на сьому сходинку.

Маліновський повернувся в старт, але не отримав у розпорядження звичний для себе правий край. Як завжди, тренер пожертвував комфортом українця заради Ілічіча, який грає виключно справа в атаці. Руслан же отримав подвійну роль. Моментами він діяв, як лівий атакувальний хавбек, моментами – в ролі "десятки" під двома форвардами.

Маліна засяяв сьогодні у всіх красі. А розпочав бомбити вже зі стартовим свистком. Віддає п'ятою прихований пас на Сапату, а через пару хвилин сам потужно стріляє з гострого кута – на місці голкіпер.

У середині тайму гості розігнали дві швидкі атаки з Русланом у головній ролі. Спершу українець класно віддав на Сапату (неточний удар), потім відмінно покотив Ілічічу (парирував воротар). Прекрасні зрячі передачі (ще одна подібна атака виникла наприкінці першого тайму, але там Меле зажував епізод і все завершилося незручним ударом Руса по горобцях). Маліновський був на висоті, підводили партнери.

Рома – Аталанта – відео гола Маліновського

Втім, незабаром команда виправилася і віддала "борг" Маліновському. Хороший випад за участю Ілічіча, Сапати та Гозенса завершився голом Руслана – він замкнув простріл німця з лівого флангу. Маліновський з березня взяв безпосередню участь у 8 голах Серії А (3 голи, 5 асистів). Це найкращий показник у топ-чемпіонатах на рівні з Лінгардом, запевняє Opta.

Аталанта домінувала над Ромою. Топові атаки, постійні удари з вигідних позицій, високий пресинг, під яким поплили римляни. Гості могли забивати значно більше до перерви. Рому від передчасної ганьби врятував Лопес – голкіпер потягнув 6 ударів з меж штрафного майданчика (чудові шанси забити мали Сапата, Ілічіч і Фройлер).

Команда Паулу Фонсеки за перший тайм не створила нічого. Було непогане закидання Крістанте з глибини з подальшим заблокованим ударом Пеллегріні, а також неточний удар Джеко. Все. Просто жах.

Другий тайм також розпочався з атак Аталанти. Маліновський заробив перспективний штрафний, але пробив у стінку. Через кілька миттєвостей Руслан з Ілічічем розіграв ефектну стінку та вивів на удар Ромеро – захисник дивом не забив.

Рома огризнулася напівмоментами (Верету неточно зі стандарту, Мхітарян пробив повз ціль з лінії штрафного), але все було під контролем Аталанти. Джан П'єро Гасперіні на 60-й хвилині зняв з гри Маліновського та Ілічіча, випустивши Пашаліча та Мурієля. Останній відразу ж мав забивати, якби влучив у порожній кут з пасу Сапати.

Аталанта ускладнила собі життя у середині тайму, коли Гозенс отримав дві жовті картки за два нестрашні фоли та залишив команду в меншості. Рома відчула запах крові та пішла великими силами в атаку. Один напівмомент, другий... Джеко вистрелив над воротами. А потім прийшов гол. Крістанте здалеку вистрелив у кут воріт – Голліні парирувати не зумів. Як тут не згадати, що в першому таймі Браяна пресингував саме Маліновський. А тут йому вільно дали підготувати удар.

Господарі влаштували фінальний штурм і змусили Аталанту грати на відбій. Два моменти мав Джеко: раз потягнув голкіпер, раз м'яч полетів над поперечиною. Ще міг забивати Перес. Бергамаски вистояли, але було дуже нервово. Якби ж Мурієль краще реалізовував свої шанси, можна було б і перемогу вирвати, а так довелося відстоювати нічию.

Аталанта набрала 65 очок і піднялася на третє місце. У бергамасків досить легкий календар, з топ-суперників – тільки Мілан в останньому турі. Навряд чи Аталанта вилетить з зони ЛЧ. Гандикап перед п'ятим Наполі складає 2 очки, але той же Мілан (+1 від Аталанти) виглядає менш переконливо. Рома з 55 балами йде сьомою.

Маліновський та протиріччя в італійській пресі: Гасперіні лаяв українця, який наближає Пірло до краю прірви

Маліновський продовжив результативну серію. Українець – найкращий у команді

Як ми вже зазначили вище, гол став своєрідною компенсацією Руслану від партнерів. Ілічіч і Сапата з допомогою Гозенса вивели українця на ворота – забити було не важко. Але ж Маліновський до того часу вже міг записати собі в актив дві результативні передачі. Він викотив дуже хороші вчасні паси під удар Ілічічу та Сапаті, якими партнери не скористалися.

Загалом Руслан зробив 4 ключові передачі та 4 рази пробив по воротах – дуже непоганий показник. Втім, користь Маліновського не обмежувалася діями у фінальній фазі, через нього йшла майже кожна атака Аталанти. Показник xGChain, який показує залученість гравця в атаки команди, що завершилися ударами, в українця високий – 0.99.

Як вплинула на гру Маліновського зміна позиції? Про те, як Гасперіні жертвує комфортом Руслана на користь Ілічіча і чому це виправдано, ми писали раніше. Однак зараз ситуація змінилася. Українець постійно виходить в основі та феєрить, а словенець рідко потрапляє у стартовий склад. Жертвувати Маліновським нелогічно. І сьогодні була не зовсім жертва.

Руслан не був прикований до лівого краю. Він дуже багато часу проводив на зручній позиції "десятки" (лівіше зміщувався Сапата). Діючи під двома форвардами, Маліновський мав змогу керувати грою команди, розганяючи атаки. Він віддав 7 пасів з просуванням. Більшість – якраз з центральної зони.

У Руслана сьогодні традиційно великий брак у передачах, але це дуже легко пояснити націленістю на загострення. Маліновський за найменшої можливості шукає цікавий варіант попереду. Такий собі анти-Зінченко (хоч порівнювати їх не можна й близько, зважаючи на різні позиції та різні завдання тренерів).

У пресингу Маліновський також виглядав гармонійно. Здійснював солідний тиск на Крістанте, який підіймався в опорну зону для просування м'яча. Перед пропущеним голом, коли Руслан вже сидів у запасі, якраз ніхто не зустрів Браяна. Можливо, Гасперіні зарано зняв з гри Маліновського та Ілічіча, враховуючи невиразну гру Пашаліча та промахи Мурієля.

Два слова про те, що не вдалося. Не пішли стандарти у виконанні Маліновського. Лише одна подача з кутового знайшла адресата (неточно пробив Ромеро). Погані цифри в Руслана в плані боротьби. Він виграв лише 30% дуелей.

Статистичні портали називають Маліновського найкращим гравцем Аталанти в матчі: WhoScored – 7.7, SofaScore – 7.9, FotMob – 8. Українцю явно вдавалася гра. Шкода, що тренер відвів йому тільки 60 хвилин.

"Малібомскі": інтерв'ю Руслана про Бергамо, Суперлігу, прізвисько в Аталанті та перспективи Коваленка