УКР РУС

Повернення Лобановського, нестримний Шева і євротріумф Шахтаря. 15 найбільших досягнень українського футболу часів Незалежності

24 серпня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

З нагоди 26 Дня народження суверенної України ми зібрали усе найкрутіше, що сталося з українським футболом.

1. Старт Вищої ліги

Дебютний сезон національної першості відбувся за скороченим форматом і тривав трохи більше трьох місяців. Двадцять клубів Вищої ліги поділили на дві підгрупи, а чемпіонський титул і комплект медалей розігрувалися у плей-офф. Шостого березня пройшли стартові матчі 1-го туру: Евіс (Миколаїв) обіграв шепетівський Темп (1:0), а Карпати на виїзді розписали нічию 2:2 із Чорноморцем. Історичний перший гол в історії елітного українського дивізіону забив хавбек львівського клубу Анатолій Мущинка.

Матеріал до теми: Забив і поїхав у клуб Мірослава Клозе. 7 цікавих фактів про перший матч в історії чемпіонату України

2. Перший матч збірної України

ФФУ була заснована 13 грудня 1991 року. Першим президентом федерації став легендарний Віктор Банніков. Час минав, а питання головного тренера національної збірної та її кадрового комплектування залишалося відкритим. Валерій Лобановський, який працював на Близькому Сході, відмовився очолювати новостворену команду.

Незрозумілою була ситуація із місцем проведення історичного матчу, в якому належало зіграти проти збірної Угорщини. В останній момент спаринг перенесли із Києва в Ужгород, адже у ФФУ не було грошей, щоб профінансувати угорцям переліт.

У підсумку, 29 квітня 1992 року матч таки зіграли. Збірна України поступилася з рахунком 1:3, історичний м’яч забив Іван Гецко. Попри поразку, цю подію все ж варто відзначити: вона заклала початок майбутніх перемог Команди №1.

Матеріал до теми: "Юра, будеш капітаном збірної". Той скривився і відмовив". Як збірна України провела перший матч у своїй історії і чому виглядала "просто вбогою"

3. Повернення Лобановського і перший резонанс у Європі

Динамо вже пізнало смак перших гучних перемог у Лізі чемпіонів, обігравши Барселону (3:1) та московський Спартак (3:2). І все ж розчарувань було значно більше. Президент клубу Григорій Суркіс посилено працював над поверненням в Україну найкращого тренера – Валерія Лобановського. Наприкінці 1996-го аргументи бізнесмена таки переконали ВВЛ повернутися у рідні пенати. Метру знадобилося лише півроку, щоб зліпити у Києві конкурентну за мірками Ліги чемпіонів команду.

Динамо пробилося у груповий етап, де двічі розгромило Барселону (3:0, 4:0), обіграло ПСВ на виїзді 3:1, і розписало дві нічиї – з Ньюкаслом (2:2) і все тими ж голландцями (1:1). Цього вистачило, щоб із першого місця в групі увійти до вісімки найкращих клубів Європи.

Матеріал до теми: Як Шевченко змусив замовкнути "Лужники", Ребров – "Камп Ноу", а Коноплянка – "Вемблі". Найкращі голи нашого життя

4. Вихід у півфінал Ліги чемпіонів

Сезон 1998/99 досі залишається найуспішнішим для українських клубів у Лізі чемпіонів. Динамо на одному подиху виграло групу, здобувши три перемоги поспіль над Арсеналом (3:1), Панатінаїкосом (2:1) та Лансом (3:1). У чвертьфіналі обіграний Реал (1:1, 2:0). І лише за крок до вирішального матчу на "Камп Ноу" Динамо-машина забуксувала, поступившись Баварії (3:3, 0:1). Як розповідав "Футбол 24" Артем Яшкін, хавбек киян тих часів, у команді не робили трагедії з поразки, адже були впевнені: в наступному сезоні таки дійдуть до фіналу.

Матеріал до теми: "Динамо"-1999, якого боялася Європа. Золотий склад Лобановського – де вони зараз

5. Гол у "Лужниках"

Фініш відбіркового циклу Євро-2000. Напруга сягає апогею. Перед останнім туром одразу три збірні – Франції, України та Росії – претендують на перше місце, яке гарантує прямий вихід на поля Нідерландів та Бельгії. Ми їдемо у московські "Лужники". На 75-ій хвилині Валерій Карпін виводить Росію вперед.

Матч наближається до завершення. Останні 3 хвилини ігрового часу. Андрій Шевченко квапиться подати штрафний з лівого флангу нашої атаки. До воріт – дуже далеко, але м’яч по високій траекторії падає в рукавички голкіпера Філімонова і вислизає з них у сітку. Ми посідаємо друге місце у групі і граємо стикові матчі, Росія – лише третя. І хоча з того часу минуло 18 років, стара рана болить наших агресивних сусідів досі.

Матеріал до теми: Уткін: Коли ми з друзями збираємося, я обов'язково співаю "Червону руту"

6. Два клуби у груповому етапі ЛЧ

Успішні виступи Динамо в Лізі чемпіонів призвели до того, що Україна нарешті отримала право виставити дві команди в найпрестижнішому клубному турнірі Європи. Віце-чемпіон Шахтар із першої ж спроби зумів пройти кваліфікаційне сито і опинився у квартеті з Лаціо, Арсеналом та Спартою. Дві перемоги, 6 очок, третє місце, яке дозволило "гірникам" продовжити шлях у Кубку УЄФА. А от Динамо розчарувало: останнє місце у групі з Андерлехтом, ПСВ та МЮ. Тим не менше – прецедент. З того часу нереально уявити, як жила футбольна Україна, делегуючи в ЛЧ лише одну команду.

Матеріал до теми: "Не шкодую, що пішов із "Шахтаря", хоча міг сидіти і не мукати". Андрій Воробей – про найкращі голи "Динамо", щедрість Януковича і небажання згадувати Маркевича

7. Шевченко – володар Кубка чемпіонів

Упродовж кількох сезонів Ліга чемпіонів розігрувалася у два групові етапи. Саме один із таких сезонів (2002/03) закінчився тріумфом Мілана та Андрія Шевченка. "Россонері", подолавши два групові цикли, де їм протистояли Баварія, Депортіво, Реал, Борусія (Дортмунд) та інші клуби, у плей-офф вибили Аякс та Інтер, розчистивши собі шлях у фінал.

120 хвилин важкої битви з Ювентусом закінчилися "сухою" нічиєю. У серії пенальті свої шанси не реалізували три гравці "Старої синьйори" – Трезеге, Салаєта та Монтеро, у "россонері" кіксонули Зеєдорф і Каладзе. Уся відповідальність лягла на плечі Андрія Шевченка. Він підійшов до "позначки" і розвів м’яч та Буффона по різних кутах. Українець не просто став володарем Кубка чемпіонів. Він зробив вирішальний внесок у його здобуття!

Матеріал до теми: Андрій Шевченко. "Легенда №7"

8. Шевченко і "Золотий м’яч”

У 2004 році Мілан здобув Скудетто і Суперкубок Італії, а Шева став найкращим бомбардиром Серії А 2003/04. Вдало проявив себе і в матчах за збірну України, яка розпочала довгий похід на ЧС-2006. Коли настав час підраховувати голоси, виявилося, що українському нападнику віддали 27 перших місць, 5 других і 5 третіх. У сумі – 175 очок, чемпіонський результат. Другим фінішував Деку (139 балів), третім – Роналдінью (133).

Матеріал до теми: "Батько мене розцілував, а мати почала плакати". Три феноменальні українці, які здобували "Золотий м’яч"

9. Вихід на ЧС-2006

Очоливши збірну України у 2003-му, Олег Блохін пообіцяв, що посяде з нею перше місце у відбірковій групі. У це не вірилося абсолютно! Серед суперників чинний чемпіон Європи – Греція, бронзові призери попереднього Мундіалю – турки, а ще міцна Данія, непередбачувані албанці та грузини. Зрештою, навіть Казахстан – це не Андорра.

Розпочали натужно, виїзною нічиєю із Данією. Потім була вистраждана перемога над Казахстаном і знову нічия – з Грецією. Але після львівської звитяги над Грузією команду Блохіна поперло. У Стамбулі "синьо-жовті" влаштували господарям поля погром – 3:0. Потім вдало з’їздили в Албанію (2:0), дотиснули на “Олімпійському" Данію (1:0) і Казахстан (2:0). Ключовою стала червнева битва у Піреї, гол Гусіна приніс українцям сьому перемогу в циклі, до того ж – над прямим конкурентом. Ну а нічия з грузинами у Тбілісі достроково вивела хлопців Блохіна на Мундіаль. Рожева мрія втілилась в реальність. Ми переконалися: так буває не лише в кіно.

Матеріал до теми: Блохін: Коли я сказав про перше місце Григорію Суркісу, він схопився за голову

10. Чвертьфінал Мундіалю

Фінальна частина Кубка світу розпочалася для збірної України із кип’ятку за комірець від “Фурії Рохи". Іспанці забили у ворота Шовковського 4 "сухі" голи. До честі тренерського штабу Блохіна, він зумів правильно налаштувати команду на гру із Саудівською Аравією, де належало обов’язково перемагти. Голи Русола, Реброва, Шевченка і Калініченка повернули "синьо-жовтим" бойовий настрій – 4:0. Здолавши у третьому турі Туніс (1:0), Україна пробилася в 1/8 фіналу.

А далі – важка битва зі Швейцарією. Нульова нічия в основний час та овертайм, серія пенальті – як крайній спосіб з’ясувати сильнішого. У нас забивали Ребров, Мілевський і Гусєв, у швейцарців ніхто не спромігся пробити Шовковського. СаШо увійшов в історію Мундіалю як єдиний голкіпер, який не пропустив у серії пенальті жодного голу.

Матеріал до теми: Швейцарія – Україна: рівно 11 років тому українці вийшли в 1/4 ЧС-2006, досягнувши історичної вершини з рекордом Шовковського

11. Шахтар – володар Кубка УЄФА

"Гірники" провалили груповий етап Ліги чемпіонів 2008/09. Обігравши Базель у стартовому турі, згодом зазнали трьох поспіль поразок і позбулися шансів на вихід у плей-офф. Однак іноді потрібно втратити, щоб знайти. Третя сходинка у групі дозволила команді Луческу поборотися за Кубок УЄФА, починаючи з 1/16 фіналу, і донеччани шанс використали на всі 100.

Почергово пройшовши бар’єри Тоттенхема, московського ЦСКА, Марселя та київського Динамо, Шахтар перетнувся у фінальному матчі із Вердером. "Гірникам" знадобилося 120 хвилин, щоб побороти далеко не ідеальну німецьку машину – 2:1. Перший і поки що останній євротрофей в історії незалежного футболу здобуто!

До речі, у тому сезоні солідно виступили не тільки донеччани, а й Металіст Мирона Маркевича і Динамо Юрія Сьоміна. Харків’яни припинили свій шлях в 1/8 Кубка УЄФА, поступившись динамівцям. Самі ж кияни зупинилися за крок від фіналу – далі пішов Шахтар.

Матеріал до теми: "Тепер хочемо повторити це у Лізі чемпіонів". Як Шахтар обіграв Вердер із Озілом і привіз в Україну останній Кубок УЄФА

12. Євро-2012

18 квітня 2007 року на сесії УЄФА у Кардіффі оголосили результати фінального голосування щодо господаря чемпіонату Європи-2012. Впевнену перемогу здобула спільна заявка України та Польщі. Через 5 років наша країна, точніше, 4 її великі міста – Київ, Донецьк, Харків та Львів – прийняли у себе топових зірок європейського футболу. На столичному "Олімпійському" збірна Іспанії захистила корону, розгромивши у фіналі Італію – 4:0.

У гостей зі всього континенту не виникло претензій до організаторських талантів українців – усі залишилися задоволеними. Лише національна збірна України розчарувала вболівальників. Після стартової перемоги над шведами – дві поразки.

Матеріал до теми: У Львові – Роналду, а в Донецьку – грозовий Блохін. 12 моментів, якими нам запам’яталося Євро-2012

13. Дніпро у фіналі Ліги Європи

Прекрасна історія Дніпра розпочиналася, як і належить класичному кіно про Попелюшку. Спершу все було дуже погано. У третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів команда Мирона Маркевича поступилася Копенгагену. Зате у раунді плей-офф ЛЄ здолала Хайдук Артема Мілевського (2:1, 0:0) і пробилася в груповий етап.

Там – знову негатив. Дві домашні поразки від міланського Інтера і Карабаха, нульова нічия із Сент-Етьєном. Виїзна звитяга над азербайджанцями нівелювалася фіаско на "Джузеппе Меацца". Але магічний останній тур подарував нам євровесну. Хлопці Маркевича завдяки голу Федецького обіграли Сент-Етьєн, а прямий конкурент – Карабах – не зумів вдома обіграти Інтер.

Те, що відбулося після після зимової паузи, інакше як чарівним перевтіленням не назвати. Дніпро покроково пройшов Олімпіакос, Аякс, Брюгге і Наполі. Але у фіналі, який приймала Варшава, забракло досвіду проти Севільї – 2:3. Команда Маркевича боролася до кінця, напрацювавши на респект нейтрального глядача і сотворивши напару із суперником один із найвидовищніших фіналів в історії турніру.

Матеріал до теми: "Дніпро", який ми не забудемо. Золотий склад Маркевича – де вони зараз

14. Збірна подолала комплекс стикових матчів

Хорватія-1997. Словенія-1999. Німеччина-2001. Греція-2009. Франція-2013. Щоразу збірна України зупинялася у раунді стикових матчів за путівку на чемпіонат світу або Європи. Це нагадувало зачароване коло, якийсь психологічний комплекс.

Розірвати прокляття вдалося команді Михайла Фоменка. Вдвічі приємніше, що це трапилося, коли в суперники знову випала Словенія – наші давні кривдники. На "Арені Львів" українці перемогли із комфортним рахунком 2:0, а на виїзді відстояли нічию 1:1. Щоправда, потрапивши на чемпіонат Європи у Францію, "синьо-жовті" стали там найгіршою командою із 24-х. Але це вже інша історія.

Матеріал до теми: "Футболісти повинні підкорятися". Правила життя Михайла Фоменка

15. Фінал Ліги чемпіонів – наш

15 вересня 2016 року столиця України офіційно стала господаркою фінального матчу Ліги чемпіонів 2017/18. Стадіон "Олімпійський", який вже приймав фінал Євро-2012 і є однією з найбільших арен континенту, – логічний варіант у політиці УЄФА.

"Комусь може здатися, що фінал ЛЧ у Києві – це надто сміливий крок, – сказав віце-президент УЄФА Григорій Суркіс. – Однак, на мій погляд, це не що інше, як продовження вектору руху УЄФА, згідно з яким Варшава приймала фінал Ліги Європи 2015 року, Тбілісі – Суперкубок УЄФА 2015 року, а македонський Скоп'є обраний місцем проведення Суперкубка-2017".

Прикро лише, що київське Динамо втратило всі шанси зіграти на рідній арені, так і не поборовшись за фінал, як слід.

Матеріал до теми: "Це круто, почесно і безпрецедентно". Фінал Ліги чемпіонів у Києві – українські соцмережі радіють, а російські засуджують

Сторінка автора у Facebook

25 найпам'ятніших матчів в історії футболу Незалежної України