УКР РУС

Динамо – Олександрія: VAR віддав Луческу "борг" за ЛЧ, феномен Гармаша і важка перемога киян перед Суперкубком

18 вересня 2021 Читать на русском

Динамо та Олександрія зустрічалися в рамках 8-го туру УПЛ 2021/22 (1:0). Читайте звіт про матч на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Динамо – Олександрія стартував о 19:30 на НСК Олімпійський. Кияни очолюють турнірну таблицю, вигравши 6 із 7-ми стартових матчів чемпіонату. Лише Інгулець – інша команда з Кіровоградської області – змогла відібрати очки у чинного чемпіона України, втримавши нічию в Києві. Нинішній суперник Динамо приємно дивує на старті сезону. Команда Юрія Гури після 7-ми турів посідала 4-ту позицію, набравши 14 пунктів. Олександрія вже стала автором гучної сенсації на старті сезону, обігравши Шахтар на НСК Олімпійський.

У вівторок Динамо стартувало в Лізі чемпіонів, поділивши очки з Бенфікою в Києві (0:0). Вже 22 вересня "біло-синіх" чекає дуель із Шахтарем за Суперкубок України-2021, яка повинна була відбутися ще в липні, але гру перенесли через участь низки футболістів у чемпіонаті Європи.

Мірча Луческу зробив кілька змін після матчу проти Бенфіки. Георгій Бущан змінив Дениса Бойка у воротах, а замість Олександра Сироти вийшов Артем Шабанов. Микола Шапаренко не потрапив навіть до заявки на гру. Півзахисник отримав пошкодження і ризикує пропустити як поєдинок із Шахтарем, так і зустріч проти Баварії в Лізі чемпіонів. Замість 10-го номера вийшов Андрієвський.

Динамо – Олександрія: онлайн-відеотрансляція матчу УПЛ – репетиція перед дуеллю з Шахтарем за Суперкубок

Вже на 3-й хвилині Динамо могло забивати. Де Пена віддав у штрафний на Циганкова, той пробив у дотик, але Білик вчасно вийшов з воріт і перевів на кутовий. Постріл Андрієвського був вкрай невдалим – значно вище воріт, десь у бік другого ярусу НСК Олімпійський. Олександрія активно йшла у пресинг, намагаючись уникнути притискання до власних воріт, а от вихід в атаку підопічним Гури не вдавався. Кияни легко нейтралізовували всі спроби суперника.

Буяльський пробив з льоту в дотик – чергового шедевру від лідера киян зараз не вийшло, Білик легко забрав м'яч. Знову загострення від Віталія, який ефектно розвернувся і закинув на Циганкова в район дальньої стійки. Віктор у боротьбі з суперником пробив коліном і не влучив. Повне домінування команди Луческу в стартові 15 хвилин.

Неприємне зіткнення Циганкова і Білика у штрафному Олександрії. Обоє залишилися лежати на газоні, але продовжили поєдинок. За кілька хвилин кіпер "жовто-чорних" (хоча сьогодні гості грали в зеленому) знову вступив у гру, відбивши м'яч після удару Шкуріна. Натякали на пенальті кияни, акцентуючи на гру рукою Дришлюка, але м'яч влучив у плече чемпіону світу U-20.

Гринь вийшов на ворота Бущана і програв дуель кіперу Динамо, але лайнсмен зафіксував офсайд. В наступній атаці Третьяков пробив вище воріт, викликавши гнів Бущана на адресу партнерів. Гості посміливішали і пішли у пресинг на чужій половині поля – Миколенко не знайшов нічого кращого, ніж просто вибити в аут. До 30-ї хвилини натиск Динамо поступово зійшов нанівець.

Вболіваємо за улюблену команду в Лізі чемпіонів разом! Збирай друзів, міксуй коктейлі з легендарною Żubrówka та насолоджуйся переглядом топових матчів!
Żubrówka – відкрий легенду! Для тих, хто хоче справжнього! Дізнатись більше про Żubrówka та коктейлі тут.

Знову Андрієвський пробив здалеку. Цього разу значно краще, ніж під час першої спроби, але трохи вище. Відзначимо Шкуріна, який класно скинув на партнера під удар. Потужно приклався Миколенко, але і його удар заблокували. Притисли динамівці ближче до свистка на перерву, але на 41-й хвилині ледь не пропустили. Подача зі штрафного призвела до хаосу у воротарському майданчику. Удару по воротах так і не було, але Шабанов ледь не зрізав у власні.

Буяльський отримав жовту за відмашку від суперника. Тут не витримав вже і Луческу, який влаштував емоційну тираду на адресу арбітра, але забити до перерви киянам цей психологічний хід не допоміг, хоча той же Циганков мав вбивчий шанс. 0:0 після перших 45-ти хвилин. Луческу пішов у роздягальню, не приховуючи невдоволення.

Вимучена перемога киян завдяки VAR у відеоогляді матчу Динамо – Олександрія – 1:0

На другий тайм замість Іллі Шкуріна з'явився Денис Гармаш, офсайд якого і став причиною скасування забитого м'яча Миколи Шапаренка у матчі ЛЧ з Бенфікою. Досвідчений хавбек знову вийшов на позицію центрфорварда. Але перша нагода по перерві була за підопічними Гури – Ковалець вивів Гриня на ударну позицію, проте Сергій трохи не встиг на цей пас.

Знайшов свій момент і Гармаш, який пробив з меж штрафного після пасу від Циганкова. Занадто слабко і без проблем для Білика. Було від чого схопитися за голову. Як і в наступній атаці, яку завершував Циганков. Віце-капітан Динамо вийшов віч-на-віч із Біликом під гострим кутом, але знову програв дуель кіперу. Добивання – знову сейв! Дуже впевнена гра від воротаря Олександрії.

На 68-й хвилині Луческу випустив Караваєва замість Кендзьори і Вітінью замість Де Пени. Дебют бразильця за Динамо. Юрій Гура ввів у гру Сергія Рибалку, який свого часу був одним із лідерів київської команди.

Був момент і біля воріт Бущана. Георгій врятував Динамо після удару Спінеллі. Тут же гості заробили право на штрафний із перспективної позиції за фол Миколенка проти Ковальця. Ледь не привіз пенальті Віталій – майже на лінії. До м'яча підійшов Рибалка, але його навіс не знайшов адресата.

Черговий удар Гармаша у ближній кут потягнув бездоганний сьогодні Білик. Час спливав, а гості трималися, не забуваючи при нагоді вибігати в контратаки. Хоч і без моментів, але таким чином команда Гури вбивала дорогоцінні секунди. Вітінью вперше отримав м'яч у штрафному Олександрії, проте той знову опинився в руках Білика. Удар Миколенка нокаутував Мірошніченка, який ціною власного здоров'я врятував команду. Міг забивати і Вітінью, але не влучив головою з лінії воротарського. Оцінити дебют бразильця складно – так, мав момент, але більше нічим і не запам'ятався. Потрібно багато часу на адаптацію та інтеграцію в команду. Тим більше, що Вітінью не проходив збори.

Здавалося, гості втримають нічию, але на останніх секундах компенсованого часу Динамо подало кутовий, а Сергій Рибалка відверто тримав Гармаша. Дмитро Кривушкін пішов дивитися повтор і призначив пенальті! До м'яча підійшов Віктор Циганков і цього разу таки пробив Білика! Арбітр додав 5 хвилин, але команди переграли аж 13. Гості ще й залишилися в меншості після вилучення Кирюханцева, який не витримав і штовхнув Шабанова. Кривушкін від гріха подалі нарешті дав фінальний свисток.

1:0 – вистраждана перемога киян, які зберегли триочковий відрив від Шахтаря. У середу, 22 вересня, гранди розіграють Суперкубок України-2021.

Магія Гармаша, або VAR забрав – VAR повернув

Кілька днів тому фанати Динамо проклинали VAR. У вівторок відеоповтор відібрав у киян перемогу над Бенфікою у Лізі чемпіонів, угледівши офсайд у Дениса Гармаша. Сьогодні ж саме технології дарують команді Луческу вкрай важкий тріумф вже у матчі УПЛ. Дмитро Кривушкін явно не поставив би пенальті, якби на матчі не було VAR. Саме після перегляду повтору арбітр наважився вказати на позначку за фол Сергія Рибалки проти Дениса Гармаша. Кілька років вони грали пліч-о-пліч у центрі поля Динамо, а сьогодні колишній хавбек "біло-синіх" після виходу на заміну став антигероєм Олександрії.

Чи був пенальті? Думки вболівальників розділилися. З одного боку, таких 11-метрових можна ставити по 5-7 за гру, адже жоден стандарт не обходиться без боротьби і штовханини у штрафному майданчику. Дуже прикро програти матч, отримавши у свої ворота такий 11-метровий на останніх секундах поєдинку. Якби, наприклад, Динамо таким чином програло тій же Бенфіці у Лізі чемпіонів, українці першими б кричали про всесвітню змову.

Але з іншого боку, Кривушкін дотримався букви закону. Контакт був? Був. Відповідно, підстав не призначати пенальті не було. Сфолив – будь добрий, отримай заслужене покарання. Далеко не кожен рефері наважиться поставити такий 11-метровий на 90+6-й хвилині. Так, Олександрію, безумовно, дуже шкода, адже гості заслужено були близькі до другої сенсації, але звинувачувати команда Юрія Гури може лише себе. Рахунок на табло. Саме завдяки подібним перемогам "на зубах" виграються титули.

За іронією долі, пенальті заробив Денис Гармаш. Той, хто відібрав переможний гол у Миколи Шапаренка, забравшись у офсайд на останніх секундах гри з Бенфікою. Та й сьогодні 31-річний хавбек, здавалося, невдало увійшов у гру. Знову кілька разів заліз у положення поза грою та змарнував вбивчий момент, покотивши м'яч у руки кіперу. Але у вирішальний момент саме Гармаш спровокував свого колишнього одноклубника на фатальний фол. Саме Денис став одним із головних героїв важкої перемоги своєї команди.

Так, його купу разів списували. Так, на нього вкрай ризиковано покластися у вирішальний момент, але Денис продовжує доводити, що є важливим для Динамо. Людина-феномен!

Олександрія успішно пережила перебудову

"Жовто-чорні" перед стартом сезону були однією з головних загадок чемпіонату. Команду покинув багаторічний головний тренер Володимир Шаран, а також низка лідерів. Склад Олександрії суттєво оновився, а головним наставником був призначений Юрій Гура, ім'я якого було маловідомим для широкого загалу. Багато хто прогнозував олександрійцям болюче падіння, але наразі ризик себе виправдовує.

Оновлена Олександрія обіграла Шахтар і Зорю, ледь не відібрала очки в Динамо. Так, команді ще бракує стабільності, про що свідчить поразка від Миная і нічия з аутсайдером Львовом. Але вже помітно, що це грамотний і навчений колектив, який має свій ігровий почерк і намагається не відходити від нього навіть у протистояннях із сильним суперником.

Хтось скаже – автобус. Так, можливо, десь і автобус. Але кожен грає, як вміє. У тій же дуелі з Бенфікою атакувального видовища від "біло-синіх" теж не було. За півтора тижня Динамо чекає матч у Мюнхені проти Баварії. Хтось серйозно вважає, що Луческу там обере тактику відкритого футболу? Та буде глуха оборона навіть порівняно з сьогоднішньою Олександрією. Подивившись матч Баварія – Бохум (7:0), за киян стає якщо не не страшно, то, як мінімум, боязко.

Динамо власноруч створило собі проблеми

Безумовно, варто віддати належне як Олександрії в цілому, так і кіперу гостей Олегу Білику, який кілька разів рятував команду. Але підопічні Луческу самі винні у такій валідольній кінцівці. Скільки моментів мав Циганков? Хто заважав Гармашу пробити не в Білика, а в кут?

Та й загалом, попри чималу кількість моментів, до гри Динамо залишаються питання. Той же Андрієвський явно не зміг замінити Шапаренка, якого сьогодні дуже бракувало. Є питання і до Миколенка, який нервував і занадто багато розмовляв з арбітрами. Навіть досвідчені Буяльський із Сидорчуком у кількох епізодах демонстрували дивовижну незіграність. Бракувало і Олександра Сироти – не стільки його самого, скільки вміння почати атаку. Сьогодні це змушений був робити Забарний, адже Шабанов у конструктиві явно не майстер. Чимало браку, обрізок, індивідуальних помилок, нереалізація вбивчих моментів – з Олександрією Динамо провело не найкращий свій матч. Класні команди в Лізі чемпіонів на кшталт Барси чи Баварії такого не пробачать.

Але добре те, що добре закінчується. Принаймні, сьогодні для киян. Попереду в "біло-синіх" насичений графік – Суперкубок проти Шахтаря, Рух в УПЛ, Баварія в ЛЧ і Шахтар вже в чемпіонаті. Роботи у Мірчі Луческу непочатий край.

"Чистесенький гол Динамо скасували": португальські ЗМІ та фанати – про переляк Бенфіки у Києві з порятунком VAR