УКР РУС

Ліверпуль – Баварія: нервова нічия, яка не визначила фаворита, індивідуальний перфоменс Хендерсона та Хаві Мартінеса

20 лютого 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Ліверпуль та Баварія у першому матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів розійшлися без голів.

Ліга чемпіонів УЄФА 2018/2019, 1/8 фіналу

Ліверпуль – Баварія – 0:0

Ліверпуль – Баварія – 0:0 – відеоогляд матчу

Центральний матч 1/8 фіналу ЛЧ розпочався досить нервово. Команди боялись один одного та допускали велику кількість елементарних помилок: так, Баварія могла цілу хвилину катати м'яч у власному штрафному, не знаючи, як почати атаку, а Ліверпуль регулярно програвав підбирання. Втім, до 10-ї хвилини план на гру команд став зрозумілим: мерсисайдці збиралися діяти від контратак, а мюнхенці зробили ставки на флангові прориви та стандарти.

Приблизно в цей час гра почала розкриватися й пішли перші моменти.

ХРОНОЛОГІЯ МАТЧУ

  • 12' Салах зачепився за закидання з глибини у штрафний та пробив з близької відстані - легенько й прямо в Нойєра! Проспали ривок Мохаммеда Зюле та Кімміх!
    13' Баварія провела атаку у відповідь та завершила її прострілом з правого флангу. Матіп опинився першим на м'ячі та вирішив вибити його на кутовий, але влучив прямо в Аліссона!
    16' Мане завершив швидку контратаку Ліверпуля ударом з лінії штрафного повз ближній нижній кут, а Баварія у відповідь скористалася помилкою мерсисайдців перед власними воротами - Коман пробив з лівого краю штрафного в сітку із зовнішнього боку!
    23' Ліверпуль заробив штрафний, але подача з нього до загострення не призвела. Втім, у атаці другим темпом подачу Александра-Арнольда на дальній штанзі ударом головою замкнув Салах - м'яч пройшов поруч з воротами!

Ліверпуль – Баварія: онлайн-трансляція матчу 1/8 фіналу Ліги чемпіонів – як це було

Середина першого тайму вийшла дещо жованою, з великою кількістю позиційної та контактної боротьби. Вистачало і фолів: наприклад, Йозуа Кімміх отримав жовту картку й дискваліфікацію на матч-відповідь у Мюнхені, а потім ще й невеличке пошкодження – щоправда, поле захисник не покинув. Втім, без моментів у цей період гри не обійшлося: так, на 33-й хвилині Мане уникнув офсайду, зловив відскок після удару Кейта та, опинившись перед Нойєром, пробив повз дальній кут. Баварія також могла відзначитись, але дальній удар Гнабрі та тичок у виконанні Лєвандовскі взяв Аліссон.

Лєвандовскі: Вболівальники Ліверпуля мене мотивуватимуть

Кінцівка першої половини гри залишилась за Ліверпулем, який провів серію дуже небезпечних контратак. На 41-й хвилині Фірміно красиво обігрався з Салахом (той віддав пас п'яткою) на лівому краю штрафного та прострілив на Матіпа, який з меж воротарського замкнув повз ближній кут. На 44-й красива стіночка Фірміно з Салахом завершилась вриванням Роберто на правий край та подачею з гострого кута на дальню штангу в напрямі Мане, але той не зміг зачепитися за пас. Вже у компенсований час Садьйо не встиг до м'яча після прострілу з правого флангу – Нойєр накрив сферу майже на лінії воріт!

Перша половина другого тайму знову виявилася нервовою, але, на відміну від першого, гра не розкручувалася. Моменти у цій частині поєдинку, за виключенням пострілу Гнабрі, не доходили до логічного завершення.

ХРОНОЛОГІЯ МАТЧУ

  • 52' Коман накрутив Вейналдума та прострілив на Лєвандовскі у штрафний, але той під тиском Фабінью не зміг пробити по воротах.
    54' Атака Ліверпуля завершилась передачею на Робертсона на лівий край штрафного. М'яч від ноги Зюле, який летів у підкаті, влучив у Ендрю та відскочив до Салаха, а той з гострого кута спробував пробити у майже порожні ворота. Не вийшло - допустив технічний брак Мохамед.
    59' Гнабрі пробив з дальньої дистанції - м'яч пройшов над дев'яткою! Ух!
    62' Александр-Арнольд прорвався по правому краю штрафного, накрутивши двох захисників, але завершити епізод точним пасом на партнера Трент не зміг.

Середина тайму взагалі розладилася. Команди не могли загострити ситуацію як слід, а коли справа доходила до чогось перспективного, то починалися помилки. Показовим став прохід Салаха на 74-й хвилині – Мо у своєму стилі змістився з правого краю штрафного в його центр, але там несподівано зіткнувся з Вейналдумом. Баварія відповіла двома неточними дальніми ударами у виконанні Гнабрі та Родрігеса, а Ліверпуль провів кілька кутових з жахливими пострілами після атаки другим темпом.

Клопп: Якби не брав участі в матчі з Баварією, то спробував би купити квиток

Футболісти Ліверпуля розуміли, що їхати на Альянц-Арену без голів дуже ризиковано, тому спробували вирвати перемогу на останніх хвилинах. Стандарти успіху мерсисайдцям не приносили, але на 85-й хвилині стався найкращий момент господарів у другому таймі: Мане замкнув простріл з лівого флангу ударом головою в ближній кут – Нойєр врятував Баварію! Після цього мюнхенці стали грати відверто на утримання результату, з великими труднощами виконавши свою задачу успішно. Фінальний свисток зафіксував суху нічию.

Занадто нервовий матч

На післяматчевій прес-конференції Юрген Клопп дав максимально точну оцінку грі своїх підопічних: "Ми самі ускладнили собі життя останньою передачею. Сьогодні багатообіцяючі підходи здулися 10-12 разів. Ми можемо грати краще і повинні грати краще".

Ліверпуль дуже сильно поспішав. Мане опинявся прямо перед голкіпером і без подготовки котив м'яч неточно, або ж взагалі стріляв у падінні через себе в небо; Вейналдум у штрафному перегороджував шлях Салаху, сам єгиптянин замість удару в порожні ворота бив щічкою поперек себе, а Матіп замість акцентованого пострілу з дистанції лупив абикуди. У полі таких непотрібних помилок було ще більше – так, Мохамед Салах допустив аж 8 втрат м'яча, але лише 3 стали наслідком відбирання суперника.

Баварія також нервувала, іноді просто не знаючи, як розпочати атаку від власних воріт – просте закидання вперед було занадто ризикованим. Цікаво, що Мануель Нойєр у цьому матчі зробив 70 дотиків до м'яча, що є його особистим рекордом у ЛЧ. "Якби Баварія була впевнена в своїх силах, у нас би, можливо, було більше простору. Обидві пари центральних захисників багато володіли м'ячем і перекочували його один одному без просування" – Юрген Клопп знову правий у своїх оцінках.

Клопп: Ми знаємо, що для наших вболівальників АПЛ важливіша, ніж Ліга чемпіонів

Обережність Баварії позначилась і на якості моментів – реально претендували на гол лише постріл Комана з близької відстані на 16-й хвилині та дальній удар Гнабрі на 59-й. Атакувальна гра мюнхенців виглядала агресивно тільки у першій половині першого тайму, коли Ліверпуль пропускав флангові атаки; надалі мерсисайдці стали діяти уважніше, а Баварія перейшла до ударів з дистанцій. Було помітно, що гості зацікавлені у логічному завершенні епізодів – контрвипади їм були непотрібні.

Тим не менш, вони відбувалися, що призвело до дискваліфікації Кімміха та серії неприємних епізодів на позиції Зюле – за матч Ніколас не зробив жодного відбору чи перехоплення, а при блокуванні удару Мане зачепив м'яч рукою. В завершенні другого тайму Ніко Ковач вирішив не ризикувати та наказав сушити гру, що також є ознакою побоювання суперника.

Ковач: Ліверпуль найважчий суперник з усіх, які могли нам дістатись

Від матчу Ліверпуля та Баварії очікувалась швидкісна битва могутнього контрпресингу англійців проти німецької машини атак. Світ сподівався на перфоменс найсильнішої пари 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, але отримав хаотичну гру з великою кількістю банальних помилок. Подію дещо врятувала фантастична напруга, яка стояла над "Енфілдом", однак вона вплинула не тільки на фанатів, а й на футболістів.

Хендерсон та Хаві Мартінес дають прикурити

Коли нападники займаються неподобством замість футболу, героями часто стають центрхави. Так сталося і на "Енфілді", де вражаючий поєдинок видали Джордан Хендерсон та Хаві Мартінес. Вони змагаються за звання найкращого гравця матчу навіть на аналітичних порталах – Whoscored краще оцінив іспанця, а Squawka нагородила вищим балом англійця.

Потужний виступ Хендерсона на фоні всебічної критики капітана виглядає особливо ефектно. Джордан зробив 74 передачі (тільки три гравці на полі мають трохи більше) та виконав один ключовий пас. Це був найкращий пас вечора – метрів на 40 у вільну зону між Кімміхом та Зюле в ногу Салаху, який у падінні пробив у Нойєра. Втім, Хендерсон більше вразив позиційною роботою: 4 відбори, 3 перемоги у верхових єдиноборствах, 6,8% володіння м'ячем – це найвищі показники серед гравців Ліверпуля. Хендерсон був всюди, ніде не провалючись, як і личить капітану великого клубу.

Хаві Мартінес виявився фантастично активною перешкодою на шляху атак господарів. Опорник "рекордмайстерів" виграв 6 повітряних дуелей, провів 16 єдиноборств (9 успішних), 6 перехоплень, заробив на собі 4 фоли, виконав 4 виноси, 2 ключові передачі, 3 спроби відбору (2 вдалі), а також не дав пробити Матіпу з центру штрафного на 80-й хвилині. Саме на невтомності Хаві Мартінеса трималася оборонна система Баварії, яка прогиналася під тиском Ліверпуля, але не ламалася. Справжній топ-клас від іспанця.

Фаворит у парі не визначився

Теоретично дана нічия більш вигідна англійцям, адже в їх склад повернеться Ван Дейк і проти них не гратиме Кімміх. Крім того, "червоним" буде допомагати правило гостьового голу, але є одне але – в чотирьох виїзних матчах 2019 року підопічні Клоппа перемогли лише раз (Брайтон, 0:1), демонструючи дуже важкий футбол. Саме тому Ліверпуль на останніх хвилинах летів уперед, а не старався діяти обережніше.

Втрата Кімміха – страшний удар по обороні Баварії, але в атаці Ніко Ковач зможе розраховувати на підсилення в обличчі Горєцки. "Альянц Арена" також гратиме за мюнхенців, але вона вже не є незламною фортецею – у поточному сезоні тут влаштувала розгром Борусія М, яка дуже схожа з Ліверпулем за стилем. Крім того, обережний футбол Ковача витримав тиск на "Енфілді" великою мірою завдяки марнотратству суперника та ефективній грі опорників; в Бундеслізі його команда також дозволяє проти себе грати будь-кому. З іншого боку, Баварія у першому таймі цілком могла прибити Ліверпуль.

Ліверпуль – Баварія: Шакірі назвав фаворита протистояння

Здебільшого, перед матчем-відповіддю у єврокубках вже зрозуміло, хто фаворит, які у команд вразливості і що вони продемонструють на футбольному полі. Пара Ліверпуль – Баварія була занадто складною для прогнозів, а поєдинок на "Енфілді" практично не дав зачіпок для визначення фаворита. Все вирішиться в Мюнхені.