УКР РУС

Інтер розписав нічию з Ромою: "відскок" команди Фонсеки, непереконливий матч гравця збірної Австрії та цікаві факти

6 грудня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 15-го туру Серії А Інтер та Рома продемонстрували прекрасний футбол, однак голів так і не забили.

Центральний матч 15-го туру Серії А розпочався досить динамічно. Обидві команди почергово володіли м'ячем, однак на старті першого тайму гострішим виглядав Інтер. Господарі могли відкрити рахунок вже на 6-й хвилині після обрізки Верету перед власним штрафним – Лукаку вирвався віч-на-віч з Міранте та пробив у лівий нижній кут, але голкіпер врятував Рому. "Вовки" одразу огризнулися пострілом Перотті метрів з 22-х – точно в руки Хандановічу.

"Чорна п'ятниця": італійське видання шокувало провокативним анонсом матчу Інтера і Роми – клуби відповіли вигадникам

Поступово римляни почали вирівнювати хід зустрічі, хоча з атаками у Роми довгий час не складалося. Аж на 19-й хвилині гостям вдалося створити по-справжньому гольовий момент: Дзаньоло змістився у штрафний і метрів з 15-ти й вистрілив низом – Хандановіч парирував перед собою, однак одразу ж зафіксував "круглого" у руках. До середини тайму підопічні Паулу Фонсеки вже повністю захопили контроль над м'ячем, довівши володіння до 66%, однак загалом матч був більше про драйв, ніж про гостроту.

В останній третині першого тайму Інтер відвів гру з власної половини поля й створив низку небезпечних епізодів. Так, на 32-й хвилині Лаутаро Мартінес обігрався з Валеро та пробив з меж карного майданчика – трохи неточно. На 37-й пенальті вимагав Бірагі, однак після його падіння у штрафному арбітр наказав грати далі. Найкращий же шанс відзначитись господарі втратили на 44-й хвилині, коли Міранте під час удару від воріт викотив м'яч точно на Лукаку – Ромелу скинув його на Брозовіча, а той з мінімальної дистанції примудрився вистрілити вище воріт.

Лаутаро Мартінес може опинитися в Манчестер Сіті

Старт другого тайму відверто потішив. Вже на перших його секундах Коларов наважився на дальній постріл метрів з 30-ти, однак вийшло неточно; Інтер відповів за дві хвилини вриванням Весіно на правий край штрафного та ударом метрів з восьми у ближній кут – Міранте у блискучому стрибку врятував Рому. На 52-й же Лаутаро пробив з дистанції після передачі все того ж Весіно, але м'яч пролетів над поперечиною – "вовки" моментально огризнулися пострілом Дзаньоло метрів з 18-ти, після якого м'яч рикошетом вилетів на кутовий. Зрештою, після ударної десятихвилинки команди взяли деяку паузу в загостренні гри, хоча матч виглядав дуже динамічно.

У другій половині 60-х хвилин стався черговий спалах у матчі. Перший удар на 65-й хвилині з лінії штрафного завдав Бірагі, спрямувавши м'яч у притірку з лівою стійкою (щоправда, він відбувся після офсайду), а на 68-й шанс вивести Інтер уперед втратив Мартінес – Лаутаро увірвався на правий край карного майданчика й пробив, влучивши у руку Спінаццоли. "Нерадзуррі" вблагали про пенальті, однак "круглий" відскочив у верхню кінцівку від ноги захисника, тож рішення арбітра продовжувати гру було справедливим.

Маротта спрогнозував переможця Серії А 2019/20

Пауло Фонсека у відповідь на ці моменти кинув у бій Джеко, однак нічого, крім періодичної активності навколо чужого штрафного без загострення, "вовки" у середині другого тайму так і не створили. Втім, футболісти Інтера, попри більш наполегливі дії біля чужих воріт, чогось конкретного і небанального також не вигадали. 70-ті хвилини поєдинку відзначились лише фолами, біганиною та відсутністю конкретики в атакувальних діях.

У завершенні зустрічі Інтер більше зробив для того, щоб вирвати перемогу. Зокрема, на 83-й Лукаку ударом головою замикав подачу Бірагі з лівого флангу (неточно), а на 87-й Весіно прострілив на Мартінеса, якому залишалося влучити по воротах метрів з трьох – Рому від пропущеного голу врятував Манчіні. Вже у компенсований час Лаутаро замикав навіс на дальню стійку, але вийшло лише небезпечно скинути м'яч – ніхто не пішов на нього. "Нерадзуррі" атакували до самого фінального свистка, але забити так і не змогли. Нічия.

Екс-гравець Шахтаря викликав захоплення у своєму клубі знанням італійської

Таким чином, Інтер набрав 38 очок і відірвався від Ювентуса на два очки, однак у поточному турі туринці матимуть шанс повернути собі першу позицію. Рома, маючи 29 залікових балів у активі, піднялася на четверту сходинку в турнірній таблиці.

Реалізація Інтера рятує Рому від поразки

Попри нульову нічию, важко назвати поєдинок між Інтером та Ромою таким, що не відповідає статусу центрального в турі. Команди провели веселий матч з атаками у обидва боки, перехопленням ініціативи, ранніми травмами, падіннями арбітра та класними моментами – от тільки по-справжньому гольові епізоди створювали лише "нерадзуррі".

У римлян було всього два удари в площину (по центру) та п'ять загалом – цього критично мало для перемоги над підопічними Антоніо Конте. Статистика очікуваних голів красномовна: 2,08 проти 0,21 на користь міланців. Також Інтер краще пресингував, в середньому дозволяючи супернику зробити не більше 7 передач на власній половині, в той час як Рома дозволяла вдвічі більше. Те ж саме стосується і проникних пасів: у "нерадзуррі" їх було 9, а у "вовків" – всього 5. Все, що продемонструвала Рома – це контроль м'яча, ступінь ефективності якого різко падала в останній третині поля.

Футболісти Інтера можуть звинувачувати у нічиї лише самих себе. Хто ж їм суддя, коли не вдається забити після передачі голкіпера на лінію штрафного в ноги Лукаку чи при ударах Мартінеса та Весіно з меж воротарського? Римляни самі допомагали супернику забити гол, але міланці не скористалися наданим шансом.

Австрійський хавбек Інтера – не проблема для збірної України

У складі Інтера виступає футболіст збірної Австрії, з якою Україні доведеться зіграти на Євро-2020 – Вантеніно Лазаро. Латералю довелося вийти на поле у компенсований до першого тайму час через травму Кандреви, тож для демонстрації своєї форми в нього було трохи більше 45-ти хвилин. В цілому, він провів їх з користю, однак нічого неймовірного австрієць не показав.

В першу чергу, варто відзначити, що обороні наш клієнт практично не допомагав, але це характерно для Інтера – латералі у Антоніо Конте більше працюють на атаку. Тим не менш, Бірагі зліва зробив три відбирання (у чотирьох епізодах), в той час як Лазаро провалився під час єдиної спроби пройти його на дриблінгу (австрійця легко прибрав Джеко). Взагалі, більшість атак Роми проходила саме через його фланг. Також на рахунку Валентіно найбільша кількість фолів (3).

В атаці Лазаро був більш корисним – у нього чотири спроби обіграшу один-в-один (дві вдалі) та одна передача під удар. Втім, статистичний портал Understat оцінив той пас всього у 0,02 xA (очікуваний асист), що й не дивно при скидкі м'яча з флангу на 25 метрів. Більше нічим цікавим Валентіно не запам'ятався.

Мобільний і технічний, але необережний і дещо лінивий футболіст збірної Австрії навряд чи став би проблемою для збірної України на Євро-2020, але в нього є ще більше половини сезону для покращення своєї гри.

Цікаві факти:

– Інтер вперше у сезоні покинув поле без забитих голів.

– Рома могла виграти 401-й виїзний матч у Серії А.

– Інтер та Рома розписали нульову нічию в очній зустрічі вперше за п'ять років, а на Джузеппе Меацца "нерадзуррі" востаннє грали 0:0 з "вовками" аж у 2011-му році.

У чому Маліновський перевершує всіх – українець отримає новий шанс, або Як Аталанта залякує Шахтар 87-річним рекордом