УКР РУС

ЧС-2018 Бельгія – Англія: "червоні дияволи" мали б грати у фіналі, Лукаку віддав Кейну "Золотий бутс"

14 липня 2018 Читать на русском
Автор: Володимир Лесько

Бельгія та Англія зіграли у матчі за третє місце чемпіонату світу 2018. Рахунок та звіт про матч читайте на Футбол24.

Матч Бельгія – Англія розпочався о 17:00 за київським часом. Бельгія перемогла з рахунком 2:0 завдяки голам Меньє та Азара.

Бельгія – Англія – відео гола

Команда Роберто Мартінеса, яка мріяла зіграти у фіналі чемпіонату світу та вважалась одним з головних фаворитів турніру, відкрила рахунок вже на 4-й хвилині. Де Брюйне знайшов на лівому фланзі атаки вільного Шадлі, а той виконав класну передачу вздовж воротарського, звідки Меньє вколотив сферу у сітку, випередивши захисника.

Бельгія – Англія: онлайн-трансляція матчу за 3-тє місце ЧС-2018

Після забитого м'яча Бельгія продовжувала цікаво комбінувати, тоді як в команди Саутгейта зовсім не клеїлась наступальна гра. "Три леви" збились на банальні навіси та простріли, які не несли жодної загрози воротам Куртуа. А ось "червоні дияволи" знову боляче "укололи" англійців на 12-й хвилині, коли Пікфорд ногою відбив удар Де Брюйне з близької відстані.

Англія організувала свій перший небезпечний момент лише на 23-й хвилині. Дайєр знайшов у карному бельгійців Кейна, а форвард Тоттенхема, пробиваючи у падінні метрів з 16-ти, лише трішки не влучив у ворота.

Підопічні Мартінеса, які більш натхненно проводили перший тайм, знову серйозно загрожували володінням Пікфорда на 35-й хвилині. Алдервейрелд потужно вистрілив з-за меж штрафного, а м'яч просвистів над поперечкою. А наприкінці першого тайму Бельгії довелось провести вимушену заміну, коли травмованого Шадлі замінив Вермален.

Після перерви Саутгейт вирішив освіжити гру своєї команди, випустивши на поле дует форвардів МЮ – Решфорда та Лінгарда. Англія одразу додала в атаці, але саме бельгійці могли забивати вдруге. На 56-й хвилині Де Брюйне блискучою передачею виводив Лукаку на побачення з Пікфордом, але форвард МЮ дивом не зумів приборкати сферу.

Англія дуже класно відповіла Бельгії на 70-й хвилині, коли від неминучого гола команду Мартінеса врятував Тобі Алдервейрелд. Дайєр, вискочивши віч-на-віч з Куртуа, технічно перекинув голкіпера, однак захисник Тоттенхема у підкаті вибив сферу з лінії воріт. Згодом вже Магуайр небезпечно пробивав головою, та м'яч знову розминувся з воротами.

А ось на 80-й хвилині збірна Бельгії відповіла на атаки британців неймовірною комбінацією, яка могла б стати найкращою на ЧС-2018, якби Меньє зумів переграти Пікфорда ударом злету. Підопічні Мартінеса організували супершвидкий контрвипад з двома передачами п'ятою, та просто розірвали оборону Англії. Як виявилось згодом, Пікфорд лише ненадовго відтермінував взяття воріт своєї команди.

Бельгія розкішно використовувала вільні зони та забила вдруге. Де Брюйне вивів Азара на побачення з Пікфордом, а лідер Челсі потужно пробив у ближній кут. Після цього Англія вже не зуміла піднятись.

Золоте бельгійське покоління у підсумку здобуває бронзу чемпіонату світу 2018, хоча з такою грою цілком могло розраховувати на значно більше.

Бельгія заслуговувала більшого на ЧС-2018

Команда Роберто Мартінеса стала справжньою окрасою турніру завдяки красивому, романтичному футболу. Бельгійці вже добились найкращого результату на чемпіонатах світу у своїй історії, однак зараз, мабуть, багато кого не залишає відчуття, що "червоні дияволи" заслуговували на більше. Принаймні, на фінал. Бельгія у матчі проти Англії знову продемонструвала неймовірний потенціал і талант нинішнього покоління, золотого покоління, без сумніву. Неймовірні комбінації, швидкі контратаки, за якими не можна спостерігати без насолоди, голи... Підопічні Мартінеса дійсно грають у футбол. Саме такого спектаклю нам, можливо, і бракуватиме у фіналі на Лужниках.

Типова Англія, без родзинки та нових ідей, виявилась приреченою вже на старті поєдинку. При всій повазі до підопічних Саутгейта, шансів на підсумковий успіх у них практично не було. Так, у другому таймі "три леви" видали досить непоганий відрізок, коли ледь не забив Дайєр, однак Бельгія вистраждала натиск, а потім відповіла смертельним ударом.

Де Брюйне, Азар, Лукаку, Куртуа та компанія матимуть ще один шанс. Вони – досі молоді. У Катарі золоте бельгійське покоління знову боротиметься за титул. Бельгійці точно повернуться ще сильнішими, проект Мартінеса приречений на успіх.

Магічний Де Брюйне

Чим думав Жозе Моурінью, коли свого часу забракував такого плеймейкера? Де Брюйне видав майже ідеальний матч проти Англії. Бачення поля, кинжальні передачі, швидкість прийняття рішень – у цього гравця, схоже, немає слабких сторін. Звісно, Кевін забиває не так багато, але його вплив на гру Бельгії та Манчестер Сіті важко не переоцінити. Де Брюйне зовсім не потрібно обігрувати суперників, щоб створювати більшість. 27-річний хавбек тероризував оборону Англії геніальними передачами. Кевін організував першу гольову атаку вчасною передачею на Шадлі, згодом віддав справжню "цукерочку" на Лукаку, який запоров усе на світі, а в кінці матчу вивів Азара на побачення з Пікфордом. Загалом, Де Брюйне зробив аж 6 ключових передач. Геній!

Мовчання Лукаку та Кейна на користь британця

Найкращі снайпери ЧС-2018 відверто провалили поєдинок. Лукаку марнував подарунки від Де Брюйне, а Кейну якраз і не вистачало такого партнера, як Кевін. Харрі знову почувався дуже одиноко в атаці збірної Англії та запам'ятався лише одним класним ударом. Однак, на щастя для Кейна, Лукаку також не забив, тож саме форвард Тоттенхема, мабуть, отримає "Золотий бутс" чемпіонату світу. На рахунку англійця залишилось 6 голів, тоді як бельгієць з такими класними партнерами відзначився 4 рази. Цікаво, що обоє провели 9 голів на двох у ворота Панами і Тунісу. Грізманн та Мбаппе, які мають на своєму рахунку по 3 м'ячі, навряд чи наздоженуть Кейна за підсумками фіналу.

Цікаві факти

– Четверте місце на Мундіалі – найкращий результат Англії за 28 років.

– Бельгія досягла найкращого результату на Мундіалях в історії.

Меньє допоміг Бельгії повторити цікавий рекорд, ставши 10-м гравцем "червоних дияволів", який забивав на ЧС-2018.

ЧС-2018, матч за 3-тє місце

Бельгія – Англія – 2:0

Голи: Меньє, 4, Азар, 82