УКР РУС

Євро-2020 Німеччина – Північна Ірландія: Гнабрі – суперзірка, відродження справжньої Бундестім та позитив для України

20 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 10-го туру відбору Євро-2020 у групі С збірна Північної Ірландії зазнала нищівної поразки у Франкфурті.

Серйозного турнірного значення для групи С матч у Франкфурті не мав, однак він був важливим для збірної України. У паралельній зустрічі Нідерланди перемагали Естонію й виривались у лідери, але в разі звитяги Німеччини над Північною Ірландією підопічні Йоггі Льова повернули б першу сходинку. Тріумф голландців означав би потрапляння "жовто-синіх" у групу з Бундестім та виїздом у Мюнхен на Євро-2020, а в противному випадку Україна б, найімовірніше, опинилася у групі з "ораньє" та путівкою в Амстердам.

Жеребкування Євро-2020: Україна та інші збірні вже знають коло суперників – у нас вузький вибір, у Роналду група смерті

Північна Ірландія ще не перемагала грандів у відборі, а також не мала турнірної мотивації. Здавалося, що матч перетвориться на побиття "зелених", однак команди Майкла О'Ніла мала на це власний погляд. На фоні стартового натиску німців гості несподівано відкрили рахунок: на 7-й хвилині вони заробили аут, після вкидання з якого сталася подача – її вибили захисники, однак м'яч підхопив Сміт. Дальній удар Майкла метрів з 25-ти відправив "круглого" точно у лівий нижній кут – 0:1!

Подібний поворот ситуації здивував, але не шокував Манншафт. Вже на 10-й хвилині Гнабрі вивалився віч-на-віч з Пікоком-Фаррелом і пробив по воротах, однак голкіпер парирував постріл животом; за хвилину по цьому Горецка головою пробив з меж штрафного – стійка врятувала ірландців! "Зелені" огризнулися вриванням Макнейра на 13-й хвилині на кут карного майданчика, але Падді вистрілити так і не зумів. Німці відповіли атакою на 15-й з ударом Брандта метрів з 16-ти, однак його прийняла на себе голова Кеткарта. Крім того, на 18-й хвилині все той же Кеткарт ледь не зрізав подачу Хектора у власні ворота – гостям допомогла швидка реакція Пікока-Фаррела.

Втім, скільки ниточці не витися, а кінець один. Вже через хвилину Горецка протягнув м'яч до штрафного та віддав передачу вліво на Хектора, а той прострілив на Гнабрі – Серж прийняв м'яч і другим дотиком з розвороту відправив його у дальню дев'ятку! 1:1.

Гнабрі став найкращим гравцем місяця в Бундеслізі

Після цього тиск збірної Німеччини поступово став спадати. Найкращим моментом у наступні 20 хвилин стали удар головою у виконанні Брандта (легенько, в руки голкіперу) та дальній постріл Кімміха в спину Кеткарту. Крім того, останній одного разу завадив Пікоку-Фаррелу перехопити подачу Крооса, внаслідок чого сталася метушня та два кутових, однак загалом матч проходив відносно спокійно. Німці домінували, хоча періодично ірландці влаштовували перфоманси на кшталт обіграшу Кімміха та Брандта на дриблінгу з подачею зовнішньою стороною стопи (подібне провернув Сміт).

Поступово стало помітно, що німці не вилазять з чужої третини поля. Перший дзвіночок пролунав на 41-й хвилині після удару Крооса метрів з 24-х у ліву дев'ятку – Пікок-Фаррел спіймав м'яч, однак вже через дві хвилини йому довелося виймати "круглого" із сітки. Все почалося з прострілу Хектора на лінію воротарського: Гнабрі до м'яча не дотягнувся, а Горецка в останній момент зумів підправити його у дальній кут – м'яч рикошетом від стійки влетів у ворота! 1:2! Саме з таким рахунком команди пішли на перерву.

Adidas випустив форму збірної Німеччини з помилками у прізвищах

Не встигли телекоментатори прочитати стартові склади на другий тайм, як Німеччина забила третій гол. Відзначився Гнабрі: Клостерманн прийняв класну передачу на хід по флангу з центру поля, після чого прострілив на нападника Баварії – той же потужно пробив точно у дальній нижній кут! Цей епізод задав дух всьому тайму.

Німці продовжили облогу воріт Північної Ірландії: на 52-й хвилині з дистанції під ліву стійку потужно вистрілив Кроос (Пікок-Фаррел парирував), на 54-й Клостерманн зблизька влучив у зовнішню сторону сітки, на 58-й Гнабрі головою замкнув подачу з лівого флангу (повз правий кут), а на 59-й рикошет після прострілу Гюндогана підправив м'яч під ближній каркас – Пікок-Фаррел спіймав сферу. Зрештою, на 60-й Брандт виконав розрізну передачу на лівий край штрафного, а Гнабрі прийняв її, обійшов захисника та з гострого кута відправив м'яч під дальню стійку – 4:1!

Саутгейт назвав фаворитів майбутнього Євро-2020

На цьому можна було б і зупинитися. Північна Ірландія вже відверто здалася, але підопічні Йоахіма Льова і не думали про помилування. Вже за дві хвилини після голу Гнабрі Джан потужно пробив з дальньої дистанції (трохи неточно), а на 73-й, після низки замін з боку обох головних тренерів, прилетів п'ятий гол – це Горецка вистрілив з півкола перед штрафним у лівий нижній кут. 5:1. Лише після цього господарі почали період догравання поєдинку, хоча до 80-х хвилин пройшло кілька неточних дальніх ударів. Північна Ірландія навіть отримала змогу огризнутися низкою кросів, але не більше.

Ендшпіль поєдинку пройшов за повного контролю гри з боку футболістів збірної Німеччини, але цікавих моментів практично не виникало. У основний час можна згадати хіба що неточне замикання прострілу Амірі у виконанні Сердара, але вже у компенсований німці забили шостий м'яч: Брандт отримав передачу від Крооса на хід у штрафний, після чого пробив у дальню дев'ятку – 6:1. Саме з таким рахунком і завершився матч у Франкфурті.

Уельс вийшов на Євро-2020 після перемоги над Угорщиною, Нідерланди, ймовірно, зіграють з Україною у фінальній частині

Таким чином, Німеччина набрала 21 очко, завершивши відбір до Євро-2020 на першому місці групи С. Другу позицію обіймають Нідерланди з 19 заліковими балами у активі, а Північна Ірландія залишилась третьою, маючи всього 14 набраних пунктів.

Північна Ірландія потрапила під справжню збірну Німеччини

Команді Майкла О'Ніла не пощастило опинитися у групі з Нідерландами та Німеччиною, але вона боролася до останнього, вигравши усі матчі проти аутсайдерів і давши бій в усіх поєдинках з грандами – у голландців відібрали очки вдома, а з німцями "айрішам" вдався агресивний перший тайм. Саме тому Бундестім не могла відноситись до "зелених" зверхньо. Північна Ірландія – дуже міцний горішок.

Тим паче, що Манншафт перебуває на стадії зміни поколінь та частих експериментів, які створили йому дуже багато проблем. Нинішня збірна Німеччини вважається командою, проти якої можна і потрібно грати сміливо – її гравці легко втрачають концентрацію та багато помиляються під тиском. Гол Сміта на 7-й хвилині поєдинку у Франкфурті, здавалося б, лише підтвердив цю тезу, однак цього разу британці зустріли іншу Німеччину. Справжню Німеччину. Ту, яку Лінекер описав у своїй знаменитій фразі про футбол і 22-х футболістів.

Підопічні Йоахіма Льова контролювали хід зустрічі з першої та до останньої хвилини, допустивши лічену кількість помилок в обороні – для їхнього переліку вистачить пальців однієї руки. Німці анітрохи не знітилися після несподіваного пропущеного голу на старті зустрічі, добряче притиснувши суперника у відповідь і не зупиняючись навіть після п'ятого забитого м'яча.

Манншафт домінував на кожному клаптику поля за всіма показниками: 22:7 за пострілами по воротах (11:1 – у площину), 844:311 за передачами (14:3 – за пасами під удар), 92:77 за відсотком їх точності, 21:10 за виграними верховими єдиноборствами, 74% володіння м'ячем, 1005 дотиків, 40% гри на чужій третині поля (це аномально багато) – ну, і шість голів. Найбільш яскраво кошмар, який пережили ірландці, символізує теплова карта матчу – найбільш червона зона активності гостей зафіксована у їхньому ж штрафному.

Саме так і має грати збірна Німеччини проти середніх чи кризових колективів. Бундестім не залишила гостям жодного шансу, влаштувавши жорстокий погром доволі міцній команді – звісно, це всього лише Північна Ірландія, а не Франція чи Нідерланди, однак від Манншафту у матчах проти подібних суперників очікують саме 6:1. Подібного вболівальники вже давно не бачили.

Гнабрі виростає у зірку першої величини

Найкращим футболістом матчу за усіма рейтингами прогнозовано став Серж Гнабрі, який оформив хет-трик і став причетним до першого голу Горецки (він не замкнув простріл Хектора, але потягнув за собою захисника). Втім, тут більш вражаючою була не кількість забитих м'ячів, а якість і легкість, з якою нападник Баварії їх забивав. Шикарний постріл з розвороту в дев'ятку, класні обіграші на дриблінгу та удари з гострого кута – Гнабрі грав дуже ефектно.

Можна подумати, що це просто хороший вечір, але насправді Гнабрі з легкістю забиває дуже красиві та складні голи вже давно. Найкрасивіші з них він поклав аргентинцям у товариській зустрічі та голландцям у цьогорічному відборі до Євро-2020. Як йому взагалі вдається подібне? Той, хто пам'ятає Гнабрі в Арсеналі та Вердері, па'мятає його хорошу гру в півзахисті та якісний дальній удар, але не фантастичну пластику та роботу в один-два дотики у штрафному.

Втім, якість якістю, але кількість також важлива. З нею у Гнабрі повний порядок: крім трьох голів, у матчі проти Північної Ірландії Серж виконав ще три удари по воротах – лише один з них пройшов не в площину (не дуже високий нападник пробивав головою в темп повз правий кут). Також на його рахунку 44 передачі (42 точні), 1 обіграш на дриблінгу (перед третім забитим м'ячем) та 1 перехоплення. Крім того, Гнабрі оновив великий рекорд: він став першим за 50 років німецьким футболістом, якому вдалося забити 13 голів у 13 матчах за збірну – востаннє подібне досягнення підкорювалося... Герду Мюллеру!

Гнабрі вже зараз беззаперечно основний і в Баварії, і в збірній. З такими швидкісними характеристиками, пластичністю та вмінням працювати як з глибини, так і в штрафному, Гнабрі виросте у футболіста екстра-класу. Власне, він вже такий (інші в Мюнхені не грають), але мова може йти про більше – наприклад, про трофеї на кшталт Золотого м'яча.

Звісно, в 22 роки у першому по-справжньому топовому сезоні про це думати зарано, але той же Мбаппе не так давно перебував у схожому статусі гнучкого і забивного проспекта – зараз же він суперзірковий чемпіон світу. Гнабрі яскравий, забивний і вже б'є історичні рекорди – потрібно просто не зупинятися.

Нідерланди – більш зручний суперник для України, ніж Німеччина

Внаслідок прогресивних рішень УЄФА розібратися у відборі на чемпіонат Європи можна лише з калькулятором і Александром Чеферіном поруч, але один факт точно відомий – нашим суперником по групі на Євро-2020 стануть Нідерланди. Якби Північна Ірландія відібрали очки у Франкфурті, то ми б грали з німцями. Словом, вибір у збірної України стояв між варіантами "погано" і "дуже погано". Матч на Коммерцбанк-Арені яскраво продемонстрував, чому з Бундестім нам краще не перетинатися.

По-перше, підопічні Йоггі Льова дуже переконливо провели останні поєдинки у відборі, розгромивши Естонію, Білорусь та Північну Ірландію із сумарним рахунком 13:1 – прямо зараз це саме та стереотипна збірна із цитати Лінекера, проти якої, здається, немає прийому. Так, Україна сильніша за всі вищеназвані колективи, а до літа багато що може змінитися, однак існує й інша проблема – гра у Мюнхені. Тягатися зі стабільними німцями в їхній неприступній фортеці "жовто-синім" не з руки. Ми жодного разу в історії не перемагали цю збірну.

Нідерланди – варіант не набагато кращий, однак завершення відбору команда Роналда Кумана провела не дуже-то й круто. Північна Ірландія в Амстердамі вигравала аж до 80-ї хвилини, а у Белфасті розписала нульову нічию при незабитому пенальті. З білорусами голландці зіграли впевненіше, а Естонію в останньому турі взагалі знищили, однак загалом "ораньє" виглядають топ-колективом, який занадто багато дозволяє своїм суперникам. Багато вболівальників у голландських соцмережах нині критикують тренерський штаб – та й у таборі збірної ніякої ейфорії у висловлюваннях не помітно.

Звісно, за наступні 7 місяців ситуація буде змінюватися по декілька разів, а у Німеччини при цьому достатньо власних проблем. Поки що ми можемо говорити лише про теорію, але якби матч Євро-2020 стався вже за два-три тижні, то набагато краще було б зустрітися саме з Нідерландами. Німеччина прямо зараз занадто швидко повертає реноме команди, яка не відпускає свого.

"Ми – у повній дупі. Пора звідти вибиратися". Улі Хьонесс вижив в авіакатастрофі, відсидів у тюрмі та тролить Росію