УКР РУС

Манчестер Сіті без Зінченка переміг Динамо Загреб: хорвати дивом уникнули долі Шахтаря, а Менді не стрибнув вище голови

2 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 2-го туру групового етапу Ліги чемпіонів Динамо Загреб зазнало виїзної поразки від Манчестер Сіті.

Пеп Гвардіола перед матчем традиційно виражав компліменти хорватам, але стартовий склад Сіті на поєдинок проти загребського Динамо ілюстрував істинне відношення каталонця до суперника. В запасі залишились Стерлінг, Жезус, Вокер, а Зінченко взагалі не потрапив до заявки – замість нього вийшов Менді. Звісно, "містяни" грали не другим складом, але ротація лідерів натякала на бажання взяти гостей "малою кров'ю".

Щоправда, вже на 2-й хвилині господарі могли понести втрати після жорсткого підкату в ноги Родрі – на поле навіть винесли ноші, але іспанець продовжив гру. Таким чином Динамо дало зрозуміти, що збирається грати максимально щільно і жорстко, однак Манчестер Сіті це не змусило занервувати. "Містяни" швидко захопили ініціативу й почали розривати загребців ефектними комбінаціями в їхньому штрафному, перед своїми воротами не давши створити практично нічого. Динамівці змушені були оборонятися протягом всього першого тайму.

Сіті почав створювати моменти в другій його третині. Так, на 13-й хвилині мав забивати Агуеро, якого вивели віч-на-віч з Ліваковічем, однак голкіпер загнав аргентинця у глухий кут і відбив його удар. Після цього сталося добивання Бернарду Сілви з-за меж штрафного – вище воріт. На 16-й португальцю знову не пощастило, адже при ударі по воротах метрів з 14-ти м'яч зрізався з його ноги. Продовжував мазати і Агуеро, який на 20-й хвилині прийняв передачу в карному майданчику, відклеївся від Ділавера й потужно пробив з близкої дистанції – над поперечиною!

Гвардіола: Я не покінчу життя самогубством, якщо не виграю Лігу чемпіонів з Манчестер Сіті

На 21-й марнотратство "містян" могли покарати з кутового, який замкнули ударом з відскоком від газону, однак спочатку Едерсон спіймав м'яч, а потім господарі вилетіли в контратаку з пострілом Гюндогана метрів з 18-ти у поперечину. В наступній же атаці Давід Сілва ударом з центру штрафного в дальній нижній кут замкнув передачу Менді (її трішки підправив Агуеро), але м'яч розминувся з каркасом воріт на лічені сантиметри! На 26-й же хвилині завдяки дотепній грі п'яткою у виконанні Бернарду Сілви Агуеро вдалося забити гол з гострого кута, однак його скасували через гандбол португальця. Серхіо не зупинився, за дві хвилини після цього вивалившись віч-на-віч з Ліваковічем, але й цього разу переграти голкіпера йому не вдалося.

В останні 15 хвилин Динамо заспокоїло матч. Сіті продовжував тримати м'яч і розігрувати комбінації у штрафному на будь-який смак, а на 42-й Давід Сілва навіть претендував на пенальті (який сам же і намалював), однак по-справжньому гольових моментів біля воріт загребців не виникало. Манкуніанці більше гралися, ніж дійсно загострювали ситуацію. Зрештою, на перерву команди пішли без забитих голів.

На старті другого тайму Манчестер Сіті неприємно здивував низькою ефективністю своїх атак. Господарі взагалі не загострювали ситуацію на полі, хоча Динамо Загреб майже всім складом стояв перед власним штрафним. Все, що організували підопічні Гвардіоли в перші 10 хвилин – це низка подач і прострілів, які для кремезних хорватів не становили ніякої небезпеки. Пеп швидко зрозумів проблему, піднявши з лави запасних Стерлінга – це спрацювало практично одразу. Сіті почав створювати моменти.

На 57-й хвилині Рахім вперше опинився у центрі уваги, замкнувши передачу в карний майднчик неточним і слабеньким ударом. На 65-й же після прострілу Давіда Сілви на ближню стійку м'яч в останній момент виніс на кутовий один із захисників. Зрештою, на 66-й після розіграшу корнера стався гол: Родрі із зони перед штрафним віддав своєчасну передачу на лівий край під простріл Марезу, який у дотик з лінії воротарського замкнув Стерлінг – 1:0! На 71-й Рахім міг ще й пенальті заробити, впавши після прориву з лівого флангу, однак і контакт стався до лінії, і Стояновіч в м'яч зіграв. Після цього Сіті трішки пригальмував.

Манчестер Сіті та Арсенал поборються за Едегора

На 70-х хвилинах господарі виглядали активно, але реальних моментів біля воріт Ліваковіча виникало небагато – можна згадати хіба що дальній неточний удар Канселу та замикання кросу у виконанні Агуеро, яке також голом не завершилося. Втім, Серхіо міг відзначитись на 79-й, вивалившись віч-на-віч з голкіпером і пробивши з гострого кута повз праву стійку. На 81-й же у штрафному збили Гюндогана, після чого довго вислуховували кімнату VAR – там повідомили, що пенальті не призначать. Останній реально цікавий момент стався на 86-й хвилині, коли по воротах здалеку вдарив Марез, але він не став проблемою для Ліваковіча.

Втім, перед самим свистком про завершення матчу Манчестер Сіті вдалося довести рахунок до більш прийнятного: Рахім Стерлінг розігнав контратаку та віддав розрізну передачу на Фодена, який зблизився з голкіпером та пробив точно в сітку – 2:0!

Фінальний свисток зафіксував перемогу Манчестер Сіті, який набрав 6 очок і очолив турнірну таблицю групи С. Динамо Загреб з трьома заліковими балами в активі тримається на другій позиції, випереджаючи Шахтар за різницею м'ячів.

Динамо Загреб не перевершує Шахтар

Після розгрому Аталанти на загребське Динамо стали дивитися як на одного з реальних претендентів на вихід із групи – і мова йшла не стільки про очки, скільки про футбол хорватів. Підопічні Ненада Бєліци продемонстрували дуже грунтовну підготовку, тож очікувалося, що на Етіхаді команда, як мінімум, дасть бій. Нічого не вийшло, але до 58-ї хвилини на табло горіли 0:0.

Висновки по грі Динамо в цьому матчі робити дуже важко. При статистиці ударів 19:3 й десяти влучаннях у площину можна впевнено говорити лише про класну форму Ліваковіча: відважний голкіпер тричі рятував після виходів віч-на-віч, хоча переважна більшість його сейвів виявилась доволі простою роботою – пропускати сьогоднішні удари Сіті було неприпустимо.

Щодо загребських захисників, можна констатувати непогану роботу при верховій боротьбі та вразливість при передачах суперника низом. Характерними для цього матчу стали простріли "містян" з флангів, які постійно пропускали далі на партнера – таких простеньких комбінацацій було не менше п'яти, але кожного разу для хорватів вони виявлялися несподіванкою. У другому таймі гості таки підлаштувалися, але перша ж трьохходівка господарів через низ завершилась голом. Перед спаркою Шахтаря проти Динамо така проблема в захисті загребців пробуджує оптимізм.

Карта ключових передач Манчестер Сіті

В атаці просто нічого говорити, адже її не було. В ті рідкісні моменти, коли Сіті дозволяв хорватам перейти на чужу половину поля, вони відчайдушно шукали Оршича – явного лідера команди. В першому таймі йому вдалося зміститися з флангу до лінії штрафного й пробити по воротах – для Динамо це доволі типовий маневр, після якого також може пройти проникна передача. Слід відзначити ще й сміливого Ольмо, який аж 13 разів йшов у обіграш, однак лише тричі йому вдалося пройти суперника. Втім, це не стільки сміливість, скільки відсутність варіантів і деяка відмороженість.

Загалом, цей матч не відкрив ніяких секретів. Динамо Загреб, як і Шахтар, нічого не запропонував Манчестер Сіті й розсипався під тиском – 90 хвилин триматися на своїй третині поля у поєдинку з таким суперником неможливо. Так, хорвати менше пропустили й довше трималися, але це звичайний збіг обставин.

Манчестер Сіті повторив рекорд, який тримався 125 років

Менді не вразив, але Зінченко повинен бути уважним

Зінченка сильно критикували за останні матчі в АПЛ, але більшою мірою це стосувалося оборонної роботи – Олександру бракує швидкісних якостей та захисних навичок. Теоретично, в цьому плані переважає Менді, однак пояснити його появу бажанням посилити надійність в задній лінії важко, адже Динамо Загреб більшу частину матчу сам планував захищатись. В атаці ж більш прямолінійний і швидкий Бен міг допомогти в справі розтягування побудов хорватів – вони грали в три захисники й явно збиралися сідати якомога нижче, а значить перевантаження зон у центрі, характерне для фальшивого фулбека, виглядало необов'язковим.

Евертон – Манчестер Сіті: Едерсон рятує Гвардіолу, Зінченко в складі проблемної оборони, Марез і де Брюйне – маги

Втім, при бажанні українцю могли просто дати завдання діяти ширше й прагматичніше, тож найбільш вірогідними причинами появи Менді в основі й відсутності Зінченка у заявці стали звичайні експерименти та бажання дати відпочинок Олександру. На користь цієї версії також говорить переведення Вокера та Жезуса в запас – з Евертоном вони вийшли в основі.

Нічого нового Пеп Гвардіола від експерименту на лівому фланзі не отримав. Менді зіграв саме так, як від нього й очікувалося – прямолінійно, але дуже напористо. Зокрема, Бенжамен увійшов у топ-3 за кількістю передач (117) та дотиків до м'яча (124) й практично не вилазив із третини поля хорватів. Також він двічі успішно зіграв при відбираннях (у трьох епізодах), чотири рази повертав м'яч і одного разу зіграв на перехопленні. На цьому всі його видатні досягнення завершуються.

З мінусів Менді можна відзначити невелику користь в плані загострення. Основним методом просування м'яча у штрафний з боку Бенжамена були кроси: француз подавав/прострілював аж 13 разів, однак лише двічі його передачі знаходили адресата – і лише одна при цьому влетіла у штрафний. Під удар він викотив всього один пас, а з двох спроб обіграшу один-в-один жодна не стала успішною. По воротах фулбек також не бив, а от за втратами м'яча (20) він перевершив усю команду.

Карта пасів і кросів Менді. Червоним виділені неточні передачі

Радіти цьому зарано, адже статистика Зінченка у матчі з Шахтарем була не кращою: Олександр потрапив у топ-4 за кількістю пасів (78) та перехоплень (3) і у топ-3 за дотиками до м'яча (86), а також виконав 5 повернень і одне відбирання в трьох епізодах. За відсотком точності пасів у нього з Менді рівність (92%), але Зінченко втричі менше втрачав м'яч. Загалом же, головна різниця між цими футболістами криється не у якості, а у функції: українець потрібен для створення варіантів для передач в останній третині поля й контролю гри, а француз – для розтягування оборони й забезпечення домінування на фланзі. Нічого нового у матчі проти Динамо Загреб Менді не продемонстрував, а значить його продовжують розглядати саме в такій ролі.

Плюсом є той факт, що для позиційного футболу Гвардіоли Зінченко є більш важливим футболістом. Крім того, Менді має неоднозначну репутацію як у клубі, так і в очах самого Пепа, що яскраво продемонстрував один з епізодів у першому таймі – француз у атаці віддав пас супернику, а каталонець встав і схопився за голову. На помилки Олександра тренер завжди реагує стриманіше, навіть приводячи його у приклад за відсутність зацикленості на невдачах.

Втім, матч проти Динамо Загреб також продемонстрував наявність варіантів на лівому фланзі Манчестер Сіті, а також зафіксував творчі пошуки Гвардіоли. Поки що позиції Зінченка сильні, але варто не забувати про те, що на лавці є не тільки Менді, а й Анхеліньйо. Колись українець, як і аргентинець, пройшов хрещення орендами й сидінням під Делфом, якому, здавалося, нічого не загрожує – втім, буквально за півроку основним став наш футболіст. Тепер же Олександр повинен робити висновки, не давши історії зробити переворот.

"Зінченко – велика проблема для Сіті". Евертон вичавив з українця всі соки, тренери "підставили", фани спалахнули гнівом