УКР РУС

Наполі втримав перемогу над Ювентусом: провал туринців, передчасна радість "Партенопеї", перформанс Інсіньє та Роналду

27 січня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Центральний матч 21-го туру італійської Серії А завершився несподіваною поразкою Ювентуса у Неаполі.

Матч, примітний повернення Гонсало Ігуаїна та Мауріціо Саррі на Сан Паоло, розпочався з проклять фанатів на адресу "зрадників" та атак Наполі – перший постріл по воротах господарі завдали вже на 3-й хвилині (Фабіан Руїс вистрілив з дистанції повз правий кут). Неаполітанці не віддавали ініціативу до самої перерви, однак загалом перший тайм пройшов у помірному темпі з невеликою кількістю гостроти. До перерви команди провели всього шість ударів по воротах (чотири у "Партенопеї", два – у "Старої синьйори").

"Саррі – горбатий покидьок", – фанати Наполі приготували образливий банер для тренера Ювентуса

Накращі можливості для взяття воріт Щенсного змарнували Руй та Мілік. Перший кілька разів замикав подачі неточними ударами головою з класних позицій, а другий на 19-й хвилині вистрілив метрів з 22-х – над ближньою дев'яткою! Зі складу туринців по воротах бив лише Роналду, але жоден з двох його ударів не влучив у площину. Також у штрафному неаполітанців падали Алекс Сандро та Дибала, але в обох випадках епізоди на пенальті не тягнули. Зрештою, в обопільній боротьбі перший тайм завершився без голів.

Наполі – Ювентус: онлайн-трансляція матчу Серії А – як це було

Початок другого тайму подарував в рази більше цікавих подій. Так, на 48-й хвилині Маріо Руй пройшов метрів 30, обігравши П'яніча й Матюйді, після чого пробив повз лівий кут. За цим моментом П'яніч попросив заміну (потягнув м'яз) – на полі з'явився Рабйо. На 53-й же туринці провели атаку, завершивши її голом: Ігуаїн увірвався на лівий край штрафного та викотив поперечний пас на Дибалу, а той у дотик вистрілив у стійку – Роналду добив м'яч у порожні ворота, але лайнсмен вже тримав прапорець. Гонсало опинився у офсайді.

Було помітно, що обидві команди націлились на перемогу. Темп піднявся, і вже на 62-й хвилині Ювентус міг відкривати рахунок: Дибала та Роналду розігнали контратаку з пасом на правий край штрафного, звідки бив Ігуаїн – Мерет врятував Наполі! Відповідь господарів шокувала туринців: Інсіньє на 63-й наважився на дальній удар, Щенсни парирував його у бік, однак на м'ячі опинився Зєлінскі – Пйотр тут же переправив сферу у сітку. 1:0! Втім, вже на 68-й хвилині після подачі зі стандарту та скидки Роналду міг забивати Ігуаїн. Мерет випередив аргентинця буквально на мить.

Райола дав чіткий сигнал фанатам Ювентуса щодо можливого повернення Погба

На 70-й хвилині футболісти Наполі апелювали до арбітра на предмет гри рукою у штрафному Ювентуса – м'яч влучив у Куадрадо після відскоку від Зєлінскі, але суддя відмовився призначати пенальті. Мауріціо Саррі, однак, відреагував на агресію "Партенопеї", знявши з гри Дибалу та Матюйді й кинувши у бій Дугласа Косту з Бернардескі. Дженнаро Гаттузо, в свою чергу, випустив на поле Лосано, але подвоїти перевагу господарів на 70-х хвилинах міг не Ірвінг, а Інсіньє – Лоренцо на 76-й хвилині вистрілив у падінні через себе. Вище воріт.

Ендшпіль зустрічі не віщував нічого небезпечного. Команди працювали в помірному темпі, але якщо у Наполі проходили хоч якісь атаки з ударами (Руїс стріляв з дистанції повз ворота), то у Юве нічого не виходило. Зрештою, господарі покарали суперника за пасивність на 86-й хвилині: Кальєхон прийняв неточний удар-простріл від Міліка на правому краю штрафного й вирізав подачу на лівий – звідти удар з розвороту завдав Інсіньє. Точно у ближню дев'ятку!

Де Лаурентіс розчарувався в Гаттузо – президент Наполі хоче повернути Анчелотті

Втім, вже на 90-й Роналду відквитав один гол: Бентанкур віддав лонгбол у зону між захисниками, а Кріштіану, скориставшись їх неуважністю, прийняв м'яч і переграв Мерета – 2:1. Туринці прогнозовано пішли на фінальний штурм, ледь не відігравшись на 90+4-й хвилині внаслідок удару Ігуаїні з центру штрафного у падінні через себе. Мерет спіймав сферу, а арбітр дав фінальний свисток. Наполі тріумфує!

Таким чином, Ювентус не зміг відірватися від Інтера на відстань двох перемог, залишившись на першій позиції з 51 очком у активі. Наполі, набравши 27 залікових балів, піднявся на десяту сходинку.

Ювентус тотально провалився

Перед цим матчем все сходилося на користь Ювентуса. Туринці у новому році виграли п'ять матчів із загальним рахунком 15:3, розтрощивши Кальярі й двічі перегравши Рому – причому в Кубку римлянам закотили три голи за тайм. Наполі ж останній домашній матч вигравав ще у жовтні, з того часу розписавши дві нічиї та чотири поразки. Загалом же під керівництвом Дженнаро Гаттузо неаполітанці програли в чотирьох із семи поєдинків, хоча й вибили Лаціо з Кубку. Довершувала картину осічка Інтера у поточному турі.

Ювентус просто зобов'язаний був взяти три очки й йти у відрив, але вийшов тотальний пшик. У першому таймі підопічні Мауріціо Саррі завдали всього два удари, жодного разу не влучивши у площину – подібного в поточному сезоні з туринцями не траплялося. По перерві стало веселіше, але по-справжньому гольовий момент створити вдалося лише раз (удар Ігуаїна на 62-й хвилині). Роналду забивав внаслідок дурної помилки захисників, а скасований м'яч не був наслідком міліметрового офсайду (Ігуаїна дійсно залишили далеко за спиною). Безпорадність Ювентуса прекрасно характеризується показником xG та статистикою ударів – 0,65 та 15:8 відповідно.

Команда явно не награла на перемогу й поступилася по ділу. Частково провал можна пояснити травмами – вилетіли всі праві фулбеки та два топ-центрбеки, отримав пошкодження П'яніч, а Дуглас Коста ще не до кінця відновився. Як наслідок, на правому фланзі оборони грав вінгер Куадрадо, а потім йому в допомогу відправився ще й Бернардескі (він явно не в формі). 48% атак Наполі, включно з гольовою, пройшли саме через цей край. Без П'яніча ж несподівано розсипався контроль центру поля.

Втім, у Наполі також були великі кадрові проблеми (Мертенс, Кулібалі, Гулям, Аллан), та й загалом "Партенопеї" явно перебувають не у найкращій своїй формі. Ювентус же навіть з купою травмованих мав фантастичні можливості для підсилення гри й загалом переповнений зірками. І туринці все одно програли – бездумно, безвольно й по всім статтям. І все це сталося після фантастичного матчу з Ромою. Shame.

Наполі зарано радіти

Неаполітанці здивували не стільки перемогою (забивати там завжди було кому), скільки загальним порядком. Команда Дженнаро Гаттузо прекрасно пресингувала з перших хвилин, правильно визначивши ключові точки Юве – так, П'яніча жорстко накривали одразу на м'ячі, внаслідок чого Демме сів на жовту картку, а гості заробили кілька штрафних. Втім, фоли були проведені аж у центрі або далеко на фланзі, а Міралем зламався внаслідок гонитви за Руєм, який несподівано змістився в центр.

Також господарі тиснули зліва, використовуючи відсутність оборонних навичок у Куадрадо й хорошу швидкість/дриблінг/удар Руя, Зєлінскі та Інсіньє. Маріо завдав найнебезпечнішого удару до перерви та опосередковано став причиною травми П'яніча, а Пйотр та Лоренцо забили голи – причому перший при добиванні вискочив з-за спини Куадрадо, а другий звільнився з-під його опіки завдяки грамотному зміщенню Міліка. Хуан відпустив капітана Наполі й не зміг нормально накрити Арека.

Загалом, неаполітанці гарно тримали центр поля, що дозволило діяти з позиції сили. Портал Understat нарахував їм аж 1,27 xG – вдвічі більший, ніж у Ювентуса, що перегукується зі статистикою ударів. Наполі справедливо святкував перемогу, але радіти зарано – проблем у команди занадто багато. Про це на післяматчевій прес-конференції говорив і сам Гаттузо, нагадавши про шокуючий винос від Фіорентини й індивідуальні помилки в обороні.

Гол Ювентуса став уособленням крихкості захисту Наполі – Бентанкур просто запустив м'яч уперед від безнадії й неочікувано видав гольовий пас у щілину між Руєм та Ді Лоренцо. Так, Кріштіану класно прискорився, а передача дійсно вийшла ідеальною, однак допускати такий простий гол команда рівня Наполі немає права. Тим паче, коли оборону особливо й не напружували. Фіорентина, до речі, роздягала захист "Партенопеї" у схожому стилі – довгі передачі за спину, відкриття зон між захисниками, сміливі ривки у штрафний. Захист неаполітанців тріщить по швах.

Подібні помилки говорять про відсутність збалансованої системи оборони. Втім, атака також не вражає: хоч команда й сильно перестріляла Ювентус за ударами, але за моментами перевага не така вже й велика – по суті, крім самих голів на статус гольового епізоду претендував лише дальній постріл Руя. Ну, нехай ще буде замикання Міліка з кутового. Так, неаполітанці доволі часто виходили на хороші позиції в штрафному, але до небезпечного пострілу справа доходила рідко. Наполі переміг заслужено, однак нічия 0:0 чи 1:1 також виглядала б логічно.

Загалом, важко сказати, в чому Наполі додав при Дженнаро Гаттузо – команда грає дуже натужно, а якоїсь сталої ідеї непомітно. Саме тому можна очікувати нових факапів "Партенопеї", а там і відставка Ріно не за горами. Поки що все йде до саме до цього, хоча в Мілані молодий коуч кілька разів круто виправляв ситуацію. Лише час покаже, наскільки Гаттузо крутий тренер Наполі, але прямо зараз тіфозі потрібно міцно зжати кулаки й зуби. Попереду непростий шлях.

Інсіньє та Роналду on fire

Лоренцо та Кріштіану виправдали звання лідерів своїх команд. Зокрема, Інсіньє став причетним до обох голів, класно вистріливши з дистанції перед першим і шикарно поклавши другий. Для нього це дуже важливо: капітан Наполі жахливо провів перше коло, переставши забивати за клуб з кінця жовтня, а асистувати – з початку листопада. Останній гол у минулому році він провів 15 листопада у ворота збірної Боснії та Герцеговини, однак у 2020-му справи Лоренцо пішли вгору – у нього чотири м'ячі в чотирьох останніх матчах (два Перуджі, по одному Лаціо та Ювентусу). Крім того, портал Whoscored визнав його MVP зустрічі вперше за три місяці.

Втім, не тільки голами відзначився Інсіньє у матчі з Ювентусом. В його активі чотири передачі під удар партнерам та два успішних обіграші на дриблінгу (з трьох спроб) – ці показники є найвищими у поєдинку. Загалом, Лоренцо віддав 41 пас із точністю в 91%, а також непогано відборовся – при невеличких габаритах капітан Наполі виграв чотири з восьми єдиноборств. Найяскравішим його епізодом у зустрічі став прорив на 80-й хвилині, коли Інсіньє красиво переграв Бернардескі та Куадрадо й змусив де Лігта хапати вінгера руками. Круто!

Роналду не відставав, ставши єдиним футболістом Ювентуса, до якого не може бути питань. В першу чергу, легенду варто відзначити за гол: Кріш проявив просто блискуче відчуття моменту й шикарні швидкісні характеристики, на ривку "зробивши" двох молодих захисників і випередивши голкіпера – до речі, португальцю в лютому стукне 35 років. В його віці деякі українські зірки спиваються й переходять хіба що на Ютуб, спостерігаючи за 12-м голом Роналду у восьмому матчі Серії А поспіль. Конкретно у 2020-му в його активі 8 м'ячів. Таких цифр у новому році немає у жодного форварда з топ-ліг Європи.

Втім, Кріштіану варто відзначити не тільки за голи. Так, він став єдиним футболістом Ювентуса, який пробивав по воротах Мерета у першому таймі, а в другому КР7 зіграв на добиванні після влучання Дибали у стійку (нехай і внаслідок офсайду). Також Роналду вивів на ударну позицію Ігуаїна під час найкращого моменту туринців у матчі на 62-й хвилині. Крім того, в його активі два успішних обіграші на дриблінгу (з трьох спроб) та два виграних верхових єдиноборства (з двох). Словом, Роналду дуже старався, за що й був винагороджений.

Ювентус вийшов у півфінал Кубка Італії, перегравши Рому: перемога Сарріболу, гольова машина Роналду та топ-гра Буффона