УКР РУС

Шахтар розбив Реал за 12 хвилин: великий тріумф української молоді, провал Марлоса і пекло Зізу, на якого чекає Барса

22 жовтня 2020 Читать на русском

Донецький Шахтар сенсаційно обіграв Реал (3:2) у матчі 1-го туру групового етапу Ліги чемпіонів. Звіт про гру читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Реал – Шахтар на "Футбол 24", стартував о 19:55. Це було третє протистояння "гірників" з мадридським грандом в історії. Чемпіони України не могли розраховувати на цілий ряд основних гравців, натомість "бланкос" втратили свого вожака – Серхіо Рамоса, який травмувався на вихідних. Перед матчем з Шахтарем команда Зізу сенсаційно поступилась Кадісу і отримала величезну порцію критики від іспанської преси. Найбільше дісталось тренеру, який не вгадав з ротаціями, але проти донеччан – знову повторив улюблений фокус, залишивши на лаві Бензема і Крооса. Суботнє Ель Класіко виявилось важливішим, ніж Ліга чемпіонів.

Реал – Шахтар: відео голів

"Гірники" потрапили під високий пресинг суперника з перших же хвилин зустрічі. Найбільше виділялись латералі Зідана – Марсело і Менді. Саме бразилець елегантною передачею п'ятою вивів на удар Асенсіо, який не зумів переграти молодого Трубіна ударом в ближній кут. Шахтар відповів швидкою контратакою на 11-й хвилині. Модріч обрізався в центрі поля, Марлос протягнув сферу до карного господарів і покотив на вільного Тете, а той відверто розгубився, затягнувши з завершенням. Зрештою суперперспективний момент було загублено.

Ще одна помилка "бланкос" у середині поля мала б завершитись голом Марлоса, але бразилець кволо пробив у Куртуа. Отримавши довгу передачу від Майкона, хавбек збірної України вискочив на побачення з бельгійським кіпером, який своєчасно вийшов з воріт. Дуже гідно провів далеко не оптимальний склад Шахтаря стартовий відрізок. Команда Каштру, схоже, взяла на озброєння тактику Кадіса – свідомо віддала м'яч і швидко переходила в атаку, через один-два паси.

Чемпіони України заслужено відкрили рахунок на 29-й хвилині завдяки прекрасним індивідуальним діям Корнієнка. Молодий захисник, який підміняє травмованого Ісмаїлі, змістився в центр, проскочив повз Мілітао і Варана, а потім – ще й встиг проштовхнути на Тете, уникнувши підкату Марсело – бразильський вінгер тонко виконав під дальню стійку! Справжній шок на обличчі Серхіо Рамоса, який дивився матч з трибуни. Далі – черговий нокдаун для "бланкос". Не минуло й чотирьох хвилин, як Варан відзначається автоголом у боротьбі з Дентінью. Фактично взяття воріт знову створив Тете, який влупив з правого кута штрафного, а Куртуа відбив перед собою.

Неймовірно, але в кінці першого тайму Шахтар забиває втретє! Соломон і Тете удвох розібрали провальну оборону господарів. Бразилець п'ятою повернув м'яча ізраїльтянину, який без жодної опіки пробивав у нижній лівий кут. Зідан іронічно посміхається – тотальне фіаско Реала до перерви. Мадридська Марка не вірить власним очам: "Скандал у Вальдебебас". Три м'ячі за 12 хвилин!

Зізу кидає у бій Каріма Бензема, але відставання скорочує не француз. Черговим шедевром поповнилась колекція Модріча. Хорватський хавбек проскочив двох і вгатив у ближню дев'ятку метрів з 20-ти. "Гірники" зарано притиснулись до власних воріт, за що й поплатились. Утім підопічні Каштру не збирались складати зброю. Спочатку Марлос ледь не проштовхнув сферу повз Куртуа, а згодом повинен був оформлювати дубль Тете. Останній відгукнувся на передачу Корнієнка з лицевої, але не поцілив у ближній. Майже відразу Мадрид забиває вдруге. Вінісіусу вистачило 14 секунд після виходу на заміну, аби відзначитись результативним ударом. Бразилець не залишив шансів Трубіну у ближньому бою. Провалився Марлос, подарувавши сферу на рівному місці.

Тете залишає Мадрид у грі, не реалізувавши вихід на побачення з Куртуа. Бразильцеві класно асистував Соломон. Два-три стовідсоткові моменти втратив Шахтар на екваторі другого тайму. Марлос знущально перекинув Куртуа на 75-й, отримавши сферу від невтомного Тете, але рефері фіксує офсайд – все справедливо. Реал відповідав напівмоментами – Менді стріляє головою у бокову сітку, Хочолава блокує запізнілий удар Вінісіуса, який намагався перехитрити увесь світ.

Вальверде начебто зрівняв рахунок на 92-й потужним ударом з лінії карного, але сербський арбітр після перегляду відеоповтору фіксує офсайд у Вінісіуса, який закривав огляд Трубіну! Фантастична розв'язка з історичною перемогою Шахтаря – 2:3. "Гірники" вперше обігрують Реал, та ще й на виїзді.

Грандіозний тріумф резервістів

"Гірники" провели один з найкращих єврокубкових матчів у власній історії на полі заслуженого короля ЛЧ (13 титулів). Шахтар втратив 11 (!) гравців основної обойми, майже усіх лідерів, але продемонстрував блискучий футбол у Мадриді. Після розгромної поразки від Інтера багато хто розповідав про завершення циклу, необхідність зміни тренера і запрошення нових виконавців з подальшою перебудовою складу, мовляв Тайсон і Марлос більше не прогресують, а команда вже давно видала власний максимум. Утім Ахметов довірився португальському фахівцеві, який провів добротний перший сезон в Україні. Так, "гірники" кепсько виглядали на старті поточної кампанії, але потім трапився переломний момент. Не було б щастя, та нещастя помогло – щось з цієї опери. Травми і масовий спалах коронавірусу фактично зліпили той самий переможний колектив з Мадрида. Відчуття дежавю не покидало усі 90 з лишком хвилин. Ми вдруге за тиждень б'ємо іспанців у схожих умовах, спочатку – збірна, зараз – Шахтар.

Шахтар завдав Реалу найбільшої домашньої поразки за 1 тайм в історії єврокубків

Молоді чемпіони світу, Бондар з Корнієнком, Трубін, Майкон і Соломон виходили на поле зовсім не від хорошого життя у таборі донецького клубу. Парадокс, але вони навряд чи б з’явились у старті, якби не кадрові проблеми Каштру. Для багатьох цей поєдинок виявився лакмусовим папірцем. Можливо, якраз після героїчної перемоги над Реалом у Шахтарі почнуть більше довіряти молодим українцям, адже їхня гра на Альфредо Ді Стефано – це великий успіх нашого футболу. Жоден не зіпсував каші попри дрібні помилки. Не варто забувати, що вони билися проти недавніх переможців Ліги чемпіонів, проти футболістів, які бачили все і вигравали майже все. Звісно, знайдуться "експерти", які спробують применшити заслуги "гірників" травмою Рамоса, але в тій же Іспанії захоплюються, насамперед, грою донеччан. Зрештою Шахтар мав значно більше проблем, ніж Реал, який може похвалитись ширшою обоймою.

Наші чемпіони світу – на висоті

21-річний Корнієнко феноменально організував перше взяття воріт Куртуа. Наш захисник робив те, чого Зідан знову не дочекався від Марсело – добре захищався, не залишаючи, як бразилець, суперників за спинами, і класно підключався до атак. Гол Тете – творіння українця, цукерочка. Віктор відважно пішов на трьох (включно з чемпіоном світу Вараном) і покотив на вільного партнера, далі – справа техніки, хоча бразилець повинен краще реалізовувати власні моменти. Вихованець Греміу зробив собі хорошу рекламу, доклавшись до трьох м'ячів, але йому не можна спочивати на лаврах. Над завершальною фазою потрібно працювати наполегливіше. Тете мав достатньо нагод, щоб забивати більше.

Корнієнко виграв усі свої повітряні дуелі (3 з 3-х), 4 рази гасив пожежі виносами подалі, видав 74% точності передач. З дриблінгом – також повний порядок (2 вдалі спроби з 3-х). Ба більше, кілька класних проходів до лицевої з націленими передачами під удар змушували забути про Ісмаїлі. Браво! Бондар також відіграв на пристойному рівні – 9 виносів, 91% точності, локальні перемоги на другому поверсі (2 з 2-х). Є нюанси з м’ячем Вінісіуса, але там більше провалився Марлос, дозволивши обікрасти себе на рівному місці. До слова, наш натуралізований бразилець справедливо отримав найнижчий бал від статистичних порталів SofaScore (5.8) і WhoScored (6.0). Він загубив стовідсотковий момент, привіз гол на власні ворота, часто перетримував м’яч, гальмуючи перспективні атаки.

Трубін загалом відіграв надійно, хоча на останніх хвилинах у мільйонів українців йокнуло серце. В динаміці здалось, що юний кіпер унаслідував фейли Пятова, але Вінісіус справді перекривав кут огляду. На щастя, арбітр згадав про існування VAR. 3 сейви і 4 виноси – доробок 19-річного воротаря, якому важко дорікнути за пропущені м’ячі. Модріч ідеально влучив здалеку, а Вінісіус фактично реалізував вихід віч-на-віч.

Пекло Зідана триває – Шахтар повторив "Кадіс"

Француз встає на ті ж граблі. Вдруге за тиждень Зідан провалюється тактично і це вже сильно нагадує ситуацію з відставкою Лопетегі, який не дожив до зими. Кілька днів тому керманич Кадіса – Альваро Сервера – дещо зухвало заявляв, що його команда могла б забити у першому таймі 5-6 м’ячів, але Шахтар остаточно підтвердив кризу Реала. "Гірники", очевидно, добре проаналізували перемогу андалусійців, зігравши у схожому ключі – раціонально, відмовившись від стерильного контролю, який раніше не приносив жодних дивідендів у матчах з топовими суперниками.

Підопічні Каштру віддали м’яч і чекали помилок, не соромились сідати у глухий захист в ендшпілі, навчились терпіти. Саме так потрібно діяти з сильнішими за класом суперниками. Однак язик не повернеться сказати, що Шахтар чимось поступався або переміг лише завдяки везінню. Гості навіть частіше влучали у площину (6-5) і створили більше гольових моментів, цифри xG підтверджують.

Зідан очікувано взяв усю відповідальність на себе, проте його Мадрид поволі розвалюється. Марсело і Мілітао демонструють дворовий рівень в обороні, Йовіч не виправдовує потрачених мільйонів, просідає середня лінія, яка дозволяла Шахтарю абсолютно все. Найближчої суботи – перше Класіко сезону, і Зізу має усі шанси повторити ганьбу Моурінью з "манітою". Він втрачає контроль над командою.