УКР РУС

Ліверпуль переміг Арсенал і вийшов в 1/4 Кубка ліги: 10 голів як шана традиціям, шикарна молодь, бенефіс Оріджі та Озіла

31 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 1/8 фіналу Кубка англійської ліги Ліверпуль і Арсенал забили по п'ять голів, перш ніж вирішили долю переможця в серії пенальті – в чвертьфінал пройшли мерсисайдці.

Кубок англійської ліги 2019/20, 1/8 фіналу

Ліверпуль – Арсенал – 5:5 (серія пенальті – 5:4)

Голи: Мустафі, 5 (автогол), Мілнер, 43 (пен), Окслейд-Чемберлейн, 57, Оріджі, 62, 90+4 – Торрейра, 19, Мартінеллі, 26, 36, Мейтленд-Найлс, 55, Віллок, 71

Обидва тренери випустили дуже омолоджений склад, хоча в Унаї Емері він був явно міцнішим. У старті мерсисайдців з футболістів основної обойми вийшли тільки Оріджі, Окслейд-Чемберлейн, Мілнер, Гомес і Лаллана, а у лондонців із лідерів з'явилися тільки Бельєрін, який недавно відновився від травми, Озіл (перша гра за місяць), Торрейра, Колашинац і Мустафі – ну, і юна зірка Сака. Словом, англійські гранди серйозно на Кубок ліги не ставили.

Манчестер Сіті без Зінченка здолав Саутгемптон, Лестер та Евертон вийшли до наступного етапу Кубка ліги

Ліверпуль розпочав поєдинок активніше, вирвавшись уперед вже на 5-й хвилині завдяки прострілу Окслейда-Чемберлейна, який у власні ворота зрізав Мустафі. Після цього господарі не зупинилися, а продовжили тиск, ледь не подвоївши перевагу на 11-й після виходу Оріджі віч-на-віч – втім, Дівока у вирішальний момент підвела техніка.

У Арсенала на старті матчу взагалі нічого не виходило, але саме "каноніри" забили другий гол: на 19-й хвилині Озіл викотив передачу з правого краю штрафного в центр на Сака, той пробив у дотик, Келлехер парирував перед собою, а Торрейра тут же зіграв на добиванні – 1:1!

Мерсисайдці вже через дві хвилини могли відновити свою перевагу, однак простріл Оріджі вздовж лінії воротарського на Брюстера в останній момент перехопили захисники Арсенала. Покарання за марнотратство прилетіло доволі швидко: на 26-й хвилині Мейтленд-Найлс виконав передачу з правого краю штрафного на ближню стійку, Торрейра замкнув, Келлехер знову відбив перед собою, а Мартінеллі з метру вколотив м'яч у сітку – 1:2!

Емері визначився з новим капітаном Арсенала

Після цього команди обмінялися низкою швидкісних атак без завершення, а на 35-й хвилині Арсенал несподівано забив третій гол, відібравши "круглого" перед чужим карним майданчиком, розігравши дотепну комбіанцію й завершивши епізод прострілом Сака й точним замиканням Мартінеллі – 1:3! Втім, перемогу святкувати було зарано: вже на 42-й все той же Мартінеллі збив у власному штрафному Елліота, а арбітр Андре Маррінер одразу вказав на "позначку" – Мілнер же з пенальті розвів Мартінеса і м'яч по різних кутах. На перерву команди пішли за рахунку 2:3.

На старті другого тайму команди обмінялися небезпечними моментами: Брюстер на лівому краю карного майданчика прийняв передачу від Окслейда-Чемберлейна й пробив у притірку з ближньою стійкою, а Сака за хвилину вистрілив метрів з 14-ти з рикошетом від Віллока – над поперечиною! Гра продовжила проходити без центру поля, тож було очевидно, що гол Мілнера явно не останній – так воно і сталося.

Мілнер прокоментував можливість продовження контракту з Ліверпулем – угода спливає влітку

На 55-й хвилині Мейтленд-Найлс скористався обрізкою Джеймса, увірвався в штрафний та обіграв Келлехера, однак ледь не випустив м'яч за межі поля; благо, поруч опинився Озіл, який дотепно відкинув сферу під удар Ейнслі у порожні ворота – 2:4! Здавалося, що це перемога, однак через дві хвилини екс-"канонір" Окслейд-Чемберлейн потужним пострілом метрів з 25-ти відправив "круглого" під поперечину – 3:4! На 62-й же Оріджі отримав передачу від Джонса, розвернувся на лінії півкола перед штрафним і бахнув у правий кут, прошивши Мартінеса – 4:4!

Після цього гра пригальмувала хвилин на десять, що й не дивно. Тренери проводили заміни, а команди переводили дух, обмінявшись лише двома моментами: на 67-й Вільямс отримав передачу від Бельєріна й пробив повз ворота, а Вільямс на 69-й відповів ударом з-за меж штрафного в руки Мартінесу.

Після такого розміну Арсенал взяв та й забив п'ятий гол: на 71-й хвилині Віллок повторив шедевр Окслейда-Чеберлейна, протягнувши м'яч через центр і метрів з 25-ти запустивши його під поперечину – 4:5!

Ліверпуль планує грандіозний трансфер – клуб спробує перехопити зіркового німця під носом у конкурента

Лише після цього голу стало очевидно, що команди стомилися. Моментів в останні 20 хвилин практично й не виникало, якщо не згадувати про удар Оріджі з лінії штрафного, який лондонці встигли заблокувати, та низки панічних ситуацій. Здавалося, що Арсенал ось-ось вийде у чвертьфінал Кубка Ліги, але вже у компенсований час Оріджі боковими ножицями замкнув подачу Вільямса – 5:5!

Долю переможця зустрічі мала вирішити серія пенальті. Перші три удари команди виконали влучно, а потім стався постріл Себальйоса, який парирував Келлехер. Як виявилося, ця невдача виявилась вирішальною – футболісти Ліверпуля били точно, що дозволило святкувати перемогу.

Таким чином, мерсисайдці стали чвертьфіналістом Кубка англійської ліги. Жеребкування наступного раунду відбудеться 31-го жовтня.

Класика матчів Ліверпуля та Арсенала

Тільки Ліверпуль з Арсеналом могли розкатати таку феєрію. В якій би формі і в яких складах не грали ці два великих клуби, перестрілка в очній битві без оборони – це та галузь, в якій мерсисайдці та лондонці є експертами. Судіть самі: перед цими 5:5 були 3:3 на Емірейтс в сезоні 2017/18, 3:4 на користь Ліверпуля там же влітку 2016-го і 3:3 на Енфілді взимку того ж року – ну, і рекордні до кубкового вечора 4:4 з Аршавіним та Юсі Бенаюном у 2008-му.

Схоже, рекорду 2008-го судилося впасти саме в цей вечір, адже спогади про ту битву не покидали всі 90 хвилин. І тільки в матчі Ліверпуль – Арсенал на Енфілді могли статися 5:5, адже востаннє на очах "Копа" мерсисайдці пропускали 5+ голів 12 років тому саме від "канонірів" (3:6 у Кубку ліги). Жодна інша команда за останні 66 років не забивала стільки у ворота Ліверпуля в одному поєдинку на його полі.

Ця перестрілка стала найбільшою між клубами АПЛ за останні шість років – востаннє рахунок 5:5 у матчі представників еліти було зафіксовано 19 травня 2013-го, коли зустрічалися Вест Бромвіч і Манчестер Юнайтед. В рамках же Кубка ліги це лише шостий поєдинок в історії, коли обидві команди забили більше п'яти голів, а також найбільша нічия за п'ять років – в 2014-му Дагенхем-енд-Редбрідж розписав 6:6 з Брентфордом.

Найкраще перестрілку Ліверпуля з Арсеналом охарактеризував Юрген Клопп:

Ми припустилися кількох помилок, деякі паси були посередніми. Часом ми грали занадто відкрито. Ми можемо говорити про тактику, але кого це хвилює в такий вечір? Я сподіваюся, що ця гра запам'ятається хлопцям надовго. Я взагалі не зрозумів, що вони створили сьогодні.

Ми також не зрозуміли. Ніхто не зрозумів. І не треба розуміти. Такими поєдинками потрібно насолоджуватись, а потім розказувати про них внукам – хоча, з огляду на результативність Ліверпуля та Арсенала в очних зустрічах, на їх вік випадуть і більші рахунки. Втім, далеко не факт, що вже наступний матч ці команди не завершать аналогічною перестрілкою. Це ж Ліверпуль та Арсенал – як вони можуть жити без трилерів довго?

Оріджі та Озіл просяться в основу

Унаї Емері виставив дуже ослаблений склад, у Ліверпуля взагалі вийшов дитячий садочок, але без зірок у цій грі не обійшлося. Головними з них стали Дівок Оріджі та Месут Озіл, які переживають далеко не найкращі часи в перших командах: бельгієць востаннє з'являвся в основі аж у першому турі АПЛ, а німець до перестрілки на Енфілді провів всього дві офіційних зустрічі – і не можна сказати, що його хтось чекав у старті. Тепер же все змінилося.

Невідомо, чи стане Оріджі великим футболістом Ліверпуля, але своєрідний легендарний статус янгола-охоронця команди він вже точно заробив. Саме Оріджі в минулому сезоні рятував на останній хвилині компенсованого часу в дербі з Евертоном, забивав переможний гол Ньюкаслу за рахунку 2:2, провів перший і четвертий м'яч у камбеці з Барселоною та відзначився вирішальним голом у фіналі ЛЧ. Тепер же на рахунку Дівока ще й дубль Арсеналу з порятунком на 90+4-й хвилині – і що це був за порятунок! На удар боковими ножицями в тій ситуації міг відважитись тільки Оріджі.

Не гірше виглядав і Озіл. Месут покинув поле без голів, однак при цьому виконав елегантний асист та віддав дві передгольові передачі в моментах з першим і третім забитим м'ячем Арсенала. Можна було б сказати, що паси Озіла були простими: перший виявився поперечним, а асист на Мейтленд-Найлса являв собою просте збереження м'яча – так в тому-то й справа, що просте. Просто, але не без "приколу" та в тему, в ногу, в темп – саме так грав німець.

Месут своїми діями придавав Арсеналу топ-клас, якого так не вистачало в останніх матчах АПЛ. Особливо це було помітно при пасі на Сака перед третім голом, коли той п'яткою виконав розрізну передачу на хід під простріл. Німець контролював темп і напрям атак – в нинішній першій команді Арсенала подібного футболіста немає й близько. Так, атакувальний хав часто губиться у важливих поєдинках і взагалі має купу обґрунтованих претензій на свою адресу, але без нього явно не краще. Поки "каноніри" грають на рівні середнячка, такий Озіл їм дуже потрібен.

Молодь Арсенала і Ліверпуля дуже крута

В такому матчі потрібно робити серйозну знижку на клас суперника, але не потрібно й применшувати заслуги молодих футболістів. Той же Мартінеллі з Арсенала прогресує ударними темпами, забивши сім голів при семи появах на полі – статистичний портал Opta називає його найрезультативнішим тінейджером в топ-5 чемпіонатів. На Енфілді, звісно, Габріель зіграв у стилі Селезньова, однак три з чотирьох його ударів по воротах пройшли у площину. В цілому ж, простота його забитих м'ячів не повинна скасовувати хорошу позиційну роботу та високу загальну активність.

18-річний Букайо Сака зараз є стабільним гравцем основної обойми Арсенала – і на Енфілді він довів, що це не просто так. Англійський юніор дуже швидко рухався по полю й правильно відкривався, що дозволило виконати асист на Мартінеллі та стати співавтором першого голу (саме після його удару Торрейра добив м'яч у ворота). Крім того, Сака шикарно працював у єдиноборствах, п'ять разів відібравши м'яч.

Дуже сподобався і Мейтленд-Найлс, який своєю фішкою зробив сміливість і відсутність гальмувань – на рахунку Ейнслі три обіграші один-в-один і гол, в якому ще важливо було зорієнтуватися (в УПЛ, наприклад, навіть при ударах з метру довго вовтузяться з м'ячем). У його партнера Віллока, крім шедевру на 71-й хвилині, були також дві передачі під удар та три відбирання (у шести епізодах). І, знову ж таки, він сподобався своєю швидкістю.

У Ліверпуля, в першу чергу, хочеться виділити Неко Вільямса, адже той відіграв просто блискуче. По-перше, саме він виконав рятівний крос на Оріджі на 90+4-й хвилині; по-друге, він шість разів йшов у обіграш один-в-один (чотири рази – вдало) і вийшов переможцем з усіх чотирьох епізодів з відбиранням – ніхто не переграв Вільямса на дриблінгу. Крім того, на рахунку Неко чотири перехоплення та 11 виграних єдиноборств з 15-ти. Можливо, в позиційній роботі йому ще є над чим працювати, але в тактико-технічному аспекті Вільямс дуже сильний.

Іншим молодим героєм мерсисайдців став 16-річний Елліот. Саме він заробив пенальті на 41-й хвилині – так, Харві намалював його у кращих традиціях Стерлінга, але на те ж він і є форвардом. Швидкий нападник цілком впорався з роллю молодого Салаха, завдавши два постріли по воротах та віддавши три передачі під удар партнерам, а також добряче відпрацювавши у боротьбі – з восьми єдиноборств Елліот виграв шість. Молодець.

Зрештою, потрібно відзначити і юного Келлехера. Так він пропустив п'ять голів, при двох з яких цілком можна було зіграти впевненіше – втім, це лише другий матч 20-річного ірландця в основі Ліверпуля і перший проти топового суперника. Топових сейвів Каумхін у основний час також не робив, але й матч був таким, що в нападників залітало усе – моментів виникало менше, ніж голів. Тим не менш, Келлехер виграв серію пенальті у самого Дані Себальйоса, витягнувши м'яч з-під стійки. Навряд чи після такого Аліссон чи Адріан занервують, але для психології молодого голкіпера Ліверпуля це точно плюс.

Рекордне полювання на "святих", непідступний Анфілд, біля Маліновського заїкнулися про Скудетто – огляд вікенду