УКР РУС

Хетафе – Барселона: прикра поразка господарів, суперечливий день Мессі та шикарна гра голкіперів

7 січня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Барселона завдяки голам Лео Мессі та Луїса Суареса змогла втримати переможний результат у матчі 18-го туру іспанської Прімери проти Хетафе.

Чемпіонат Іспанії 2018/2019, 18-й тур

Хетафе – Барселона – 1:2

Голи: Мата, 43 – Мессі, 20, Суарес, 39

Матч розпочався не дуже активно, але команди досить швидко розкочегарились. У складі господарів виділялася пара форвардів Мата-Анхель: так, перший вже на 6-й хвилині пробив вище воріт, а на 9-й забив з кількох метрів після подачі з флангу – гол скасували через фол проти Ленгле, хоча там контакт якщо й був, то мінімальний. Анхель скаже своє слово дещо пізніше, а після незарахованого голу грою почав правити Лео Мессі.

Хетафе – Барселона – 1:2 – відео голів та огляд матчу

На 20-й хвилині саме він вивів Барсу уперед, відгукнувшись на високу передачу в штрафний, на ривку протиснувшись між двох центрбеків та обійшовши голкіпера Соріа – залишалося лише забити у порожні ворота, що аргентинець і зробив. У наступній атаці Лео міг оформити асист, однак Дембеле після його розрізного пасу не зміг пробити воротаря з гострого кута. На 26-й капітан Барси створив ще один момент: на дриблінгу він протягнув м'яч у штрафний та віддав на Жорді, той прострілив у спини на Піке, а Жерар у дотик пробив метрів з 10-ти – Соріа врятував Хетафе! Крім Лео, красивим ударом з дистанції міг забити Луїс Суарес, однак м'яч пройшов поруч зі штангою. Зрештою, тиск Барси оформився у другий гол: Мессі виконав подачу зі штрафного, відскок з неї підхопив Суарес, після чого пішов потужний постріл у дотик – 0:2!

Хетафе прокинувся та міг забити на 42-й хвилині, коли м'яч рикошетом від Артура влетів у штангу Барселони. Після цього господарі провели ще один момент – це Анхель з меж карного майданчика пробив вище! Барса натяків не зрозуміла і пропустила під завісу тайму: Анхель прийняв передачу з глибини на правий край штрафного та скинув її на Хайме Мату, а той з кількох метрів розстріляв ворота – 1:2!

Ювентус націлився на Альбу – футболіст не може домовитися з Барселоною

Перша половина другого тайму несподівано пройшла за фантастичного тиску Хетафе. Вже на 49-й хвилині Анхель вискочив під гострим кутом на голкіпера та пробив поруч із дальньою штангою, а на 59-й Маті не вистачило кількох сантиметрів до замикання на ній же. Через хвилину в гру вступив Тер Штеген, парирувавши потужний удар Кабрери головою, але на 67-й після виходу Мати віч-на-віч безсильним був і він – Хайме з меж штрафного не влучив у порожні ворота! У Барси за цей час був лише один посередній постріл Мессі та невдалий штрафний з 20-ти метрів.

В останні 15 хвилин ініціатива поступово стала повертатися до Барселони. На 75-й Мессі міг закрити гру, отримавши передачу від Дембеле та вирвавшись сам-на-сам із Соріа – голкіпер Хетафе витягнув його удар низом! На 83-й Лео шикарно пробив з лінії напівкола перед штрафним, але і тут голкіпер врятував мадридський колектив. Каталонський геній не зміг забити і зі стандарту – метрів з 30-ти він запустив м'яч занадто високо. Хетафе вже не мав сил дотиснути каталонців, тож фінальний свисток зафіксував непросту перемогу гостей.

Хаві, Венгер та Анрі потрапили до списку кандидатів на пост головного тренера Барселони

Таким чином, Барселона набрала 40 очок та відірвалася від другого місця вже на п'ять залікових балів. Хетафе з 25 пунктами залишився на сьомій сходинці в турнірній таблиці.

Хетафе заслужив на нічию

Після цього матчу Ернесто Вальверде буде про що задуматись, адже його підопічні провели дуже суперечливу зустріч. Так, Барселона традиційно створила достатню кількість гольових моментів і за великого бажання могла б знищити Хетафе – це якраз і було продемонстровано у середині першого тайму, коли каталонці забили два голи і не забили мінімум стільки ж. Проблема полягала в тому, що дане бажання то вмикалося, то вимикалося – і Хетафе вдало цим користувався, довго граючи не просто на рівних, а навіть краще.

Цифри також підтверджують рівність. У каталонців майже чотирикратна перевага по загальній кількості передач, однак за всі 93 хвилини гості не змогли переграти сьому команду чемпіонату за пасами в останню третину поля (119:119). Те саме стосується і ударів з меж штрафного (6:6) та воротарського майданчиків (1:1), а найбільше дивують показники ключових передач – Хетафе зробив їх більше (8:6). Крім того, мадридці ефективніше діяли у відборі (16:13).

Екс-гравець Динамо Антунеш став найкращим футболістом Хетафе у грудні

Зрештою, не варто забувати і про скасований гол Хетафе, в якому арбітр, швидше за все, поступився авторитету Барселони – ЗМІ його б розшматували за взяття воріт у момент, коли лежить гравець "блаугранас". Ленгле навряд чи падав від поштовху й цілком вірогідно не встигав би на перехоплення передачі Маті, тож господарі мають право тримати один м'яч "в голові".

Зрештою, сам факт гідного спротиву, героїчних сейвів Тер Штегена та ударів по штангах і порожніх воротах Барси натякає на рівність поєдинку й більшу справедливість нічийного результату. На жаль для мадридців, моменти реалізовано не було – але крутості Хетафе це не відміняє. Це було славне полювання (с).

Суперечливий день для Мессі

До цього матчу Лео тричі грав 6 січня у офіційних зустрічах – і всі їх виграв, загалом забивши шість голів. У поєдинку проти Хетафе він довів кількість забитих 6 січня м'ячів до семи. Крім того, Мессі в четвертий раз поспіль забив перший гол Барселони у новому році, але йому не підкорилися два інші досягнення – 400-й гол у Ла Лізі та 50-й хет-трик у професіональній кар'єрі. Втім, можна не сумніватися, що протягом сезону аргентинець їх оформить.

Лео повинен засмучуватись не тільки через відсутність хет-трику. З Хетафе він завдав 58% від загальної кількості ударів своєї команди по воротах, 5 разів влучав у площину й забив лише 1 гол. За такої шаленої статистики, при виходах один на один та перспективних штрафних даний показник є занадто куцим – тим паче для капітана Барселони. Не вдалося і асистувати, хоча кілька супершансів Лео, фактично, створив власноруч. Великою мірою перспектива порятунку Хетафе трималася саме на низькій результативності Мессі.

Мессі та Суарес відвідали дитячу лікарню – юний фанат каталонців не стримав сліз

6 січня 2019 року не стало найкращим днем для Лео, але воно все одно вийшло вражаючим. Лео діяв шикарно (один лише пас на Дембеле на 22-й хвилині чого коштує) – просто не забив багато. Shit happens.

Голкіпери були найкращими на полі

Якби не старання воротарів, рахунок міг бути тенісним або навіть дворовим. В першу чергу, слід відзначити неймовірного Давіда Соріа, який зробив цілих 6 сейвів та виграв футбольний буліт проти Мессі. У двох пропущених голах його звинувачувати важко, адже з проходом Лео провалилися центрбеки, а удар Суареса був занадто сильним і несподіваним. Крім того, Соріа прекрасно працював ногами: на його рахунку цілих 6 передач в останню третину поля – рівно стільки, скільки у Ракітіча та Артуро Відаля!

У Марка-Андре Тер Штегена роботи було менше, але її значущість така ж висока. Конкретно сейв німець зробив лише на 60-й хвилині, коли довелося рятувати Барселону після удару Кабрери під поперечину з кількох метрів. Голкіпер "блаугранас" більше розкрився у різноманітних напівепізодах – наприклад, він класно діяв на перехопленнях, а також різав кути, змушуючи Анхеля та Мату стріляти по дальніх штангах з невигідних позицій. Крім того, Тер Штеген гарно працював ногами, що є традиційно сильною стороною Марка-Андре. Показовим став момент на 17-й хвилині, коли довелося обробити погану передачу назад і вибивати її під тиском Анхеля – дуже складна ТТД вдалася воротарю "на відмінно", Саме цей спокій і подарував Барсі три очки.