УКР РУС

Португалія – Швейцарія: величний хет-трик Роналду, банальність Петковіча та провальний дебют Жоао Феліша

6 червня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Три голи Кріштіану Роналду в півфінальному поєдинку Ліги націй допомогли збірній Португалії дотиснути Швейцарію.

Швейцарці провели перший тайм цікавіше за суперника. Вже на 2-й хвилині зустрічі вони могли відкрити рахунок після скидки Сеферовіча в дотик на лівий край штрафного, звідки завдав удару Шакірі, однак португальців врятував Руї Патрісіу. Надалі гості постійно намагалися подавати/прострілювати на Сеферовіча або завершувати атаки ударами Шакірі – зокрема, на 14-й хвилині Харіс ледь не замкнув подачу Джердана (не влучив по м'ячу), на 18-й він пробив головою з навісу Мбабу (слабенько), а на 21-й Шакірі неточно вистрілив з лівої метрів з 20-ти. Загалом, у першій половині тайму підопічні Владіміра Петковіча якщо не домінували, то точно виглядали агресивніше.

Красивий хет-трик Роналду у відеоогляді матчу Португалія – Швейцарія – 3:1

У португальців чітко простежувалася лінія гри від помилок суперника, які повинні були каратися контратаками. На 12-й хвилині ця тактика могла принести господарям успіх: Аканджі обрізався на власній половині поля, Бернарду Сілва розігнав контрвипад з пасом на Роналду, а той метрів з 20-ти завдав удару низом – повз ворота. Поступово у швейцарців намітилася ослаблена зона на правому фланзі оборони, де неоковирно діяв Мбабу; на 16-й хвилині він подарував піренейцям кутовий, а на 24-й зрізав Роналду на лінії штрафного. Арбітр Фелікс Брих призначив штрафний, а Кріштіану точним ударом відправив м'яч у правий нижній кут – 1:0. Зоммер навіть не поворухнувся.

Португалія – Швейцарія: онлайн-трансляція матчу 1/2 фіналу Ліги націй – як це було

Після голу португальців зміст матчу особливо не змінився. Господарі діяли від помилок, а гості все так же більше працювали з м'ячем – при цьому майже всі атаки проходили через правий фланг і завершувались передачами на Сеферовіча. На 30-й хвилині один з прострілів на нього призвів до паніки біля воріт Патрісіу, який вийшов на перехоплення і далеко відпустив сферу, однак швейцарці не змогли скористатися моментом.

На 30-х хвилинах команди діяли у цьому ключі без моментів, але наприкінці тайму швейцарців прорвало: на 42-й Сеферовіч відклеївся від Пепе та замкнув простріл Мбабу ударом з правої у поперечину, а на 45+1 на дальній удар наважився Шакірі – повз ворота. У Португалії було кілька перспективних передач, одна з яких завершилася вриванням Феліша у штрафний та падінням після контакту з Родрігесом, яке Фелікс Брих справедливо обійшов увагою.

"Це схоже на режим кар'єри на PlayStation", – Феліш пригадав, як вперше зустрівся з Роналду

На старті другого тайму команди продовжили у тому ж руслі – швейцарці завантажували м'яч у штрафний, а португальці грали другим номером. На 51-й хвилині один з випадів господарів завершився ударом Роналду метрів з 20-ти, однак КР7 пробив неточно.

На 53-й же стався епізод, який здивував усю Європу: в атаці Швейцарції з подачею Шакірі на Цубера останній впав біля воріт та став вимагати пенальті, однак моментальна контра від Португалії завершилась підкатом проти Бернарду Сілви в штрафному – 100%-й фол. Гості обступили Бриха, той пішов дивитися повтор моменту з Цубером і несподівано призначив пенальті саме на користь Швейцарії. Крістіан Родрігес з "точки" пробив Руї Патрісіу – 1:1!

Ситуація для португальців ускладнилась травмою Пепе на 61-й хвилині, отриманою при боротьбі за подачу з кутового. Одразу після виходу Жозе Фонте на його заміну підопічні Петковіча могли вийти вперед через свою класичну атаку з подачею з правого флангу на Сеферовіча – втім, нападник пробив головою дуже неточно. Далі пішла перестрілка: на 67-й Бруну Фернандеш бив низом з меж штрафного (неточно), на 72-й Бернарду Сілва вистрілив з дистанції у дальній кут (поруч зі стійкою), на 74-й Фройлер метрів з 20-ти відправив м'яч на трибуни, а на 82-й вдарив з лівого краю карного майданчика – повз ворота. Гра відверто розкривалася.

Бернарду Сілва: Місце в основі збірної Португалії не гарантоване нікому

Завершення поєдинку проходило "від ножа", але Португалія виглядала значно активніше, постійно прориваючись по флангах. На 86-й хвилині, однак, могли забити гості: Мбабу прострілив з правого флангу на Сеферовіча, але його в останній момент випередив Семеду, вибивши м'яч. Покарання прийшло моментально: на 88-й хвилині Невеш виконав прекрасну діагональ на Бернарду Сілву, той віддав передачу у спини захисникам на Роналду, а капітан потужно вистрілив під ближню стійку – 2:1!. На 90-й же КР7 добив Швейцарію, отримавши пас на хід від Гедеша, перегравши Аканджі та закрутивши м'яч у дальній кут – 3:1. Перемога.

Таким чином, збірна Португалії стала першим фіналістом Ліги націй. Другий визначиться у поєдинку між Нідерландами та Англією.

Кріштіану Роналду – великий

Матч давався португальцям непросто, хоча Швейцарія виглядала у своїх атаках дещо банально. Багато відпрацьовувати у обороні доводилося всім – всім, крім Кріштіану. Капітан "селесао" має статус, який дозволяє ходити по полю, тримаючи руки вбоки, адже у вирішальний момент саме йому доведеться тягнути команду до висот. У півфіналі Ліги націй Роналду не підвів, в черговий раз довівши свою велич.

Виключно трьома голами у ворота однієї з найбільш стабільних та дисциплінованих збірних Європи (ще й і з сильним кіпером) крутість Рона не описати – зрештою, це вже його 53-й хет-трик у кар'єрі та 7-й за збірну. Набагато цікавішою цифрою є число "88" – саме стільки голів забив КР7 у футболці "селесао". Наскільки це багато? Це рівно стільки ж, скільки забили за Швейцарію всі 23 футболіста у її заявці на півфінал Ліги націй. Ніхто, крім іранця Алі Даеї не забивав стільки за збірну (у перса 109 голів). При цьому Кріштіану відзначився у воротах 38 різних національних команд, а також став автором голів на 10-му поспіль офіційному турнірі збірних.

Роналду забив за Португалію вперше за рік – шикарний удар зі штрафного

Конкретно по матчу проти Швейцарії капітан прекрасно відпрацював і без урахування голів. Так, він віддав 32 передачі, 29 з яких були точними, а ще одна пройшла під удар. Її Кріштіано виконав, навіть не дивлячись на м'яч:

Крім того, Кріштіану найчастіше з усіх португальців стріляв по воротах (5 разів), а також виграв 5 з 10 єдиноборств, заробив два фоли (один гольовий) і повеселив публіку трьома обіграшами один-в-один (при трьох спробах). Один з них був особливо ефектним:

Перфоменс Кріштіану виглядає особливо круто на фоні розмов португальскої преси про те, що у країни нарешті з'явилося круте молоде покоління, яке й тягнутиме збірну. Тягнув її в результаті 34-річний Кріштіану, якому за 10 хвилин до двох переможних голів швейцарські вболівальники кричали з трибун "Мессі, Мессі!". Невідомо, як це літо проведе Ліонель, але Роналду точно піде у відпустку героєм навіть з урахуванням вірогідного програшу у фіналі Ліги націй. Король досі на коні.

У Швейцарії не було плану "Б"

Збірна Швейцарії ніколи не хапала зірок з неба, але завжди вважалася одним з найсильніших середняків Європи. Її головними козирями є збалансована і якісна комплектація, прекрасна тактична підготовка та залізна дисципліна – все це особливо яскраво простежувалося за час роботи Владіміра Петковіча. На минулорічному чемпіонаті світу альпійці вийшли з групи, набравши очки у ключових матчах саме завдяки цим факторам, однак у поточному сезоні щось пішло не так.

Євро-2020: Данія на виїзді врятувала нічию проти Швейцарії – скандинави оформили фантастичний камбек

Ще у матчі проти Данії, яка "закамбечила" з 3:0, була помітна тактична нестабільність швейцарців – вони перебирали багато схем та моделей, зрештою напомилявшись наприкінці й втративши два очка. У півфіналі Ліги націй проявилася інша крайність: команда вперто атакувала за однією і тією ж схемою – переведення м'яча на правий фланг, подача Шакірі/простріл Мбабу та замикання Сеферовіча (у другому таймі активно залучали Цубера). Ідея була розумною, адже через відсторонення Роналду від оборонної роботи гості мали тут деяку перевагу в першій фазі атаки (хоча Феліш боровся навіть менше за Кріштіану), однак безапеляційність такого підходу лякала.

Через правий фланг Швейцарія провела 41% атак, що не так і багато. Втім, кількість дій на обох напрямах відрізняється на порядок: так, справа пройшло вдвічі більше кроссів і втричі більше ключових передач, а шість з дев'яти ударів з меж штрафного (без урахування пенальті) завдав Сеферовіч – і лише два рази ці постріли йшли у площину (+ поперечина).

Португалія під керівництвом Фернанду Сантуша завжди була прагматичною командою, роблячи ставку на надійну оборону та гру від помилок суперника. Розбити таку збірну одними кроссами з одного флангу дуже важко – потрібна була хоча б яка-небудь альтернатива. Підопічні Владіміра Петковіча бачили її виключно в дальніх ударах, однак жоден з них небезпечним не був. Та і загалом з гострих моментів можна згадати хіба що скидку на Шакірі на 2-й хвилині та удар Сеферовіча в поперечку – все інше виглядало схематичним прохідняком.

Лише на 83-й хвилині відбулася зміна Цубера на Штеффена, яка теоретично могла зробити атаку Швейцарії більш різноплановою; втім, навіть після того Мбабу шукав прострілами Сеферовіча. При цьому гості точно не консервували гру, готуючись до овертаймів, а йшли уперед, оголюючи фланги – зрештою, за це їх жорстоко покарали. Швейцарія нічого не змінила, просто пливучи за течією, тому її виліт у півфіналі закономірний.

Погана реклама для Жоао Феліша

19-річний португальський вундеркінд, за якого вимагають більше сотні мільйонів євро і за яким полюють європейські гранди, дебютував у футболці національної збірної. Матч проти Швейцарії міг прикрасити його визитівку на трансферному ринку, однак перший виступ за "селесао" виявився, м'яко кажучи, слабким. Якщо ж бути чесним, то і взагалі провальним.

З позитивних проявів слід відзначити непогане чіпляння за м'яч та високу мобільність нападника – кілька разів він напружував ситуацію в штрафному суперника прийняттям передач та подальшим пошуком розвитку ситуації. Наприкінці першого тайму Феліш взагалі міг стати автором голу, побачивши вільну зону й відклеївшись від Родрігеса, однак після прийому діагоналі від Роналду форвард Бенфіки дещо розгубився, неоковирно пробивши у небо.

На цьому опис цікавих дій 19-річного форварда завершується. Не дивлячись не напогане вміння зачепитися за м'яч та високу мобільність, у Жоао за 70 хвилин перебування на полі набралося всього 19 дотиків до м'яча – менше лише у Штеффена, який вийшов на 83-й. Також у нього найменша кількість передач (10), з яких тільки 6 були точними – при цьому лише 5 були відправлені уперед. Крім того, Жоао всього раз пішов у обіграш, однак не зміг пройти опонента.

Звісно, це лише дебют 19-річного хлопця у збірній – перші млинці завжди виходять гливкими. Втім, європейські скаути нині будуть дивитися на форварда обережніше. Можливо, кількадесят мільйонів Бенфіка тепер і не дорахується, хоча клубний сезон у Феліша, все ж, був прекрасним.

Директор Бенфіки повісив цінник на Феліша – сума велика, але доступна для європейських грандів