УКР РУС

ЧС-2018 Бразилія – Бельгія: Азар, де Брюйне та компанія "викидають" останню неєвропейську збірну з турніру

6 липня 2018 Читать на русском

Підопічні Роберто Мартінеса у надзвичайно цікавому матчі несподівано переграли бразильців та вийшли до півфіналу ЧС-2018

Перший момент у грі створила європейська збірна: де Брюйне виграв силову боротьбу у свого партнера по клубу Фернандінью, та пробив, але м'яч пройшов повз ворота. Відповідь бразильців була ще гострішою: після подачі кутового від Неймара Тьягу Сілва мав забивати з двох метрів, але після його дотику м'яч влучив у стійку воріт Куртуа. Бельгійці після цього моменту занервували, і пентакампеони створили ще кілька"пожеж" біля воріт "червоних дияволів".

Бразилія – Бельгія – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Тільки но Бразилія відчула "смак крові" суперника, як бельгійці дуже несподівано відкрили рахунок – це Фернандінью зрізав м'яч у власні ворота після подачі кутового. Бразильці після пропущеного м'яча знову кинулися в атаку, але невдовзі отримали і другий у власні ворота: Лукаку розігнав швидкісну контаратаку Бельгії, віддав класну передачу на де Брюйне, а Кевін потужно пробив у дальній нижній від себе кут воріт.

Фернандінью зрізає м'яч у власні ворота

Пентакампеони відчайдушно летіли вперед, намагаючись забити бодай один гол до перерви, і моменти у підопічних Тіте були, проте впевнено на останньому рубежі грав Куртуа. Європейська збірна під кінець першого тайму заробила перспективний штрафний, після виконання якого Кевіном де Брюйне голкіпер збірної Бразилії ледь витягнув м'яч з-під поперечки власних воріт.

По перерві Тіте посилив атаку "селесао" заміною Вілліана на Фірміно. Форвард Ліверпуля добре увійшов в гру та міг забивати після блискучого прострілу від Марсело, але Боббі не вистачило буквально кількох сантиметрів, щоб вдало підставити ногу перед напівпорожніми воротами. Неймар тим часом продовжував свій особистий хіт-парад симуляцій, намагаючись заробити пенальті, але досвідчений Мажіч йому не повірив.

Пентакампеони створили момент для Паулінью, але хавбек Барселони не зміг переграти Куртуа. Ще за пару хвилин сербський арбітр знову вирішив не призначити пенальті, проте цього разу момент був більш ніж суперечливим: Жезус у штрафному майданчику знущально прокинув м'яч поміж ніг Вертонгену та був збитий Компані. Мажіч переглянув відеоповтор та все ж вирішив не вказувати на 11-метрову позначку.

Бельгійці щойно зробили рахунок 2:0 на свою користь

Бразильці нарощували тиск на ворота Куртуа, а Бельгія знову втекла у небезпечну контратаку, в якій небезпечно по воротах пробивав Азар, але м'яч просвистів поруч зі стійкою. Час ішов, а бразильці починали помітно нервувати, що вилилося у незвично велику від пентакампеонів кількість фолів.

Бразилія – Бельгія: післяматчева прес-конференція Роберто Мартінеса

Пожвавив атакувальну гру "селесао" вихід на поле Дугласа Кости, який у класичному для себе стилі намагався пробивати здалеку по воротах, зміщуючись з правого флангу в центр, але його спроби також не приносили успіху підопічним Тіте. Пентакампеони все ж змогли відіграти один м'яч та повернутися в гру: Коутінью зробив блискуче закидання на голову Ренато Аугусто, який пробив точно у нижній кут воріт Куртуа.

Через декілька хвилин зв'язка Коутінью – Аугусто ледь не спрацювала вдруге: атакувальний півзахисник Барселони передачею вивів свого партнера по збірній на дуже класну позицію перед воротами Куртуа, але Аугусто якимось дивом не влучив у площину. Згодом блискучий момент був і у самого Коутінью, якому Неймар викотив передачу під удар, але м'яч звалився з ноги у Філіппе.

ЧС-2018: визначилася перша пара 1/2 фіналу

Бразильці намагалися забити до останніх секунд, але Куртуа в цей вечір був на висоті. Отже, Бельгія – вперше з 1986 року у півфіналі Мундіалю, де зустрінеться зі збірною Франції.

Фернандінью не став рівноцінною заміною Каземіро

Опорний півзахисник мадридського Реала Каземіро не міг допомогти "селесао" у матчі проти Бельгії через перебір жовтих карток, але здавалося, що коли в команді є гравець рівня та досвіду Фернандінью, то проблема зникає сама по собі. На жаль для Тіте та його підопічних, в реальності все вийшло зовсім навпаки – екс-півзахисник донецького Шахтаря, а нині гравець Манчестер Сіті провів дуже невдалий матч. Окрім прикрого автоголу Ферна запам’ятався ще й неточними передачами та програною силовою боротьбою суперникам. Фернандінью вже 33 роки, і скоріш за все цей ЧС був останнім великим турніром для нього у футболці "селесао". Від хавбека чемпіонів Англії чекали класної гри та господарювання у центрі поля, а отримали, натомість, вкрай невпевнену та слабку гру.

Бразилія – Бельгія: латиноамериканці вчетверте поспіль вилітають із Мундіалю через європейську збірну

Бразильський захист "дав тріщину" у матчі з першим дійсно серйозним опонентом

При всій повазі до цих збірних, Бельгія – не Коста Ріка чи Сербія, та навіть не Мексика. Пентакампеони після нічиєї у стартовому матчі ЧС-2018 проти Швейцарії пішли за графіком, який багато хто називав "чемпіонським", перемагаючи кожного з трьох наступних суперників з доволі впевненим та комфортним рахунком 2:0. Але бельгійці продемонстрували, що для них немає авторитетів, і якщо перший м’яч став наслідком помилки Фернандінью, то в епізоді з другим голом "червоних дияволів" слід відзначити просто блискучу контратаку європейців, яка завершилася не менш блискучим та невідпорним "пострілом" від де Брюйне. Бразильці вперше двічі пропустили при Тіте, а цей матч став 26-м для головного тренера на чолі "селесао".

Неймар

Найсуперечливіший момент матчу

Напевно, багато хто з арбітрів на цьому чемпіонаті світу призначив би пенальті за фол Компані на Жезусі, але Мажіч не зробив цього навіть після перегляду відеоповтору. Рішення сербського арбітра будуть обговорювати ще довго, і було б дуже цікаво почути думку самого рефері щодо трактування цього епізоду. Якщо не зараз, то бодай пізніше. В разі, якщо б Мажіч все таки вказав на 11-метрову позначку, бразильці могли відквитати один м’яч значно раніше, та отримали б у своє розпорядження більше часу для порятунку, але зараз вже важко сказати, чи могло б таке рішення арбітра схилити шальки терезів на користь "селесао".

Фантастичний де Брюйне та ефективна Бельгія

Кевін де Брюйне – беззаперечний гравець матчу. Атакувальний хавбек Манчестер Сіті разом з "аристократом" Азаром ведуть свою збірну до значних успіхів. В цій грі обидві зірки "червоних дияволів" зіграли на дуже високому рівні, але більше акцентувати увагу все ж слід на де Брюйне, адже саме його влучний постріл виявився вирішальним для підопічних Роберто Мартінеса у контексті виходу до півфіналу ЧС-2018.

Кевін де Брюйне

Бразилія – Бельгія: Кевін де Брюйне – найкращий гравець матчу

Бельгійці продемонстрували просто шалену ефективність, адже змогли двічі забити за статистики у 3 удари в площину воріт. Для порівняння, бразильці забили 1 гол з 9 ударів в площину, а загальна кількість спроб ударів у пентакампеонів досягла двадцяти шести. Так, бразильці тиснули, але у вирішальний момент на перший план вийшла ефективність, чемпіоном з якої у цей вечір була Бельгія.

Бельгійці святкують історичну перемогу

Перша півфінальна пара та європейський фінал ЧС

Бельгія у півфіналі зустрінеться зі своїм географічним сусідом – збірною Франції, і це буде надцікаве протистояння, в якому немає явного фавориту. Переможцем та фіналістом ЧС стане збірна, яка буде кращою саме в момент півфінальної дуелі.

Збірні Уругваю та Бразилії в один день покинули турнір, а це означає що нас очікує європейський фінал чемпіонату світу, адже усі інші збірні представляють саме країни Європи.

ЧС-2018: європейська збірна 4-й раз поспіль стане чемпіоном світу – чому це гарна прикмета для Англії

ЧС-2018. 1/4 фіналу

Бразилія – Бельгія – 1:2

Голи: Ренато Аугусто, 76 – Фернандінью, 13 (у власні ворота), де Брюйне, 31