УКР РУС

Борусія Д – Баварія: шоу зі звичним фіналом, Холанд і Ройс мало допомогли магу, руки геть від Фавра, позитив для України

7 листопада 2020 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Дортмундська Борусія поступилася Баварії (2:3) в центральному матчі 7 туру Бундесліги. Огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Флагмани німецького футболу підійшли до очної зустрічі з однаковою кількістю очок на вершині Бундесліги (Лейпциг перед матчем встиг обійти обох). У трьох попередніх "классікерах" в рамках чемпіонату Борусія не забила жодного гола, хоча протягом цього року двічі дала Баварії гідний бій.

Дортмунду сьогодні було дуже важливо не програти, щоб здобути впевненість у перегонах з найкращою командою світу. Шанси господарів покращувало те, що мюнхенці приїхали ослабленими: Павар і Девіс травмовані, а Зюле і Зіркзее здали хибнопозитивні тести на коронавірус.

Борусія Д – Баварія – 2:3 – відео голів та огляд матчу

Команди зі стартовим свистком поринули в інтенсивний футбол. Вже на першій хвилині міг забивати Лєвандовскі, а через декілька миттєвостей Холанд вирвався на чужі ворота, але віддав поганий пас. Баварія вмикала високий пресинг, а Борусія використовувала головну зброю проти рекордмайстера – дальні передачі за спину захисникам (найкраще це робив Меньє).

У середині першого тайму супершанси почергово виникали біля обох воріт. Боатенг після розіграшу кутового накинув на голову Горетцки – на місці Буркі. Дортмунд впіймав гостей на контратаці – Рейна та Холанд все робили правильно, але норвежець не влучив у дальній кут. Баварія навіть забила внаслідок класної атаки з глибини за участю Боатенга, Комана та Гнабрі, але VAR знайшов у автора гола Лєвандовскі мікроскопічний офсайд.

Мюнхенці все ж спробували розвинути успіх, але удар Горетцки знову потягнув голкіпер, а інші постріли заблокувала оборона. Дуже неприємний епізод трапився на 35-й хвилині, коли Кімміх не прийняв поганий пас і ризикував випустити у контрвипад Холанд. Лідер збірної Німеччини спробував зупинити Ерлінга ціною фолу, але сам серйозно травмував коліно. Вже через тиждень Йозуа мав би зіграти проти збірної України – тепер є великі питання.

Під завісу першого тайму Борусія відкрила рахунок. Санчо зліва акуратно покотив на Геррейро, португалець прострілив у центр штрафного майданчика на Ройса. Оборона гостей загубила капітана "джмелів", а він розстріляв ворота.

Однак дортмундці не втримали переможний рахунок навіть до перерви. У компенсований час Баварія заробила небезпечний штрафний і дуже хитро його розіграла. Лєвандовскі пробіг, Гнабрі ткнув на Мюллєра, а Томас зупинив м'яч для удару Алаби. Господарі були розгублені, тому Девіду не склало труднощів загнати м'яч у сітку.

А в дебюті другого тайму Баварія вийшла вперед – Ернандес класно подав у штрафний, а Хуммельс програв верхову боротьбу Лєвандовскі. Ще через пару хвилин у ворота Дортмунда міг влетіти третій гол, але удар Комана взяла на себе стійка. Водночас на іншому кінці поля катастрофічно не щастило Холанду. Форвард Борусії раз у раз грамотно знаходив вигідні позиції, але бив відверто погано.

Дортмунд на певний час поник і дозволив Коману ще раз прорвати свою оборону – Буркі підстрахував, перервавши простріл. А надалі, оговтавшись, Борусія почала гостро атакувати. Рейна з гострого кута бив з-під захисника – Нойєр на місці. Ройс обігрався з Беллінгемом і опинився перед воротами, але пробив у голкіпера. Азар через хвилину після появи на полі розрядив гармату – знову Нойєр готовий.

Борусія зберігала рівність на полі, однак за 10 хвилин до кінця основного часу припустилася грубої помилки. Лєвандовскі розігнав контратаку та відпасував на Сане, а Лерой елегантно вразив дальній кут дортмундських воріт. Втім, інтрига швидко відродилася – Холанд приборкав м'яч після закидання Геррейро та обіграв Нойєра.

Лівий захисник Борусії взагалі провів класний матч. До двох асистів Геррейро спробував додати третій (чудово накинув з флангу на 11-метрову позначку), але Ройс ударом у дотик зарядив по горобцях. Гаряче завершення поєдинку. Дортмунд побіг на фінальний штурм і пропустив від Лєвандовскі, але Роберт заліз в офсайд.

У підсумку черговий ефектний Der Klassiker завершився на користь Баварії. Команда Гансі Фліка з 18 очками вийшла на перше місце в турнірній таблиці Бундесліги. Борусія знову програла Мюнхену рівну битву та пішла на міжнародну паузу третьою.

Баварія перестріляла Борусію в яскравому Суперкубку Німеччини – Кімміх знову підписує Дортмунду вирок

Борусія програла третій поспіль рівний "классікер" – руки геть від Фавра

Німецькі гранди знову подарували чудовий змістовний поєдинок, який хочеться передивлятися. Висока якість футбол без перекосу в одну зі сторін – візуально важко було визначити, хто грав краще. Статистика також не допомагає. Баварія перемогла і забила ще два голи, скасовані через офсайд. Але ж Борусія створила більше супершансів за визначенням Opta (4 проти 2), частіше била з меж штрафного майданчика (12 ударів проти 9) та з гри (13 ударів проти 6). Відповідно до системи xG Дортмунд був ближчим до перемоги – 2.31 проти 1.34.

Наведені цифри слугують підтвердженням того, що Борусія не провалилася, що Люсьєн Фавр не провалився. А чутки про його звільнення доносяться зі всіх усюд. У всіх трьох останніх "классікерах" (0:1 у доленосному травневому матчі минулого сезону, 2:3 у Суперкубку Німеччини та сьогодні) Дортмунд може скаржитися на неприхильність Фортуни. Реалізуй Холанд момент у першому таймі – все могло б скластися інакше. Забий Ройс один з двох супершансів у другому таймі – все склалося б інакше.

Так, можливо "джмелям" бракує переможного менталітету, а Фавр – не той, хто може прищепити його команді. Але хто сказав, що Борусія повинна обігрувати найкращу команду світу чи обходити її на дистанції чемпіонату? Фавру справедливо пригадують програний титул Ковачу в сезоні-2018/19, однак зараз критика не зовсім доречна. Здається, футбольна спільнота більше чекає чемпіонства від Борусії, ніж сама Борусія. Але Дортмунд про інше. Холанд, Санчо, Рейна, Беллінгем прогресують завдяки Фавру – і це головне. Борусія не приховує, що розвиток талантів у пріоритеті. Саме завдяки такій стратегії клуб взагалі вважається конкурентом Баварії.

Дортмунд бив Баварію у слабкі місця, але не добив

Баварія Фліка – топ. Однак всі знають, як створити мюнхенцям проблеми. Виконувати передачі за спини захисникам. Протистояння швидкого Холанда з повільним Боатенгом і Алабою, який втрачає позицію, виглядало однозначно на користь Борусії. Господарі непогано цим користувалися, проходячи пресинг суперника одним пасом вперед. Меньє, Аканджі та Хуммельс часто закидали, а Холанд виривався на оперативний простір. Задумано все було чудово, от тільки Ерлінг лише раз нормально пробив.

У Гансі Фліка була велика кадрова проблема перед матчем – травмувався Бенжамен Павар. Справа в обороні прогнозовано вийшов новачок Буна Сарр, який вже встиг зіграти кілька матчів. І не сказати, що дуже вразив. Сьогодні страхи мюнхенських вболівальників реалізувалися. Екс-гравець Марселя був слабкою ланкою "ротен". Дортмунд тероризував бровку Сарра і регулярно створював звідти моменти зусиллями Рейни та Геррейро.

Португальський фулбек провів космічний матч. Двома асистами Рафаел оформив ідеальні умови для Ройса та Холанда. Потім створив ще одну нагоду для капітана, однак той все зіпсував. Загалом у Геррейро 8 ключових передач – це половина всіх моментів Борусії. Божевільні показники для крайнього захисника, який до всього встигав відпрацьовувати на оборону. Просто маг. Однозначно найкращий гравець матчу.

Кімміх засмучує Мюнхен і дарує Україні надію

Йозуа Кімміх – унікальний футболіст. У свої 25 він поводиться як справжній лідер Баварії. Менталітет максималіста у нього з дитинства. Йозуа розказує навіть старшим партнерам, як їм покращити гру, вимагає в команди абсолютної самовіддачі у кожній ситуації та сам показує приклад. Саме завдяки Кімміху Баварія виграла два попередні "классікери" – він самотужки зробив переможні голи.

Сьогодні така зарядженість зіграла проти нього. Кімміх вже програв епізод, але намагався виправити помилку небезпечним підкатом проти Холанда. Все завершилося травмою коліна. Баварія утримується від деталей, але в збірну з величезною ймовірністю Йош не поїде. Бундестім втратить суперважливого виконавця в центрі поля на Україну (матч 14 листопада).

Якщо Кімміх випаде надовго, це сильно вдарить по Баварії. Після продажу Тьягу він незамінний. Рока поки що не готовий грати в основі, Хаві Мартінес не зможе виходити на 90 хвилин двічі на тиждень, Толіссо – інший за функціоналом. Є варіант реалізувати мрію Алаби, піднявши його в опорну зону. Такий трюк він Гансі Фліка був би дуже цікавим на фоні скандалу з перепідписанням контракту (Девід хотів одну з найвищих зарплат у команді, а Баварія відкликала нову угоду взагалі). І це ми ще не згадуємо про правий фланг оборони з травмованим Паваром і слабким Сарром, де Кімміх також не був би зайвим.

Баварія третину сезону топила себе, але все одно взяла "золотий дубль" – коли в Німеччині буде новий чемпіон?